Terjed az eSport az amerikai egyetemeken

Pár, kellőképpen ügyes kiválasztott szó szerint játszva végezheti el az egyetemet, de még vannak akadályok az eSport-szcéna előtt.

Terjed az eSport az amerikai egyetemeken

A mind gyorsabban és gyorsabban fejlődő eSport-ágazat sikerét és népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy egyre gyakoribbak a jókora pénznyereménnyel kecsegtető világversenyek és a legügyesebbek olyan életet biztosíthatnak maguknak a nyeremények összegeiből, amiről korábban álmodni sem mertek. Hazánkban is mind több és több megmérettetés indul, tavaly óta például nálunk is hétről hétre összemérhetikaz erejüket az érdeklődők. Ezen felül számos helyen kezdik felismerni, hogy egy jól teljesítő játékos komoly PR-értékkel bír, ezért az utóbbi pár évben már számos egyetemen és főiskolán a kosárlabdázókhoz, a focistákhoz és a rögbijátékosokhoz hasonlóan a virtuális viadalok nagyjai is ingyen tanulhatnak, sőt, csinos havi apanázsban részesülnek azért, hogy tudásukkal és képességeikkel az őket oktató intézmény hírnevét öregbítsék.

A Riot Gamesnek hála könnyen lehet, hogy a jövőben sem lesz hiány olyanokból, akik azzal teremthetik majd elő a tandíjra valót, hogy profi szinten űzik a LoL-t. A cég ugyanis még 2016 elején útjára indított egy kezdeményezést, aminek a lényege, hogy ha és amennyiben egy felsőoktatási intézmény létrehoz egy League of Legends ösztöndíj-alapot, akkor ők cserébe egy, a Dél-Koreában lévő PC-kávézókhoz hasonló, minden igényt maximálisan kielégítő helységet építenek fel ingyen és bérmentve az adott iskolában. A program sikerét és az eSport növekvő elfogadottságát remekül érzékelteti, hogy immár a kaliforniai Irvine városában található, állami finanszírozású egyetem is csatlakozott hozzá.

Mark Deppe, az intézmény eSportokért felelős igazgatója őszintén reméli, hogy minél többen élnek majd az ajánlattal. A szakember elmondása szerint egy ezerkétszáz tanuló meghallgatásával készült közvélemény-kutatás adatai alapján a hozzájuk járók hetvenkét százaléka vallja magát játékosnak, ezért logikusnak tartották, hogy alkut kössenek a Riottal. Deppe ezen felül abban is bízik, hogy az UCI a Chicagóban található, Robert Morris egyetemhez hasonlóan bővíteni fogja az érintettek körét, mert a szeles városban már a Dota 2, a Hearthstone, a Counter-Strike: Global Offensive és a Heroes of the Storm legjobbjai is ösztöndíjat kapnak.

Az UCI hallgatói játék közben. A kép a The Association of Gamers at UCI tulajdona.

Elsőre tehát minden szépnek és jónak tűnik, azonban van egy sürgős megoldásra szoruló probléma, jelesül, hogy bármennyire is rohamléptekkel fejlődik a szcéna, az eSport még messze nem ágyazódott annyira be a közgondolkodásba, mint a hagyományos értelemben vett versenysportok. Ez pedig azzal jár, hogy egyfelől még mindig nagyon kevés, kifejezetten egy oktatási intézményhez köthető csapat található világszerte, másfelől pedig jóformán teljesen hiányoznak az egyes iskolák alakulatai közötti bajnokságok. A LoL alkotóinak ezért feltett szándékuk, hogy a 2014-ben útjára indított, harminckét tanodát tömörítő North American Collegiate Championship-versenysorozatukat idővel olyan rangra emeljék, hogy általános közérdeklődés övezze, illetve komoly rajongótábor alakuljon ki a résztvevők körül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward