Nem jogsértés, ha elnémítanak egy játékban

Így döntött az Egyesült Államok szövetségi bírósága.

Nem jogsértés, ha elnémítanak egy játékban

Fordulatosnak éppen nem mondható, ám annál tanulságosabb történetünk 2019 áprilisában kezdődik, amikor is a sztori főszereplője, Amro Elansari egyszer csak azt találta, hogy elnémították egy játékban, egészen pontosan a Runescape nevű MMO-ban. Az úriember ezt követően meg is tette az első lépést, és a játék fejlesztőinél próbált reklamálni, majd miután ez nem sikerült, pert indított, melyben azt állította, hogy diszkriminálták, és megsértették a szólásszabadsághoz való jogát, ráadásul még a tisztességes eljárás lehetőségét sem adták meg neki.

Elansari perében az első, nem túl meglepő fordulat a kerületi bíróságon jött, ahol Mark Kearney bíró úr hosszasan magyarázta a felperesnek, hogy az a tény, hogy elnémították egy videójátékban, nem igazán korlátozza az alkotmány által garantált jogait. Mint a bíró kifejtette, hiába hivatkozott az úriember az első alkotmánymódosításra a szólásszabadsággal kapcsolatban, az ugyanis csak arra vonatkozik, ha a kormány próbálná meg korlátozni őt ebben a jogában, mint ahogy az ötödik alkotmánykiegészítés a tisztességes eljárásról is arra vonatkozik, ha egy kormányzati szereplő próbálna meg kibabrálni hősünkkel.

Elansari viszont nem nyugodott bele a döntésbe, úgyhogy a fellebbviteli bírósághoz fordult, ahol ezúttal már valamilyen okból a tizennegyedik alkotmánykiegészítésre hivatkozott, amit a bíróság a fentebbiekhez hasonló okok miatt újra elutasított.  Ezt követően emberünk az 1964-ben elfogadott Polgári Törvénykönyv második cikkelyére hivatkozott, ami szerint a bíróságnak fel kellett volna ismernie, hogy őt bizony a Runescape-et fejlesztő Jagex igenis diszkriminálta, és nem illette meg a tisztességes ügymenet, hiszen hátrányba került azokkal a játékosokkal szemben, akiket nem némítottak el, őt pedig igen.

A bíró ebben az ügyben jelezte, hogy az említett törvénykönyv a faji, bőrszín, vallás vagy származás alapján tiltja a diszkriminációt, ráadásul nagy probléma, hogy Elansari semmiféle bizonyítékot nem mutatott azzal kapcsolatban, hogy őt egy szolgáltatástól eltiltották volna, hiszen a játékhoz továbbra is hozzá fér, tehát semmiféle alapja nincs a vádnak.

Az Egyesült Államok szövetségi bírósága tehát kimondta, hogy nem korlátozza a személyiségi jogokat, ha valakit elnémítanak egy játékban, valószínűleg azért, mert hülye volt. Elansari egyébként is nagy feljelentő: mint kiderült, az elmúlt másfél évben tíz keresetet nyújtott be a bírósághoz különböző ügyekben, többek között egyet a Tinder ellen, ahol egy csoportos perben kifogásolta, hogy nem képviselheti a többi sértettet, ugyanis nem ügyvéd, ami szerinte így nincsen rendben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap