Kétmilliárd éves helyváltoztató életformákat találtak

Az eddigi bizonyítékok arra utaltak, hogy ez a fajta mozgás mindössze 500 millió éve jellemző a Földön.

Kétmilliárd éves helyváltoztató életformákat találtak

Bolygónk történetének nagy részében a földi élet egysejtű élőlényekből állt, amelyek legfeljebb akkor tettek meg jelentősebb távolságokat, ha az áramlatok odébb sodorták őket. És mivel a korai életformák nem fosszilizálódnak jól, nagyon nehéz megállapítani, hogy ez mikor változott meg, és mikor kezdtek aktív helyváltoztatásba az élőlények. Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a legkorábbi nyomok, amelyet helyváltoztató mozgás hozott létre, nagyjából 500 millió évesek.

Egy új afrikai lelet azonban ennél jóval régebben is mozgó élőlényekről tanúskodik: egy wales-i kutatócsoport néhány milliméter átmérőjű járatokat azonosított az általuk megvizsgált gaboni sziklákban. A járatokat véleményük szerint piciny többsejtű élőlények vájhatták, amelyek a datálás szerint 2,1 milliárd évvel ezelőtt éltek. Az egykor élt organizmusok a járatok és a környező anyagok vizsgálata alapján külsőre apró meztelen csigára hasonlíthattak, és valószínűleg oxigénben gazdag vízben éltek.

Galéria megnyitása

A kutatók fosszilis mikrobiális telepeket is azonosítottak a járatok közelében, amelyek táplálékforrásul szolgálhattak a rejtélyes élőlényeknek. A szakértők azt gyanítják, hogy a járatokat vájó élőlények átmenetet jelenthettek az egysejtűek és a többsejtűek között: vagyis valószínűleg nem igazi többsejtűekről, hanem komplex, egysejtűekből álló telepekről lehet szó, amelyek együtt is mozogtak, és összefogva olyan fokú aktív helyváltoztatásra voltak képesek, amire a különálló sejtek nem lettek volna alkalmasak. Ha ez valóban így volt, a helyváltoztatás képességének elnyerése fontos lépést jelenthetett a többsejtűség kialakulása felé.

A kutatók utóbbi teóriáját alátámasztja, hogy egyes ma élő egysejtűek esetében szintén megfigyeltek hasonló viselkedést: ha a táplálék szűkös, a nyálkagombák komplex telepeket képeznek, amely aztán mindenféle meglepően összetett viselkedésekre képes. A felfedezés mindenesetre számos új kérdést vet fel a földi élet, a többsejtűség és a mozgás történetével kapcsolatban. A legnagyobb ezek közül az lehet, hogy vajon a járatokat vájó élőlények a többsejtűek elődei voltak, vagy csak egy korai vakvágányt jelentettek a helyváltoztatás evolúciójában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap