Kiszáll a Konami a konzolpiacról?

Egy friss elemzés új megvilágításba helyezi az utóbbi idők furcsa történéseit.

Kiszáll a Konami a konzolpiacról?

Az elmúlt pár hét során a Konami körüli visszásságoktól volt hangos a játéksajtó. A cégnél a jelek szerint persona non grata lettaz annak sikerében jelentős szerepel játszó Hideo Kojima, ráadásul a sokak által várt Silent Hills munkálatait is leállítottaa fejlesztő-kiadó.

Rob Fahey, a GamesIndustry International újságírójának alapos és átfogó elemzéseszerint a közvélekedéssel ellentétben nem egy Kojima elleni, költséges és logikátlan bosszúhadjáratról van szó, hanem jóval többről. Jelesül, hogy a Konami alighanem arra készül, hogy a nem is olyan távoli jövőben végleg kiszálljon a konzolpiacról.

Ez elsőre abszurdnak tűnhet, azonban ha vesszük magunknak a fáradtságot és alaposan megvizsgáljuk a cég pénzügyi helyzetét, rájöhetünk, hogy Fahey elméletében jócskán akad ráció.

A Konami bevételei ugyanis négy fő forrásból származnak. A cég egyfelől tekintélyes hasznot húz a Japánban hallatlanul népszerű pacsinkóból, másfelől a szerencsejáték-iparban használt szoftverek területéből is ki tudott hasítani magának egy tisztességes méretű szeletet. Ezen kívül jelentős tényező még a kiterjedt fitneszklub-hálózata, végezetül pedig természetesen a videojátékokból is komoly összeg folyik be a kasszájába.

Csakhogy, ez utóbbi terület évről évre egyre kevesebbet hoz a cég számára a konyhára. A konzoljátékok fejlesztése ugyanis komoly költségekkel jár, és a sikercímek is nehezen termelnek hasznot. Így bár a Konami mobil és közösségi játékai évről-évre egyre jobban teljesítenek és eladásaik szárnyalnak, a játékgépekre megjelenő alkotások miatt összességében mégis folyamatosan zsugorodik a digitális szórakoztatásból származó profit. Tehát a cég döntéshozóinak részéről mindezek alapján logikus lépés lenne, hogy ha úgy határoznának, hogy túladnának legnépszerűbb sorozataik jogain és a jövőben kizárólag az olcsó mobilcímekre és online játszható, a közösségi élményre fókuszáló programokat helyeznék előtérbe.

Mindezek új megvilágításba helyezik az elmúlt hetek eseményeit. Kojimán nem régi ellenségei töltik ki az évtizedek alatt felgyülemlett haragjukat, hanem egyszerűen nem lesz rá szükség, mert az őt csak egy kicsit is ismerők pontosan tudják, hogy a jeles programozó, aki önerőből lett a játékipar egyik legnagyobb alakja, aligha lesz hajlandó arra, hogy lelketlen és igénytelen F2P programokhoz adja majd a nevét. Így pedig már nincs értelme annak, hogy kesztyűs kézzel bánjanak vele, hiszen nincs kizárva, hogy a következő MGS vagy Silent Hill játékot már nem is a Konami égisze alatt hozzák majd tető alá. Érdekes Fahey elmélete, de remélhetőleg hamarosan valami hivatalos bejelentést is kapunk a Konamitól, hogy tudjuk hová rakni az elmúlt hetek igazán különös történéseit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward