Újabb neutroncsillag-ütközést detektált a LIGO

A két detektorból álló, gravitációs hullámokat érzékelő rendszert tavaly egy évre leállították, hogy elvégezhessék a fejlesztéseket, amelyek révén sokkal érzékenyebbé váltak a LIGO műszerei.

Újabb neutroncsillag-ütközést detektált a LIGO

A fekete lyukak összeolvadásából eredő gravitációs hullámokat először 2016 elején észlelő detektorokat április 1-én helyezték újra üzembe, és azóta ezek már négy ilyen eseményt is detektáltak. Az olaszországi Virgo detektorral kiegészülve a LIGO először április 8-án, majd 12-én detektált olyan jeleket, amelyek két-két fekete lyuk összeolvadására utalnak, amit április 21-én és 25-én újabb észlelések követtek.

Utóbbi kiemelten érdekesnek tűnik, mert az adatokat elemző kutatócsoportok 99 százalékos biztonsággal állítják, hogy az április 25-én észlelt gravitációs hullámok egy kettős neutroncsillag ütközésekor indultak útjukra, mintegy 500 millió fényév távolságból. Amikor két ilyen sűrű és nehéz égitest egyesül, egy erősen fénylő objektum, úgynevezett kilonóva keletkezik, amelyet a hagyományos, elektromágneses tartományban vizsgálódó távcsövekkel is észlelni lehet.

Galéria megnyitása
A LIGO és a Virgo eddigi hivatalos észleléseinek katalógusa

Ezért amikor a LIGO és a Virgo detektorai gravitációs hullámokat észlelnek, automatikusan riasztást küldenek a világ nagy obszervatóriumainak a jelek eredetével kapcsolatban, hogy a szakértők saját műszereiket irányba állítva észlelhessék az ütközés nyomán útnak induló elektromágneses sugarakat is. Ilyen „közös” észlelést először 2017 augusztusában sikerült végrehajtani, amikor a gravitációshullám-detektorok riasztására először a Fermi űrtávcső csípte el a neutroncsillagokból keletkezett kilonóva gammavillanását, majd számos más teleszkóp is bekapcsolódott az észlelésbe.

A mostani esemény kapcsán megnehezíti a forrás beazonosítását, hogy a LIGO egyik detektora nem működött, amikor a hullámok elérték a Földet, így azok eredetét nem sikerült olyan precízen meghatározni, mint ami három működő interferométer esetén lehetséges. A csillagászok azonban így is rögtön vizsgálni kezdték az égbolt kérdéses területét, ahol két olyan jelöltet is találtak, amely a gravitációs hullámok forrása lehet. Annak meghatározásához, hogy a detektált elektromágneses jelek közül bármelyiknek van-e köze a LIGO és a Virgo észleléséhez, további vizsgálatokra lesz szükség, ami a következő hetek észlelései során gyűjtött adatok elemzése révén valósulhat meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap