Az e-sportoké lenne a jövő?

Sean Plott szerint nem kérdéses, hogy a digitális viadalok idővel kiszorítják a hagyományos sportokat.

Az e-sportoké lenne a jövő?

Sean „Day9” Plott egyike az e-sport legismertebb alakjainak. A kétezres évek során Starcraft: Brood War és Starcraft II játékosként hírnevet szerző férfi már visszavonult a versenyzéstől, és szakkommentátorként, videókészítőként, és játékfejlesztőként keresi a kenyerét. Teljesítményét jól mutatja, hogy a PC Gamer 2010-ben az év játékosának választotta, 2011-ben pedig az a megtiszteltetés érte, hogy felkerült a Forbes magazin azon listájára, ami a szórakoztatóipar harminc év alatti kiválóságait gyűjtötte össze (összesen harmincat).

Az iparágat magától értetődően rendkívül jól ismerő Plott egy, a Business Insidernek adott nyilatkozatábannem kevesebbet állít, mint hogy a foci, a hosszútávfutás, és a többi fizikai sport napjai meg vannak számlálva. Véleménye szerint ugyanis az e-sport különböző ágai egyetlen, de mindennél elsöprőbb előnnyel bírnak velük szemben, ami azonban elég is ahhoz, hogy az ő javukra billenjen a mérleg.

Ez a tényező pedig nem más, mint hogy mindenki számára korlátozás nélkül hozzáférhetőek, ha az illető rendelkezik egy, ma a világ java részén létszükségletnek számító PC-vel, és internetkapcsolattal. Ez a feltétel pedig a legszegényebb országok legnyomorultabb régióit leszámítva mindenhol adott. Míg, ha valaki nem testedzési, hanem kifejezetten bajnoki ambíciókkal akar belevágni egy sportba, nemritkán még akkor is áthatolhatatlan falakba ütközik, ha amúgy őstehetség.

Megfelelő körülményeket kell magának biztosítania ahhoz, hogy valóban a legjobb formába kerüljön, és felszerelést is kell vásárolnia, ami nem kevés pénzbe kerülhet, illetve, olyan trénereket, valamint edző és csapattársakat kell találnia, akik valóban segítik a fejlődését. Ez pedig egy kisvárosban nemritkán lehetetlen, mert legyen bármilyen lelkiismeretes is a helyi bokszegyesület elnöke, aligha tartozik a szakma kiválóságai közé, ergo, tudása szükségképpen limitált.

Ezzel szemben, az e-sporok szcénájában egy amatőrnek is reális esélye van arra, hogy egy profival kerüljön egy csapatba, vagy éppen egy hivatásos játékos ellen mérje össze erejét, és direkt módon tanuljon tőle. A feltörekvő csillagok így első kézből szerezhetnek információkat, és szedhetnek fel trükköket, ami a „hagyományos” sportoknál elképzelhetetlen.

Ráadásul, az interneten soha sincs záróra, vagy holtidő. Ha valaki hajnali kettőkor akar gyakorolni egy DOTA2 vagy LoL meccsre, könnyedén megteheti, hiszen bármelyik ország játékosaival megmérkőzhet, míg, ha mondjuk úszni akar, biztosra vehető, hogy az uszoda ekkor már órák óta zárva lesz. Tehát, ha valóban a legjobbak közé akar kerülni, kénytelen radikálisan átalakítani a napirendjét, hogy minden nap garantáltan teljesíthesse napi kvótáját. Míg az e-sportoknál jóval kevesebb áldozatot kell hoznia, és tartalmasabb magánéletet élhet. Ez pedig nem utolsó szempont, mert sokan épp kiüresedett magánéletük miatt tesznek le bajnoki vágyaikról.

Egyetértetek Plott jóslatával? Csakugyan az e-sportoké lenne a jövő?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward