Feudalism – Nem vak ez, csak bátor

2002 egyik kevésbé ismert játéka immár végre Steamen is elérhető a nagyközönség számá....Mi? Hogy ez komolyan 2016-os?

Feudalism – Nem vak ez, csak bátor

2010. szeptember 2-án a ghurka hadtestből tizedesi rangban leszerelő Bishnu Shrestha a Maurya Express többi utasához hasonlóan nem akart mást, mint hogy békében megérkezzen a családjához. Ám, az eseménytelen út egy pillanat alatt rémálommá változott, amikor egy, legkevesebb tizenöt felfegyverzett férfiból álló banda megtámadta a vonatot. A haramiák nem sokat teketóriáztak, hanem közölték, hogy aki ellenáll, azt megölik, majd hozzáláttak, hogy minden értéket elvegyenek áldozataiktól. Shrestha ekkor még nem avatkozott közbe, ám amikor a rablók sikeres akciójuk betetőzéseként meg akarták erőszakolni a mellette lévő ülésen reszkető tizennyolc éves lányt, akcióba lépett. Lőfegyver híján hűséges kukrijával vetette rá magát a martalócokra. Szerencséjére a bűnözőknél lévő pisztolyokat vagy nem töltötték meg, vagy annyira ócska állapotban voltak, hogy nem lehetett velük tüzelni, csupán ijesztgetni, ráadásul a szűk terep miatt ellenfelei a túlerőt sem tudták maradéktalanul érvényesíteni. Tíz percig tartó, véres csata vette kezdetét, ami során három gazfickó meghalt, az életben maradók közül pedig többen olyan súlyos sérüléseket szereztek, hogy vagy jobbnak látták megadni magukat, vagy nem tudták folytatni a harcot. Shrestha, bár derekasan küzdött és a kedvezőtlen esélyek ellenére diadalt aratott, csakis a mentők gyors közbelépésének köszönhette, hogy életben maradt és két hónapig lábadozott az incidens után. A férfit mind a kormányzat, mind pedig a média hősként ünnepelte, ázsióját pedig még tovább növelte, hogy szemrebbenés nélkül lemondott a megmentett lány családja által felajánlott 6500 dolláros jutalomról.

A hős ex- katona filmbe illő tettét időről-időre felkapja az emberfeletti bátorság példáit összegző sajtó, aminek listáira alighanem a körökre osztott stratégiai címek sorát erősítő Feudalismot jegyző olasz Imagimotion tagjai is fel fognak kerülni. Hiszen, nem csak ahhoz kell egy oroszlán szíve és fanatikus elszántsága, hogy valaki felvegye a látszólag esélytelen harcot egy hordával szemben, hanem ahhoz is, hogy pénzkeresés reményében ki merjen adni egy szürke és unalmas, de legalább csúnya játékot a kismillió kiváló minőségű és elérhető árú címet felvonultató Steamen. Ugyanis a stúdió alkotása, amiben egy feudális nemesi famíliát irányítva kell kivívnunk a magunk helyét a világban. A játék egyszerűen minden egyedi, szerethető, vagy olyan vonást nélkülöz, ami emlékezetessé tehetné. Technikailag hibátlan, ám lelketlen és elcsépelt sablonstratégiát kapunk, már ezerszer látott játékmenettel, körömhegynyi újító szándék nélkül. Unásig ismert épületeket húzhatunk fel, a kutatható technológiákat is mind láttuk már és garantált, hogy egységeink megpillantásakor is erőt vesz majd rajtunk a deja vu. Semmi, de ténylegesen semmi olyan elem sincs, ami valamiféle karaktert adna a programnak, sőt, a végeredmény egyenesen olyan hatást kelt, hogy az ember hajlamos arra gyanakodni, hogy a fejlesztők elvesztettek egy fogadást és ezért arra kárhoztak, hogy el kelljen készíteniük minden idők legjellegtelenebb játékát. Az egyetlen, a lapos összképbe bele nem illő elem a csúnyácska grafika, aminek az egyetlen erénye, hogy a nyúlós, méla unalom csak a vizuális sokk elmúltával álmosít el minket.

Összességében, a Feudalism semmi olyat nem nyújt, amit ne láttunk volna már máshol, profibb megvalósításban. Tizenöt évvel ezelőtt alighanem élvonalba tartozó teljesítményként üdvözöltük volna, de jelen formájában csak egy olyan alsó kategóriás cím, ami felett már a megjelenése előtt eljárt az idő. A viszonylag magas pontszám oka, hogy ha a grafikát nem számítjuk, hozza az abszolút inspiráció nélküli, szellemtelen, tizenkettő-egytucat művek nívóját, így ha nagyon nincs mivel játszanunk, ráfanyalodhatunk és szigorúan saját felelősségre tehetünk vele egy próbát. Ezzel együtt közel garantált, hogy ha így teszünk, nagyon hamar ráébredünk, hogy egy régi kedvenc századik újrajátszása több élvezetet rejt magában, mint öt, ezzel az atmoszféra-feketelyukkal töltött perc.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward