Nem kellenek összeesküvés-elméletek, a történet önmagában is elég szép

Nem kellenek összeesküvés-elméletek, a történet önmagában is elég szép

- Az econet által most elnyert frekvencia korábbi tulajdonosa a hírek szerint szép haszonra tett szert a rádió üzemeltetéséből. Nem fenyeget a veszély, hogy a cégcsoporton beül túl nagy súlya lesz a Neónak, és a többi tevékenység elsorvad?

- Hosszú út vezet azért addig, amíg milliárdos profitot tud termelni egy országos kereskedelmi rádió. Az econet.hu jelenlegi cégportfóliója hárommilliárd forint körüli árbevétel megtermelésére képes - leszámítva persze az ideihez hasonló rossz éveket. Az első évek után a Neótól és kereskedőházától is ezt közelítő árbevételre számítunk. Jövőre a tervek szerint a Sziget többségi tulajdonosává válunk, márpedig az is évi 3,5-4 milliárdos forgalmat generál. Tehát egyáltalán nem lesz domináns a Neo, a csoport három, viszonylag egyenrangú tevékenységet végez majd. Úgy vélem, pár vargabetű után végre megtaláltuk azt a területet, ahol tevékenykedni szeretnénk. A portfólióban maradt nem média tevékenységeket - amelyek súlya már elenyésző - ezért mihamarabb értékesíteni szeretnénk.

- Ez azt jelenti, ha sor kerül pályázatkiírásra, a negyedik mobilszolgáltató-licencért sem indulnak újra?

- Kizárni persze nem szeretném, de a hagyományos mobilszolgáltatásba szinte biztos, hogy nem vágunk bele.

- Vannak-e már adataik arra vonatkozóan, mennyi hallgató morzsolódott le, hány új jött, mekkora a Neo hallgatottsága?

- Erre mi is rendkívül kíváncsiak vagyunk, készítettünk is erre vonatkozó kutatást, de sajnos a hallgatottságmérés még nem olyan kiforrott a rádiók esetében, mint a tévéknél, ahol szinte azonnal rendelkezésre áll a nézettségi adat.

Fontosnak tartom, hogy az adás első hete alapján már mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott, hogy a Neóval - minden híresztelés ellenére - egy politikamentes, könnyűzenei kereskedelmi rádió indult el. Nem állja meg a helyét egyébként az a vád sem, hogy trükkel nyertük meg a pályázatot. Azért kaptuk mi a frekvenciát, mert mi adtuk be a legjobb pályázatot, az általunk ajánlott nominális összeg milliárdokkal, illetve arányait tekintve is lényegesen nagyobb volt, mint amit a többiek kínáltak. A pályázatunkból világosan kitűnt az üzleti modellünk és annak gazdasági racionalitása is. Azt gondolom, konkurenseinknek méltóságteljesen kellene tudniuk veszíteni egy pályázaton.

- Hogy halad a rádiós csapat felépítése?

- Rendkívül nehéz, majdnem lehetetlen feladat volt a rádiót ennyi idő alatt felállítani. De az adás elindult, és azóta is jól működünk. A csapat persze még épül, a feladatokat jelenleg az EMG-s stáb látja el, de jelentős bővítésre van szükség. Ez viszonylag rövid idő alatt levezényelhető, a tervek szerint januártól már végleges műsorstruktúrával, teljes gőzzel tud üzemelni az adó.

- Amíg nem önfenntartó a Neo, miből finanszírozzák a működését?

- Nem vagyunk bővében forrásnak, s bár most még legnagyobbrészt a cash flow-nk és a meglévő banki hitelkeretünk terhére finanszírozunk, az önfenntartó működés eléréséig hitelből vagy tőkebevonásból működik majd a rádió.

- Ez azt jelenti, hogy nem is sürgős az ORTT-szabályozás miatt szükséges partnerbevonás a rádió üzemeltetésébe? Egyáltalán, milyen modellben gondolkoznak?

- Több modellt vizsgálunk. Szóba jöhet, hogy egy partner tőkét emel a rádiót üzemeltető FM1-ben, de kaptunk már olyan ajánlatot is, hogy egy befektető átvenné a tulajdonrészünket, és egy fix hozamért cserébe végrehajtaná a szükséges beruházásokat, majd a futamidő végén visszavásárolhatnánk a részesedést. A folyamatot azonban nem szeretnénk elhúzni, terveink szerint egyébként a partnerkeresés jövő márciusig lezárul.

- Több forrásból is hallani lehetett, hogy az econet-csoport likviditási gondokkal küszködik. Mi az igaszság ezzel kapcsolatban? Lehet, hogy "túlnyújtózkodott" a cég és csődbe megy?

- Dehogy, ez a veszély egyáltalán nem fenyeget. A válság természetesen nekünk sem használt, ilyen időszakban nehezebb behozni és behajtani a bevételeket, és a beszállítók is türelmetlenebbek. Ez minden cég életében okoz egyfajta feszültséget, nyilván nálunk sem múlt el nyom nélkül, el kellett adnunk az internetszolgáltatónkat. Az abból befolyó bevételek viszont igen jelentősen csökkentették a likviditási problémáinkat és kockázatainkat.

Összességében jól megoldottuk a likviditás kezelésének nehézségeit, átvészeltük az elmúlt évet, ráadásul sokkal jobb helyzetből vágunk neki a válságból való kilábalásnak, mint ahogy a mélypontot átéltük.

- A mostani válság közepette nehezen elképzelhető, hogy az econet kevesebb mint egy év alatt ki tudná termelni a Sziget következő, több mint egymilliárd forintos vételárrészletét, igaz, eddig sem a készpénzes akvizíció volt jellemző a cégre. Ha nem javul jelentősen a tőkepiaci helyzet, elképzelhető, hogy tovább halasztódik a Sziget megvásárlása?

- A következő egy év során valóban nem fog a cég több mint egymilliárd forintnyi szabad forrást kitermelni, a fizetést külső forrásból kell megoldanunk. A bizonytalan környezet miatt viszont a sima részvénykibocsátásnál kicsit szofisztikáltabb konstrukcióra - például átváltoztatható kötvényre - lesz szükség. Elképzelhető, hogy a megfelelő időben összehívunk majd egy közgyűlést, hogy ezt megvitassuk a részvényesekkel. Ha a jelenlegi piaci helyzet nem romlik jelentősen, akkor a tervezett időben végre tudjuk hajtani az akvizíció következő fázisát, nem lesz szükség további halasztásra.

- A részvényárfolyam elmúlt időben tapasztalt szárnyalását hogyan kommentálná?

- Borzasztóan örülök neki. Egy ilyen közvetlen, pozitív visszajelzés óriási érzés volt mind vezetőként, mind részvénytulajdonosként. És nem is csak az árfolyam-emelkedés, hanem a forgalom is - ez ugyanis azt jelenti, hogy sokan hisznek abban, amit csinálunk. A sztori a szemünk előtt történik, az előre vezető út világosan látható. Szerintem ez bőven elég ahhoz, hogy jelentős forgalommal emelkedjen az árfolyam, nem kell ehhez összeesküvés-elméleteket gyártani. A történet önmagában is elég szép.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward