Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Wolfenstein: A retró felemelkedése

 • Dátum | 2009.08.22 13:20
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Folytatni egy patinás sorozatot mindig nagy kockázattal jár. Ha azonban az adott széria nemcsak hogy jelentős, hanem egyenesen műfajteremtő gyökerekkel bír, a dolog fokozottan veszélyes, hiszen nem elég, hogy a régi rajongókat ki kell elégítenie, de újakat is muszáj szereznie, hogy a népszerűségből pénzt is kovácsolhasson. Ez a filmeknél sem egyszerű, de játékoknál talán még nehezebb, mert a fejlesztő kénytelen ötvözni a régit az épp divatban lévő trendekkel, majd imádkoznia kell, hogy a játékosok ráharapjanak és érezzék a klasszikus hangulatot egy merőben új köntösbe csomagolva is. 2001 végén volt egy cím, ami sikerre vitte a receptet. A Return to Castle Wolfenstein, ami az FPS stílus első képviselőjeként számon tartott id játék, a Wolfenstein 3D (1992) újragondolása, mondhatni rebootja volt, és nem csak hogy jó játék lett, de az autentikus atmoszféra megőrzésének jeles iskolapéldája is. Nagyon sokáig volt csend a játék jövőjét illetően (egyedül csak a multira kihegyezett Enemy Territory mod hódított), mígnem 2004-ben megszellőztették az első híreket egy Doom 3 motort használó új Wolfensteinről. A lehetőségek határtalansága sokak fantáziáját elragadta, ám akkor még senki sem hitte, hogy öt év telik el a sorozat nagy visszatéréséig. Most itt van, megérkezett a Wolfenstein, és bár nem lett rossz, meg se közelíti azt a szintet, amit elődei képviseltek.

Íme B.J., akinek az egész náci birodalmat egyedül kell leigáznia
Íme B.J., akinek az egész náci birodalmat egyedül kell leigáznia

A múlt árnyai

A játék története hivatalosan a RTCW közvetlen folytatása, ám meg kell mondjam, ennek nincs sok konkrét jele. Az amerikaiak utolsó nagy reménye, William "B.J." Blazkowicz épp hogy másvilágra küldte a feltámasztott I. Henrik német uralkodót, újra bevetésre megy, és mily meglepő, ismét ugyanoda. Jenki felettesei ugyanis aggódnak pár náci tábornok friss felfedezése miatt, így B.J. megint Németországban találja magát azzal a feladattal, hogy amit csak lehet, tudjon meg az ellenség titokzatos terveiről. A hely mit sem változott előző látogatásunk óta, és úgy összességében semmi nyoma annak, hogy B.J. földig rombolta a németek ki tudja mennyi helyőrségét. Ha ezt esetleg következetlennek gondolná a Tisztelt Olvasó, higgye el, hogy még semmit sem látott, mert a Wolfenstein sztoriszála annyi sebből vérzik, hogy nincs olyan őrült tudós, aki segíteni tudna rajta. Jó példa erre, hogy míg a város hemzseg a náciktól, akiket minden egyes sétánkkor halomra kell lőnünk, addig a harcoktól egy vékony faajtóval elválasztott kantinban azt sem tudják, hogy nem németek vagyunk. Van itt persze valami kavarás egy okkult lelet és a Fekete nap dimenziója körül, de sem a forgatókönyv nem olyan érdekes, hogy foglalkozzunk vele, sem a karakterek maguk. B.J. miatt különösen fájt a szívem, hisz egyébként egy szimpatikus főszereplő válhatott volna belőle, de nem hagyták kibontakozni, s ezért az azonosulás legkisebb csíráját sem tudta belőlem kipasszírozni.

A történet szereplőivel a kutya se fog törődni, annyira semmitmondóak
A történet szereplőivel a kutya se fog törődni, annyira semmitmondóak

A történet egyébként a későbbiekben sem javul, sőt, tovább romlik, ha lehet ilyet mondani. A legnagyobb baj pedig nem is maga a kitalált körítés, hanem inkább annak összeférhetetlensége a játékmenettel. A fenti példa ugyanis csak egy a sok közül (Az se semmi, hogy egy óra fényes nappal tett gyilkolászás után B.J. milyen udvariasan jelentkezik be a kórházban, ahol mindenki olyan, mintha nem is lenne háború...), a végigjátszás alatt például még a legnagyobb ostromkor is mindig azt mondják ránk a németek, hogy "nézd, kém", amit nem nagyon értettem, lévén nem is próbálunk meg németként viselkedni. A legjobban azonban egy átvezető videó verte ki nálam a biztosítékot. B.J., miután megölt vagy kétszáz nácit egymaga a nyílt utcán, egy társával teherautóra pattanva próbálja átverni a németeket hamis papírokkal, hogy bejuthasson egy repülőtérre. Hogy miért nem megy oda és rúgja szét az alsó felüket e helyett a bénázás helyett (persze, hogy bénázás, hisz nem sikerül a csel), azt nem tudom, de nagyon ostobán jön ki, hogy mindezek után bevetve a szuperképességeit, tíz perc alatt lerendez egy egész hadsereget.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 38.
  2009. 08. 27. 15:58
  Az tetszik a legjobban mikor gránát hatására egyszerre, ugyanazokkal a mozdulatokkal múlnak ki a katonák. Etéren valóban nosztalgikus hatása van.
 • 37.
  2009. 08. 27. 11:26
  radio station towernel, h lehet atjutni az electric shield -en?
 • 36.
  2009. 08. 27. 09:34
  Végigtoltam pusztán a régi Wolf miatt. Szigorúan egyszeri játszásra jó ez.... arra még azért elfér.
 • 35.
  2009. 08. 26. 17:38
  flameKing: Annyira de annyira lehúzta a GameStar, hogy 92%-ot adott rá...
 • 34.
  2009. 08. 24. 22:29
  pdx06: Épp ezért gáz, hogy öt éve a köztudatban volt. Hamarabb kellett volna kiadniuk.
 • 33.
  2009. 08. 24. 19:55
  Nem dobtam tőle hátast egyáltalán. Engem már valahogy nem szórakoztat az a stílus hogy menni az iránytűvel mutatott út irányába, lőni, felszedni egykét tárgyat és kész. Egyre igénytelenebbek a mai játékok én úgy veszem észre. Jobban szeretem az olyasmiket amiben azért egy keveset gondolkodni is kell a továbbjutást illetően.

  Az 5 év fejlesztés pedig hülyeség. Abból max 1 évet foglalkoztak a játékkal, kicsit loptak a Timeshift-ből, kicsit ebből, kicsit abból. Komolyan mondom egy 13 éves Redneck Rampage-val jobban elszórakozok még ma is.
 • 32.
  2009. 08. 24. 19:43
  Nem mondtuk, hogy összehányt. <img src= Csak nem olyan jó, mint elvártuk, ez van.
 • 31.
  2009. 08. 24. 18:42
  Hát azért ez nem egy összehányt játék. Szóval elég nagy ostobaság azt állítani. Vagy ha igen, akkor evvel a többi fejlesztőt minősítettétek (akinek szól persze).
 • 30.
  2009. 08. 24. 15:44
  AtomicGamer 75%
 • 29.
  2009. 08. 24. 12:38
  Szerintem is jó a játék. 25%-ig vittem, kettő óra alatt. Csak letöröltem (igaz nehéz szívvel). Hogy miért? Mert túl véres. Sajnos (vagy nem sajnos) én nem bírom.

  De amennyit láttam, az nagyon tetszett. Szépen megcsinált. Végre ez az idősíkos dolog is rendesen ki volt dolgozva. Hangulatos kis játék, csak kár hogy 18+-os.
 • 28.
  2009. 08. 24. 12:22
  Igen abszolúte igazad van! Egyébként meg a Wolfenstein még így is jobb játék mint a piacon lévő nagyon sok más FPS! Amúgy az öt év fejlesztési idő nekem nagyon gyanúsnak tűnik... Szerintem az ID és a Raven egy ilyen játékot jóval(!) hamarabb "össze tud dobni" ennél. Adott a Doom 3 motorja (újabban Tech4) egy liszenszelt HAVOK, és egy átlagos játékelemekkel bíró FPS. Szerintem inkább azt döntötték el, hogy mikor kellene kiadni ahhoz, hogy a Rage -ig ne legyenek anyagi gondjai a cégnek. De maximálisan egyetértek veled abban, hogy ha ez kell a cég fennmaradásához, és majd valamikor kicsit ezen az áron is, de kapunk majd egy zseniális új FPS -t akkor megérte!

  Szerintem mindent összevetve nem olyan drasztikus, vagy rossz döntés ez a Wolfenstein. Ha itt a készítők között nem az lenne, hogy ID, Raven és nem Wolfenstein lenne a játék címe szerintem mindenki sokkal(!) elnézőbb lenne vele szemben.
  Szerintem a játék csupán a fejlesztők nevéhez, elődök által nyújtott élményhez nem képes felnőni. Úgy általában az FPS játékok mezőnyében nem egy rossz darab amúgy.
 • 27.
  2009. 08. 24. 12:10
  "Tehát amit mondani próbálok, hogy itt most messze nem egy kiemelkedő játék elkészítése volt a cél hanem csupán gyorsan némi pénzt szerezni egy tűrhető játék készítésével."

  A gyorsaság relatív, hisz ez is öt évig tartott. Ezt leszámítva viszont igazad van. A sok lopott játékelem és az erőltetett döntések jellemzőek a divatmajom-viselkedésre. Az egész játék azért lett ilyen, mert gyors pénzt akartak egy jó termékből. Igen, a Wolf nem játék, hanem termék.

  Mindazonáltal az idet nem tudom hibáztatni. Ha van vállalat, ami megérdemli a hosszú fennmaradást, még drasztikus és rossz döntések árán is, akkor az az id. A Raven meg nagy csalódás, hisz a RTCW egy nagyon jó FPS volt.

  Castiel: Magadat jellemzed a viselkedéseddel. <img src=
 • 26.
  2009. 08. 24. 12:06
  Chocho:
  Igen tényleg nem kiadói voltak a játéknak, de ez csak némi formai hiba részemről. A lényeg, hogy bizonyos játékaikat ők maguk fejlesztik megint másokat pedig kiadják "bérbe". Én csak azt mondtam, hogy az előző "kasszasiker" és a várható Rage között túl nagy idő telt volna el és be kellett szúrni valamit ami ha nem is váltja meg a világot, de azért hozza a pénzt.
  Persze, hogy minden játék a pénzről illetve az anyagi sikerről szól, de szerintem a Wolfenstein, csak és kizárólag azért született, hogy átmenetileg bevételhez juttassa a céget. Azért egy ekkora cég mint az ID nyilván nagyot szeretne dobni a legújabb játékával, ami nagyon sok időbe telik.
  Tehát amit mondani próbálok, hogy itt most messze nem egy kiemelkedő játék elkészítése volt a cél hanem csupán gyorsan némi pénzt szerezni egy tűrhető játék készítésével.

  Castiel: Neked jogod van hozzá, hogy a játéktörténelem egyik legnagyobb játékának tartsd a Wolfenstein -t, nekünk meg ahhoz, hogy egy középszerűnél alig jobbnak. Oszt' jónapot...
 • 25.
  2009. 08. 24. 11:11
  "Végy egy kis GTA-t plusz egy kis STALKER-t. Jól keverd meg. Mikor már eléggé habos tégy hozzá csipetnyi PREY-t. Ezzel csak óvatosan mert szemet szúrhat.
  S ha mindez megvan -tolj bele FEAR-t, hiszen arra már senki sem emlékszik és tedd be a sütőbe. Mikor kész a finom masszából összeállt móka nevezd el és tedd bele ötleteidet ha még maradt a zacskó alján. Próbáld agyonhypeolni és lesz még sok olyan idióta, mint én aki rohan a boltba és megveszi csak azért mert a neve Wolfenstein."

  Ez tetszett. <img src= Habár a F.E.A.R.-re még épp elegen emlékeznek, hisz nemrég jött ki a második része. <img src=

  nalaszi:

  "Chocho még finom volt és nőies"

  Oh, mein gott! <img src=

  "Egyébként szerintem az egész játék csak némi bevételi forrás az ID -nek semmi több. Az utolsó komoly játékuk fejlesztőként a Doom3 2004 -ből, kiadóként a Enemy Territory: Quake Wars 2007 -ből. A Rage pedig lehet, hogy még jövőre sem jelenik meg, bár szerintem azért 2010 év vége elképzelhető. Úgyhogy fogták egyik jól csengő frencsájzukat <img src= és a Raven -el készíttettek valamit amiből addig is lehet profitálni. Szerintem ez a szinte kizárólag üzleti szempont ami visszaüt a játékban, emiatt nem lett egy nagy szám, bár hála a Raven művészeti és pályatervezőinek azért egy közepesnél mindenképp jobb lett. "

  Itt viszont van pár (sok) pontatlanság. <img src= Először is az id nem tevékenykedett kiadóként soha, cak amolyan technikai segítséget nyújtott a Splash Damage-nek, és IP-t nyújtott az új játékuk alá. E mellett pedig megjegyzem, hogy MINDEN játék az üzletről szól. <img src=

 • 24.
  2009. 08. 24. 10:23
  Castiel:

  Hol írnak olyat, hogy ennek jó lenne a története?! Chocho még finom volt és nőies amikor erről írt. Szerintem ez egy minősíthetetlen zagyvaság amit ember nem élvezhet aki életében két könyvnél többet elolvasott már... A végén lévő "nagy és meglepő fordulat" -tól már majdnem saját magamat lángszóróztam tarkón akkora blőd baromság! Viszont mentségére legyen mondva a játéknak, hogy nem is nagyon erőlteti a történet orientált játékmenetet úgyhogy a vacak sztori megbocsájtható neki ugyan, de azért tény ami tény.

  Egyébként szerintem az egész játék csak némi bevételi forrás az ID -nek semmi több. Az utolsó komoly játékuk fejlesztőként a Doom3 2004 -ből, kiadóként a Enemy Territory: Quake Wars 2007 -ből. A Rage pedig lehet, hogy még jövőre sem jelenik meg, bár szerintem azért 2010 év vége elképzelhető. Úgyhogy fogták egyik jól csengő frencsájzukat <img src= és a Raven -el készíttettek valamit amiből addig is lehet profitálni. Szerintem ez a szinte kizárólag üzleti szempont ami visszaüt a játékban, emiatt nem lett egy nagy szám, bár hála a Raven művészeti és pályatervezőinek azért egy közepesnél mindenképp jobb lett.

  Ami egyébként engem még bosszantott a játékban, hogy rákényszerítenek az elrejtett tárgyak keresgélésére ami nekem speciel nagyon nem jön be. Mi vagyok én egy Szidni Foksz?! <img src= Ugyanis ha nem keresünk pénzt, intelt, tome -okat akkor nem tudjuk fejleszteni a karakterünket. Én meg úgy vagyok vele, hogy inkább játszani szeretnék mint lehetetlen helyeken ugrabugrálni. Aztán pedig maga a Veil. Ahhoz, hogy a rejtett helyeket egyáltalán észrevegyük be kell kapcsolni, hogy lássunk a Veil -ben. Mivel ez alig fogyasztja az energiánkat szinte egész játék alatt használhatjuk ezt a képességet. Emiatt viszont folyton "monokróm" zöldben látjuk az egész világot! Óriási tévedés szerintem a játékost arra kényszeríteni, hogy folyamatosan használjon egy olyan lehetőséget ami a látvány erős rovására megy!
 • 23.
  2009. 08. 24. 10:04
  Mindenkinek joga van ahhoz, hogy a véleményét _kulturált_ formában megírja. A cikk is egy vélemény, s mint olyan, nem vita tárgya (egyet nem érteni lehet vele, bár nekem az jött le a fórumból, hogy a legtöbb ember így gondolkodik a játékról, lehetett volna jobb is, ilyenkor viszont főleg nem kéne erőltetni a színvonalas jelzőket Castiel...)

  Hogy a témához is hozzászóljak, nekem még nem volt szerencsém a játékhoz sajna, de az eddigiek alapján nem is került a prioritási lista élére.
 • 22.
  2009. 08. 24. 09:20
  "rengeteg másik cikket is olvastam"

  Gametrailers.com - 6,8
  GameSpot - 7.5
  Game Informet - 73
  IGN - 73
  Eurogamer - 6/10
  CVG - 5,7/10

  Az EDGE még nem tesztelte, de jó, ha egy 6-ost ad majd rá. Szóval miről is beszélsz?

  Blade: Vannak emberek, akik képtelenek elfogadni, hogy nem lehet mindig igazuk. Az ilyenekre jó az "okos enged..." szabálya. <img src=
 • 21.
  2009. 08. 24. 08:12
  Aha, én is láttam olyan gamekapocs-féle szanaszétistenítő izéket...elég émelyítő ilyesmiket olvasni, mikor a vak is látja ha semmi kiemelkedőt vagy egyedit nem nyújt a játék...talán ez az egyetlen cikk ami úgy általában a valóságot tükrözi...

  Adriján: a HAWX gyönyörű volt, többet is érdemelne nyolcnál <img src=<img src=
 • 20.
  2009. 08. 24. 00:03
  Castiel: Most erre írjam azt, hogy "nem, nem annyi, és baromság, amit ez a fórumozó összehord"? A dolog nem így működik. Ideje lenne megérteni végre, hogy a cikk is csak egy vélemény, de ezt nem fejtem ki jobban, mert nagyon sokszor megtettem már.
 • 19.
  2009. 08. 23. 14:46
  Szerintem is simán megérdemli a 8/10 pontot főleg, hogy sokkal szebb, mint a Doom 3 meg a Quake 4. Szerintem veled az idő szépítette meg a két játékot, mert nemrég raktam fel újra és sokkal csúnyábbak (Ulra High-on), mint a Wolfenstein. Persze nincs ebben semmi csoda, csak 4-5 éves játékok. Ráadásul ott minden műanyag hatású volt a karakterek is.
  Szóval becsülendő, hogy kitartottak a régi Tech 4 mellett és nem csúszott el a megjelenés még jobban mert váltottak volna másik engine-ra. (Ez lett a veszte a Duke Nukem Forever-nek is a sok engine-csere.)
 • 18.
  2009. 08. 23. 14:29
  vna: Ebben nem értünk egyet. Szerintem a grafikája van annyira hangulatteremtő és stílusos, hogy megérdemelje a 8/10-et. Ez persze nem szentírás.

  Na meg Mafia... Az a játék egy legenda, de 2002-es... azért ne legyünk ennyire igazságtalanok.
 • 17.
  2009. 08. 23. 14:07
  Ezt a jatekot is tullihegtek.

  A csodat varta mindenki a videok alapjan, aztan negkaptuk a kozepszeruseget.
 • 16.
  2009. 08. 23. 08:11
  Jah tényleg a 3. oldalon van<img src=
  Amúgy nem hasonlítgatnám a Mafia 1. részéhez.. abban a játékban olyan érzésem volt mintha úgy scannelték volna be az arcokat és húzták volna rá a nyers geometriára...(és azt is elég trén). Nyírj ki 1 komolyabb varácslót(ez a legnagyobb vicc a játékban amúgy<img src= minden varázsló olyan mintha már évek óta űzné az ipart) és nézd meg közelről az arcát. Hát nem randa. Am látvány nem egyenlő a grafikával... éppen ezért van az hogy ennyit kapott rá, mivel grafikán kívül figyelembe lehetett venni még rengeteg dolgot amikkel viszont bőven megérdemelte a 80%-ot.(HAWX 8at kapott látványra? sokallom... játszottam vele és kb lópikula amit nyújtott látványban és játékélményben is...)
 • 15.
  vna
  2009. 08. 23. 01:23
  Nekem egyáltalán nem tetszik ez a rész, főleg az előzőhöz képest. Ott még belefért pár csontváz, de ez már annyira gyenge és meggondolatlan.
  A multiplayer-részről láttam videót és azért sem érdemes megvenni a játékot.

  BTW, 8/10 látványra??? Ugyanennyit kapott a Sims 3 és a H.A.W.X.! Ez kb. úgy néz ki, mint a Mafia, ami azért már elég régi, ráadásul akkor még épp elment ilyen kisfelbontású textúrákkal, főleg, mert elég nagy volt a játéktér és a többi része kiváló volt.
  De a Wolfentstein 2009-ben ne úgy nézzen ki, mint egy 2003 körüli játék. Azért a Doom 3, Quake 4 (vagy Mafia 2) sokkal kidolgozottabb volt és sokkal komolyabb fejlődést lehetett megfigyelni. Örülhetnek, ha nem véglegesen járatják le a nevet.
 • 14.
  2009. 08. 23. 00:12
  Úgy érted, a 3. oldal 1. kép, nem? <img src=
 • 13.
  2009. 08. 22. 22:02
  Észrevétel: 2. oldal 1. kép játékbeli eseményei. Eléggé ismerős lehet a jelenet a Doom 3ból csak ott 1 tudóst (v mit) kapott el egy hasonló dög a portálból kijövet.

  Nah amúgy nagyon jó lett sztem..(Nem részletezném miért... de már az is, hogy gamepaddal vmi eszméletlen j
 • 12.
  2009. 08. 22. 20:17
  lackoo1111: És tényleg! <img src=
 • 11.
  2009. 08. 22. 20:10
  Íme a F.E.A... izé, Wolfenstein egyik legidegesítőbb ellenfele

  egyből ez ugrott be a kép láttán

  http://www.imdb.com/media/rm1931581440/ch0028978
 • 10.
  2009. 08. 22. 19:16
  adam: A hangulata elment 5 óra alatt, mert kb. annyi ideig tartott végigjátszani. A multi nem érdekelt. De ha kérhetem (ez azt jelenti, hogy muszáj), most már a Wolf legyen a téma!
 • 9.
  2009. 08. 22. 19:07
  Jó ezt az Activisionös dolgot én se gondoltam teljesen komolyan, csak feltűnt <img src=.
  Amúgy ha próbálom ugy nézni, hogy az előző részeket nem ismerem, akkor tényleg az év eddigi legjobb játéka, nekem. Viszont az előzőknek a hangulatát ez is próbálja, de mégse tudja annyira visszaadni. Lehet, hogy csak nekem voltak nagyok az elvárásaim, mert az előző részeken nőttem fel és reméltem, hogy ha nem is jobbat de egy ugyanolyan hangulatú és profi történettel rendelkező játékot kapok. De még így is élvezetes játszani vele, és ajánlom, hogy próbálja ki mindenki, főleg az aki nem játszott az előző résszekkel mert annak még inkább fog tetszeni!<img src=
 • 8.
  2009. 08. 22. 18:32
  COD5-ben is jönnek a katonák csak ott idegesítőbbek. Ugyanis a japán-amerikai pályán úgy van script-elve az egyik pálya, hogy ameddig nem érsz el az egyik kapuhoz addig megállás nélkül jönnek a japánok. Elég illúzióromboló volt, úgy ahogy az egész játék, COD4 nincs túlértékelve, a hangulata miatt meg főleg nem.
 • 7.
  2009. 08. 22. 18:15
  Blade: Erre magamtól is rájöttem. A gond az, hogy a nyílt utcán már nem gáz nekik, ha egy méter nem sok, annyit se mehetnek harc nélkül. A katonásdit meg a CoD4-ben se szerettem, sőt, én úgy gondolom, hogy a CoD4 egy nagyon túlértékelt játék lett.
 • 6.
  2009. 08. 22. 17:59
  Hy mindenkinek.
  Nem rég kiprobáltam a gamet és nekem naon bejött... igaz az elején már kapunk egy porlasztó fegyvert vagy mit amiröl nem tom de rögtön a "Világok Harca jutt eszembe amikro Tom Cruss menekül az Iponok elöll<img src= "
  Noh de a rengeteg extra hogy a fegyvert fejleszteni lehet. hát szerintem az is naon ötletes lett mert az ember egy idö után megunja ugyan azt a fegyvert <img src= és legalább erre is gondoltak <img src=

  Amugy nekem 10 böl egy 9 es érdemel meg ez a game .)
 • 5.
  2009. 08. 22. 17:31
  93.morph: az Activision-nek az égadta világon semmi köze a Batmanhez. Az X-Ment meg a Wolfit a Raven hegesztette, nem igazán hiszem, h az Activision erőltette volna az általad felsorolt cuccokat <img src=

  Am cikk ütős, egyet is értek nagyjából, de a a teherautós-hamispapír-átverős résznak az volt a szerepe h harc nélkül eljussanak a zeppelinig, csak rosszul sült el...azért ebbe talán nem kellene bele kötni

  Ja és a a semmiből előjövő katonák még a CoD 4-be is bele lettek tömve (legalábbis hihetetlen kis helyeről jön ki valószínűtlenül sok katona)...talán még az ötösben is, de arra nem vennék mérget <img src=
 • 4.
  2009. 08. 22. 17:27
  Sajnos egyet kell értsek a cikkíróval, bár nem teljesen. Kétségtelen, hogy a tech4- es motor nem teljesít rosszul, de mint írta is a szerző, ez a név egy legenda, az ős-ős. Ilyen szempontból azért elfért volna alatta egy modernebb dohogó, bár így majdnem mindenkinek megy manapság. Nekem egy kicsit rókabőr fílingje lett, olyan ha már más nincs akkor legyen ez. El nem tudom képzelni, hogy tudott az id rábólintani (gondolom volt beleszólása) a kiadására. Az új ötletekkel szerintem nem lett volna baj, de nekem vhogy nem állt össze szerves egésszé a dolog. Semmi nem lett kifejtve benne: van egy dark sun nevű dimenzió, meg egy veil nevezetű átmenet, slussz. végezetül az értékelésről, ha mint "egy" játékot kellene értékelni, úgy tényleg 70% körülinek tippelném. Ellenben van egy elődje amit talán a fiatalabbak is ismernek, és ahhoz képest ez nem minőség... sajnos. Kár érte, pedig bíztam benne.
 • 3.
  2009. 08. 22. 17:22
  93.morph: Igen, szerintem is elszálltak a fantasy irányába. Az előző rész inkább horrorisztikus volt.
 • 2.
  2009. 08. 22. 16:45
  Ez az idei év egyik nagy pozitív csalódása volt számomra (nem vártam tőle sokat az előzetes videók alapján). Akár mennyi kritika is éri sztem 2009-ben viszi a pálmát (eddig), főként a játékmenet és az igazi wolfenstein hangulat ami lebilincselő volt számomra bár tény h én az ősökön nevelkedtem, a mai kor játékaihoz szokott emberektől általában erős kritikát hallani.) Nem túl hosszú, én hard fokozaton valamennyivel több mint 8 óra alatt játszottam ki (80%-os teljesítés mellett), de én úgy gondolom h ez a játékidő bőven jó az idén eddig kapott fps-ekhez képest (pl fear 2 hasonló nehézségen meg volt egy röpke délután alatt). A grafikától nem voltam elájulva, de a tech 4-hez képest igen jó, a fények szépek, az effektek tűrhetők és már nyoma sincs a Doom 3 ban látott szögletes árnyékoknak. Én nagyon élveztem a játék majdnem minden percét (az eleje mondjuk nem tetszett, de nem kell sok h beinduljon) és azt mondom h akinek van lehetősége próbálja ki. Nálam a játék egy 10-es skálán egy stabil 8,5 pontot ér.
 • 1.
  2009. 08. 22. 16:36
  VISSZA A CIKKHEZ

  Nagyjából én egyetértek a végítélettel, így pár óra játék után. Nekem is sok dolog összelopottnak látszik, de kicsit most már nagyon feltűnt hogy 3 Activision játék (X-men Origins: Wolverine, Wolfenstein és Batman Arkham Asylum) ugyanazokat a dolgokat tartalmazza: elitebb, de könnyen legyőzhető katonák, néha-néha egy majdnem teljesen ugyanugy kinéző hatalom óriás mind a 3 játékban, és mindegyikben van egy másik fajta látási mód (x-men: Feral Sense, wolf: Veil, batman: X mód). És mind Activision. Nekem is jobban bejött a RTCW hangulata, ez a mostani már szerintem TÚL fantasy. Az előző részben még azon gondolkodtam, hogy tényleg mi lett volna ha náciknak vannak ilyen dolgaik meg technologiáik, de ebben már inkább csak röhögtem ezeken a varázslat dolgokon, ha még egy jol vezetett törivel lett volna akkor talán jobb lett volna.
  Ez az én véleményem. (: