6000 Mbps-os tempóra képes a Xiaomi új routere

A termék kevesebb mint 30 ezer forintos összegbe kerül, miközben felsőkategóriás adottságokkal rendelkezik.

6000 Mbps-os tempóra képes a Xiaomi új routere

Már évek óta készít különböző hálózati eszközöket a Xiaomi, szóval mondhatni rutinosan mozog ezen a területen (is) a vállalat. És most egy új csúcsmodellel rukkolt elő, ami szinte páratlan teljesítménnyel kecsegtet, miközben baráti az árazása. A Xiaomi Mi Router AX6000 -nek már a neve is árulkodó.

Egy olyan eszközzel ismerkedhetünk meg most, aminek a teljesítménye akár a 6000 Mbps-ot is elérheti elméleti szinten. A Xiaomi soha nem épített még olyan routert, ami ekkora sebességet támogatott volna. Napjainkban a Wi-Fi hálózatok egészen döbbenetes tempóval fejlődnek, ami talán annak is köszönhető, hogy a szolgáltatók egyre kedvezőbb áron nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, az emberek pedig gyorsan szaporítják kütyüiket, valamint tempósabb hálózati kapcsolatot igénylő tartalmakat fogyasztanak több szálon.

Galéria megnyitása

Eddig a Xiaominál a Mi Routerek termékvonalán az AX3600 jelentette a csúcsot, és arra licitál most rá alaposan az új AX6000. Ez a készülék bizonyos szempontból még világelső is, hiszen korábban sosem volt még olyan eszköz, ami 4096 QAM támogatással dolgozik. A vállalat különböző optimalizálások révén 20 százalékkal tudta növelni a hálózati sebesség felső határát. Itt már 4x4 160 MHz-es csatorna használható ki a korábban alkalmazott 80 MHz helyett.

Galéria megnyitása

A router a vállalat által közölt adatok szerint egészen pontos 574 Mbps-ra képes a 2,4 GHz-es frekvenciatartományban, és az 5 GHz-es közeg az, ahol igazán fel tud pörögni, ott már 4804 Mbps elérését teszi lehetővé. Nagyon kevés eset lesz valószínűleg, amikor ez a berendezés úgy dolgozik majd, hogy az összes tartalékát be kell vetni. Lehetőséget biztosít az AX6000 a Mesh hálózatok kialakítására is, és egyebek mellett támogatja a Xiaomi Share szolgáltatást, így a cég saját ökoszisztémájába még kényelmesebben lehet majd beilleszteni.

Galéria megnyitása

Itt már különösen nagy hangsúlyt kapott az okosotthonok kiszolgálása, amire a vállalat AIoT címszó alatt hivatkozott a bemutató során, utalva arra, hogy a kapcsolódó eszközök ma már önmagukban is sokszor intelligens megoldások. A Mi Router AX6000 egyik antennája is külön az ilyen kütyük számára van fenntartva a készüléken, ami most még szokatlan, de a jövőben valószínűleg egyre több lesz az ilyen kialakítás. Az ilyen berendezéseknek a kapcsolódását a hálózati eszközhöz tartozó alkalmazáson belül kell majd megoldani, ezt használva jól lehet majd menedzselni a különböző készülékek állapotát.

Galéria megnyitása

A Xiaomi által a routerhez biztosított alkalmazás nagyon sok lehetőséget nyújt a MiWiFi ROM-mal összedolgozva, ami egyébként OpenWRT alapú. Ahogy azt már említettük, külön lehetőség van az AIoT kezelésére ebben az esetben, és az csak a jéghegy csúcsa. Van valós idejű hálózati forgalom figyelés, könnyen használható szülői felügyeleti szekció, és lehetne még sorolni a szoftveres extrákat.

Galéria megnyitása

A tervezők egy Qualcomm egységet alkalmaznak a szerkezetben, az IPQ5018 feldolgozó található itt, ami mellé egyebek mellett egy neurális számításokra dedikált processzor is van, mely 1 GHz-es frekvencián üzemel. Érdekesség, hogy a Mi Router AX6000 még 512 MB-nyi rendszermemóriával is meg lett toldva – a ROM pedig 256 MB benne.

Támogatja a készülék a 802.11 a/b/g/n/ac/ax és a 802.3/3u/3ab protokollokat egyaránt. Van természetesen MU-MIMO szupport is (tetemes mennyiségű antennával), és fontos, hogy akár 248 eszköz is kapcsolódhat az AX6000-hez. Ennek a terméknek a képességeit már főleg a sok készülék párhuzamos kiszolgálásával lehet kiaknázni, hiszen szinte vételen sávszélességet tud nyújtani.

Kábelen keresztül sem fog csalódást okozni a berendezés, ugyanis egyebek mellett még olyan aljzat is van rajta, ami 2500 Mbps-os sebességre képes, emellett pedig biztosított a szerkezeten egy gigabites WAN/LAN aljzat, és további kettő gigabites LAN port zárja a sort. Visszajelző LED-ekből sincs hiány a routeren, összesen 7 darab LED van rajta, amik között már olyan is van, ami az AIoT státuszáról ad információt. A biztonság szempontjából támogatott egyebek mellett a WPA3 is.

Galéria megnyitása

Egészen elegáns testet öltött a maga nemében az újdonság, ugyanis az ilyen csúcsrouterek sokszor úgy néznek ki, mint valamilyen űrtechnikát hordozó berendezés. A szellőztetése különösen nagy figyelmet kapott a tervezésnél, így nem lesz gond abból sem, hogy túlmelegedhet huzamosabb munka során.

A képeken eléggé kompaktnak is tűnik a Mi Router AX6000, de az az igazság, hogy valójában csak kicsit csalóka a kialakítása. Igazából egy 408 x 177 x 134 milliméteres vonalakkal határolt termékről beszélhetünk, amin ráadásul hét darab antenna tornyosul az égbe, szóval egyáltalán nem az a fajta, ami könnyen elveszik a berendezett szobában. (Az antennák szögét egyébként lehet állítani, szóval ezek lehetőséget adnak némi játékra a lehető legjobb lefedettség elérése érdekében.)

Galéria megnyitása

A Xiaomi Mi Router AX6000 január 8-tól lesz megvásárolható Kínában, és a készüléket nemcsak a képességei, hanem az árazása is vonzóvá teszi, ugyanis mindössze 600 jüant kell érte leszurkolni. Átszámítva 27,5 ezer forintos összegről beszélhetünk, ami töredéke annak, mint amennyibe hasonló lehetőségeket nyújtó routerek kerülnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap