Oxfordi kutatók szerint nincs bizonyíték a játékfüggőségre

Az egész dolog valószínűleg sokkal mélyebből fakad.

Oxfordi kutatók szerint nincs bizonyíték a játékfüggőségre

A World Health Organisation, vagyis a WHO tavaly felvette a "gaming disorder"-t a hivatalosan jegyzett betegségek közé, amit talán játékfüggőségnek lehetne hívni magyarul, habár ez nem egészen fedi az eredeti megnevezést.

Az Oxford Internet Institute új kutatása azonban rámutatott, hogy a játékokhoz kapcsolódó addiktív viszony valami mélyebb dolognak az eredménye, nem pedig önmagában létező probléma. Andrew Przybylski professzor szerint a korábbi kutatások nem tudták kimutatni a fiatal játékfüggők életének szélesebb kontextusát, így nem derült fény arra, hogy valójában mi vezet ehhez a jelenséghez.

A kutatók célja ezúttal nem az volt, hogy felmérje, hogy ki és mennyit játszik, hanem hogy milyen dolgok okozhatják azt, ha valaki hosszú órákra a képernyő előtt ragad. Ehhez több mint ezer tinédzsert és a szüleiket vonták be a kutatásba, és arra jutottak, hogy az elnyújtott játékidő nem okoz érzelmi, kapcsolati vagy viselkedésbeli problémákat, hanem a fiatalok inkább a máshol megért frusztrációikat próbálják így levezetni.

A kutatás szerint a játékfüggőség mértéke attól függ, hogy a fiatal egyébként az életben mennyire érzi kompetensnek, autonómnak és egy társasághoz tartozónak magát, mennyire tud jól működni a társadalomban. Ha ezekben alapvető hiányosságok vannak, akkor a játékokban próbálják ezeket megtalálni. Az Oxford Internet Institute korábban is gyenge lábakon állónak nevezte a WHO döntését, hogy hivatalosan is betegségként tartsák nyilván a játékfüggőséget, és ez az újabb kutatás is ezt látszik megerősíteni.

A kutatók azt javasolják az egészségügyi szakembereknek, hogy ha valakit játékfüggőséggel kezelnek, akkor próbálják meg előásni a mögöttes okokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap