A korai adatok alapján érdemi immunválaszt generál a Moderna védőoltása

Úgy tűnik, hogy a COVID-19 elleni vakcinajelölt hasonló immunreakciót vált ki a beoltottak szervezetében, mint amit a vírussal megfertőződött és abból felgyógyult betegekben is megfigyeltek.

A korai adatok alapján érdemi immunválaszt generál a Moderna védőoltása

A cég hétfőn nyolc olyan alany antitestadatait tette közzé, akik az 1. fázisú vizsgálatban kétszer 25 mikrogramm, illetve kétszer 100 mikrogramm oltóanyagot kaptak négy hét eltéréssel. A folyamatban lévő klinikai vizsgálat célja a vakcina biztonságosságának felmérése, vagyis a hatásosság felmérése egyelőre nem kifejezett feladat. Viszont az ilyen vizsgálatok során végzett tesztek is engedhetnek némi betekintést abba, hogy mutat-e működőképességet a beadott oltóanyag. Jelen esetben erre alapozva tettek közzé bizonyos eredményeket a szakértők.

A Moderna klinikai vizsgálata márciusban indult, és jelenleg is zajlik. A teljes vizsgálat során összesen 105 emberen tervezik kipróbálni a vakcinát. Az alanyok vagy két 25 mikrogrammos adagot kapnak, vagy két 100 mikrogrammos dózist (mindkét esetben kb. négy hetes szünettel), vagy pedig egy dózisban 250 mikrogramm oltóanyagot. Maga a vakcina (mRNA-1273) a SARS-CoV-2 egyik mRNS-ének bejuttatása révén igyekszik immunválaszt kiváltani a szervezetből. Ez a koncepció alapvetően újnak számít a védőoltások között, olyannyira, hogy egyelőre még nincs olyan engedélyezett védőoltás, ami ezen az elven működne. A Moderna vakcinájának hatásosságáról egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy a preklinikai tesztek során egerekben képes volt megakadályozni a vírus tüdőbeli replikálódását.

Ami a közzétett eredményeket illeti, a cég négy-négy, 18–55 év közötti alany eredményeit jelentette be a 25 mikrogrammos és a 100 mikrogrammos csoportból. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a legalacsonyabb dózist kapó résztvevők szervezete a gyógyult COVID-19-betegekhez hasonló mennyiségben termelt a vírus elleni antitesteket, míg közepes dózist kapók esetében az immunválasz mértéke „szignifikánsan meghaladta” a gyógyult páciensekben jellemzőt. Ami a biztonságosságot illeti, mellékhatások jelentkeztek ugyan, de egyelőre ezek átmenetinek bizonyultak és maguktól megoldódtak.

Galéria megnyitása

Az eredmények kétségkívül ígéretesek, ugyanakkor egyelőre nagyon alacsony számú esetről van szó, és ahogy már említettük, a jelenlegi fázisban nem cél a hatásosság vizsgálata, így a rendelkezésre álló adatokból ennek megítélhetősége is nagyon korlátozott. A következő fázisokban már célzottan és alaposan vizsgálják a szer hatásosságát is, és ezekből fog kiderülni, hogy a védőoltás valóban hatásos lehet-e a világjárványt okozó koronavírussal szemben.

Az FDA máris engedélyt adott a 2. fázisú klinikai vizsgálatra (ennek során egy 50 mikrogrammos csoportot is bevezetnek majd), amely során nagyobb számú alanyon tesztelik majd a vakcinát, és annak biológiai hatásait is vizsgálják. A 3. fázisú, már célzottan a hatásosságot néző vizsgálat pedig kedvező eredmények esetén akár már júliusban elkezdődhet. Utóbbi könnyen lehet, hogy egy challenge-vizsgálat lesz, amely során kisszámú alanyt azok beoltása után megkísérelnek megfertőzni a vírussal, a védőoltás működésének tesztelésére ugyanis ez a leggyorsabb mód.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap