Rekordok a játékvilágból

Mekkora börtönbüntetést kockáztatnál meg, hogy a kedvenceddel játszhass?

Rekordok a játékvilágból

A videojátékoknak mindig is központi eleme volt a versengés. Bár akadnak olyan, kiválóan sikerült alkotások is, amikben ahhoz, hogy győzzünk, segítenünk kell a másikat, de az esetek többségében inkább a másik felett aratott diadal a cél. Még a csak egyjátékos módban játszható programoknál is gyakori, hogy egy toplistán mérhetjük össze, hol is állunk a többiekhez képest.

Akadnak azonban olyanok, akik nem érik be azzal, hogy egyszerűen csak győznek, és egy szűk körben mindenki tudja róluk, hogy mire is képesek. Ők abszolút elsők akarnak lenni, és mindent annak rendelnek alá, hogy áhított céljukat elérjék.

Egyikük november tizenhatodikán újabb, lenyűgöző rekordot állított fel. Az önmagát csak Zero-Masternek nevező férfi 23 perc 2 másodperc alatt vitte végig a legnehezebb, Ultra Violence fokozaton a Doom második részét, közel fél percet verve a korábbi bajnokra, Looperre, letaszítva őt korábban szinte megingathatatlannak hitt trónjától.

Az ehhez hasonló rekordok száma úgy megnőtt, hogy 2008 februárja óta a Guiness évenként megjelenő kiadványban gyűjti össze és őrzi meg az utókor számára az adott esztendő legnagyobb teljesítményeit, ideértve a legjelesebb elsőket is.

Baráti társaságban alighanem mindenki hallott jócskán kiszínezett történeteket arról, hogy egyesek mennyi ideig voltak képesek ébren maradni, hogy kedvenc játékukat nyüstölhessék. Az ausztrál Okan Kaya 2012-ben azonban hitelt érdemlő bizonyítékokkal tudta igazolni, hogy 135 órát, 15 percet és 10 másodpercet játszott egyhuzamban a Call of Duty: Black Ops második installációjával.

Első pillantásra Carrie Swidecki egy napig, két percig és negyvennégy másodpercig tartó maratonja lényegesen szerényebb eredménynek tűnik. Csakhogy a civilben tanárként dolgozó nő egy aktív mozgást igénylő táncjátékot, a Kinectre fejlesztett Dance Central második részét nyüstölte ennyi ideig, ami komoly fizikumot és állóképességet igénylő erőpróba.

A korábban jelentős súlyfelesleggel küzdő Swidecki több mint harminc kilótól szabadult meg a különböző ritmus és táncjátékoknak köszönhetően, és nem ez az egyetlen rekordja. 2014 júliusában 76 órán keresztül állta a sarat egy Just Dance versenyen, amit azért tartottak, hogy felhívják a figyelmet a gyermekkori elhízás veszélyeire. A nő ugyanis saját példájával igyekszik irányt mutatni a túlsúlyosak számára, és nyilatkozataiban nem győzi hangsúlyozni, hogy az egészséges életmódot soha sem késő elkezdeni. Különösen, mert a modern technikának hála, szórakoztató formában tehetünk életminőségünk jelentős javításáért.

Azt, hogy a hobbi évről évre szélesebb közönséget hódít meg, semmi sem illusztrálhatná jobban, mint John Bates esete. A 2011-ben nyolcvanötödik évét betöltő, nyugalmazott iskolaigazgató kedvenc elfoglaltsága a bowling, amit nem csak a pályán, hanem Nintendo Wii konzolján is űz, mégpedig nem is akárhogy. A férfi 8850 tökéletes, vagyis az összes bábút valamennyi körben ledöntő játszmájával megérdemelten foglalhatja el helyét a nem mindennapi teljesítményeket elérők listáján.

Akadnak azonban jóval kevesebb büszkeségre okot adó rekordok is. A Clover stúdió 2006-ban megjelent alkotása, az Ōkami jelenleg a legrosszabbul fogyó év játéka díjjal kitüntetett programjának járó cím kétes dicsőségét élvezheti. Bár a sajtó a mára már a Capcom által feloszlatott csapat legtöbb produktumához hasonlóan imádta az egyedi látványvilágú akció-kalandjátékot, a játékosok három év alatt mindössze hatszázezer példányt vásároltak meg a három platformra is megjelent címből.

Az is biztosra vehető, hogy Faiz Chopdat is jobban örült volna, ha a nevét nem az általa tartott csúcsnak köszönhetően ismeri meg a világ. Az úriembert nem kevesebb, mint négy hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, mert a légiutas-kísérők többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó abbahagyni a Tetris mobiltelefonos változatával való játékot. Mivel a repülőgépeken ajánlatos kikapcsolni az ilyen eszközöket, nehogy megzavarják annak érzékeny műszereit, a férfi nem csak a népszerű puzzle-programmal, hanem valamennyi, vele együtt utazó ember életével játszott. Így ítélete, legyen bár a maga nemében rekord vagy sem, ennek tükrében határozottan enyhének mondható.

Természetesen minden idők egyik legnépszerűbb videojátéka nem csak ilyen gyászos kontextusban bukkan fel a kötet lapjain. Aleksander Sebrenovnak, az orosz kozmonautának hála, a Tetris Gameboyon játszható verziója lett az első olyan program, amivel az űrben játszottak. Pazsitnov klasszikusa ezen kívül az első olyan videojáték, aminek az agyműködésre gyakorolt pozitív hatását egy szakértőkből álló csoport igazolni tudta.

Hogy a közeljövőben milyen rekord születik, nem tudni. Az azonban biztos, hogy ameddig egy, a huszadik évébe lépett játéknak akadnak olyan rajongói, akik heteket, sőt, hónapokat áldoznak arra életükből, hogy pár másodpercet lefaragva a korábbi csúcstartó idejéből az ő nevükhöz kötődjön a leggyorsabb végigjátszás, nem kell attól tartani, hogy a Guinness bírálóbizottsága dolog nélkül marad. Nekünk pedig évről-évre jócskán kijut az inspirációból.

Nektek van olyan (egyéni) rekordotok, amire úgy érzitek, joggal vagytok büszkék?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward