App bemutató 14.: Age of Empire

Egy MMO, talán abból a fajtából, ami hajlamos megfogni az embert.

App bemutató 14.: Age of Empire

Engem átvertek. De tényleg. Age of Empires-re számítottam. Sokat számít azaz "s" betű a végén... De nem bánom egy olyan játékot kaptam, amivel elütöttem az indőt unalmas metrózások alkalmával. Stratégiai játék, de valahogy mégsem az. Nagyon könnyen kikerülhető a konfrontáció a többi játékossal. Ezt én óriási hibának találom. Megint nem komoly, egymás ellen, telefonon egyszerűen játszható játékot kaptam.

De kezdjük sorban. Kezdésnél, bár nem ajánlja fel válasszunk servert. Jelenleg 9 közül választhatunk. 2 serveren is játszom, magyarokkal mégsem találkoztam. Minimális német és francia, különben csak írásjelekkel kommunikáló nációk vannak jelen. Ezzel fel is adhatjuk az unio-ba (szövetségbe) lépési terveink. Még angolul beszélő játékos csoportot sem találtam. Ezzel jelentkezett még egy hiba, amiről ugyan nem a készítők tehetnek. Nade majd a cikk után kreálunk magyart ;)

A városunkból indulunk, ami egy 600 * 600 –as területen helyezkedik el.  Megszokott épületek amik a nyersanyagot termelik természetesen megtalálhatók. 4 alapvető alkotó eleme van egy épületnek:  fa, kő, vas, étel. És egy 5. is amiből igazán nehéz kifutni, a munkaerő. Az emberek termelésért a Citi Hall a felelős, és egyben ez az épület adja meg a rangunk, ill. szintünk. Valós rangunk is van, ahogy építkezünk, úgy növekszik.

Van egy kevésbé megszokott épület is, a piac. Rendes PC-s MMO-kban alapvető az aukciós ház ahol megfelelő fizető eszközre cserélhetjük addig egy telefonon futóban nem gyakori. itt mégis van. Szépen ki is jön az alapanyagok egyensúlyozatlansága. Fát szinte ingyen osztogatják, addig a fémért kemény pénzt kell fizetni. 

Valamint van 3 teljesen szokatlan, legalábbis számomra. A lottozó. Ide érdemes 24 óránként vissza nézni, mindig van egy ingyen körünk. Ha többre vágyunk akkor  euro-ért vehetünk aranyat, amiből értékes ajándékokra tehetünk szert.

Másik ilyen épület a Tech. A neve utal a funkciójára. Olyan képességeket fejleszthetünk amik a nyersanyagok termelését gyorsítják. Sajnos agyon gyorsan elszáll az ára. 1 szint 5% -ot jelent, az 5. szint már 11 000réz érmébe kerül. Ennyi csak hosszú idő után gazdálkodható ki.

A harmadik a Tower. Bármilyen meglepő csak ebben az épületben kapnak a hőseink tapasztalati pontot, semmilyen kinti harc esetén nem jár semmi. Látogassuk is szorgalmasan. Napi egy alkalommal ingyenes és van egy fizetős lehetőségünk is. Érdekessége, hogy ha nem nyomunk az exit  (kijárat) gombra akkor is tudunk az embereinknek más munkát adni és mégis folytathatjuk az XP vadászatot mikor azzal már végeztek. Ellenben ha kijövünk, mindig az első szintről kezdjük. Ez jól jön gyengébb karakter fejlesztésénél. Meghatározott szinteken jutalmakat kapunk. De új server indításánál verseny is szokott lenni értékes nyereményekkel.

A kinti élet teljesen más. Rendfokozatunktól függően birtokolhatunk bányákat. Ezeknek is szintjük van, annak megfelelő védekező ellenséggel. Kezdetben két darabot birtokolhatunk. Elvileg itt is kellene hagyni katonákat védekezni, gyakorlatban nagyon ritka, hogy valaki másét kívánja meg. Természetesen vannak ilyen potyázók is, nekik jól oda kell csapni, hogy elmenjen az ilyesmitől a kedvük. Nagy szomorúságra ad okot, hogy időnként kimerülnek, újat kell keresni. Persze mindig a lehető legmagasabb szintűt próbáljuk megszerezni a jobb hozamért.

Megtámadhatunk más játékosokat is azok terményeiért. Csak a négy alapvető nyersanyag közül zsákmányolhatunk. Mivel mindenki felhasznál mindent, de amit nem azt magas áron a piacon tart sok értelme nincs. Ritkán lehet kifogni figyelmetlen játékost és nagy haszonra szert tenni. a nagy itt nagyon viszonylagos, még nem volt olyan támadásom, aminek tényleg örültem volna.

Nem kevés lehetőség van elkölteni forintjaink a játékban. Vehetünk hőst, nyersanyagot, lottót, és mindenféle előnyöket (buff) amik jelenthetnek védelmet támadások ellen, hatékonyabb termelést és még jó pár dolgot. Amit nagyon pozitívnak tartok, hogy az élvezetes játékhoz nem szükségesek, csak a hatékonyság növeléséhez. Mindig kekeckedek a gold vásárlásának gondolatával, de még sosem tettem meg, Nagyon szépen eltalált egyensúly. Viszont ha valaki rászánja magát alaposan nézzen szét, járhat érte olyan amiért megéri egyszerre többet venni.

Végére pár tipp az eddig elhangzottakon túl.

A nyersanyagtermelés nagyon lassú a felhasználáshoz képest. Ezt ellensúlyozták a küldetésekkel. Nem voltak túl kreatívak, pár fajta van csak. Viszont a jutalom az elején hihetetlen bőkezű, ez az épületek 7. szintjének építése körül átvált negatívba. Azaz veszteségesek lesznek. Megéri szépen sorba csinálni ezeket, egy nap alatt ellehet jutni az átlag játékos szintjére. Amit megéri erőltetni az a raktár (warehouse), akkor nem leszünk bajban a tárolással és előbb – utóbb úgyis fel kell építeni.

A katonák a legdrágábbak, ha nem bánunk velük óvatosan hamarosan azt vesszük észre miattuk fogyott el minden tartalékunk. Én igyekszem csak olyan harcokba belemenni, amiből veszteség nélkül jövök ki, ill sehol nem hagyok egyet sem védekezni. Ha akarnak, támadjanak, vinni sokat nem vihetnek. Annyit semmiképp sem amennyibe egy hadsereg felállítása kerül.

Ügyesen piacozzunk. Kezdőként nagyon könnyű túl olcsón adni portékánk. Nem valami hibás elgondolásból kifolyólag, hanem ha beírjuk, az értéket látszólag elfogadja, gyakorlatilag viszont csak a done lenyomása után. Így adhatjuk el 0.01 -ért, szinte ingyen vagyonunk. Viszont az ilyen hibázókra vadászhatnunk is. Ráadásul nincs direkt kereskedelem a játékosok közt, ezen az úton cserélgetnek.

Telefonon és tablet-en is telepítettem a játékot, de a felhasználóimat nem sikerült összekötni. Így két felhasználóval tudom támogatni egymást. Viszont tablet-en futtatva a HD és a telefonos verziót bizony magától összekötötte. Ami nagyon tetszett, hogy mikor server-t  váltunk, ott mindentől függetlenül teljesen új játékot kezdhetünk. Így pár próbakör után villámgyorsan csinálhatunk egy erős várost, felhasználva tapasztalataink.

Ezzel a leírással messze nem adtam teljes képet a játékról, bőven akad benne még felfedezni való. Esetleg ha valaki talál valami hatékony stratégiát megoszthatja hozzászólásban :).

[italic]

iOS link: Letöltés 

[/italic]

Android link: -

Értékelés: 9/10

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward