Kiderülhettek az olcsóbb next-gen Xbox specifikációi

Ezek alapján egy potens kis gép lehet, ha megfelelően árazzák.

Kiderülhettek az olcsóbb next-gen Xbox specifikációi

Egyszerre több külföldi forrás is megerősítette, hogy Xbox Series S néven valamikor megjelenő next-gen konzol szinte teljesen olyan specifikációkkal érkezik majd, mint amik korábban már többször is kiszivárogtak. Néhány dologban még mindig nem biztosak a források, azonban a legfontosabb adatok már ismertek.

Nézzük meg most ezeket a drágább Xbox Series X-szel összevetve:

 Xbox Series XXbox Series S
GyártástechnológiaTovább fejlesztett TSCM 7nm-es Tovább fejlesztett TSCM 7nm-es
GPURDNA 2 alapok, 52 CU @ 1,825GHzRDNA 2 alapok, 20 CU @ 1,550GHz
GPU teljesítmény12,15 TFLOPS4 TFLOPS
CPU8 magos Zen 2 @ 3,8GHz (vagy 3,6GHz SMT-vel)8 magos Zen 2 @ 3,8GHz (vagy 3,6GHz SMT-vel)
RAM16 GB GGDR610 GB GDDR6
Tárhely1TB PCIe 4.0 SSDIsmeretlen méretű PCIe 4.0 SSD
Megcélzott felbontás / framerate4K / 60fps, 4K / 120fps1440p / 60fps
ÁrfekvésPrémium árazás, kifejezetten a keményvonalas játékosoknakOlcsóbb árazás a szélesebb rétegeknek
Áramfelvétel250-300WKevesebb mint 250W
Lemezmeghajtó4K UHD Blu-rayNincs

Ezek alapján tehát a korábbi információk továbbra is igaznak tűnnek, melyek szerint a legfontosabb különbség a két konzol között a GPU ereje lesz, a többi fontos részegység érintetlen marad, így a játéktervezők továbbra is számíthatnak a CPU és az SSD I/O rendszer teljesítményére.

Habár a lemezmeghajtó elhagyása is spórolást jelent a Microsoftnak, ráadásul ezzel belekényszerítik a felhasználókat, hogy kizárólag az Xbox Store-ban vásároljanak (vagy, ami még jobb, legyenek a Game Pass-előfizetői), a legfontosabb természetesen a GPU megvágása.

Az Xbox Series X 15,4 milliárd tranzisztorból álló APU-ja elképesztően drága. Egyrészt maga a gyártás sem olcsó a TSMC egyik legújabb 7nm-es gyártósorán, másrészt egy ekkora chipnél (legalábbis kezdetben) a kihozatali arány sem a legjobb. A Microsoft utalt rá, hogy körülbelül kétszer annyiba kerül legyártani az új APU-t, mint az Xbox One X 16 nanométeres FinFET eljáráson készült központi egységét.

Mivel az APU legnagyobb részét a GPU különböző részegységei, de leginkább CU-k teszik ki, így ezen hatalmasat lehet spórolni a gyártáskor. (De talán az sem zárható ki, hogy nem külön chipeket gyártat a Microsoft, hanem a Series X hibás APU-it is újra tudja hasznosítani az olcsóbb konzolban, de ez elég vad elképzelésnek tűnik).

Persze a kevesebb CU-nak és a csökkentett órajelnek, valamint az RDNA 2 feltételezett hatékonyságának köszönhetően a hűtésen és a tápellátáson is lehet spórolni.

A felhasznált GDDR6-os memória sebességét és a memóriabusz méretét egyelőre nem tudjuk, viszont a 10 GB-os méret érdekes, és komoly spekulációra ad okot. A leginkább logikusnak tűnő dolog, hogy egyszerűen lefelezik az Xbox Series X 320 bites buszát így 160 bites buszon a 16 Gb-es GDDR6-os modulok pont kiadnák a 10 GB-ot. Az így keletkező 280GB/s sávszélesség pedig első hangzásra elegendőnek tűnhet a 66%-kal gyengébb GPU-nak, és persze az alaplap is jóval olcsóbb lehet. 

A megcélzott 1440p-s felbontás is érdekes, hiszen korábban még azt hallottuk, hogy kifejezetten 1080p-re szeretne lőni a MIcrosoft ezzel a géppel. Ezek alapján egyelőre szintén csak találgatni lehet, de az 1440p leskálázva 1080p-re szép képminőséget adhat, ráadásul 1440p-ről már egy 4K-s kijelzőre skálázni sem tűnik ördögtől való dolognak a megfelelő algoritmusokkal.

Ezek alapján az Xbox Series S akár egy vonzó ajánlat is lehet az árérzékenyebb vásárlók számára, főleg, ha a Microsoft garantálni fogja, minden játék futni fog rajta, ami a Series X-en is (márpedig ez szinte biztos, hogy így lesz). A Game Pass-előfizetéssel különösen olcsó játékközpontot kaphatunk, ami teljes mértékben kielégítheti egy casual játékos igényeit, vagy jó ajánlat lehet akár második konzolnak is, például a hálószobába, vagy akár egy PS5 mellé, ha egyik gyártó exkluzív címeiről sem szeretnénk lemaradni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap