Többnyire csökkenést mutat az Intel legfrissebb pénzügyi jelentése

Az eredmények ezúttal messze vannak a rekorddöntéstől, amiről elsősorban a megváltozott vásárlási szokások, a Covid-19 pandémia, illetve az amerikai kormányzat exportkorlátozásai tehetnek.

Többnyire csökkenést mutat az Intel legfrissebb pénzügyi jelentése

Az AMD mellett az Intel is publikálta legfrisseb pénzügyi jelentését, ami az év harmadik negyedévében felmutatott teljesítményről árulkodik. A nagy képet nézve úgy tűnik, ez most nem lett rekord negyedév, már ami a teljes árbevételt, illetve a profitot illeti, de az egyes divíziók sem teljesítettek olyan rózsásan, mint korábban, igaz, természetesen kivétel is van ez alól.

A vállalat teljes árbevétele ezúttal 18,3 milliárd dollárra rúgott, vagyis az egy évvel ezelőttihez képest közel 1 milliárd dollárra lett alacsonyabb. A profit ezzel egy időben szintén csökkent, méghozzá 29%-kal, így 4,3 milliárd dollárt tett ki. A bruttó árrés szintén mérséklődött, ugyanis az egy évvel ezelőtti 58,9%-ról 53,3%-ra esett vissza. Utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy csökkentek az átlagos értékesítési árak, ugyanis a vásárlók az olcsóbb termékek felé orientálódtak, plusz a 10 nm-es csíkszélességgel készülő termékek sorozatgyártásának felfuttatása is jelentett némi költséget, így ez is negatívan hatott a bruttó árrés alakulására.

A divíziók szerinti bontás alapján az látszik, hogy a Client Computing Group éves szinten 1%-os növekedést produkált. Ennek oka, hogy a COVID-19 pandémia miatt átalakultak a vásárlási szokások, ami a pénzügyi eredményre is érezhető hatást gyakorolt. A notebookok szegmensében csökkent az értékesítési ár, így hiába nőttek az eladások, ezt az alacsonyabb ASP ellensúlyozta valamelyest. Az asztali termékek szegmensében csökkenő eladások mutatkoztak, a vásárlók pedig az olcsóbb termékek iránt érdeklődtek inkább, ami árbevétel-csökkenést eredményezett.

Galéria megnyitása

Az adatközpontok szegmensében éves szinten 8%-os, negyedéves szinten pedig 17%-os csökkenés mutatkozott teljes árbevétel terén, aminek itt is az alacsonyabb átlagos értékesítési ár az oka: az egy évvel ezelőttihez képest 15%-os csökkenés mutatkozik ezen a téren. Az Intel szerint üzleti és kormányzati részről csökkentek az értékesítések, ezzel egy időben az 5G-s SoC egységek forgalma viszont nőtt, ami lefelé húzta az átlagos értékesítési árakat.

A legnagyobb veszteség az IoT Group háza táján mutatkozik, ott ugyanis éves szinten 33%-os csökkenést könyvelhetett el a gyártó teljes árbevétel terén. Az óriási csökkenés mögött a COVID 19 okozta negatív helyzet húzódik meg, valamint az sem segített, hogy az amerikai kormányzat exportkorlátozásokat vezetett be. A Mobileye részleg ezzel egy időben egy picit jobban teljesített, ugyanis éves szinten 2%-os árbevétel-növekedést tudott felmutatni.

Végül a Non-Volatile Memory Solutions Group teljesítményére is érdemes néhány pillantást vetni. Itt 11%-os árbevétel-csökkenés látszik éves szinten, pedig az átlagos értékesítési árak nőttek, de a forgalomcsökkenést nem tudták jelentősebb mértékben ellensúlyozni. Érdekesség, hogy ez a divízió egyébként hamarosan az SK Hynix tulajdonába kerül, amennyiben a hatóságok rábólintanak az akvizícióra. A Programmable Solutions Group szintén nem teljesített valami jól, ugyanis éve szinten 19%-os csökkenést produkált, így 411 milli dolláros teljes árbevételt érhetett el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap