2014 legsebezhetőbb operációs rendszere az OS X

Érdekes adat, hogy az összes sebezhetőség 13%-át adják az operációs rendszerek, míg az alkalmazások a sebezhetőségek több, mint 80 %-áért felelnek.

2014 legsebezhetőbb operációs rendszere az OS X

A GFI összeállított egy listát, amely arról rántja le a leplet, tavaly mely operációs rendszerek és harmadik fél által készített alkalmazások voltak a legsebezhetőbbek. A listán a sebezhetőségek számát összesítve, illetve súlyosság szerint csoportosítva egyaránt láthatjuk, így elég részletes kép alakulhat ki.

Az összesítést az NVD (National Vulnerability Database) adatai alapján állították össze a szakemberek, amely meglepő számokat tár elénk. Az említett adatbázis 2014 folyamán összesen 7038 új sebezhetőséggel bővült, azaz napi szinten átlagosan 19 új sebezhetőségre derült fény. Ez a 2013-as adathoz képest jelentős emelkedést mutat – a növekedés 2011 óta egyre meredekebb. A szóban forgó sebezhetőségek 24%-a volt kritikus fontosságú, ami arányaiban alacsonyabb érték a 2013-ashoz képest, viszont esetszám tekintetében emelkedést figyelhetünk meg.

Szintén érdekes adat, hogy a harmadik fél által készített alkalmazások felelnek a feltárt sebezhetőségek több, mint 80 százalékáért, ami megdöbbentően hatalmas arány. Az operációs rendszerek ehhez képest csak 13%-ot képviselnek, míg a különböző hardverek mindössze 4%-ot adnak a képhez.

A fentiekben érdekesség, hogy ugyan a Microsoft operációs rendszerei még mindig jelentős mennyiségű sebezhetőséget tartalmaznak, mégsem végzett egy Windows sem a dobogó első három fokán. A legsebezhetőbb az Apple OS X lett, a második helyre a mobil almás eszközök operációs rendszere, az iOS került, míg a harmadik a Linux Kernel lett. Sajnos a felsorolás a Linux Kernel, az iOS és az OS X esetében nem tartalmaz verziószámokat, így minden bizonnyal összesített adatokról van szó, míg a Windows változatok külön szerepelnek, de ha összeadjuk az utolsó pár Windows eredményét, akkor sem jutunk el az OS X szintjére. A Linux felhasználók számára a 2014-es év kétségtelenül kemény volt, ugyanis tavaly rengeteg alkalmazásról derült ki, hogy komoly biztonságtechnikai kockázatot jelentenek sebezhetőségeik miatt. Ezen felül az OpenSSL-t érintő Heartbleed-ről sem szabad elfeledkezni, plusz a Shellshock is nagyon nagy port kavart, ami a GNU Bash sebezhetőségét takarta.

Természetesen hasonló kimutatás a legsebezhetőbb harmadik fél által készített alkalmazásokról is rendelkezésre áll. A 2013-as adatokhoz képest az alkalmazások listája szinte ugyanaz. Nem túl meglepő módon a webböngészők a legsebezhetőbbek, hiszen kaput képeznek a kliens és a szerver között, így segítségükkel kártékony kódokkal fertőzhetőek meg a kliens rendszerek.

Az első három helyen a Microsoft Internet Explorer, a Google Chrome és a Mozilla Firefox osztozik. Érdekes adat, hogy 2009 és 2012 között a Mozilla Firefox volt a legsebezhetőbb webböngésző, majd 2010-ben és 2011-ben a Google Chrome került a dobogó legfelsőbb fokára, az utóbbi két évet pedig az Internet Explorer "nyerte". Ugyan a webböngészők 6 éve uralják a dobogó első három fokát, azért az Adobe ingyenes alkalmazásaira, illetve a Javára is érdemes odafigyelni, ugyanis ezek is komoly sebezhetőség-források.

Annak érdekében, hogy az adott rendszer a lehető legbiztonságosabban üzemelhessen, kiemelten fontos, hogy alkalmazzuk a hozzájuk kiadott frissítéseket. Első körben az operációs rendszerrel érdemes kezdeni, majd a webböngészőt, a Javát és az Adobe ingyenes alkalmazásait kell frissíteni. Plusz minden egyéb szoftvert is, amit használunk, és amihez éppen van frissítés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward