Publikus az Intel első negyedéves pénzügyi jelentése

A számok nem túl jók, de azért van néhány részleg, amely jobban teljesített az egy évvel korábbihoz képest,

Publikus az Intel első negyedéves pénzügyi jelentése

Az Intel legfrissebb pénzügyi eredménye felemás képet fest, ugyanis bizonyos területeken némi növekedés mutatkozott az elmúlt időszakban, míg egyes területeken hasonló mértékű csökkenést láthatunk, amennyiben a teljes képet nézzük. A 2019-es pénzügyi év első negyedévében a teljes árbevétel 16,1 milliárd dollárra rúgott, ami a várakozásoknál picit jobbnak tekinthető, az előző év azonos időszakához képest azonban stagnálásként könyvelhető el. A bruttó árrés ezzel együtt 4%-kal csökkent, ami a működésből befolyó bevétel csökkenését is hozta, utóbbi 7%-kal lett alacsonyabb éves szinten, vagyis 4,2 milliárd dollárt tett ki. Ezzel együtt a profit is csökkent, méghozzá 11%-kal, így 4 milliárd dolláron zárt. A részvényenkénti nyereség ezúttal 0,87 dollár lett az egy évvel ezelőtti 0,93 dollár helyett, vagyis 6%-os csökkenés mutatkozik ezen a téren.

A Client Computing Group a gyengélkedő PC piac ellenére nem teljesített rosszul, hiszen míg az asztali- és a notebook szegmenset célzó eladások sorrendben 7 és 8%-kal csökkentek, addig a magasabb átlagos értékesítési árak jóvoltából mégis nőtt a teljes árbevétel. A noteszgépek szegmensében 13%-os, az asztali processzoroknál pedig 7%-os növekedés mutatkozott átlagos eladási árak tekintetében, így a teljes Client Computing Group bevétele 4%-kal, 8,5 milliárd dollárra nőtt. A növekedésben szerepet játszott a gamer szegmens, a növekvő kereskedelmi forgalom, valamint a modempiac is.

Galéria megnyitása

A Data Center Group ebben a negyedévben 6%-os árbevétel-csökkenést produkált, azaz csak 4,9 milliárd dolláros teljes árbevétel termelt. Ezen belül a felhőszolgáltatásokkal foglalkozó részleg 5%-kal jobb teljesítményt nyújtott, ám ez nem tudta ellensúlyozni a kormányzati és üzleti szektor esését, amelyek együttesen 21%-os csökkenést produkáltak.

Az Internet of Things részlegnél folytatódott a növekedés, ami ezúttal 8%-ot tett ki, így a teljes árbevétel 910 millió dollár lett. A szegmens lassan eléri a negyedévenkénti 1 milliárd dolláros szintet, pedig egykor ez még csak egy nagyon pici, nagyon kevés bevételt hozó részleg volt. Fontos megemlíteni, hogy a MobilEye esetében 38%-os árbevétel-növekedést sikerült elérni, ami igen szép rekord – a teljes árbevétel 209 millió dollár lett.

A Non-Volatile Storage Business, ami a NAND és 3D XPoint alapú megoldásokat fogja össze, 12%-os csökkenés után 915 millió dolláros teljes árbevételt hozott össze. A csökkenés annak köszönhető, hogy a NAND Flash szegmensben egyre kiélezettebb verseny tapasztalható, ami a lapkák árazásában is megnyilvánul.

Az utolsó csoport, azaz a Programmable Solutions Group, ami az Alterát is tartalmazza, 2%-os csökkenést könyvelhetett el, ami végül 486 millió dolláros teljes árbevételt eredményezett.

A jövőt nézve arra lehet számítani, hogy az aktuális pénzügyi év második negyedévében 15,6 milliárd dollár körüli teljes árbevételre tehet szert a vállalat, míg a teljes pénzügyi év 69 milliárd dolláros árbevételt hozhat, ha minden a tervek szerint alakul.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap