Nem készül több Intel Compute Card

A változásra az egyik partner, a NexDock már napokkal ezelőtt figyelmeztetett, nemrégiben pedig az Intel is megerősítette az állítást.

Nem készül több Intel Compute Card

Leáll a Compute Card fejlesztése

Az Intel 2017 januárjában, a CES 2017 alkalmával mutatta be érdekes koncepcióját, a Compute Card-ot, amelynek lényege az volt, hogy egy apró kártya cserélgetésével folyamatosan újabbnál újabb hardverrel lehet majd ellátni a különböző eszközöket. Az apró, mindössze 94,5 milliméter hosszú, 55 milliméter széles és 5 milliméter vastag termék házában minden jelen volt, ami egy komplett PC-hez szükséges: processzor, videóvezérlő, rendszermemória, adattároló, illetve vezeték nélküli kommunikációs lehetőségeket biztosító vezérlők is. Az Intel akkoriban úgy látta, ezzel a módszerrel könnyen frissíthetőek lesznek majd a noteszgépek, az egybegépek, az értékesítő terminálok, sőt, akár az okostelevíziók is, hiszen a szabványos csatlakozót használó eszközt folyamatosan a legfrissebb hardverrel láthatják el, így a hardver frissítéséhez elég csak kártyát cserélni.

A koncepció nagyon ötletesnek is igazán vonzónak tűnt, ám nem igazán terjedt el az elmúlt évek során. A vállalat egyik partnere, a NexDock teljes mellszélességgel kiállt az ötlet mellett, ám a napokban már arról tett említést a cég, hogy az Intel Compute Card formátum jövője bizonytalanná vált, azaz elképzelhető, hogy az Intel nem készít több ilyen terméket. Ez azt jelenti, hogy a korábban kiadott, 7. generációs Core Y, illetve Pentium és Celeron sorozatú processzorral szerelt modellekkel zárul a Compute Card pályafutása.

Galéria megnyitása

Az Intel később meg is erősítette, valóban leállítják a Compute Card sorozat fejlesztését, viszont az aktuális termékekhez idén még biztosítják a szükséges támogatást. A vállalat leszögezte, továbbra is hisznek a moduláris felépítésű rendszerekben, hiszen ezen a területen rengeteg lehetőség nyílik az innovációra, ám szerintük a lehetőségek kihasználásának legjobb módja az, ha befejezik a Compute Card termékcsalád fejlesztését.

A NexDock más utakra lép

A Compute Card tehát búcsúzik, ám a NexDock szakemberei így sem szomorkodnak, hiszen új módszert találtak, amivel paradigmaváltást szeretnének elérni a piacon. A vállalat elkészítette a NexDock 2 névre keresztelt dokkolót, ami gyakorlatilag nem más, mint egy okostelefonokhoz készített laptop méretű dokkoló. Az eszköz USB-C porton keresztül kapcsolódik az „asztali módot” támogató Samsung és Huawei okostelefonokhoz – előbbieknél a DeX, utóbbiaknál az Easy Projection technológiára támaszkodik. A dokkolt telefon erőforrásait és hardverét használva notebook-szerű felhasználói élményhez juthatunk, ezzel együtt pedig az eszköz akkumulátorát is tölthetjük. Persze a 179 dolláros NexDock 2 nem csak okostelefonokat, hanem HDMI Stick formátumú mikroszámítógépeket, illetve akár Rasberry Pi szintű „hobbiszámítógépeket” is fogad, így ezekből is notebookot varázsolhatunk az eszközzel. Ráadásul, mivel a dokkoló a csatlakoztatott eszköz hardverére támaszkodik, így a telefon vagy a hobbiszámítógép lecserlésével nagyobb teljesítményhez juthatunk, de a NexDock 2 így is használható marad, vagyis költséghatékonyan, kevesebb elektronikai hulladék generálásával juthatunk újszerű notebook élményhez is.

A NexDock 2 még csak Kickstarter projekt formájában fut, ám már most is meglehetősen sikeres, hiszen 25 nappal a gyűjtés vége előtt már bőven sikerült túlteljesíteni az 50 000 dolláros célösszeget: a hír írásának pillanatában 160 000 dolláron áll a számláló.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap