Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Tales of Monkey Island, első rész...

 • Dátum | 2009.07.31 09:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

A Monkey Island széria a kalandjátékok valódi krémje, hisz akármelyik részt vesszük is alapul, nem kell csalódnunk. A sorozat történetével már korábban foglalkoztunk itt az iPonon, de azóta befutott a felújított első rész és az ötödik résznek is felfogható Tales of Monkey Island első fejezete is. Míg előbbitől tudtuk, mit várhatunk, a Tales-szel kapcsolatban voltak fenntartásaink. A várakozással töltött sok-sok év nagyon magasra emelte a lécet, és a rajongókat az epizodikus megjelenési forma is aggasztani kezdte.

LeChuck sokat változott... még rondább lett, hála a szebb grafikának!
LeChuck sokat változott... még rondább lett, hála a szebb grafikának!

"Yikes!"

Most viszont itt a játék, kézbe vehető... akarom mondani letölthető, mert dobozban egyelőre nem jelent meg. A Telltale Games a pár éve már sikerre vitt (Sam & Max, ugye) formulája alapján öt rövidebb részre vágva adatja ki az új Monkey Islandet, és a mostani, Launch of the Screaming Narwhal című fejezet még csak a sztori elejét fedi le. Hogy jó ötlet volt-e a sorozatos kiadás, az idő dönti el, de ha eddig bevált a csapatnak, akkor szerintem most sem kell félteni a portékájukat. Pláne úgy nem, hogy akárcsak az összes TTG játék, az új Monkey is jó lett.

Elaine épp le van kötve kissé...
Elaine épp le van kötve kissé...

A történet szerint Guybrushnak ismét az élőholt kalózkapitánnyal, LeChuck-kal gyűlik meg a baja. A kissé oszló pasas meg van győződve róla, hogy Guybrush szerelmét és feleségét, Elaine-t valójában neki szánta a sors, és annak rendje és módja szerint el is rabolja a lányt, hogy beteljesítse szerelmüket. Ezt Guybrush persze nem nézi tétlenül, és kisvártatva a szörnyeteg nyomába ered, akit kisebb bénázások közepette le is győz. Legalábbis ezt hiszi. Viszont a szellemölő woodoo-recept megváltoztatásának mellékhatásaként LeChuck nem csak hogy nem hal meg (újra), hanem emberré változik, s ha mindez még nem lenne elég, a hajó is felrobban, hála botcsinálta hősünk tevékenységének. Guybrush egy számára ismeretlen szigeten, Flotsamen tér magához, ahol is a szelek mindig visszafelé fújnak, így lehetetlen hajóval elhagyni. Lehetetlen, mi? Persze a Monkey Island játékokban nincs ilyen, szóval tessék szépen próbálkozni!

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2009. 08. 01. 13:04
  Nah én, mint MI3 és Sam and Max széria "rajongó" nyilatkozom <img src=
  Én nagyon szeretem ezt a sorozatszerű módszert. Az emberek visszajárnak, ismert helyszíneken új dolgokat fedeznek fel, megnyílnak új helyek és visszaköszönnek a megszokott szereplők. Szerintem ez egy nagyon, nagyon ötletes megoldás játékfejlesztők részéről, én látom magam előtt a képet pár év múlva, amikor több játék is ilyen epizodikus lesz. A Telltale játékai mind ilyenek (kivéve a CSI-t, ami nem is lett valami j
 • 1.
  2009. 07. 31. 14:26
  VISSZA A CIKKHEZ

  Mivel magával a játékkal még nem játszottam (úgy döntöttem, majd ha kijön mindegyik része, egy pakban megveszem az összeset, csak a "teljesebb" élmény miatt is), ezért csak a cikkben leírtakra szeretnék reagálni.

  Először is a látványvilággal kezdeném. Nekem személy szerint nagyon tetszik ez a rajzfilmesebb stílus, nagyon egyedi hangulatot ad az egésznek. Viszont az utóbbi hetekben ahogy utánaolvastam kicsit a játéknak a különböző oldalakon, ledöbbentem, hogy mennyire megosztja a játékosokat ez az újszerű, 3d-s kinézet. Sokan már a hátuk közepére kívánták, mondván, hogy ez a megjelenítés a sorozat meggyalázása - bár én nem vagyok egy die-hard Monkey Island fan, de azért kicsit erősnek éreztem ezeket a reagálásokat. Én máig azt vallom, hogy egy kalandjáték szépsége nem attól függ, hogy hány dimenzióban "jelenítik" meg, sokkal inkább a stílusosság a fontos, ami itt (legalább is a képek és a videók alapján) bőven megvan.

  Annak nagyon örülök, hogy a szinkron stáb maradt a régi (mondom ezt úgy, hogy nekem a Secret of Monkey Island: SE volt az első MI játékom), én nagyon megkedveltem a karakterek hangját az első részben. Na ez az a rész, ahol nagyon el lehet rontani egy kalandjátékot, de hál' istennek erről itt szó nincs.

  Ami engem különösen zavar, azok a fejtörők, pontosabban azok logikátlansága. A cikkből leszűrve, akkor az első részhez képest ezen a téren nem történt változás (sajnos). Bevallom én már ott is sokszor a hajamat téptem egy-egy puzzle megoldásán, de az SE-ben legalább volt hint system, ami azért jócskán megkönnyítette a dolgomat. Bár én nagyon szeretem a kalandjátékokat, de nem hiszem, hogy az ilyen játékoknak az lenne a lényegük, hogy a kevesebb agysejttel rendelkező játékosokat idegszanatóriumba juttassák. Tudom ez az én bajom, de azért eltudnék viselni kicsivel könnyebb, logikusabb fejtörőket (ehhez képest a TLJ-ben lévő feladványok bakfittyek voltak) is. Szerintem nem az ilyen dolgok miatt fogunk emlékezni ezekre a játékokra (jó, max pozván az idegosztályon).

  A lényeg viszont az, hogy a játék jól sikerült, (na meg a cikk is), a humor megmaradt, mondjuk ezt a 90%-ot kicsit soknak tartom a leírtak alapján, de gondolom ez kicsit a cikkíró fannságnak (is) betudható. <img src=