Gyárbezárásra kényszerül a Samsung

Korábban nagy reményeket fűzött Kínához a vállalat, de mostanra annyira kiszorult a mobilpiacról, hogy még a helyi gyártás egy részét is felszámolja.

Gyárbezárásra kényszerül a Samsung

A Samsung hosszú évek óta piacvezető szerepet tölt be a mobiltelefonok szegmensében, de nem minden területen örvend kiemelkedő népszerűségnek. A vállalat Kínában az elmúlt néhány évben egyre visszább szorult a helyi gyártók megerősödése miatt, és mostanra olyannyira lecsökkent a részesedése, hogy a tervek szerint még az egyik üzemét is leállítja.

A Counterpoint a harmadik negyedéves mobilpiaci jelentésében mutatott rá arra a tényre, hogy a Samsungnak a milliárdos felvevőpiacot jelentő Kínában már csak egyetlen százalék jutott a teljes forgalomból. A dél-koreai alakulat termékei iránti kereslet fokozatosan – és nagy tempóval – zuhan. Öt éve még az élmezőnyben volt Kínában a cég, de már 2017 azonos időszakában is csak 3%-os volt a részesedése, ami idénre újabb 67 százalékkal esett vissza. Tehát a Samsung elveszítette a piacának a kétharmadát egyetlen év alatt, és igazából nemcsak a kínai „elit” (Xiaomi, Huawei, Vivo, Oppo) előzi meg masszívan, hanem még az Apple is bőven előtte van. Emiatt döntött úgy a vállalat, hogy inkább máshova viszi a gyártást is.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitásaInformációink szerint a bezárás előtt álló üzem nagyjából 2600 embernek adott eddig munkát. Ezeket a dolgozókat a Samsung nem ereszti szélnek szó nélkül, hanem egyrészt mindenkinek kompenzációs csomagokat fog kínálni, másrészt próbál majd arra lehetőséget biztosítani, hogy más Samsung érdekeltségbe tartozó létesítményben kaphassanak új munkát. A gyártás az év végén fog végleg leállni a Tiencsinben található központban. Ahol egyébként 36 millió készüléket szereltek össze éves szinten, szóval csak egy kisebb gyárról van szó lényegében, és meg kell jegyezni, hogy még marad egy kínai üzeme a Samsungnak, ami 72 millió mobilos éves kapacitással szolgál.

Arról nem esett szó a Samsung hivatalos közleményében, hogy a kieső termelést honnan fogja pótolni a vállalat, de nem lenne meglepő, ha Indiában bővítenék a gyártási kapacitást. Az olcsó munkaerő Indiában még inkább biztosított a Samsung számára, és ami nagyon fontos, hogy itt a Galaxy modellek hatalmas népszerűségnek örvendenek. A legutóbbi eladási adatok alapján a Samsung a Xiaomi mögött a második helyen van, és ez a két vállalat együtt 49 százalékos részesedéssel bír a fejlődő országban, szóval egyértelműen dominálnak. A Samsung egy éve még az élen volt, de mostanra a kínai riválisa megelőzte az olcsón, helyben készített Redmi szériás mobilokkal, éppen ezért a Samsung jövőre elérhető áron kínált, szintén Indiában gyártott Galaxykal vághat vissza. Indiában nagyon magasak az import során fizetendő sarcok, ezért sokkal versenyképesebbek a helyi termelésben született okostelefonok. Tehát a Samsung két legyet üthet egy csapással, ha itt próbálja növelni a termelést.

India mellett más olcsó munkaerőt biztosító ázsiai országok is szóba jöhetnek a szaklapok szerint, például Vietnámban eleve van már kettő nagy gyára a Samsungnak. A jelentések szerint Vietnámban összesen 240 millió okostelefont állít elő a vállalat évente, szóval meglehetősen nagy kapacitásról beszélhetünk ezeknél a gyáraknál.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap