Télapó itt van - játékajánló december hatodikára

A gyerekek fehér szakállú kedvence számos videojátékban tiszteletét tette. Lássunk egy párat!

Télapó itt van - játékajánló december hatodikára

Mürai Szent Miklós aligha gondolta volna, hogy több mint ezerhatszáz évvel a halála után elsősorban nem mint a keresztény hit védelmezőjét és terjesztőjét ismerik majd világszerte, hanem mint a Mikulás „modelljét”. A jótékony férfiú tetteit halála után jócskán kiszínezte a mindig hősöket és példaképeket kereső nép. Így lett belőle a mára jól ismert figura, aki a világ számos országában nem december hatodikán, hanem karácsonykor jutalmazza meg édességekkel és ajándékokkal a jókat, míg a rosszakat egy darabka szénnel emlékezteti arra, hogy meg kellene javulniuk.

Magától értetődik, hogy a Mikulás az a képzőművészek, az írók, és a filmesek mellett a videojáték-designerek fantáziáját is megihlette. Alkotásaik nem kis része azonban sajnos a tizenkettő-egy tucat platformer, amiknél a készítők nem annyira a saját képességeikben, hanem a Télapó nevének vásárlásra ösztöntő erejében bíztak.

A borzasztó „Santa Claus Saves the Earth” valóságos állatorvosi lova ezeknek a szörnyszülötteknek. Csakis a bosszúállást hírből sem ismerő Mikulás kedves természetének köszönhető, hogy a borzalmas grafikájú, rettenetes zenéjű és bugyuta történetű „játék” programozóinak ablakát senki sem dobta be egy féltéglával egy gyorsan mozgó, rénszarvasok vontatta szánról.

Szerencsére akadnak ennél jobban sikerült „cameók” is. A Square 1993-ban megjelent klasszikusában, a Secret of Mana-ban egy rettenetes fagyóriás legyőzése után kiderül, hogy a rémség valójában a Mikulás, aki azért lett gonosz, mert a gyerekek már nem hittek benne. Fontos tehát emlékeztetni fiatalabb rokonainkat, hogy ne felejtsenek el köszönőlevelet írni a derék öregnek a sok nyalánkságért, mert ha elmulasztják, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

A Telltale epizodikus kalandjáték-szériájának, a Sam and Max második évadjának első részében is komoly szerepet játszik a puttonyos öreg. Az Ice Station Santa története a Mikulás északi-sarki műhelyében játszódik, ahol a nem mindennapi detektívduó egy, a gyermekek nagy jótevőjét géppisztollyal lövöldöző őrültté változtató démon elűzésén munkálkodik.

Az egyik legnépszerűbb MMORPG, a WoW felhasználói is találkozhatnak a Télapó helyi változatával, pontosabban, változataival. Hiszen, magától értetődik, hogy az örökké háborúzó, homlokegyenest különböző nézeteket valló Szövetség és Horda tagjai nem ugyanattól a személytől kapják ajándékaikat. A december 25-e és január 2-a között felkereshető Greatfather Winter, és Great-Father Winter küldetései során egy másik, az ünnepekhez köthető figura, a Grincs is felbukkan. Az ork és törpe Mikulás küldetései megegyeznek, így egyik oldal képviselői sem maradnak le semmiről.

Végezetül pedig, nem szabad szó nélkül elmenni a Saint's Row negyedik részének kiegészítője, a How the Saints Save Christmas mellett. A játékban a banda tudomására jut, hogy a Télapó valóban létezik. Ám, a gonosz idegen hadúr, Zinyak addig kínozta, hogy majdnem teljesen megőrült, és Clawz néven a Karácsony esküdt ellenségévé lett. Az ünnepekre való tekintettel a gengszterek úgy döntenek, hogy borsot törnek ellenfelük orra alá, és megmentik a Mikulást, aki a történet végére vissza is változik régi, szerethető önmagává, és akit innentől kezdve magunkkal vihetünk autós leszámolásokhoz, vagy egyéb utcai összecsapásokhoz.

A nagy játék közepette szánjunk rá egy kis időt, és csempésszünk valami kis finomságot szeretteink csizmájába, nehogy olyan magányosan, család és barátok nélkül kelljen leélnünk életünk java részét, mint a korábban már említett Grincsne, aki a kétezres évek elején egy mérsékelten sikeres Dreamcastre, PS1-re, és PC-re is megjelent játékban keserítette meg Kifalva lakóinak ünnepét, míg végül meg nem értette az ünnep üzenetét, és jó útra nem tért.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward