Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Tom Clancy's Endwar: A világ vége?

 • Dátum | 2009.03.12 09:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

A konzolos RTS jelensége nem új keletű, hisz a Command & Conquertől kezdve a Dune 2000-ig kismillió cím látott napvilágot tévéképernyőkön is. Az utóbbi évek sikeres portolásai (pl. The Battle for Middle-Earth 1-2) és az újgenerációs konzolok térhódítása az Ubisoft fejeseit is arra ösztökélte, hogy nyissanak a stílus más gépekre való kiterjesztése felé, és ennek eredményeként 2005-ben bejelentették az - akkor még - X-box 360 exkluzív Tom Clancy's Endwart. A játékot nem csak a platformja tette kakukktojássá az RTS-ek madárfészkében, de ráadásként a fejlesztők eltökélt célja volt, hogy az egész programot hanggal lehessen irányítani. Az Endwar tavaly már megjelent X-box 360-ra, most pedig beesett a PC-s változat is, így végre mi, monitorhuszárok is kipróbálhatjuk, mire képes érces hangunk a csatamezőn.

"Ellopták az oroszok a tankot..."

Az Endwar története meglehetősen ingoványos talajra téved, hisz mindaz, amit a korábbi, az író nevével fémjelzett (csak zárójelben: maga Clancy úr már az első Rainbow Six óta nem vesz részt a játékok készítésében, csak a jogdíjat zsebeli be) játékokban igyekeztünk megakadályozni, most bekövetkezik: kitör a harmadik világháború. A játék két kampányban meséli el az emberiség pokoljárásának történetét. Az első a háború kitöréséhez vezető úton kalauzol végig, míg második már magát a világégést mutatja be a maga teljességében. Sajnos az utóbbi - s kétségtelenül érdekesebb - szál csak az első végigjátszása után válik elérhetővé.

"Ugye nem késtük le az ofő órát?"
"Ugye nem késtük le az ofő órát?"

A két kampány meglehetősen eltérő irányvonalat képvisel. A "Prelude to War" esetében ahelyett, hogy a különböző nemzetek egy-egy küldetéssorozata szerint bontakozna ki a történet, az események kronológiai sorrendben követik egymást, így az oldalakra bontott kampányokat el lehet felejteni. Egyik küldetésben az oroszokat, másikban az amerikaiakat, megint másikban pedig már az európai nemzeteket irányíthatjuk. A "World War III" viszont oldalválasztással kezd, s egy karaktert megszemélyesítve gyűrhetjük le benne az épp aktuális ellenséget. Maga a sztori elcsépeltnek tűnhet első ránézésre, mégis azt kell mondanom, hogy meglehetősen jól sikerült. Lesz pár váratlan fordulat a végigjátszás rövid ideje (egy nép esetén a Prelude to Warral együtt sem tart sajnos tovább 10-12 óránál) alatt, így nem is szeretnék lelőni egyetlen poént sem. Legyen elég annyi, hogy a közeljövő olajválsága idején járunk.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 5.
  2009. 03. 16. 23:22
  Gabesz87: "na meg nem tudom hány féleképpen lehet kiejteni a "one" szót." Ha tudnád mennyi rossz kiejtéssel találkozni mindenfelé. Néha már bántja az ember fülét.

  Az 1-es játékélmény meg kicsit erős. Egészen pontosan 7-es a játékélmény Chocho szerint.
 • 4.
  2009. 03. 13. 15:25
  Graf 6 pont??? Váááá...tényleg nem lett egy überrealisztikus Crysis-t alázó cucc, de könyörgöm...a Burnout-re 9-et adtatok erre meg hatot???? Simán alázza az EndWar....vagy ha nem friss már nem is számít, húzzuk egyből le??? A legszebb hogy még normális ok sincs az alacsony potnszámra...
 • 3.
  2009. 03. 12. 23:10
  Biztos NAVY SEAL-osok és azért! <img src=
 • 2.
  2009. 03. 12. 18:25
  Csak nekem szúrják ki a szemem a búvárruhás kommandósok?
 • 1.
  2009. 03. 12. 14:24
  Irányítás kameranézetek miatt siralmas (voice commandal elmegy... 5 percig aztán megunod) graf átlagos, az átvezető videók minősége siralmas. 2napot játszottam vele aztán delete.
  "Buta" rts jobban tette volna ha konzolon marad.