Livelock – Michalangelo és a sci-fi

Livelock – Michalangelo és a sci-fi

A "Miért nem Michalangelo festette meg Az utolsó vacsorát?" címre keresztelt, John Cleese és Eric Idle előadásában ismertté vált jelenetben VI. Sándor pápa hasztalanul igyekszik elmagyarázni a jeles képzőművésznek hogy képére bőven elég lenne egy Jézus három helyett és a huszonnyolc tanítvány is túlzás, a háttérben álló kengururól nem is beszélve. A rövid szkeccs remekül illusztrálja, hogy a kreativitást igénylő mesterségek művelői időnként hajlamosak túlzásokba esni és azon igyekezetükben, hogy valami rendkívülit és megismételhetetlent hozzanak tető alá, munkájuk gyümölcse átlag alattira, vagy egyenesen élvezhetetlenre sikerül.

Sajnos, a Tuque Games munkatársai is hasonló hibába estek, mint a művészi szabadságára mindennél érzékenyebb festő, bár az ő tévedésük a megszokottnál jóval kevésbé rontja le az összképet. Alkotásuk, a felülnézeti sci-fi lövöldék táborát erősítő Livelock ugyanis szigorúan játéktechnikai szempontból magas minőséget képvisel. Az ellenfelek tucatjai ellen vívott csaták gyorsak, pörgősek és izgalmasak, a gyengécske grafikát bőven kompenzálja a részben rombolható környezet, a feladatoknál pedig érezhető, hogy bár egy efféle, tömegmészárlásra kihegyezett címnél igencsak szűkek a lehetőségek, mégis megpróbálták változatossá tenni a küldetéseket. Mindezeken túl, bár csak három robot közül választhatjuk ki, hogy melyikkel is akarunk csatába indulni, a közelharcra kihegyezett böhöm, a lövegtornyokkal és energianyalábokkal támadó példány, vagy a gyors és pontos gépszörny eltérő játékstílust igényelnek, ráadásul folyamatosan új fegyvereket, képességeket és a külsejüket egyedivé tevő tárgyakat szerezhetünk nekik. Az pedig, hogy akár két másik játékossal is belevethetjük magunkat a megannyi veszélyt rejtő ütközetekbe, csak a hab az édes és ízletes tortán.

A korábban olvasottak alapján adná magát a következtetés, hogy az efféle szórakozást keresők egy nem csak hogy ajánlott, hanem egyenesen kötelező darabbal lettek gazdagabbak. Sajnos azonban a kanadai csapat tagjai valami, kizárólag számukra világos ok miatt úgy érezték, hogy alapos indoklásra szorul, hogy miért is kell ócskavassá redukálnunk kismillió ellenséges robotot. Ez persze önmagában még nem jelentene problémát, sőt, rendesen kivitelezve a maradandó klasszikusok közé emelhette volna a programot. Ám ahogy az a feltételes módból kikövetkeztethető, sajnos a végeredmény kritikán aluli lett. Az alapötlet, miszerint az emberiség a minden szerves életformát elpusztító kozmikus sugárzás elől géptestekbe mentette át a tudatát, kifejezetten érdekes, de sajnos a kampány során egy borzalmasan erőltetett történetet ismerhetünk meg, aminek iszonytató párbeszédeit a szakma legalját jelentő szinkronszínészek prezentálják. Szerencsére az átvezető animációkat nem kötelező végignéznünk, de mivel harc közben is folyamatosan beszélnek hozzánk, lehetetlen kikerülni ezeket a retteneteket. A félreértések elkerülése végett: ne viccesen ZS-kategóriás, a nyolcvanas évek akciófilmjeit idéző dialógusokat képzeljünk el, hanem száraz, szellemtelen, ötlettelen és kínkeservesen unalmas szövegeket.

Na mi van Bane, te is robot lettél?

Normális körülmények között értelemszerűen nem tartanám súlyos negatívumnak az ilyesmit egy akciójátéknál, de tekintve, hogy itt folyamatosan és kérlelhetetlenül a képünkbe nyomják a történetet, lehetetlen szó nélkül elmenni annak pocsék kivitelezése mellett. Összességében azonban, bár a cégnél dolgozó írók mindent megtettek azért, hogy az ember a bárgyú cselekmény és a rettenetes párbeszédek miatt hol üveges szemekkel meredjen a monitorra, hol pedig eljátszadozzon azzal a gondolattal, hogy hosszában felvágja az ereit, a Livelock még így is kategóriája egy tisztes képviselője. Ha teljesen elhagyták volna a sztorit, vagy az nem olyan hatást keltene, mint egy bugyuta, szombat délelőtti akciórajzfilm a producerek által undorral visszadobott forgatókönyve, egyértelműen klasszikusként tisztelhetnénk, így viszont "csak" egy jó játékot kaptunk.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward