Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Warhammer 40K: Dawn of War II

 • Dátum | 2009.02.26 10:01
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Nem kétséges, hogy RTS rajongók ezrei áldják azt a napot, amikor két kanadai fiatalember 1997-ben létrehozta a Relic Entertainment nevű stúdiót. Első munkájukkal, a Homeworld című űrstratégiával rögtön olyan produktumot tettek le az asztalra, mellyel nevet szereztek maguknak az iparban. Ha valaki nem tudná (van ilyen?), az említett játék többek közt azzal tűnt ki a tucat stratégiák közül, hogy az erőforrás menedzselést alaposan visszaszorítva, inkább az egységmenedzselésre, taktikázásra helyezte a hangsúlyt. Ez a játékelem azóta is folyamatosan visszaköszön a Relic által készített programokban.

Warhammer 40000: csúnya jövőkép

A Warhammer 40K univerzumát a Games Workshop nevű, terepasztalon játszható stratégiai játékokat gyártó cég találta ki. A világ a nagyon távoli jövőbe kalauzolja el a játékost, melyben a háború és a halál jelenti az egyetlen biztos pontot az univerzumban. A 41. évezredre az emberiség az univerzum számtalan rendszerét kolonizálta már, ám eközben olyan életformákkal találta szembe magát, akikkel szó sem lehetett a békés egymás mellett élésről. Orkok, eldák, káoszivadékok, tyranidák, tauk és necronok vívják végeláthatatlan harcukat egymással és az emberiséggel.

Színpadon a játék főszereplői, a Vérhollók
Színpadon a játék főszereplői, a Vérhollók

A legtöbb híres fantasy és sci-fi világhoz hasonlóan a Warhammer 40000 sem kerülhette el, hogy videójáték-adaptáció készüljön belőle. Az első próbálkozások között voltak jól sikerült (Chaos Gate) és kevésbé jól sikerült (Fire Warrior) darabok is, a legnagyobb dobás azonban a Relic nevéhez kötődik, aki a THQ-val karöltve elkészítette a Dawn of War című RTS-t. A játék hozta a már megszokott Relic minőséget és játékstílust. Kezdésnek az erőforrásgyűjtés szisztémáját jó szokásukhoz híven alaposan átdolgozták más stratégiákhoz képest. Előző játékukhoz, a Company of Heroes-hoz hasonlóan a pályákon lévő stratégiai pontokat kellett irányításunk alá vonni, majd az ebből nyert requisition pontokból tudtunk épületeket és egységeket gyártani. A taktikázás azonban nem merült ki egyes helyszínek elfoglalásában, hiszen emellett figyelni kellett rá, hogy harc közben kihasználjuk a fedezékeket, mert egy jól beásott egység alaposan meg tudta nehezíteni az ellenfél dolgát. A Dawn of War hatalmas siker lett, nem csoda, hogy összesen három kiegészítő készült hozzá, melyek tovább csiszolták az amúgy is remek játékmenetet. Az utolsó expanziót (Soulstorm) már nem a Relic készítette, ők már bizonyára a következő nagy dobásukra, a játék második részére koncentráltak.

A háború második hajnala


Megvallom őszintén, az előzetes információk és képek alapján, valamint a béta verzió kipróbálását követően sem éreztem azt, hogy eget rengető változtatások lesznek a játékmenetben. Hiszen láttam az ismerős fajokat, egységeket, az ismerős látványvilágot, és itt is megvolt az elődben látott fedezékrendszer (igaz továbbfejlesztve). Egy szó, mint száz, első ránézésre inkább egy Dawn of War kiegészítőnek tűnt a program. A teljes változatot kipróbálva aztán kiderült, hogy felesleges volt kételkednem a Relicben.

Fantasztikus lett a nyitóvideó...még több ilyen alkotást akarunk!
Fantasztikus lett a nyitóvideó...még több ilyen alkotást akarunk!

 

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 20.
  2009. 05. 28. 15:27
  tirexi hahahaha leszedték ! <img src=
 • 19.
  2009. 02. 27. 18:20
  Akkor erre tudnék írni, valamit de úgy is csak "mod" lenne belőle. (Akkor ....... meg!<img src= :/
 • 18.
  2009. 02. 27. 18:00
  Üzleti stratégia miszerint ha minden fajjal akarsz multiba játszani vedd meg az alap játékot és az összes kiegészítőt (hiába standalone az összes)
 • 17.
  2009. 02. 27. 17:11
  Majd akkor szétnézek, hogy van-e valami hozzá. De azért az vicc, hogy egyedül tudok játszani skirmishben vagy miben, akármelyik fajjal. Meg hát a történetben is lehet választani: chaost, necront, taut, space marinet, imperial guardot, eldart, orkot. Miért kell pont a LANben szívózni és letiltani?! :S
 • 16.
  2009. 02. 27. 16:04
  Multitask: Alapvetően csak akkor engedné a többi frakciót multiba ha azok a részek amiben előszőr megjelentek, azok is fel lennének telepítve.(tehát imperiált csak a winter assaultal stb)

  A megoldás marha egyszerű le lehet szedni unlockert a többi frakcióhoz és akkor már engedni fogja. Mi is így nyomjuk hamachin Soulstormal összes frakcióval. (csak bepötyögöd gugliba, hogy dawn of war multi unlocker vagy valami ilyesmi, nem tom hogy dark crusade-hez is van e külön de szerintem fogsz találni)
 • 15.
  2009. 02. 27. 14:51
  Parano1d:
  Milyen kiegészítőkre gondoltál? Ez egy komplett játék, 1 DVDs. Nem tudom külön telepíteni. Az is lehet gond gondolom, hogy a másik srácnak is ugyanezzel a kóddal lett telepítve, mint nekem. :S
 • 14.
  2009. 02. 27. 14:31
  vante
  Nem unom még csak most kezdek igazán belejönni. De ha nem tetszik mennyél tüntetni a Parlament elé.
 • 13.
  2009. 02. 27. 11:56
  Multitask a következőt kell csinálnod, uninstall, majd újratelepít eggyenként az összes kiegészítővel, és a végén amikor multiplayer módba mész, kérni fogja az összes serial-számot újra. Ha jól adod meg neki unlockolni fogja az összes népet. Lényeges, hogy ne használj crack-et csak a Dark crusade-telepítése után, amennyiben nem eredeti a játék <img src= Bár ezt csak csendben mondtam :x
 • 12.
  2009. 02. 27. 11:28
  Ááh, már megint egy Tirexi videó, hogy nem unja még a gyerek. Már minden oldalon ezt látom, olyan mint a vírus.
 • 11.
  2009. 02. 27. 08:30
 • 10.
  2009. 02. 27. 00:20
  Egy kicsit idevág a köv. kérdésem: Miért van az, hogy a Dawn of War - Dark Crusadeddel játszanánk "LANban" Hamachin és csak Tau Empire és Necron választható az összes faj közül. A többi pedig szürke. A játék ki lett játszva Space Marinennal és már nyertünk Imperial Guard és Space Marine ellen is. (Ezeket azért írtam, mert először azt hittem fel kell oldani őket, de már kifogytam a tippekből)
  Ha valaki tudja a választ, vagy csak van tippje, az legyen szíves írja már le, mert fontos lenne.
 • 9.
  2009. 02. 26. 22:25
  Ám elfogadom amit írsz, lehet másnak tetszik. A "keveset" nem csak arra értem, hogy alacsony egységlimit, hanem kevés fajta egység. Persze ha 5 perc alatt lenyomod az ellenfelet akkor tök mind1, de én nem vágom abban mi a jó, sima kő-papír-olló szinten kimerül a "ťaktika" .
 • 8.
  2009. 02. 26. 21:44
  Parano1d: szerintem mivel a játék alapvetően mégis stratégiai, s az ilyeneknél általában nagy szerepet játszik a taktika. Ennél talán picit még inkább kihangsúlyozzák.
  Az meg pedig, hogy a nyersanyaggyűjtés léte fölöslegessé teszi a taktikát, szvsz teljesen hibás megállapítás. Igaz ez akkor, hogyha egy 40-60 perces táper játékot akarsz játszani, amikor a végén csak nekimész az ellennek, azt se tudod, hogy az egységeid fele mit csinál, meg kb. nem is érdekel, csak gyönyörködsz a sok-sok katonában.
  Az egységlimit meg amúgy is egy hasznos dolog, az ember legalább rá van szorulva, hogy gondolkozzon, vigyázzon az egységeire, azaz TAKTIKÁZZON. <img src=
  Egyébként meg hogyha pár másik stratégiait megnézel, ahol magasabb az egységlimit, általában ha már az elején mész kevés egységgel, gyorsabban, szebb győzelmet tudsz aratni, mint hogyha a végéig tökölsz egy nagyobb sereg felállításával. Mondjuk nem tudom, én a DoW-ban sem szerettem hogyha van 6-7 űrgárdista osztagom, és akkor eszetlenül megyek velük össze-vissza.
  Nekem a játék nagyon bejön, a multi része szerintem elég színes lett, csak így tovább nekik. <img src=
 • 7.
  2009. 02. 26. 21:43
  Sajnos azt kell mondjam, hogy ez a 4-5 csoportos harc amit újabban kitaláltak nekem nem tetszik. (akinek tetszik, azt sem vetem meg)
  Nekem már a Dark Crusadeben is néha kevés volt amit adtak 3 ork ellen. <img src=
  A kevés pálya szintúgy zavaró. A fejlődési rendszer az viszont tetszik. A taktika viszont szerintem nem annyiban merül ki, hogy 4-5 csoporttal bebújunk a fedezékbe és onnan lövünk. De mindegy ez az én véleményem.
 • 6.
  2009. 02. 26. 21:32
  Ha az első részhez hasonlítom akkor is ez a véleményem <img src=. Csomó területen visszalépés látható. Ha taktikai részre akarnak rágyúrni, akkor olyan elgondolás kellene, mint a Warhammer mark of chaos-ban. De ha már nyersanyaggyüjtés van akkor minek taktika... Akár így, akár úgy kevés egység=kevés taktikai lehetőség. Azért persze lehet, hogy a single-részben működik a dolog, én csak a multit próbáltam eddig.
 • 5.
  2009. 02. 26. 19:59
  Ez kb olyan mint a Fallout Tactics...
  taktikai játék.. max annyi különbséggel, hogy (gondolom) itt pálya elején eldöntheted miből mennyit viszel magaddal + esetleg pálya alatt utánpótlást kérhetsz.. asszem a Joint Task Force is ilyesmi volt.
 • 4.
  2009. 02. 26. 18:52
  Parano1d, igazából nem szerencsés a Supreme Commanderhez hasonlítani a játékot, mert ez épp az RTS-ek egy másik ágát képviseli. A SupCom-ban a több száz egységből álló harcok voltak a középpontban, itt meg a pár egységet felölelő taktikázások. Nem is RTS-nek kellene hívni, hanem RTT-nek, Real Time Tactics. <img src=
 • 3.
  2009. 02. 26. 17:37
  Nekem nem tetszik a játék "hagyományos" multiplayer része. Kevés egységtípus, és borzasztóan alacsony eséglimit. 5-8 csapat, és ennyi... Ez nem strartégiai játék így. És az első részhez képest visszalépés a kevés fajta egység is, ami szerintem nevetséges. A kevesebb játszható fajt még elnézem, mert a kiegészítőkben majd pótolják őket, de nem értem a stratégiai játékokban miért lett divat ez az egyszerűsítsük le minnél jobban gondolkodás :S. Példát lehetne venni a Supreme Commanderről. Nagy csalódás számomra.
 • 2.
  2009. 02. 26. 14:25
  Gratula a teszthez jó lett. A játék szerintem zseniális lett, én egyáltalán nem hiányolom a bázismenedzsmentet belőle, sőt ez a játékstílus jobban illik a w40k-hoz. Ezt főleg azok fogják érezni aki az asztali játékot is játszották.
 • 1.
  2009. 02. 26. 10:28