ArmA III - Kicsit zöld, kicsit savanyú, de azért ArmA

Szép sandbox, nagy lehetőségekkel, tartalom nélkül.

ArmA III - Kicsit zöld, kicsit savanyú, de azért ArmA

1. oldal

Szerettem az ArmA második részét, a picit csupaszabb grafika, a borzalmas animációk és a bugok ellenére is. A játék röpke egy évvel a megjelenés után tulajdonképpen már játszható is volt. Az ArmA III indításakor nem voltak nagy elvárásaim, mert tudtam, hogy nem volt épp zökkenőmentes a fejlesztés, hisz a készítők közül kettőt jó ideig fogságban tartottak Görögországban, és a játék megjelenését a hitelezők kényszerítették ki.

Indításkor, mikor először látjuk a játékot, leeshet az állunk, és nem csak a grafikától hanem a hatalmas, teljes egészében bejárható nyitott terektől is. Aztán az első pozitív benyomást sajnos követik a nem várt meglepetések, rádöbbenünk, hogy bár a grafika csodálatos, gyakorlatilag csak egy szerkesztőt, Steam Workshop támogatást és pár gyakorló küldetést kaptunk, semmi egyebet. Hiányzik a kampány, amit később majd ugyan ingyenes DLC-ben pótolnak, de azért mégis kicsit keserű realizálni, hogy a pénzünkért csak egy kb. demó szintű dolgot és egy szerkesztőt kapunk alapban.

Nézzük, pontosan mit is tartalmaz a játék jelenleg:

1. 15 darab bemutató küldetést, ahol kipróbálhatjuk a gyalogságot, a búvárkodást, a szállító és támadó helikoptereket, a járműveket és drónokat, az éjszakai bevetéseket, a parancsnoki és harctámogató módot, valamint a szemben álló erők fegyvereit;

2. Elmehetünk egy lőtérre gyakorolni;

3. Várhatjuk, hogy mikor érkezik meg a kampánymód (ez több részletben várható, az első pár küldetés valamikor október folyamán lesz letölthető);

4. Játszhatunk Steam Workshopról letöltött, rajongók által készített pályákkal, amelyekből szerencsére egyre több bukkan fel;

5. Játszhatunk multiplayert eredetileg három, de most a legutóbbi tapasz óta 9 pályán;

6. Szerkeszthetünk komplex pályákat a mellékelt szerkesztővel.

Sajnos ennyi volt a felsorolás, de szerencsére a készítők szorgalmasan hozzák ki az újabb és újabb tapaszokat, amikkel javítják a játékban megtalálható több tonna bugot. Jelenlegi állapotában az ArmA III a sorozat fanatikus rajongóinak vagy pályaszerkesztőknek érheti meg. Multizni még mindig jó poén benne és szépen lassan érkeznek az újabbnál újabb pályák is, aki viszont csak most ismerkedne az ArmA-val, az jobban teszi, ha megvárja míg a játék kikavarodik a legjobb szándékkal is csak bétának nevezhető állapotából, és csak utána veszi meg.

2. oldal

Ha már ezt így tisztáztuk, akkor foglalkozzunk egy kicsit objektívabban a játék jelenlegi megjelenésével és pozitív, negatív tulajdonságaival.

Az ArmA III grafikája nagyon szép és kevés egységgel, visszavett effektekkel közepes PC-ken is tűrhetően fut, azonban mindent maxra húzva megizzasztotta az Intel 3770K-s procival és Geforce 560Ti-vel, 8 giga rammal szerelt PC-met is. A nagy terek miatt itt a legfontosabb, hogy a látótávolságot mindig igyekezzünk maximumon tartani, még akkor is, ha fel kell áldozzunk pár különleges effektet. Ez hatványozottan igaz a multiplayer meccsekre, mert kevés frusztrálóbb dolog van annál, mintha az embert úgy lövik le, hogy esélye sincs meglátni a támadóját.

A harmadik részre a fejlesztők végre lemondtak a korábban használt saját fejlesztésű fizikai motorról, ehelyett most a PhysX felelős a valósághű szimulációkért. Az új motor érezhetően más, mint a régi: az autók, tankok, az eltalált katonák mozgása is változott és sokkal realisztikusabb lett, így aki a második részhez szokott, annak kicsit újra kell kalibrálnia magát. Sajnos a modellezésen is lehet érezni még, hogy nem száz százalékos, tapasztalhatunk még furcsa dolgokat vele (gondolunk itt az első tapasz előtt lövésre megpattanó tankokra, vagy az egyszer használatos rakétavető öntudatra ébredésére).

Megváltozott a régebbi részekhez képest a fegyverek kezelése is, sokkal összetettebb lett, alapfegyverünket különféle kiegészítőkkel módosíthatjuk, például távcsővel vagy hangtompítóval. A tárgyakat immár nem egy konténerbe, hanem három helyre is pakolhatjuk: magunkra, a hátizsákba illetve a taktikai mellényünkbe. Most is fontos a súly menedzsment, mert ha túl sok cuccal rohangálunk, akkor kifáradunk, és katonánk finoman fogalmazva is haszontalanná válik a harctéren. A fegyverek kezelése kicsit változott, most már sokkal nehezebb valakit 250-300 méterről eltalálni egy távcsöves puskával, ez a változtatás a játékosokra és az MI-re egyaránt vonatkozik. A játék jelenlegi verziójában még kicsit szegényes a fegyver választék (bár minden alapvető fegyvertípus megtalálható), különösen a második részben megszokott mennyiséghez viszonyítva, de jövőbeni tapaszokkal még várhatóan bővíteni fogják az arzenált.

Ebben a részben kibővítették a használható robbanóanyagok, aknák és gránátok típusválasztékát. Ezáltal bővült az utászok szerepe is, hiszen velük szedhetőek föl és hatástalaníthatók ezek a kis szeretetcsomagok.

Kellemes meglepetés a drónok megjelenése, melyek ugyan szerepeltek az ArmA második részében is, de ott meglehetősen nehézkes volt irányításuk. Ezekhez terminálunk segítségével kapcsolódhatunk és deríthetünk fel területeket társainknak, vagy juttathatunk célba pár irányított rakétát. Üröm az örömben, hogy ugyanazokat a drónokat irányíthatjuk minden oldalon (csapatszállító, helikopter és repülő), sajnos itt is látszik, hogy a játék még csak félkész állapotban leledzik.

Új harcászati terület a búvárkodás, ahol a víz alatti harcot próbálhatjuk ki és egy kis mini tengeralattjáróba is beülhetünk – de sajnos csak egybe, mert jelenleg a fejlesztők nem pakoltak be többet.

Az ArmA kettőben néha botrányosan viselkedő MI-n sikerült némileg fejleszteni, már nem fagynak be egy helyre az NPC-k és nem céloznak tökéletesen a mesterlövészek hatalmas nagy távolságokból. Képesek viszont szervezetten visszavonulni erdős területeken, hogy újraszervezve vonalaikat hátunkba kerüljenek és ránk támadjanak.

Összefoglalva a játék nagyszerű… lesz (remélhetőleg), ha egyszer befejezik. A grafika szép, és képes közepes konfiguráción is jól elfutni a játék, de amint azt korábban is kifejtettük, tartalom még nincs az ArmA III-ban. Igazából valahogy úgy nézhet ki a helyezet, hogy a fejlesztők kifogytak a pénzből és egy gyors tőkeinjekcióra éheznek, hogy folytathassák a munkát. Látszólag a modderektől várják, hogy addig is megtöltsék a játékot élettel. Ismerve a Bohemia Interactive-ot ez be is fog következni (mármint, hogy befejezik a játékot), ezért most nem is értékelem a művüket, hanem visszatérek rá az egyjátékos kampány megjelenése után, mikor már reálisabb képet tudok mutatni róla.

Platformok: PC

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward