Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Street Fighter történelem: A legenda

 • Dátum | 2009.02.19 16:17
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Hát ez is elérkezett. A nagy retro-láz fékezhetetlen tombolása miatt a Street Fighter is belépett a 4. epizódjába, s lassan, de biztosan a PC-ket is le fogja támadni. Közeleg a következő trash-film is, ezúttal Kristin Kreukkal, a konzoltulajdonosok pedig tucatnyi álmatlan éjszakával néznek szembe most, hogy a játék már megjelent szeretett masináikra. De vajon hányan vannak azok, akiknek fogalmuk sincs a legenda múltjáról? Biztos vagyok benne, hogy a Street Fighter II-t imádó tömegek egy része ma már rég nem játszik, helyüket átadták egy frissebb - s mindinkább technokrata - generációnak, akik csak néznek a világba, kérdezve, hogy mitől is olyan jó ez az SF IV, hol az első három része, és miért nincsenek Chun-Linek hiperrealisztikusra shaderelt cicijei... Ez a cikk nekik is szól, de sokkal inkább talán mégis azoknak, akik szívet melengető emlékeket őriznek az estékről, amiket a haverok gépeit nyúzva töltöttek el tudván, hogy holnap témazárót írnak... (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a cikk a teljesség igénye nélkül íródott, mert az összes Street Fighter játék részletes bemutatására két iPon.hu sem lenne elég...)

A legendás Street Fighter II
A legendás Street Fighter II

A legenda születése

A Street Fighter első része érdekes kakukktojás, mert annak ellenére, hogy a folytatása mekkora sikereket ért el, a kezdeteket nagyon könnyen elfelejtették a játékosok. A Capcom a '80-as évek elejétől fogva rengeteg arcade masinát üzemeltetett a különböző játéktermekben. Az első SF gépek 1987-ben tűntek fel, ma már meglehetősen kevésnek számító opcióval. Nem lehetett karaktereket választani, az első játékos Ryu-t, a második Ken-t irányította. Feladatuk ötféle ország tíz bajnokának legyőzése volt, hogy a végén csak egy maradhasson állva. Azt, hogy milyen sorrendben szeretnénk legyűrni a nemzetek nagyjait, mi dönthettük el, s általános vélemény, hogy a britek kapták a legbénább hősöket. Ki tudja, talán Japánban nem szeretnek golfozni...

Street Fighter
Street Fighter
Street Fighter
Street Fighter

A játék elkészítése Takashi Nishiyama és Hiroshi Matsumoto nevéhez fűződik, akiknek az volt az elképzelésük, hogy a játékosoknak maguknak kell rájönniük az egyes mozdulatokra. Ryu későbbre legendássá vált tűzlabdája, hurrikán rúgása és sárkányütése már az első SF-ben is megtalálható volt, erre a játék kezdetén semmi sem utalt. Vagy elég pénzt dobáltál az automatába és az összeset felfedezted, vagy kénytelen voltál másokat nyaggatni, hogy mutassák meg, hogyan is kell előcsalogatni őket. Érdekesség, hogy míg a többi epizódban is nagy szerepet kaptak a különleges támadások, addig itt már-már létszükséglet volt ismerni mindet, hisz a játék időre ment, s meg kell hagyni, hogy az óra elég kegyetlenül bánt a játékosokkal.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 7.
  2009. 02. 20. 16:38
  Még ma is vannak Mortalok. Bár véleményem szerint az utolsó elég katasztrofálisra sikerült <img src=
 • 6.
  2009. 02. 20. 15:00
  15 évvel ez elött láttam életembe elöször egy sörözöbe játékgépet, Mortal Kombat 1. Emlékszem eladtuk a tizorait haverral (12-13 évesen) és suli utan mentünk nyomni a mortalt. Az volt a nagy király aki meg tudta csinalni Scorpiennal a fatalityt.

  Nyári szünetben, az utcán volt egy fagyis, és aki vett 3 adagos fagyit (20 ft volt egy adag), az játszhatott segan a bolt oldalán kitett kis tv n. Nem kell mondanom hogy Mortal 2 volt a sláger. Mindig volt vagy 10 gyerek ott.

  Aztán jött a super nintendo és a mortal kombat 3, majd az ultimate. Volt egy határidőnaplóm, amibe le van irva összes karakter speckos mozgás meg fatality, brutality, stbstb. Nem mintha fejből nem ment volna <img src=

  Nyári meloba bekerültem egy vidotékába, ahol lehetett kölcsönözni segat meg super nintendőt, és ott is lehetett játszani helyben, nem kell mondanom, hogy napi hány óra mortal ment <img src=

  Aztan középuli. Sulival szemben étterem, benne játékgép Street Fighter 2.

  Aztán lett számitogépem és egyik nap hoztak egy cd t, Mortol Kombat 4, felraktam, dehát az már nem a régi stilus.

  Véleményem szerint a verekedős játékok megszűntek a Mortal és Street Fighter óta, ezek a 3d s proálkozások meg nemtom, nem az a feeling.
 • 5.
  2009. 02. 20. 13:38
  2 Logitech Dual Action boldog tulajdonosa vagyok <img src= kell 1-2 hét, amíg a D-pad-et megszokod, addig sokat lehet félrenyomni, de utána már garantált a győzelem <img src= (sokat játszok Mortal Kombat Trilogy-t vele<img src=)
 • 4.
  2009. 02. 19. 22:49
  Nagyon jó a cikk!!!
  Én Street Fighterr-el nőltem fel,még nintendo kezdtem aztán super nintendo majd sega, playstation 1, és most nagyon várom a IV-pc-re<img src=
  A kedvencem a EX sorozat volt, mer voltak benne feladatok, még mai napik is játszok a EX Plus @-val és EX2 Plus-al PSX emulátorral,remélem minél előbb lessz PC-re, és hogy jó lessz a porolás (( a Capcom az eddigi PC-játékoknál nem csináltak rossz portot))....

  köszi ezt a jó cikket
 • 3.
  2009. 02. 19. 18:42
  Én a LOGITECH RumblePad II-t ajánlom vagy he nem olyan fontos a feedback akkor egy LOGITECH Dual Action GamePad. Mind 2-t használtam már és egyik sem okozott csalódást.
 • 2.
  2009. 02. 19. 18:25
  Huh addig még van időm spórolni valami faxa kis PC kontrollerre. Ha van valami jó zsineges ajánlhatnátok!
 • 1.
  2009. 02. 19. 18:19
  Régen iszonyat sokat nyomtam a 2-vel (bár, hogy pontosan melyik volt azt nem tudom talána hyper fight vagy valami ilyesmi <img src=)
  A 4-et iszonyatosan várom (rátesz még egy lapáttal, hogy pc-re normális bunyós játék kb a mortal 4 óta nem jött ki)

  Amúgy gratulálok a cikkhez nagyon jó lett.