Hekkerek áldozatává váltak a Microsoft levelező szolgáltatásai

A behatolók akár a felhasználók e-mailjeibe is beleolvashattak, és hónapokig volt hozzáférésük.

Hekkerek áldozatává váltak a Microsoft levelező szolgáltatásai

A Motherboard szaklap a napokban arról számolt be, hogy a Microsoft felhasználóinak adataihoz több illetéktelen személy, csoport is hozzáférést szerezhetett az elmúlt hónapokban. És az ügy most rosszabbul fest annál is, mint ahogy kezdetben kinézett. Rengeteg fiók személyes adatait érhették el hekkerek.

Az Outlook.com, és más microsoftos levelező szolgáltatások (MSN, Hotmail) is érintettek abban az ügyben, ami most nyilvánosságra került. Egyelőre még nem ismert minden részlet, de az egészen biztos, hogy az elmúlt időszak egyik legtöbb fiókot érintő kibertámadásának áldozatává vált a Microsoft. A felhasználóinak nagyjából a 6 százaléka érintett lehet az ügyben, de pontos számokat a károsultak táborára vonatkozóan a szoftveróriás nem kívánt közölni. Jelen állás szerint az történt, hogy a vállalat egyik ügyfélszolgálati munkatársának a belépési adatait illetéktelenek megszerezték, és ezt felhasználva további visszaéléseket követtek el.

Galéria megnyitása

Az első hírek még arról szóltak, hogy a hekkerek a kezükbe jutott belépési azonosítót alkalmazva e-mailcímeket szerezhettek meg, láthatták a mappákat és az elektronikus levelek tárgyát, valamint azt, hogy kiknek küldték az üzeneteiket a felhasználók.

Mostanra viszont úgy tűnik, hogy ennél jóval mélyebb hozzáféréssel is rendelkezhettek a támadók, amikor visszaéltek a belépési információkkal. Állítólag egy szűk csoportnál még a csatolt fájlokat is megszerezhették a behatolók, és láthatták a beszélgetések tartalmát.

Öröm az ürömben, hogy legalább a jelszó egyetlen esetben sem volt veszélyben jelen állás szerint, mert nem olyan jellegű volt a hozzáférésük, szóval belépési lehetőséget nem szerezhettek az illetéktelenek a fiókokhoz. És állítólag a vállalati felhasználókat egyáltalán nem érintheti az ügy, mivel ott valószínűleg más biztonsági protokollt használ a Microsoft. A vállalat e-mailben értesítette azokat, akiknek az adataihoz hozzáférhettek a támadók, és ebben a levélben részletes tájékoztatást nyújt a történtekről és arról, hogy mik a teendők.

Az eddigi ismereteink szerint az illetéktelenek január elsejétől egészen március 28-ig lehetett hozzáférése, tehát meglehetősen lassan ismerte fel a problémát, és tette meg a szükséges lépéseket a Microsoft. Csaknem négy hónapig volt szabad bejárása a hekkereknek az ügyfélszolgálatos fiókján keresztül. Arra nem adott egyelőre a választ a redmondi alakulat, hogy mennyi visszaélés történhetett, azt pedig minden bizonnyal nem is tudhatja, hogy milyen következményei lehetnek az ügynek, milyen adatokat gyűjthettek be a behatolók.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap