Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Tomb Raider történelem

 • Dátum | 2009.08.16 12:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Vannak játékok, amik olyan mély benyomást tesznek a játékiparra, hogy nem csak, hogy nem lehet elmenni mellettük szó nélkül, de igenis kénytelenek a konkurens cégek majmolni őket, sőt, néha már maguknak az alkotóknak is másolniuk kell saját ötleteiket. Erre sok jó példát mutattunk már be itt az iPonon, elég csak a Doomra gondolni, ami után az azt fejlesztő id képtelen volna kilépni az FPS-piacról. Ám ne higgyük, hogy az akciójátékok kimerülnek az eszetlen lövöldözésben! 1996-ban egy kis brit brigád bebizonyította, hogy a kaland- és platformelemeknek nagyon komoly szerep juthat a stílus keretein belül, mi több, megteremtették a játékvilág talán legikonikusabb figuráját. Bizony-bizony, Lara Croftról, a szexi régészkisasszonyról van szó, aki immár több mint tíz éve mászik vissza a saját maga által felfedezett csúcsra. De vajon meddig tarthat ez a már koránt sem makulátlan diadalmenet?

Toby Gard, Lara megalkotója
Toby Gard, Lara megalkotója

A kezdet kezdete

Amikor pár lelkes angol fickó megalapította a Core Design fejlesztőcsapatot 1988-ban, még talán ők se gondolták, hogy nevükre húsz (!) év elteltével is emlékeznek majd. Sőt, igazából eleinte csak egy pár közepes játékra futotta tőlük, olyasmikre, mint a Hook című Robin Williams film játékadaptációja (1992), vagy Asterix a gall kalandjainak Sega MegaDrive-ra kiadott inkarnációja 1993-ból. A kiugráshoz egyébként éppen ez évig kellett várni, mert először '93-ban merült fel egy grandiózus akciójáték tervezete. A projekt sokáig feküdt a Core íróasztalának mélyén, mígnem kicsivel több, mint egy évvel később a team vezetése úgy döntött, hogy itt az ideje nagyban játszani, és kiadta a terveket egy hatfős csapatnak, 18 hónapos munkatervezettel. A tagok között már ekkor kitűnt egy kopasz fiatalember, Toby Gard, aki a játék főszereplőjének megtervezését kapta feladatául. Bármilyen hihetetlen is, eleinte szó sem volt női protagonistáról. Mi több, a Tomb Raider egy sima akciójáték lett volna egy férfi karakterrel az élen, aki minden klisének megfelelő, klasszikus amcsi akcióhős lett volna.

Lara Croft... Igen, ez tíz éve sokaknak szexi volt
Lara Croft... Igen, ez tíz éve sokaknak szexi volt

Szerencsére azonban a Core tagjai közbeszóltak. Mivel az addig elkészült tervek alapján a játék sokkal inkább építkezett a platformelemekre és a logikai feladványokra, mintsem a megállás nélküli akciózásra, úgy gondolták, hogy egy intellektuálisabb hős jobban illene bele a megszokott sémák felhasználása helyett. S ha már bölcsesség, miért ne egy hölgy álljon a középpontban? Ettől kezdve a terv egy Laura Cruz nevű hősnő megformálása volt. Gard az alapokat nem titkoltan a Lucas-Spielberg páros Indiana Jones-karakteréről mintázta, ám mivel Indy amerikai, és a játék fő vásárlópiaca is az USA kellett legyen, a keresztnevet később leredukálták Larára. Ám ez merőben elhagyta az európai gyökereket, és mivel a Core ragaszkodott az angol származtatáshoz, a latinos Cruzból elegánsan hangzó Croft lett. Lara Croft, a női Indy!

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 29.
  2012. 02. 05. 19:51
  a cikkel kapcsolatban lehetett volna a Legendről legalább még annyit írni,ha már a technikai újdonságok mindenhol fel vannak tüntetve , hogy az első next-gen grafos játékok közt volt , mondhatni mércévé vált kinél hogy fut..
 • 28.
  2009. 10. 11. 13:06
  Egyértelműen az első rész volt a legjobb! Hangulat, helyszínek.. és bár csúnyácska a grafika, mégis ebben volt az igazi Lara, akinek Nell McAndrew volt a modellje! P100 procival csak nagyon akadozva ment svga-ban, legalább 133mhz kellett hozzá.. az irányítása pedig nem volt rossz, szerintem tökéletesen irányítható. A második rész már csak vindózon ment, szebb grafikával és 3D támogatással. Az akkori P2 450 / Nvidia Riva 128 konfigon nagy élmény volt végigvinni.
  A játék befejezése függ attól, hányszor mentettél közben! Minél kevesebbszer, annál többet láthatsz a befejező animból. (Lara zuhanyozni megy <img src= -könnyű kicselezni, a pályaugrás kóddal végig kell ugrálni a pályákon, és csak az utolsót megcsinálni <img src=
  Nekem tetszett a többi is, mai napig az egyik kedvenc játékom. A filmet nem néztem meg, utálom jolie-t. Inkább a krokodil szerepét adtam volna neki :]
 • 27.
  2009. 08. 21. 15:30
  Nem tudom, hogyan lehet összehasonlítani a régi szériákat (TR1-5) az újakhoz. akkor még más volt a játék, mint most, sokat fejlődött a stílus és ez így van jól. Hogyan lehet elvárni egy több, mint 10 éves játéktól olyat ami akkor még nem is volt? A TR AoD irányítása igen az akkori kornak nem volt megfelelő, de a régi szériákéhoz igen. Mivel én játszottam azokkal így megszoktam és nem okozott gondot. Persze jobb lett volna hozzá a WASD + egér, de a Core Design nem úgy gondolta. Nekem mindenesetre bejött a játék akkoriban mert a régi játékmechanizmust hozta modernebb grafikával + volt újítás is benne. Először ekkor volt személyisége Larának, tudott beszélni mert ugye a régi részekben csak hangokat adott ki. A sötét hangulata meg a személyisége is bejött. Az új széria is bejön mind tetszik, de ugyanúgy más hangulata van ahogyan a régi PoP játékokhoz képest az új PoP-nak.
 • 26.
  2009. 08. 19. 10:33
  na megirom akkor a tutit, Blade0012.
  szellemi örökös ide vagy oda, a TR2 a sztorit nem vitte tovább, vagyis mellékszál. a többi emlitettel egyetemben.
  a TR saga 3 igazi része: 1(anniversary), legend, underworld.
  ez így egy komplett sztori, nem is akármilyen.
  a többi mellékszál, akármennyire is tetszik vagy nem tetszik hiába a kieg hozzájuk attól még zsákutca.
  volt azért kreativitás ezekben is egy ideig és persze a játék fejlődését szolgálták stb stb.
  voltak jobb, rosszabb, sokkal rosszabb pillanatok - tudom mert elég sok részt lenyomtam a TR-ből magam is.
  gondolom azért voltak a rossz pillanatok, mert a játék készítői közül aki értett hozzá meg számított az épp házon kívül volt, a sok tehetségtelen balfék meg csak gyártotta a fércműveket fokozatosan lehúzva a szinvonalat. nem egyedi eset, máshol is megtörtént már, és történik is...erről szól a világunk.
  a lényeg viszont itt az, hogy a játék túlélte - persze nem a véletlen műveként, Toby Gard azért jó hogy visszatért hozzá.
 • 25.
  2009. 08. 17. 17:05
  Blade0012: van igazság abban, mait mondasz. Hisz a második rész az első részt vette alapul, csak kibővített mozgásokkal (falon mászás). És elég hangulatosra sikerült. Meg nem értem, hogy egy második rész hogy lehet lehúzás, mikor a TR rajongók azt várták. Akkor még működött az, hogy a rajongóknak fejlesztenek és nem a nagyközönség minden tagjának.

  A harmadik rész viszont kevesebb többlettel bírt, viszont az is jól meg volt csinálva. Akkor a TR még a bosszantó kategóriába tartozott (ezt végül is a Crystal változtatta meg). Itt most a nehézségre gondoltam.

  Én nekem, mint rajongónak az összes rész tetszett. Amiért kiadták (stílus rajongói - akkor még nem volt sok ilyen mászkálós, rejtvény megoldós - és szórakoztatás), arra tökéletesen megfelelt.

  '99-ben jelent meg egy Heretic 2 meg egy PoP 3D. Előbbi szánalmas lett (szvsz), utóbbi jó lett, de mégis lehúzták. Igaz idegesítő volt itt-ott. Meg ha jól emlékszem a 3D miatt problémázott a sajtó.

  Azóta már TPS-ként jelennek meg nem csak rejtvénymegoldós, hanem sima natur hent játékok is, eléggé felhígult ez a kategória. (Persze akit ez zsórakoztat, annak jó, de most a TR-ről van szó, ami nem csak egy játék volt, hanem A játék A főszereplőnővel.)
 • 24.
  2009. 08. 17. 16:58
  Blade0012 és társai: Köszönjük az ingyen színházat, de elég volt! Ha kérhetem, mostantól ne a személyeskedésről, hanem a játékokról vagy a cikkről szóljon a diskurzus!
 • 23.
  2009. 08. 17. 16:30
  Látom, nem is töröd magad olyasmivel, h értelmezed amit írok...Chocho-nak arra reagáltam, h attól még nem fognak jobban tetszeni az új részek, mert a sokmillió rajongónak igen és nem azt h nem érdekel mit gondolnak...mtrx-nek meg abba a megjegyzésébe kötöttem bele, h a második rész már vakvágány, holott teljesen az első rész szellemi örököse, ami szerinte tökéletes...én ebben valamiért ellentmondást éreztem és ennek hangot is adtam...mifelénk ez nem egyenlő a "megmondod másnak mit gondoljon"-al...
 • 22.
  2009. 08. 17. 16:00
  Blade0012:
  Félreértetted. Miután kioktattad, Chacho-t: "Chocho: szerited az hol érdekel engem, h a sokmillió rajongó mit szeret?", aztán nem sokkal önmagaddal kerülsz ellentmondásba: "mtrx: aha, az ne is zavarjon, h az első-második rész kb tök ugyanaz volt". Vagyis azért mégis csak érdekel mit gondonak mások. És miután fennhangon kijelented, hogy neked ne mondja meg senki mit gondolj, nem mutat jól, ha a következő mondatod arról szól, hogy megmondod másnak mit gondoljon.
 • 21.
  2009. 08. 17. 12:30
  Svindler: jézusom, én ne támadjak mikor ő kötött belém...
 • 20.
  2009. 08. 17. 10:25
  "Nem ismerem a korábbi részeket, de a grafikáról ítélve szerintem jobb is."

  Hát pedig nincs akkora különbség köztük. Jóformán mind az első rész motorjára épült.
 • 19.
  2009. 08. 17. 09:29
  Én a 4. résszel játszottam először, de épp elég volt ahhoz, hogy megszerettesse velem Lara játékvilágát! Nem ismerem a korábbi részeket, de a grafikáról ítélve szerintem jobb is. <img src= Nagyon sokat játszottam vele, éjjel nappal gép előtt voltam. Ma már nem tehetem meg sajna, hogy ennyi időt áldozzak bármely játékra, mint anno erre áldoztam.
  5. rész is tetszett, bár sok újdonságot nem hozott nekem.
  6. rész pedig főképp a jelentősen szebb grafikája miatt nyűgözött le.
  Többi résszel nem is játszottam. De tervbe van. <img src= Csak előbb legyek túl a való világ nehéz dolgain...
 • 18.
  2009. 08. 16. 23:08
  Örök kedvenc játék marad, még gépem sem volt, de akkor már mondtam hogy ez a játék kell nekem <img src= Nagyon sokat játszottam az elsővel, és bár a remake nagyon jó volt, örömmel mentem újra végig a pályákon, azért azt a 320x200-as hangulatot - ennyit bírt akkor a gépem <img src= - nem tudta teljes egészében visszaadni. Még most is nagyon tetszik a hangulata, a felbontás ellenére is.
  Én személy szerint nem játszottam az összessel, a 3. pl nem jött be, a 4. az tetszett és kijátszottam, és az 5-6 részek sem tetszettek, és nem játszottam velük. Az utolsó 3 viszont egyre jobb lett szerintem.
 • 17.
  2009. 08. 16. 21:40


  Szerkesztette: Svindler
 • 16.
  2009. 08. 16. 21:37
  sztem sem ártott a sorozatnak a vérfrissítés... ez a helyben fordulgatós hátratolatgatós dolog elég gáz volt sztem...(irányítás egy borzalom volt még taod-nél is ami már gáz volt akkoriban) játszottam én is a régiekkel, de nem tudott annyira lekötni mint az új..

  Blade0012: érdekes hogy most magánvéleménnyel jössz mikor általában mindig a tömegre hivatkozol amit most lebélsarazol... van ebben logika?<img src=
  Sztem akinek az 1. 6 rész tetszett, az az utolsó 3 miatt sem fog sírni-ríni hogy micsoda ökörborgyú lett, sőt...<img src=
 • 15.
  2009. 08. 16. 21:36
  mtrx: aha, az ne is zavarjon, h az első-második rész kb tök ugyanaz volt (tényleg logikus, h az első a legjobb a másik csak vakvágány) és a harmadikban sem történt semmi igazi változás (a járműveken kívül)...
 • 14.
  2009. 08. 16. 21:24
  én köszi <img src=
 • 13.
  2009. 08. 16. 21:20
  szerintem az egész tomb raiderből az anniversary, legend, underworld a legjobbak. teljes értékű mind sztori, mind gameplay szempontjából.
  az eredeti ötlet volt a legjobb, de amit aztán csináltak(2,3,4, aod, chronicles) az vakvágány volt...még jó hogy észhez kaptak, remélem nem is lesz több melléfogásuk.
 • 12.
  2009. 08. 16. 21:02
  tibigesa: Javítva, thx!
 • 11.
  2009. 08. 16. 20:23
  a nevadai pálya tényleg emlékezetes: a link nem nyit meg képet <img src=
  Amúgy én is sokat játszottam, az első párral főleg, aztán lelkesedésvesztett lettem. SG-n volt fórum is rá, osztottuk egymásnak az észt (mit hogyan kell megoldani, stb.) akik játszottuk és fórumozni is volt időnk (munkaidőben, persze <img src=
 • 10.
  2009. 08. 16. 20:12
  Chocho: szerited az hol érdekel engem, h a sokmillió rajongó mit szeret? Nekem az kicsit sem tetszett...ok szép volt, de minden más fail az előző részekhez képest... vagy az baj, mert a többség másképp gondolja?
 • 9.
  2009. 08. 16. 19:13
  Blade0012: ha magát a TR játékot nézzük ,akkor igen. Chronicles szerintem nagyon jó rész volt, bár nekem az összes megjelent TR tetszett (min,t az elsőtől az Underworldig). Ezért is örültem nagyon ennek a cikknek.
 • 8.
  2009. 08. 16. 19:12
  Blade: Akkor ezt mondd el a sokmillió rajongónak is, mert szegény marhák jobban szeretik azt a csúf gonosz Legendet!
 • 7.
  2009. 08. 16. 18:56
  Szerintem a Crystal féle részek meg sem közelítik a "klasszikusokat", és még a Chronicles is köröket ver mindkettőre (főleg a Legend-re)...
 • 6.
  2009. 08. 16. 17:14
  adam: nem elírás, mert a teljes neve a játéknak _The_ Angel of Darkness

  Nézz meg egy dobozképet
 • 5.
  2009. 08. 16. 17:04
  Én még anno az első részt egy barátomnál láttam, a második már nekem is megvolt. Az nagyon tetszett. Rengeteg időt töltöttem vele. a következő amivel találkoztam az AoD volt. Lara teljesen megújulva jól nézett ki, de a játék teljesen lelombozott Már sok javításon túl volt mikor hozzá jutottam, de még így is bugos volt a beszédhang (minth a GTA1 telefonbeszélgatéseit hallottam volna újra). Majd nem olyan rég megvettem a legendet, ami a abszolút pozitív csalódás volt. Azóta tervezem az Anniversary és az Undervorld megvételét is.
 • 4.
  2009. 08. 16. 16:42
  Elírás ebben a mondatban:
  "Az eredmény katasztrófa volt. A TAOD minden idők egyik legtöbb programhibától kínlódó játéka lett, amit a megjelenésekor darabokra szedett a sajtó"
  A TAOD inkább TR AoD vagy TRAOD ahogy tetszik.

  Egyébként a 6. rész nekem tetszett, pedig én játszottam a régebbi részekkel is főleg az első kettővel a legtöbbet. Egyedül az irányítás amivel nem tudtam kibékülni. Az új részek meg mind jók lettek jót tett a játéknak, hogy nem a Core Design csinálja.
 • 3.
  2009. 08. 16. 15:57
  Nekem kivétel nélkül az összes TR rész tetszett. <img src= De én fan vagyok. Aki nem az, annak általában a Chronicles és az Angel of Darkness nem tetszett (mindig ezt a kettőt szoktál felhozni).

  De ügyes cikk és végre engem is érintő <img src=
 • 2.
  2009. 08. 16. 15:03
  homeware: Ez a cikk a sorozat történelméről szól, és nem egy szubjektív véleményt tükröz. Lehet, hogy neked tetszett, de úgy összességében már nem sokaknak. Ez van.
 • 1.
  2009. 08. 16. 14:44
  VISSZA A CIKKHEZ

  Azért a Tomb Raider Chronicles nem lett olyan rossz <img src= Az első TR játék amivel komoélyabban játszottam még a 2 volt, PlayStation-ön, aztán amikor lett egy Dreamcast-em, arra meglett a chronicles. Hozzáteszem, a Chronicles-t úgy tettem be a gépbe, hogy korábban még sosem hallottam róla semmilyen kritikát, így elkezdtem vele játszani és szerintem egyáltalán nem olyan rossz, mint ahogy beállítják. Elvittem majdnem az utolsó pályáig, ahol aztán egy véletlen folytán tönkretettem a mentésem, mert épp zuhanás közben sikerült valahogy elmentenem a játékot <img src= Na persze a korlátozott tárhely miatt nem volt szokás új soltba menteni, hanem felülírtam az addig megszerzett eredményeket <img src= A lényeg az, hogy szerintem a Chronicles jó játék, csak nem úgy kell leülni elé, hogy "ejj de rossz pontokat kapott" meg hogy "PSX-es grafikája van".