JRPG-k: merre tovább?

A műfaj rajongói lehet, hogy jól teszik, ha kézikonzolra váltanak.

JRPG-k: merre tovább?

A japán szerepjátékok kedvelői számára a 2004-ben megjelent, de tavaly december óta már egyáltalán nem gyártott Playstation Portable egy példánya igen jó befektetésnek bizonyulhatott. A Sony hordozható játékgépére annyi remek, a műfajba tartozó alkotás jelent meg, hogy közel lehetetlen lenne mindet felsorolni. A Final Fantasy Type–0 vagy a Crisis Core, a Legend of Heroes: Trails in the Sky, vagy az Ys sorozat megannyi része: a lista hosszasan folytatható lenne.

Bár a programok jelentős része nem volt exkluzív, azért ilyenek is jócskán akadtak, és a több platformra megjelenők is elsőnek szinte mindig a japán vállalat konzoljára jelentek meg. Ráadásul csak mostanában, hogy a PSP kezd szép lassan eltűnni, történt meg, hogy pár kifejezetten rá készült játék felbukkant például PC-n is (például a már emlegetett Legend of Heroes).

Na de mi van most a PSP helyett? A kézenfekvő válasz természetesen a Vita lenne, ami sajnos nem tud akkora siker lenni, mint az elődje volt, pedig látszólag mindene megvan hozzá, csak a világ elég sokat változott 10 év alatt. Ettől függetlenül úgy néz ki, hogy akik szeretik a stílust, még mindig jól teszik ha valamelyik PlayStation platformra teszik le a voksukat. Az utóbbi években például elkezdték végre nyugatra is elhozni a "Tales of" sorozat frissebb, PS3-as részeit is, és a Vita sem panaszkodhat. Bár nem sikerült óriási mennyiséget eladni belőle, de úgy néz ki, hogy meglett egy "törzsvásárlói" köre, akikre lehet számítani ha keleti játékokról van szó, és ezért a japán fejlesztők ontják is rá a szoftvereket. Apró érdekesség, hogy most az első negyedévben több játék jelenik meg a kis apróságra, mint bármi másra. Persze nem óriási AAA címek, de van miből csemegézni, és nyugatra is eljut ezen játékok elég szép része (legfeljebb a tárhely limitációk miatt nem lesz angol és japán szinkron is).

A téma apropója egyébként az, hogy pár napja megjelent Vitára is az Atelier Ayesha Plus: The Alchemist of Dusk. Az alkímiára fókuszáló, rendszerint könnyed hangvételű, 1997-ben indult sorozat az évek során tekintélyes rajongótáborra tett szert. A most piacra dobott, csak digitálisan forgalmazott program egy eredetileg PS3-ra megjelent alkotás portja, de már tartalmazza az összes megjelent kiegészítőt is. Akik január 14. és február 15. között töltik le, azok extra kosztümökkel lehetnek gazdagabbak. A PS Vita verzióban mind a japán, mind az angol szinkron elérhető lesz, a kihívásra vágyók megmérettethetik magukat Hard nehézségi fokon is, valamint új küldetéseket is teljesíthetnek, tehát a fejlesztők igyekeznek kiszolgálni a hardcore játékosok igényeit is. Fontos játékmenetbeli változás, hogy már bármikor lehet váltani a csapattársak között, úgyhogy a sorozat kedvelői mindenképpen vessenek rá egy pillantást!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward