Valve: elég a felhasználók vesztegetéséből!

A cég aggódik a Steam Greenlighton zajló szavazások tisztasága miatt.

Valve: elég a felhasználók vesztegetéséből!

A Steam a PC-s játékipar megkerülhetetlen alapköve. Minden játékfejlesztőnek érdeke, hogy alkotása elérhető legyen a virtuális boltban, mert így az több mint százmillió potenciális vásárlóhoz juthat el. A szolgáltatást üzemeltető Valve érthető okokból igyekszik magasan tartani a nívót. Ezt a célkitűzést szolgálja a Steam Greenlight program, aminek keretein belül a felhasználók szavazataikkal segíthetik a tetszésüket elnyerő játékokat abban, hogy felvegyék őket a kínálatba.

Mivel a tét igen nagy, sokan élnek etikátlan eszközökkel. A leggyakoribb trükk, hogy ingyenes Steam-kulcsok ígéretével kenyerezik le az embereket, akik ezért cserébe akkor is szavaznak az adott programra, ha az annyira nem is érdekli őket, mivel jutalmukat könnyedén eladhatják, elajándékozhatják vagy elcserélhetik.

Ez a gyakorlat természetesen alapjaiban borítja fel a rendszert, hiszen ilyenkor a szavazatok mögött nem érdeklődők, hanem haszonleső potyázók állnak. Ez érthető okokból a Valve-nek sem jó, mert egy rosszul fogyó játékból alig-alig származik bevételük.

A tisztességtelen szavazatvásárlás mostanra olyan mértékeket öltött, hogy a cég illetékesei úgy érezték, elérkezett az ideje annak, hogy finoman megkérjék az alkotókat arra, hogy ha egy mód van rá, legyenek kedvesek, ne vesztegessék meg a felhasználókat. Az udvarias, de határozott hangvételű üzenetben utalnak rá, hogy a jövőben alaposabban szemmel tartják majd a kétes ügyletekkel próbálkozó fejlesztőket, és hogy mivel szerintük az ilyen szavazatok nem jelentenek valódi érdeklődést, azokat nem feltétlenül fogják figyelembe venni. Így gyaníthatóan, aki mesterségesen igyekszik majd felduzzasztani pártfogói számát, az súlyos szankciókra számíthat. Remélhetőleg a Steam Greenlightnál hamarosan ismét a minőség kerül a középpontba, nem pedig a konc.

Ti kaptatok már kulcsokat a voksotokért cserébe?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward