Rosszul sült el a GamerGate-ről szóló sorozatepizód

A Law & Order SVU alkotóinak sokakat sikerült magukra haragítaniuk.

Rosszul sült el a GamerGate-ről szóló sorozatepizód

A GamerGate rendkívül összetett jelenség. Egyszerre szól az esélyegyenlőségről, a játékújságírói szakma, és a fejlesztők közötti összefonódásokról, játékos-szubkultúráról, és még tucatnyi más témáról. Mivel az elvileg egy célt elérni akaró érdekcsoportok számos kisebb klikkre oszlanak, és néha nagyobb erővel támadják egymást, mint riválisaikat, szinte kibogozhatatlan, ki kit támogat, és kivel is áll hadilábon.

Egy ennyi, gyökeresen eltérő nézőpontot felvonultató diskurzus esetén nem kis teljesítmény, hogy ha valaki minden érdekelt felet magára haragít, de a Law & Order SVU írói stábjának sikerült ez a valóban lenyűgöző bravúr. A nemritkán megtörtént bűnügyeket, és aktuális eseményeket is feldolgozó széria „Intimidation Game” címre keresztelt epizódja közfelháborodást váltott ki az érintettek körében.

A rendkívül bugyuta történet szerint pár nőgyűlölő „hardcore-gamer” nem akarja, hogy a szebbik nem is képviselje magát a fejlesztők között, mert az a férfiak terepe. Ezért semmiféle eszköztől nem riadnak vissza, hogy elrettentsenek egy bátor, indiai származású feministát. Kiberbűncselekmények, zaklatás, verés, nemi erőszak, egyre megy. A „szent cél” érdekében minden megengedett.

A hobbi képviselői szinte kivétel nélkül erőszakos, csordaszellemű idiótákként vannak bemutatva, akiket egyedül az érdekel, hogy minél több virtuális gyilkosságot kövessenek el. Az elkövetők pedig látens értelmi fogyatékos, sikertelen nyomorultak, akik nem tudnak különbséget tenni a valódi élet, és az FPS-ek világa között. Továbbá engesztelhetetlenül gyűlölnek minden nőt, akiket alsóbbrendűnek tartanak, és élvezettel tárgyalják ki, hogyan is erőszakolták meg áldozatukat.

Összességében tehát, a kilencvenes évek legrosszabb sztereotípiái elevenedtek meg a képernyőn. Ez pedig azon túl, hogy sértő az érintettekre nézve, azért is baj, mert a sorozat célközönsége nem aktív játékosokból áll, akik könnyedén azt hihetik, hogy amit láttak, annyira nem is ütött el a tényektől. Így pedig könnyebben fel tudnak ülni az erőszakos videojátékok körül idővel elkerülhetetlenül és menetrendszerűen kirobbanó hisztériakampányoknak.

A feministák, és egyéb jog és érdekvédők sem elégedettek. A cselekmény ugyanis annyira primitív, hogy a számukra fontos gondolatok, mint a nemek közötti egyenlőség, vagy a fehér férfiak igényeire épülő mainstream játékipar csak paródiába illően jelennek meg. Az pedig, hogy az egyik női szereplő a valóságban súlyos lelki traumát jelentő bántalmazása után még egy száraz humorú megjegyzést is tesz, végképp kiverte a biztosítékot. Maga az egyik karakter modelljéül szolgáló Anita Sarkeesian is nemtetszését fejezte ki Twitter-csatornáján keresztül.

Hogy teljes legyen a kép, az epizód a kritikusok tetszését sem nyerte el, mert mint ahogy arról a mellékelt videóból is meggyőződhetünk, a játékszcénát a legjobb esetben is csak felületesen ismerő forgatókönyvírók által összehozott nevetséges sztorit borzalmas egysorosok és pongyola dialógusok súlyosbítják.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward