Európai Bizottság: Egységes európai digitális piacot!

A digitális terjesztés furcsaságai már az Európai Bizottság illetékeseinek figyelmét is felkeltették. Hamarosan érkezhet a megoldás?

Európai Bizottság: Egységes európai digitális piacot!

A játékiparban az utóbbi években egyre inkább teret hódít az online felületeken való értékesítés, és alkotások nem elhanyagolható része csakis digitális formában lát napvilágot. Ám, a rendszer még messze van a tökéletestől. Gyakran előfordul, hogy az egyik országban drágább a termék, mint a másikban, ami abszurd, hiszen egy, a virtuális térben létező, fizikai kiterjesztés nélküli dologról beszélünk, aminek nincsen szállítási költsége. Az pedig ennél is kellemetlenebb, hogy számos játék vagy szolgáltatás esetében azok funkciói nem, vagy csak korlátozottan érhetőek el egyes régiókból.

Az Xbox Live például 2002-ben indult el, de nálunk hivatalosan csak 2010. november tizedike óta használható. A magyar PS Store is csak nemrég ünnepelte a harmadik születésnapját, mert 2012. március ötödikén vált elérhetővé a nagyközönség számára. Természetesen az emberi találékonyság határtalan, és léteznek kiskapuk ezeknek az akadályoknak a megkerülésére, de ez nem változtat azon, hogy a probléma nagyon is valós.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye alapján azonban hamarosan változásra számíthatunk. Az „Egységes Digitális Piac Stratégia” címre keresztelt tervezet egyik legfőbb eleme az, hogy az Uniót a jövőben nem államok halmazaként, hanem egyetlen közösségként kellene kezelnie a digitális piac szereplőinek.

Günther H. Oettinger, az Európai Unió digitális ügyekért felelős biztosa.

Vagyis az EU területén belül mindennek ugyanakkor kellene megjelennie, mégpedig azonos áron és funkciókkal. Nem fordulhatna tehát többé elő, hogy a cégek diszkriminálnak egyes nemzeteket. Az EDPS-nek ezen felül fontos célkitűzése még a digitális terjesztéshez kötődő törvények tagállami egységesítése, valamint a szerzői jog a modern igényekhez szabott átalakítása. Tehát végre tisztázva lennének olyan, egyre égetőbb kérdések, mint a Let's Play videók jelenlegi, igen kényeshelyzete.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward