Húsz évet is kaphat a kétszínű amerikai politikus

A játékosokat egyenesen vérgőzös eszelősöknek nevező Leeland Yee a saját bevallása alapján majdhogynem durvább bűnöket követett el, mint a GTA-széria főszereplői.

Húsz évet is kaphat a kétszínű amerikai politikus

Leland Yee neve alighanem ismerősen cseng a videojátékok erőszakossága körüli diskurzusokat követők számára. A Demokrata Párthoz tartozó, Kalifornia állam szenátusába is bekerülő politikus a kétezres évek közepén komoly sajtónyilvánosságot kapott, amikor kijelentette, hogy a játékosokat ki kell hagyni a videojátékok erőszakosságáról szóló vitákból, mert az érintettek vérontás iránti vágya elveszi azok hitelét. A gyermekpszichológus végzettségű Yee erőnek erejével küzdött azért, hogy 18 év alattiak ne vásárolhassanak vagy kölcsönözhessenek erőszakos szórakoztató szoftvereket. Ám az általa beterjesztett törvényjavaslatot 2011-ben 7-2 arányban alkotmányellenesnek nyilvánította az amerikai legfelsőbb bíróság. Így Yee csupán annyit ért el, hogy a testület tagjai jelentős többséggel kimondták, hogy a videojátékokat épp úgy megilletik az első, a szólásszabadságról szóló alkotmánykiegészítés által garantált jogok, mint a többi művészeti ág termékeit.

A helyzet pikantériája, hogy a fiatalok lelki épségét látszólag mindennél fontosabbnak tartó ex-szenátor saját bevallása alapján olyan életet élt, mint a GTA-széria egynémely szereplője. Yee, aki az ellene felhozott bizonyítékok miatt belement, hogy az enyhébb ítéletért bűnösnek vallja magát, súlyos bűnöket követett el, miközben San Francisco polgármesteri székéért és a külügyminiszteri posztért küzdött. A pacifista jelszavakat hangoztató és a játékosokat lényegét tekintve széles nyilvánosság előtt pszichopatának nevező Yee-nek semmi sem volt drága a célja elérése érdekében. Kenőpénzt fogadott el, zsarolt, valamint azzal a céllal vásárolt vállról indítható rakétavetőket és egyéb fegyvereket a Fülöp-szigeteken ténykedő szélsőséges Moro Iszlám Felszabadítási Fronttól, hogy azokat jelentős haszonnal, feketén eladja a nagyobb tűzerőre ácsingózó bűnözőknek.

Balszerencséjére azonban, a maffiózónak hitt „vevő” az FBI egy fedett nyomozója volt. Yee, akit még 2014-ben tartóztattak le, addig tagadott ameddig tudott, de mivel a szövetségiek a hatalommal való visszaélés és a korábban olvasott vétkek mellett a Raymond „Shrimpboy” Chow által vezetett triáddal való együttműködést is rábizonyították, úgy döntött, hogy inkább vall és a bíróság kegyelmébe ajánlja magát. Az iszlamista lázadókkal való üzletelgetést, a maffia gyorstüzelő fegyverekkel való felfegyverzését és a kínai–amerikai bűnbandákkal való kokettálást elfogadhatónak tartó politikust akár húsz évnyi, szövetségi börtönben letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik. Ezen túl esélyes, hogy kétszázötvenezer dollárnyi pénzbírságot is ki fognak rá róni. Az pedig magától értetődik, hogy a karrierjének egyszer és mindenkorra vége.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward