Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

StarCraft II – Wings of Liberty

 • Dátum | 2010.08.10 02:01
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | JÁTÉK

Valószínűleg még a Blizzard sem gondolta 1998-ban, amikor elkészültek a StarCraft-tal, hogy valami olyat raknak le az asztalra, amivel még bő egy évtizeddel később is sokan fognak játszani, Dél-Koreában pedig a valóságshowk helyett ez lesz a népszórakozás. Persze 98-ban már nem volt ismeretlen a Blizzard számára az RTS-ek világa, hiszen túl voltak már két WarCrafton is, amik elég sok díjat és elismerést hoztak a konyhára, ám ideje volt stílust váltani. A fantasy játékok után logikus döntés volt sci-fi környezetbe átlépni, így nem sokkal a Diablo előkészítési munkálatai után a Blizzadnál (1995-ben) nekiestek, hogy lefektessék az új játék alapjait. Az első alfa változat bemutatkozása felért egy kisebb katasztrófával, a legtöbben a médiában csak úgy emlegették a játékot, hogy WarCraft az űrben. Ekkor kukázták az alapkoncepciót és hozták létre a három, alapvetően különböző, de jól kiegyensúlyozott fajt, ami rengeteg stratégia létrehozására ad majd lehetőséget. A többi már történelem…

Hell, it’s about time

Az utóbbi évtizedben jöttek-mentek az RTS-ek, és rengeteg jó ötletet valósítottak meg. Egyre több játékban van például, hogy az egységek menedzsmentje a lényeg, a nyersanyag gyűjtögetést teljesen elfelejthetjük, de próbálkoztak már hangvezérléssel is több-kevesebb sikerrel. A StarCraft azonban maradt, még a WarCraft III sem tudta eltörölni a versenyekről, így szép lassan biztossá vált, hogy ha valami lecserélheti, az a második rész lesz, amire várunk már egy ideje. Már megjelenése előtt sokan temették a játékot, de még többen voltak, akik inkább előre kiosztották neki a babérkoszorút, a Blizzard pedig ügyesen fokozta a játék iránti várakozást. Kaptuk a szép lassan adagolt videókat és információmorzsákat, hogy egy pillanatra se felejtsük el, hogy mi készül feléjük, aztán július 27-én kezünkbe vehettük azt, amire a Brood War óta várnak a rajongók. Elvárásaink tehát vannak, bár nagyjából tudtuk már mire számítsunk, de lássuk a tényeket.

StarCraft akkor...
StarCraft akkor...

12 év hosszú idő, bizonyára sokan vannak már a mostani játékosok között is, akiknek kimaradt az életéből az első StarCraft, de azoknak sem árthat az emlékezetfrissítés, akik 10 éve játszottak vele utoljára. Pont ezért a telepítés alatt hallhatunk egy zanzásított összefoglalót arról, hogy mi is történt anno és hol tartunk most, aki pedig ennél többre vágyik az kapja elő a kézikönyvet, mert az oldalak nagy része az előzmények elmeséléséről szól. Hogy egy percig se kelljen várnunk, ha felérkezett a 12GB a merevlemezünkre, a sztorizgatás után szól a játék, hogy belépni csak egy Battle.NET accounttal lehet majd, úgyhogy ha már úgyis ráérünk, a csík nézegetése helyett inkább hozzunk létre egyet, feltéve, hogy még nem tettük meg régebben, például a WoW miatt. Ha ez megvan már semmi sem ment meg minket a másnap reggeli táskás szemektől, ám mielőtt belevetnénk magunkat a játékba, mindenképp érdemes pár szót szólni magáról a Battle.NET-ről.

...és most
...és most

Ez testesíti meg a Blizzard nagy elképzelését a jövőről, melyben az összes játékát ez fogja majd össze. Ahogy belépünk lehetőségünk is lesz felvenni barátainkat a friend-list-re, akár a facebook oldalunkon keresztül is. A BNet lehevőté teszi majd, hogy cseveghessünk akkor is, ha nem is vagyunk egy játékban (WoW, SC 2, Diablo 3, stb.), aztán majd vitatkozhatunk azon ki halt meg ez miatt. Sokáig volt kérdés, hogy a StarCraft II akkor most igényli-e majd a folyamatos internet kapcsolatot vagy nem. Mivel BNet nélkül nem megy, ezért a belépéshez mindenképpen szükségünk van rá, de ha már a kampányban vagyunk és megszakad a kapcsolat, akkor nem lesz gond, csak az achievementekről kell lemondanunk, offline ugyanis nem kapjuk meg őket. Mondjuk ha az achievement szerver le van lőve, akkor online sem, de velünk egyszer fordult elő ilyen a játék megjelenése óta, úgyhogy valószínűleg nem lesz rendszer belőle.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 162.
  2011. 04. 07. 19:33
  én is hülyeségnek tartom az árat negatívumként felsorolni, ez kb. azt jelenti, hogy, ha mondjuk te elverted a hiperszuper pró gyereket a nyitópartyn és kaptál ingyen sc2-t akkor több pontot ér a játék...
 • 161.
  2010. 09. 12. 21:09
  5k-t adnék érte, de 13-at nem. Nem azért mert csak annyit ér, hanem mert nem tudok rá többet fordítani. A béta nagyon tetszett, sztem karácsonyra megajándékozom a vele a bátyám =DDD elvégre így családba' marad
 • 160.
  2010. 08. 24. 10:46
  Mobil 5145-ös ATI-val max felbontásban (1366 x 768 ), medium/high beállításokkal élvezhetően fut.
 • 159.
  2010. 08. 20. 16:57
  Végigtoltam a játékot egy HD3200-zal szóval nem lesz vele gond - mellesleg mobil Athlon proci mellett, tehát csak 667MHz-en mentek a memóriák. A minimum grafika sem olyan vészes, nem vett el sokat az élvezeti értékéből.
 • 158.
  2010. 08. 19. 14:24
  Sziasztok!

  Olyan kérdésem lenne tőletek hogy egy mobil 5470-es ATI-val menne a játék úgy értem mennyire kéne lebutitanom a grafikát?
  Előre is köszönöm.
 • 157.
  2010. 08. 17. 20:05
  Nagyon nagy csalódás ez a játék...
  12 év alatt ennyit összehozni...szégyen.
  Még jó, hogy nem vettem meg eredetibe mert a hajamat tépném.

  És hogy ne kövezzetek meg elárulom, hogy imádtam az első részt, hosszú éjszakákon át LAN-oztunk vele a srácokkal, de ez a második rész, nagy csalódás.

  Azt sem értem, hogy a pozitívumok között, hogy szerepelhet az, hogy alacsony gépigény, mert az biztos nincs neki.
 • 156.
  2010. 08. 17. 15:35
  Energonnal egyetértek. A játék úgy jó ahogy van. Én Blizzard fan vagyok, de nem stratégia fan, mégis nagyon tetszik (meg is vettem 12000 ft külföldről - zavvi.com - kiszállítással együtt normális dobozban). A zenéje jó, grafikája szerintem gyönyörű, a kampány tényleg le tudja kötni az embert, a kezelhetőséggel meg nem volt bajom (ugyanaz, mint az SC1-ben vagy a Warcraft3-ban). Szerintem ez a játék is sokáig elszórakoztatja majd az embereket (főleg azokat, akik achievement-őrültek és mindet meg akarják szerezni )
 • 155.
  2010. 08. 17. 10:58
  Üdv!
  Én végolvastam minden hozzászólást és már azoktól rossz véleménnyel voltam a játékról.. de adtam neki egy esélyt és kipróbáltam.. az elején még bennem volt a Blizzard undor, de 2. küldetés után már el is tűnt.. "rövid" lett, de sztem nagyon helyén van a játék..

  Sztem..
  Látvány: szép lenne élsimítással.. de fölösleges. Ez így is épp elég szép. A karakterek, épületek és a környezet kidolgozottsága, színvilága is izléses és jó lett.. ellentétben a red alert 3 gusztustalan rajzfilmes grafikájával.
  Nálam pár küldetést leszámítva jól ment a játék 1 mezei, ugye 50x átnevezett 9800gt-n.
  Textúra kívételével minden maxon volt, fullHD felbontásban, szóval nincs olyan egetrengető gépigénye, maximum sokat tölt, de ahogy sleepingdragon is írta: "ráérünk".

  Kezelhetőség: Páran panaszkodtak a kizoomolás és kameraforgatás hiányára.. értelmetlen.
  Sztem épp elég az a magasság, ahonnan be lehet látni a kisebb-nagyobb csatákat, bázisokat. Micrózással az elején próbálkoztam még.. de fölösleges (1-2 helyzetet leszámítva persze).
  Ha már van gyógyító vagy javító az egységek mögött elég simán kiadni egy stop vagy hold parancsot, mert az első résszel ellentétben, itt nem kell szájbarágósan utasítgatni mindenkinek mire célozzon. Kijelölés, csoportosítás is tökéletesen működik..

  Küldetések: Változatosak.. sztem. El sem tudom képzelni egyáltalán mivel lehetne feldobni. Protos 4. küldetése pl nagyon meglepett.. ilyennel még egy játékban sem találkoztam, de nagyon tetszett az ötlet. W40k Soulstorm nagy kedvencem, de ott nincsenek ilyen változatos küldetések.

  Hang/zene: Biztos jó =D Nem figyeltem meg nagyon.. de a zene tetszett.

  Játékélmény: szvsz eszméletlenül jó, úgy, hogy nem vagyok egy nagy sc és blizzard fan.. sőt. Helyenként idegesítő volt 1-2 dolog, de egészen a játék végéig fenntartotta az érdeklődésemet és tetszett, hogy lehet egységeket, épületeket fejlesztgetni, zsoldosokat felbérelni, idegen technológiát kifejleszteni, és hogy adott küldetések előtt eldönteni, kinek segítünk attól függetlenül, hogy nem nagyon befolyásolta a játékmenetet, na meg az, hogy külön lehetett beszélgetni, hiradót nézni és viking-el retro űrhajós játékot játszani. ='D Skirmish-el próbálkoztam.. jólett az is.. ennyi.=D Sztem helyénvaló, hogy nincs benne minden egység, épület ami a kampányban volt.. azok amúgy is arra készültek, hogy a több irányból való támadásokat sikeresen visszaverhessük és/vagy azonnal pótolhassuk a veszteségeket.

  Szavatosság: w40k-re gyúrom magam de ez még nem jelenti azt, hogy később nem veszem ezt elő újra.. vagy, ha lejjebb megy az ára még akár meg is veszem, mert nekem pont annyit nyújtott, amennyit el sem mertem várni tőle..

  Ami még tetszett, hogy egy 2004ben elhúnyt grafikusuk emlékére beletettek egy jelenetet az utolsó előtti videóba, ahol Raynor egy elhunyt gyalogos nyakából letép egy dögcédulát amin "M. Koiter" neve szerepel.

  Kb. ennyi. Peace!
 • 154.
  2010. 08. 16. 12:35
  Csak bele-bele olvasgattam a hozzászólásokba, de igencsak meglepődtem. Már tényleg mindent szarozni kell?

  Őszintén, az SC2 (single) jó játék lett, hozza az SC1 hangulatát, grafikailag a helyén van és a történet is érdekes. A játékmeneten nem változtattak túl sokat, de ez így van rendjén (ami jó azt ne változtassuk...).

  A Blizzard köcsögségein viszont lehet vitázni. Én sem tudtam megbékélni a LAN kiszedésével, ill. hogy 3 év alatt jelentetik meg a teljes játékot. Aki meg azzal jön, hogy a Battle.net is ingyenes, tisztázzunk valamit. Az SC1-et teljesen legálisan lehetett LAN-on tolni multiban akár EGYETLEN eredeti játékkal (teljes install+spawn). Az internetes játék soha, nem adja vissza a LAN-ok hangulatát. Most komolyan, ha 8-an akarnánk ezzel multiban játszani LAN partin: 1.) mindenkinek meg kéne, hogy legyen eredetiben + 2.) olyan széles sávú internet szükséges, ami elbírja 8 ember játékát. Ez kb. 100 ezer FT befektetés a játékosoktól. Röhej, Magyarországon ez teljesen irreális.
 • 153.
  2010. 08. 14. 22:32
  justill: ez egy eléggé elhamarkodott kijelentés volt...
 • 152.
  2010. 08. 14. 21:30
  Miről beszélsz? Ha a játékot megvetted, ingyen játszhatsz a neten. A single-hez még folyamatos netkapcsolat sem kell, de a Battle.net egyébként is ingyenes.

  Ja hogy okosított verziód van? Akkor ne panaszkodj.
 • 151.
  2010. 08. 14. 20:35
  Nekem semmi problemam nincs ezzel a jatekkal csak annyi hogy nincs benne lan vagy valami hogy ingyen is tudjak multizni mivel singleba nem szeretem az ilyen jatekokat jatszani, esetleg varok meg hogy lejebb mennyen az ara , Age of empiresbol nem csinalnak ujat?
 • 150.
  2010. 08. 14. 12:40
  szaby: sajnos nem gyenge kifogás, ugyanis a SC elsősorban koreának készül, ha tetszik neked ez a tény, ha nem.
 • 149.
  2010. 08. 13. 23:32
  Terror: Na az szívás. Nem tudom, mi lehet, és semmit nem állítottam át a gyorsgomboknál. Sőt sehol, csak a grafikánál módosítottam, minden más default.
 • 148.
  2010. 08. 13. 20:18
  Na ez az, hogy nálam nem írja felül ha mégegyszer nyomom a Ctrl+1-et, valami érthetetlen módon.
 • 147.
  2010. 08. 13. 19:15
  Terror: Már értem, amit mondasz, én ezt úgy csinálom, hogy 1, ekkor kijelölődik az eredeti 1, majd uj csapattagok kijelölése közben a shift, majd CTRL+1, és ezzel felülírja az eredeti csapatot. Nem is tudtam eddig, mint csinál a shift+1
 • 146.
  2010. 08. 13. 17:55
  Az első rész 10 millió eladott példányának a felét Dél-Koreában vették meg. A második részből várakozásaik szerint még idén 7 millió darab kerül eldásra.
 • 145.
  2010. 08. 13. 17:53
  sleepingdragon - az addig oké, hogy kijelölöm egérrel a bagázst, és Ctrl+1, akkor 1-es csapat. De hozzájelölök még 5 unitot mondjuk, benyomom megint a Ctrl+1-et, és semmi nem történik, az 1-es benyomásakor csak az eredeti csapat jön elő. Éppen ezért kell Shift+1, és azután már azt az 5 egységet is előhívja. Próbáltam az optionsben a billentyűkombinációkat variálni, de semmi se változik. 1.2-es verzió.
 • 144.
  2010. 08. 13. 17:52
  Kizárt, hogy az újításokra csoportos elpártolással válaszoltak volna a koreaiak.
  Szvsz nagyon enyhe kifogás.
 • 143.
  2010. 08. 13. 17:50
  Azért lehet, hogy nem egy dolog. Csak ott annyi eladást produkálnak ebből a játékból mint egész Európában. Tehát nem lehet másodlagos az ottani bevétel miatt. Te is ismered a "pénzért mindent" szlogent.
 • 142.
  2010. 08. 13. 16:17
  Egy dolog, hogy Korea nem akarta, de ők csak egy ország a sok közül, ahol a játékot árulják.
  A végeredmény a fontos, a "mi lett volna ha..." csak másodlagos...
 • 141.
  2010. 08. 13. 16:06
  to Svindler:
  1.
  A multiban lévő kevés újdonság, sajna nem a tervezőkön múlott. Ezt észre lehet venni a kampány részén, hogy fantáziájuk van. A multi csak azért nem változott olyan nagyban, mert Korea nagyon ellenezte az újításokat... Nagyon sok dolgot csak miattuk nem vezettek be, szvsz kár lenne ezt negatívumként venni, persze benne van a pakliban, hogy ti ezt nem tudtátok és ezt én is tudomásul veszem.
  2.
  A következő részek ~1.5 évenként fognak megjelenni és olyan 8.000Ft környékén. Mondták, hogy ezek már csak kiegészítő szintű játékok lesznek, viszont szükségesek lesznek a multihoz(ezt annyira nemvágom miért kéne, max a lehúzás miatt)
  mellesleg énis kicsit sokallom az Űrsugárverzió 13.500Ft-os árár, már csak azért is mert egy német dobozos verzió kb 1000x igényesebb mint ez a ratyi magyar dobozos sz*r. a német verziót bátran ki lehet guglizni és összevetni a magyarral, vagy sc2.hu-n körbenézelődni.
 • 140.
  2010. 08. 13. 15:36
  Terror: Miféle shiftel updatelés? Ugyanúgy működik a csapatkijelölés, mint az 1-ben vagy bármiben. Kijelölt egységek Ctrl+1 és máris az egyes csapatban vannak... Vagy félreértettem valamit, és nem egyről beszélünk?
 • 139.
  2010. 08. 13. 13:26
  Nem semmi mennyi vélemény ütközött most.

  Humbuk: érdemes körülnézni, pár pályán keresni kell cuccokat és van easter egg is (egy helyen láthatsz egy mini diablót ha elmész oda)
 • 138.
  2010. 08. 13. 12:14
  Valaki elmagyarázza nekem, hogy mi értelme volt az egyszerű Ctrl+1, +2... stb. csapatkijelölős billentyűkombinációt felváltani erre a Ctrl, aztán Shifttel update-elés dologra? Főleg hogy nem is működik mindig, egy csomószor megkavarodtam a legnagyobb balhé közepette. Mire volt ez jó? Főleg, hogy a beállításokban nem lehet ugyanarra ráosztani a jelölést és felülírást.
 • 137.
  2010. 08. 13. 10:07
  Rákerestem azért az oldalon ctrl+f-el, valaki már lereagálta.
  Akkor sry
 • 136.
  2010. 08. 13. 10:05
  Bocs, de nem fogom végigolvasni a hozzászólásokat teljesen, nehogy idő előtt lelőjön nekem valaki valami poént benne. (Még nem fejeztem be a campaign-t.)
  Viszont az első pár hozzászólást elolvastam; nem tudom, hogy lereagálta-e valaki azokat, de minimális kamerakezelés azért van ám benne.
  A görgővel pl. lehet zoomolni és a kamerát is lehet jobbra-balra forgatni 45-45 fokkal kb. Nem emlékszem hirtelen, hogy melyik billentyűkkel, de az insert, delete, home, end, pgup, pgdown hatosfogat környékén keressétek ezeket a funkciókat.
 • 135.
  2010. 08. 13. 08:16
  Üdv.

  Tegnap óta volt alkalmam kipróbálni egy barátom révén az SC2-t. Szerintem nem rossz. Kicsit lineáris a történet meg a pályák kidolgozása, de elmegy.

  1 hete játszottam végig az SC-t és itt kifejezetten idegesített, hogy szinte ugyan azt mondják az egységek. Ami nem lenne baj, de legalább lenne mellettük másik 6-8 fajta "bejelentkezés".
  Továbbá kiemelném azt, amit már nagyon sokan mondtatok: Történet. Magával a sztorival nincs gond, de azzal már inkább ahogy tálalják. Engem kifejezetten zavar, hogy belejövök egy pályába csatázom egy jót, és amikor folytatnám, a sok átvezető "pofázás" elront mindent. Kell az átvezetés, de sztem ez kicsit sok. ((Főleg, hogy én elég komótos játékos vagyok, aki szeret minden kis bokor alá benézni ezért mindenkivel dumálok a kantinban is... emiatt olyan kis Mass Effect-es beütésem támadt))
  Továbbá zavaró az a kamera is, főleg azoknak, akik kisebb felbontáson játszanak. (pl én is 1024x76

  Nem tudom, lévén nem vagyok egy nagy SC-s csak a nehézségi szint miatt (normal) ilyen szájbarágós a játék vagy amúgy is? Mert pl ugyan ezt gyűlöltem az összes új C&C-ben is, hogy egy k***ott fél térkép méretű nyíl mutatja, hogy hova menj és mindent kiemelnek neked ami fontos... Kérem szépen, de hol a felfedezés öröme? Mert a meglepetés megvolt amikor egy szikla mögül rám ugrott 1000 Db zerg.. de Reális ez az első 5 perc után?

  Természetesen jó kis game lett (Hardcore C&C-s vagyok amúgy Red2ig és Tiberian Sun-ig) de én picit többet vártam tőle.

  Elfogulatlanul sokallom én is a 90%ot, de ízlések és pofonok!

  Aki szereti, annak jó játékot kívánok, aki nem az menjen másik topicba

  Én személy szerint sajnálom a Blizzardot mert az elején tényleg 1000% ot beleadtak mindenbe amihez hozzá nyúltak, de sajnos mára már kicsit hanyatlásnak indult. Emlékszik még valaki az 1.0ás ill az 1.2es Wow-ra? Haj de régi szép idők

  Peace!

  u.i.: Pletyka szinten elindult még annó, hogy a Blizz kiakarja véreztetni a Wowot (Activision fúzió előtt) és csinálnak titokban egy új MMO-t. Erről más is hallott vagy csak álmodtam? (Mondjuk egy starcraft mmorpg-t megnéznék )
 • 134.
  2010. 08. 12. 23:58
  kiskoller, HUNrobar-ral lejátszhatod, majd írjátok meg az eredményt.

  Főként az útkeresés ami nagyon "érdekes" tud lenni. Mindig a legközelebbi átjárható út felé irányitja, mint a GPS rövid. És amint 1 egység elfoglalja az átjárható pontot, az összes többit megvariálja, míg az el nem megy onnan. És utána újrakezdődik az elöltesztelős folyamat.
 • 133.
  2010. 08. 12. 23:48
  Igen. Arra gondolok.
 • 132.
  2010. 08. 12. 23:25
  rini: Mi az az AL? AI-ra gondolsz.
  Bobobo: Meg kell tanulni kivédeni, kezdő szint felett már nem alkalmazzák, mivel mindenki tudja az ellenszerét. (SC2-ben is így van.) Nézz meg egy videót ahol már pró (legalábbis nem totál kezdő, aki csak a zergrusht ismeri és ha nem sikerül rögtön lép is ki) játékosok játszanak és meglátod, hogy milyen változatos dolgokat lehet csinálni és miket mernek megpróbálni, amit egy kezdő nem. (Terran rögtön a játék elején a goldra repülését, mass queenezést, proxyzást hogy csak néhányat említsek ami hirtelen eszembe jut)
 • 131.
  2010. 08. 12. 23:13
  Nekem egymás ellen számtalanszor kapták szét az erőműveimet a csaták során. Vittek mindent maguk körül magukkal.

  Amúgy valóban az útkeresés és az AL a gyengéje a játékoknak. Volt már rá nálam is, hogy már teljesen vesztésre álltam a gép ellen de a támadása beszorult egy szorosba. Ez adott elég időt arra, hogy megerősödjek és felmorzsoljam őket. Jól jött egy kis extra cheat. Viszont azt sem kell elfelejteni, hogy a gép mindig csal és előnyben van veled szemben. Mindig tudja, hogy milyen sorrendben kell építeni. Míg te nekiállsz egységet gyártani és épületet építeni, neked ezt külön kel kikeresned de a gép ezt egyszerre elvégzi. Megoldja ezeket a feladatokat úgy, hogy még mellette irányít egy halom egységet. Ezt mi képtelenek vagyunk megoldani egyszerre.
 • 130.
  2010. 08. 12. 22:55
  komoroczki megnézném hogy egy kis vagy közepes pályán mit kezdenél egy ghetto gunship ellen. úgy fél perc és a mexeidnek annyi, majd a commandered se él sokáig... pedig az T1-es taktika.
 • 129.
  2010. 08. 12. 22:52
  lássuk be, ekkora méretekben csak taktikázhatsz... nem tudsz pl egy bázist elrejteni valahol a semmi közepén, nem tudod nagy ívben kikerülni az ellenfél bázisát egy transportal majd egy ügyes kis rakétakilövöállomást építeni ott ahol nem gondolja, majd az utolsó pillanatban, amikor azt hiszi hogy övé a meccs, jön a robbanás, a commandere felrobban. Ezt számtalanszor sikerült összehoznom hús-vér emberek ellen, de csak a nagyobb pályákon. Vagy amikor az óceán kellős közepén rejtegetem a nuleáris töltetekkel rendelkező tengeralattjáróimat, miközben a vízfelszínt az ellenfél számtalan hadihajója uralja...

  Sajnos 2 nagy gyengeségük van a mostani RTS-eknek. AI, meg az egységek útkeresése. Próbálj egy hadseregek átvezényelni egy szoroson, és tudod miről beszélek. Meg amikor az Ai gyengeségét a gép egységeinek tápolásával akarják egyensúlyozni. Szerencsére már egyre jobban fejlődnek ezek a pontok is. (bár a spucom 2ben az innovatív útkeresőt eléggé elkrták, szó se róla)
 • 128.
  2010. 08. 12. 22:44
  Sokféle taktika?
  hát nem tudom. játszottam egy párszor az első résszel és az ellenfelek taktikája
  mindig a zergekkel történő lerohanás(rush ) volt 5 perc után.hamar meguntam.
  Egyetértek a cikkíróval ez egy iszonyúan túlhájpolt játék.Stratégiai és
  taktikai komplexitásban vagy invencióban sehol sincs a Company of Heroeshoz pedig az 4 éve készült.
 • 127.
  2010. 08. 12. 22:26
  Így gondolod te. Még soha nem játszottam olyan programmal ahol a gép a támadás előtti pillanatban megelőző csapást csinált a megfelelő áttörési terepszakaszra. De azt is megnézem amikor a nyakadba szakad 100 zerling és mind a fontos épületeidet rohamozza. Nemérdeklik a katonáid, csak kiütik a barrakot és a központi épületet. Ez például tipikus stratégiai csapás. Mire lemészárolod őket és új épületet húzol helyettük már a nyakadban a következő roham. Leáll a termelés, nincs utánpótlás amíg nem építed fel. Ráadásul a te pénzed is fogy nem csak az övé. Az meg még fájdalmasabb pofon, hogy az elpusztulásuk után nincs elég pénzed felépíteni őket. Ráadásul gép meg a roham alatt felépít egy másik központi helyet ezalatt az idő alatt ami megduplázza a kapacitását. Ezzel a plusz pénzel vagy még több zerlinget nevel vagy fejlesztésre adja a fejét. Tehát nála több lesz a pénz mint nálad. A gép AL-jának itt van a legnagyobb hibája, hogy nem ossza el megfelelően ezt a pénzt a csapatok és a fejlesztések között. A csapatok összehangolását a gép sokkal pontosabban és gyorsabban megtudná csinálni mint bárki más. Esély sem lenne rá, hogy valaki megverje. Még szerencse, hogy nem programozták ezt is bele, különben csak sakk nagymesterek ülnének le játszani vele.
 • 126.
  2010. 08. 12. 22:10
  Viszont ha ezt sok gyenge katonával, hullámokban megcsinálja, akkor téged szétszed darabokra.

  Pontosan. SC-ben pl ez a zergekre igaz, sok kis zergling szétszedi még a legfejlettebb egységet is, az elején meg nagyon is tud korlátozni, ha mondjuk arra megy el a pénzed, hogy védd a támadásokat.
 • 125.
  2010. 08. 12. 21:48
  Ez az alapvető hiányosságára nem magyarázat. Az anyaghoz kellenek a korlátok. Ha a hely amit használsz 10 perc után kiürül akármilyen fejlettséggel termeled is ki belőle, akkor reális és ezáltal értékesebb. Ha az ember szimplán gyilkolni akar akkor fogja ott az UT, gyorsan megvan, viszont nehezebb a csapat összehangolása. A War3 taktikája is, hogy védekezz, fejlődj, utána gyárts és arass. A T1 haszontalan, inkább csak zavarásra van. Nagy mennyiségben zerglin hatása van, de gazdaságtalan, pláne, hogy a legelején lenne érdemes gyártani amikor teljesen máshova kell az erőforrás.
  Mennyi lehet itt az átlagéletkor.. :W Nem lehet pénzt korlátlan mértékben gyártani, mert hiperinflációhoz vezet, lásd billió-trillió pengő. Pedig 5,7 pengő volt 1 USD.
 • 124.
  2010. 08. 12. 21:40
  A probléma ezzel az, hogy szerencsére az AL elég buta még mindig. Amit te is írsz, hogy eredménytelenül ontja rád a gyenge katonákat az az AL hibája. Ezzel lehet ugyan akadályozni az elején a fejlődést de tőle sok erőforrást von el a fejlesztésektől ami később megbosszulja magát ha nem tud elsöpörni. Viszont ha ezt sok gyenge katonával, hullámokban megcsinálja, akkor téged szétszed darabokra. Főleg ha ezt megtudja tenni több irányból. Viszont amíg te a védekezéssel törődsz addig te sem nagyon tudsz fejleszteni és terjeszkedni mert kell a pótlás. Ő viszont már eredményesen terjeszkedik a te rovásodra. Ez is egyfajta taktika. Ha nem jön be az elején akkor nagy valószínűséggel veszít, ha viszont bejön akkor neked harangoztak.
 • 123.
  2010. 08. 12. 20:52
  A forged alliance-ben pedig egy összehangolt légi- és tüzérségi csapással úgy szét lehet zilálni az ellenség termelését, hogy az köpni-nyelni nem tud utána. A gyorsaság pedig minden RTS-hez alapvető a győzelemhez, de nem mindegy mekkora mozgástér van, mert lehet hogy azonos sebesség mellett az egyik stratégia hatékonyabb mint a másik. Én pl. általában lassaban szoktam fejlődni, mint az ellenfeleim, viszont amíg ők eredménytelenül ontják rám a T1-2-es katonákat, én szépen felfejlődök és negyed annyi katonával lezúzom őket. Egyébként itt is nagy gátja a fejlődésnek: a hely. Én pl helyhiány miatt vagyok kénytelen harcolni és előre terjeszkedni, mert nincs hova rakni az erőműveket, mass lelőhelyek meg csak korlátozottan vannak.

  Jah, és pénzt lehet gyártani/nyomtatni stb. Szóval az is korlátlan elvileg.
 • 122.
  2010. 08. 12. 18:41
  Igen, természetesen multiztunk a forgeddel is (egyébként az pont az a játék ahol a sokkal gyorsabb nyer), különben nem mutatnék rá a sokakat zavaró hiányosságára. Idézet játéktesztből, supreme commander esetében: "...finomságok adják a játékmenet velejét, és ennek fényében érthető, hogy az erőforrásgyűjtés miért szorult háttérbe a Supreme Commanderben... ...a hangsúly a hadmozdulatokon és az utánpótlás megfelelő sebességű gyártásán van" Forrás
  Ez igaz a forgedre is, a kitermelésnél maximalizálniuk kellett volna a kitermelés idejét pontonként. Akkor azt mondanám, igen rendben van. Így nem valóságos. Kell bele a gát. A történelem is megmutatta a hidegháborúval. Montecuccoli megmondta: A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz. Akinek előbb elfogyott az veszített. Ezt levezethetjük kristályra is.
  A starcraft ezért szép, mivel lehet, hogy az ellenfél több helyet foglalt le, és momentán nyerésre áll, de ha jól keverjük a paklit, akkor továbbhúzod, neki a sikertelen támadásokkal elmegy a kristály, és tartalékolással nyersz.
  Stratégia konkrétan a Panzer General 1-2, A Total War sorozat. Körökre osztva van idő gondolkodni is, nem folyton kattintgatni.
 • 121.
  2010. 08. 12. 18:27
  Teljesen így van. A stratégiának a taktika csak egy része. Igaz nagyon fontos része. Például nem szórakozásból különböztetik meg még ma is a stratégiai csapásmérő erőket és a taktikai csapásmérő erőket a katonai doktrínákban. Az stratégia egyik alapvető feladata a hátország, termelés stb. lassítása, ellehetetlenítése (sok más összetevője is van amit nem a harcokban használsz. Például a a saját termelésed zavartalanságának biztosírása). A taktika feladata egy adott összecsapás kedvezőbb feltételének kiharcolása de nem hat ki a teljes lefolyásra.Például a taktikában a csapatod támadását támogatod a megfelelő helyen, az adott pillanatban légicsapással vagy tüzérséggel. De akár az épületeid elhelyezése is a taktika rovatba sorolható.
 • 120.
  2010. 08. 12. 16:43
  teljesen egyetértek HUNrobarral, aki játszott a supcom:fa-val tudta, hogy az egyik legfontosabb döntés pl a mass extractor fejlesztése. (massot nehezebb szerezni mint energiát, ált. a mass határozza meg egy gazdaság erőségét) Fejleszem föl a mass extractoromat most? akkor 2-3 percig nem fog semmit sem kinyerni, utána viszont másfélszerannyit. Hanyagoljam a fejlesztését későbbre, inkább probáljam meg az ellenfél mex-eit elfoglalni? ez szerintem sokkalta valósághűbb, mint a csaták alatt elmozduló bázis, amikor a játékos a másik bázisát kezdi fejleszteni, mert az előzőben elfogyott a nyersanyag...
  nem, inform, nem nevezném annak. bemagolom a kőpapírolló rendszert, majd azzal támadom az ellenfelet ami a leghatásosabb. persze, valamennyit itt is kell gondolkodni, de ilyen kis méretekben nem nevezném stratégiának, inkább taktikának
 • 119.
  2010. 08. 12. 16:04
  Sziasztok! Azt nem tudja valaki, hogy a minimum gépigény az szigorú minimum, vagy csak ez volt a leggyengébb konfig, amire fejlesztették. Nekem csak két szépséghiba van:
  - A procim csak 2,66 P4 Celeron
  - A videókártya pedig csak Sapphire 9600 Pro
  Tehát a kérdés az, hogy ezen elindul-e egyáltalán, csak szaggat/lassú/stb, vagy közli, hogy "kevés vagy öcsisajt" és fel se települ?
  Azért kérdezem, mivel volt itt is már hír, hogy valaki PIII-ra nyomott Win7-et. :-)
 • 118.
  2010. 08. 12. 15:30
  Egyébként semmi bajom az új Starcraft-tal, csak inkább Starcraft 3D-nek kéne hívni, és nem Starcraft 2-nek. Uff.
 • 117.
  2010. 08. 12. 15:28
  Az a baj hogy teljesen félreértitek a supreme energiamenedzsmentjét. Ott nem a készlet, hanem a termelés gyorsasága számít. A kiadás/bevétel rátát kell kihasználni, és aki egy kicsit komolyabban is játszik vele, az tudja milyen bonyolult összefüggések alakulhatnak ki. Mellesleg szerintem meg pont valósághűbb, a valóságban sem egy csata alatt fogynak ki a bányák, hanem maguk az épületek hordozzák a stratégiai fontosságot. Mellesleg nem igaz hogy nem lehet egyszerre újítani és megtartani a pozitívumokat, ha valaki játszott az alap Supcommal és a Forged Alliance-szel (ami csupán fél évvel később jelent meg), az tudja, hogy ég és föld a különbség. Én azóta hozzá sem tudok nyúlni az alaphoz.
 • 116.
  2010. 08. 12. 12:13
  Tegyük fel, hogy két egyenlő tudású csapat/játékos küzd egymással. Ott a felhasználható anyag mennyisége, és a felhasználás módja lesz a döntő. A supremnél foglalj építs termelj gyilkolj termelj gyilkolj. Egyedül a fának és a kőnek az elfogyása valóságos benne. Nehebb vele azonosulni. Végtelen termelésnél nincs hibás döntés, hogy nem ezt vagy azt kellett volna inkább. SCben ha túl sokat költesz védekezésre, akkor nem lesz elég a támadóerőd és bár visszavered a támadást, de nincs offenzívád, patt helyzet és pontverseny. A valóságban az utánpótlás megoldása a szűk keresztmetszet. Supremnél pozitívum a nagyítás, hogy nem a kimentett térképek között kell ugrálni.
  Aki gyors RTS aki nem TBS. Persze a csapat lényege, hogy mindenki tudjon játszani. Aki pl. lassú ágyuzgathatja a dolgokat, irányíthatja a termelést, stb..
  Egyébként soha ne feledjünk a szüntekeben kijelöléseket végezni.
 • 115.
  2010. 08. 12. 11:32
  kiskoller: facepalm
 • 114.
  2010. 08. 12. 11:23
  Mindenhol érdemes "mikró"-zni, a teljes terhet nem tudják levenni a válladról.
  Mellesleg feltalálták már a csoportosítást és a gyorsgombokat.
  Ahol a közel- és távolharci egységekkel, a felderítő- rejtő- vagy fagyasztó-szerkezetekkel meg a védőburkokkal variálsz azt nem stratégiának hívják egész véletlenül?!
  Ha nem gondolod át amit csinálsz, akkor hiába kattintgatsz ultragyorsan szvsz.
 • 113.
  2010. 08. 12. 10:40
  azért a supcom nyersanyag menedzsmentje elég komoly lett, sokkal bonyolultabb, mint mondjuk egy CnC vagy Starcraft rendszere. Ezt nem kritikaként mondom, csak meglepett hogy valaki pont ezt hozza fel negatívumnak annál a játéknál, és pozitivumkjént ennél.

  Én néztem már SC versenyeken, és egyáltalán nem láttam, hogy valami icipici ész kéne hozzá. 3 dolog kell ahhoz hogy jó legyél: eszeveszett gyors kézmozgás, az egységek micromenedzselése (egyszerre 1et támadjanak, aki sebesült hátraküldöd stb) befoglald a játék elején a nyersanyaglelőhelyeket, majd lerohanod az ellenfelet.
  Az nyert legtöbbször akinek gyorsabban járt az egere. én meg kifejezetten lassú vagyok, viszont az emlult 10 év RTS-ei pont abba az irányba fejlődtek, hogy levegyék az ember válláról az egységek babysitterkedésének terhét, hogy a magamfajta ember is eredményes legyen azzal, hogy nem microzik, hanem stratégiázik.
 • 112.
  2010. 08. 12. 09:25
  Hát skacok.

  Bocsi de nem olvastam végig valahol 60. hozzászólásnál elakadtam. Sajnos nem játszottam a játékkal, de nagyon érdeklődöm iránta.

  Ami a commentekből kiderül, az simán felfogható a már szokásos semmi sem jó, minden szar ideológiához. Term hangot kell adni a nemtetszésnek, de ugyan azt a szart rágni órákon keresztül (már bocs a kifejezésért) az már szánalmas.

  Számomra a sok-sok teszt és videó alapján is kiderült, hogy technológiailag kicsit elavult a játék. Igazuk van azoknak, akik 2010-ben egy kicsit többre számítottak. Ez azonban nem rossz dolog, mert azok is tudnak játszani vele, akiknek rosszabb pcjük van.

  Jó lett a cikk, de az értékelésnél tényleg vannak pici túlzások ^^ (nem a játék miatt, hanem a 2010-es normákat nem kellene keverni a 2006-ossal)

  Peace!

  u.i.: A wowból tanulva nem vagyok benne biztos, hogy 2-3 évet kellene várni a kövi SC2-re mert hát addig üsd a vasat amíg meleg, szal szerintem fojt. köv. 2011! (Mert a játék már kész főleg h mpben mindegyik fajjal játszhatsz tehát csak egy "új küldetés lemezt" kell összehozni)
 • 111.
  2010. 08. 12. 04:35
  Már lassan másfél órája írtam egy hozzászólást, de úgy döntöttem nem postolom. Valaki majd úgyis szándékosan félreértelmezi, hogy kedvére trollkodhasson, ezzel is bizonyítva, hogy az ő álláspontja szentül igaz. Nem ülök fel többet erre a lóra.

  Aki úgy véli, hogy ez a játék jó vétel volt a számára, annak örülök, én nem rinyálok tovább, hogy nekem miért nem tetszett ennyi pénzért - ha 8-10 ezer lenne hozzá se szóltam volna a topikhoz -, már én magam is unom. Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy bojkottálom ezt a - Multitask, ne fáradj - MOD MOD pénzéhes MOD céget, a blizzard store volt az első, a bnet account összevonások a sokadik - alapból 1 figyelmeztetéssel indultam egy 6 éve elkövetett baki miatt D2-ben, következő "kihágásra" bannolnak, ami érinti az _összes_ játékot, erre volt jó az account összevonás ... csoda hogy még nincs 50 dolláros figyelmeztetés/ban reset opció - , a SCII meg az utolsó csepp a pohárban.

  Elegem van abból, hogy akárcsak az MOD kínai mikrotranzakciós, prémium accountos MMO-knál, már az MOD blizzardnál is presztízskérdés, hogy mennyi lóvét tudsz feccolni egy játékba, hogy egy funkcióiban korlátozott, grafikában elavult játékot 150%-os áron adnak, ésatöbbi.


  Akinek kell egy WOW+BC+WotLK (+authenticator, + molten core pup, pingvin BoA pet), D2+LOD bnet account az írjon privit, odaadom - amennyiben meg tudom változtatni a személyes adataimat -, ingyen, ígyis fogtok még elég pénzt költeni rá.
 • 110.
  2010. 08. 11. 23:58
  liacolwstlol: igen, nem tudom miért írtam RTS-t. Turn-based, az a lényeg.

  (Köszönöm aranycsillagom! )

 • 109.
  2010. 08. 11. 19:18
  Azért az első rész az én szememben még midig nem csúnya. Nem próbáltam még de van egy sanda gyanúm, hogy multiban nem enged majd 800 helynyi karaktert a pályára a motor (de javítsatok ki, ha tévedek).

  Asagrim: Az istenbarma nem a szó csúnyasága miatt lett moderálva, hanem azért mert személyeskedtél.
 • 108.
  2010. 08. 11. 19:09
  "Aki meg tényleg azért vette meg, hogy a kampányt végig játsza, az szvsz nem normális."

  Vagy már nem tízéves suttyó, akinek nincs más dolga, mint a gép előtt dögleni, meg levadászni a haverokat, hogy na kinek van ideje játszani online.

  Ja, hogy battle.net-en lehet ötéves kínai p*csökkel is tolni, akik mint valami földönkívüliek, , , noob, DAMN, , rejtjeleznek. Nagy élmény.
 • 107.
  2010. 08. 11. 18:00
  Mi a Starcraftot akartuk vissza, csak modernebb, javítottabb, még többet nyújtó formában.

  Ha jól emlékszem azt mondtad a grafika nem számít a játékélménynél, akkor most miért is kellett modernebbé tenni és mivel is nyújt többet mint az első?

  Aki meg tényleg azért vette meg, hogy a kampányt végig játsza, az szvsz nem normális.

  Miért is? A következő 2 rész szerinted miért fog jönni ha nem a kampányért?
 • 106.
  2010. 08. 11. 17:57
  Említhetném itt a WarCraft-okat is (főként a 3-at és kiegészítőjét).
  Ott is ütött a történet. Miért ne lehetne végigjátszani?
  Amennyiben valakinek csak multi kell, az WOW-ozzon!
  Némelyik játékhoz csináltak történetet is, az viszont a kampányokban található.
  Azt már nem is merem megemlíteni, hogy egykoron szó volt még a Ghost nevű játékról is. A nem informáltaknak leírom: ez egy StarCraft világban játszódó FPS lett volna.
  Sajnos ezt a projektet kidobták vagy jegelik pár éve.
 • 105.
  2010. 08. 11. 17:54
  Ez a hógolyó ez nagyon jó. Végén még beveszik a queen spóra mellé. De akár egy protoss fagyasztásnál is el lehet képzelni. Vagy egy véletlenszerű hóviharként, mert elromlott az űrhajón a hűtőegység a nuleáris megható mellett. Nem, ez alapján inkább meteoreső lehetne. A történet ereje készeteti a magányos játékost a játékra, több magányos játékos egymásra talál + összefog és kész a csapat. Történet -> ideológia -> kultusz. Vicc nélkül, Starship Troopers 1,2,3. (A 2 ócska volt, de az első 1/10-éből csinálták). Komolyan jobb a film mert mellette van a játékélmény. Azért ezt kevés játék mondhatja el magáról. Ki ne vágyna a zerglingek bunkerből való miszlikre lövésére, vagy szénné ágyuzására....
  A Diablo III is mióta harangozódik folyamatosan. Üzleti érdekük, hogy csepegtetve adják, mert ha valakinek választania kell a játékok között, vagy kérnie a szüleitől(ott meg vagy ezt vagy azt veszik a gyereknek) akkor már kisebb az azonnali bevétel. Megcsinálták, kifizették a költségeket, és ha ugyanazt a játékot szintén még 12000ért veszik meg, de félévvel később, a pénzromlás(infláció) miatt már kevesebbet kapnak.
  Kicsit tartok tőle mit is fog hozni a D3, várakozás van rá, de milyen lesz....
 • 104.
  2010. 08. 11. 17:40
  Nem értem még mindig, hogy miért kellene a Starcraft 2-nek másnak lennie, mint a SC1??? Miért kellene mást nyújtania? Ha egy másik játékot akartok, akkor játszatok mással. Mi a Starcraftot akartuk vissza, csak modernebb, javítottabb, még többet nyújtó formában. Ez meg bőven sikerült. Jó, nem tökéletes, de ezzel akkor is 100-szor többet lehet játszani, mint sok más 10 ezer forint körüli játékkal. Aki meg tényleg azért vette meg, hogy a kampányt végig játsza, az szvsz nem normális. Az SC-n kívül egyetlen strat játék kampányával sem játszottam. Pedig nem kevés strat fordult már meg a gépeimen.
 • 103.
  2010. 08. 11. 17:26
  rini!
  Általánosságban írtad azt is, hogy az SC nem igazi stratégia?
  Miért?
  Az első részhez nagyon is kellett stratégiai érzék.
  Lehet hogy ezért játsszák ma is annyian?
  Nem csak egy üres héj volt Blizzard címkével ellátva, mint ebben az állapotában az SC2. Reményünk a javításban és a folytatásban.
  A multiba ennyi erővel bármit belevihettek volna hógolyótól a repülő csészealjig, hiszen az nem a történet része.
  Így sem ugyanazokkal az egységekkel játszol SP-ben és MP-ben.
 • 102.
  2010. 08. 11. 17:24
  Ez igaz, de egy olyan környezetben mint a SC2 valamit kellett, hogy fejlődjön a hadi technológia hisz folyamatosan hadban állnak + mivel scifi-ről van szó minden lehetséges.
  A példámmal pedig csak arra akartam rámutatni, hogy igen van rövidebb, de van hosszabb is és szerintem a starcraft-nak nem a multiplayer rész a fő erénye, hanem a története, máskülönben nem lenne értelme az elkövetkező két kiegészítőlemeznek.

  Azért a külön faj részletezés nem olyan rossz. Van aki a protosokért van oda, van aki a zergekért.

  Épp ezért hülyeség külön kiadni, mert nekem pl. a terran nem annyira tetszik, de eljátszok vele, ha tudom, hogy vár a másik kettő.
  A 4 protos küldetés nagyon jó volt, legalább 4 lehetett volna a zergektől is.
  A történetvezetés szempontjából sem jó, hogy 2 év telik el majd a részek között, de ez ellen már nincs mit tenni...
 • 101.
  2010. 08. 11. 17:19
  RTS (turn-based)

  Zoe01, drága édes kicsicsillag, szívem gyöngyvirága!

  Mielőtt ekkora hülyeséget írsz azzal a csöppnyi idevágó tudásoddal, keress már rá! FYI: RTS = real-time strategy, azaz valós idejű stratégia. Amire te gondoltál, az valószínűleg a TBS (turn-based strategy). Szívesen.


  Egyébként nekem tetszik a játék, de ennyi pénzért az összes kampányt és egy normális battle.net interface-t illett volna beletenni. Nem azért kell újra kiadni egy 12 éves játékot ennyiért, hogy aztán ugyanazt a multiplayert játsszák rajta jobb grafikával.

  A Blizzard egyre inkább egy nagyon pénzéhes céghez való hozzáállást mutat. Lásd WoW és most a StarCraft II, ami teljes formájában háromszor ennyibe fog kerülni. Remélem a Diablo III nem képviseli majd ezeket az érdekeket, és a minőségi játékról fog szólni.
 • 100.
  2010. 08. 11. 17:15
  Azért a külön faj részletezés nem olyan rossz. Van aki a protosokért van oda, van aki a zergekért. Ha sokat változtatnak valamin az egy új játék lesz, nem valaminek a folytatása. Jó ez ahogy van. Aki ismerte és szerette az alapot, az erre vágyik, különben játszana mással. A CC folytatások sem mindenkinek jönnek be. Ahogy telik az idő az ember másként lát bizonyos dolgokat, a játékokban is mást keres, más tetszik.
 • 99.
  2010. 08. 11. 17:11
  Igen ebben igazad van az általánosságról. De azért ha általánosságról beszélünk akkor ne csak ezt a kettőt emeljük ki, hanem azt a sok másikat is amelyek rövidebbek mint a SC2.Te is nagyon jól tudod, hogy itt sem csak szebb grafikát adtak hozzá a játékhoz. Eleve más a történet szál mint a régi játék története és mivel ez annak a folytatása ugyan azokkal a szereplőkkel. Igy nem is lehetett megváltoztatni jelentősen a játékot. Jól néznénk ki, hogy a történet 500 évvel később folytatódna azonos szereplőkkel de modern fegyverekkel és így tovább. Ez egy folytatás és nem egy új történet. Ugyan azokat a fegyvereket, egységeket kell használni egy kicsit feltuningolva, esetleg egy két új egység vagy épület csatlakozhat a játékhoz.
 • 98.
  2010. 08. 11. 16:56
  "De, hogy hasonlítasz össze egy DAO vagy AC játékot egy RTS játékkal?"

  Úgy, hogy te általánosságban beszéltél a játékidőről, tehát bármire értendő.
  C&C3 meg nagyon is hozta a komor világvége hangulatot, szerintem ez az egyetlen játék amit úgy remakeltek, hogy közben újítottak is - sikeresen.
  Nem azt mondom, hogy tökéletes, de úgy nem lehet kiadni játékot egy második részként, hogy szebbítem a grafikát...
 • 97.
  2010. 08. 11. 16:47
  ha egy játék 9x-es értékeléseket kap, én mindig is úgy gondoltam, hogy az a játék akor biztos új színt hozott a stílusához... De akkor úgy tűnik tévedtem.
 • 96.
  2010. 08. 11. 16:46
  De, hogy hasonlítasz össze egy DAO vagy AC játékot egy RTS játékkal? Ha összehasonlítod akkor ilyen jellegű játékok körül kell keresgélnek. A DAO is rossz nagyon sok ember szerint. Szerintem pedig nagyon jó játék de nálam nem éri el a BG 1-2 szintjét. Sok újítást hozott mindenbe de valahogy mégsem az igazi. Lehet, hogy csak én öregszem? Nem tudom kizárni ennek lehetőségét sem.
  Látod nekem meg pont a C&C 3 volt a hatalmas bukfenc 8 év után. Pont azért mert már nem az a program volt ami azelőtt.
 • 95.
  2010. 08. 11. 16:33
  Zavar a 15 órás single kampány? Ugye vicceltek. Ezer számra vannak drága játékok amelyek 5-10 órás játék lehetőséget biztosítanak és még a multi része is egy tré.

  Mint mondtam kevesebb idő alatt is végig lehet vinni és még ezer számra vannak olyan játékok mint pl. AC2, vagy DAO, aminek a sp része 40-70 órás is lehet, majdnem feleennyiért.

  Aki kitalálta, hogy fajonként jönnek majd a kiegészítők egy emeletes baromságot csinált, mert egy ilyen típusú játéknál ezt nem szokás és szemétség is.
  A másik küldetéslemez gondolom ha olcsóbban jön akkor is 10-11e lesz.
  A SC2 hadjárata tele van "töltelékküldetésekkel" amelyeknek gyakorlatilag semmi köze a fő szálhoz és csak azért került bele, hogy meghosszabbítsa a játékot.
  Blizzard 10 év alatt többet változott mint maga a játékuk. "Nem próbálunk innovatívak lenni"-re meg az a válaszom, hogy ameddig a névvel el tudnak bármit adni hülyék is lennének.
  Lehet itt most példának felhozni, hogy a C&C4 kudarc lett, de volt egy C&C3 ami 8 év után jelent meg, hozott megannyi új egységet, egy új fajt és máig versenyképes grafikát, nem került ennyibe 3 faj összes küldetése benne volt és legalább 20+ órányi játékot eredményezett.
  Nem sok színvonalas EA játék van, de ez köztük van és sokan játszák még ma is multiban, csak ennyit az "innovativitásról".
 • 94.
  2010. 08. 11. 16:26
  Képviseltetésen esetleg azt értem, hogy lecsiszolják végre a többi fajt.
  Akkor talán nem lennének kivéve bizonyos típusok.
  A Zerg és a Protoss faj is elnagyolt, számomra így nem élvezetesek.
  A Terran bár jó, de mégsem a kedvencem. Lehet hogy alapjáraton marslakó vagyok?!
 • 93.
  2010. 08. 11. 16:07
  Egyet értünk. Gondolom nem szórakozásból SC2 a neve a játéknak. Ha túl sokat változtattak volna akkor az a baj, ha meg nem akkor meg az a baj. Aki meg igazi stratégia játékra vágyik az meg ne az ilyenek kötött keresgéljen. Igazi stratégiából van sok ami jobb mint a SC2, de azok nem is ilyen jellegű játékok. Ennek is megvan a maga helye a játékok besorolásában. Zavar a 15 órás single kampány? Ugye vicceltek. Ezer számra vannak drága játékok amelyek 5-10 órás játék lehetőséget biztosítanak és még a multi része is egy tré. Ennek viszont az erőssége a multi rész. Azt hiszem, hogy ezt már bebizonyította a Blizzard, hogy multiban nagyot tud alkotni. Persze lehetett volna jobb is, lehetett volna szebb is. Akkor mindjárt meg is kérdezném, hogy akkor hogyan is állunk a hardveres kérdéssel. Ja, hogy akkor kétszer-háromszor ilyen gépre lenne szükség a játékhoz. A Blizz megkötötte a maga alkuját, hogy a lehető legtöbb gépen működjön elfogadhatóan. Nem csinált csúcs grafikát de cserébe egy régebbi konfigon is szépen megy. Játszhatóság terén semmivel sem rosszabb mint a régi, sőt.

  Meglátásom szerint a legtöbben azt várták, hogy majd ez a játék megváltja a világot. Új szint hoz az RTS műfajba. Meg persze akik azt mondják, hogy máshol láttunk sok új és jó dolgot és ezeket bele kellett volna tenni. Persze láttunk ilyeneket de ha beleteszed akkor az Isten sem mosta volna le róla, hogy ezt innen lopták azt meg onnan lopkodták össze. Akkor az már nem a SC2 lenne. Megsúgom, hogy nem sok olyan játékkal fogunk találkozni ami már nem szerepelt volna valahol, valamilyen játékban, valamilyen módon megvalósítva. A Diabló 3 sem fog semmivel sem többet nyújtani mint az 1 vagy a 2. Kapsz egy átalakított Diabló klónt új kihívásokkal, szebb grafikával,karakterekkel, képességekkel. Én például nagyon sajnálnám ha jó néhány karaktert, képességet nem vinnének át a következő részbe. De biztos lesz olyan is akinek pont ez lesz a problémája, hogy ezek mit keresnek ebbe a programba. Na ez van most a SC2-vel is.
 • 92.
  2010. 08. 11. 15:47
  Miaz istent csinálnak ezen annyit, hogy akkor jelenik meg? Már jóformán kész az alapjáték, sőt a másik két faj egységei is megvannak. hm nem értem én ezt, de közben lesz egy cataclysm meg egy diablo 3. A D3-at viszont nagyon várom.
 • 91.
  2010. 08. 11. 15:45
  inform - A multiban bármelyik fajjal bírsz játszani, nem tudom mit akarsz érteni a képviseltetik szó alatt. A Campaign amatőröknek való azzal nem is érdemes foglalkozni azt ha végig játszod megismerkedsz az egységekkel és annyi, a battlneten tanulsz meg igazán játszani persze aki hajlamos megtanulni jó játszani, nem mellesleg nekem is baromságnak tünik hogy a Zerg 2012-be a Protoss campaign 2014-be jelenik meg, ez eléggé felháborító.
 • 90.
  2010. 08. 11. 15:07
  De ha neked a Command&Counquer/Red Alert/Warcraft/Starcraft és az elmúlt 15 év RTS-einek 99%-a nem felel meg, akkor mit vártál a SC2-től? Hozza a jól bevált receptet, ennyi, és nem több. Van aki épp erre vágyik.
 • 89.
  2010. 08. 11. 15:07
  Sajnos egyet kell értenem azzal, hogy a kampány nem éri meg az érte kidobott pénzt.
  A multiját majd akkor értékelném, ha végre a többi faj is képviseltetni fogja magát.
  Addig az én számomra semmit sem ér. Bocsánat a rajongóktól.
  Az első részt a mai napig játszom, tehát bátran nevezhetném saját magamat is SC fan-nak. Ezen a rajongáson kicsit enyhített ez a felszabdalt megjelenés.
  Számomra a StarCraft univerzum szerves része volt a Zerg és a Protoss faj is.
  Ez adta az ízét és a sokszínűségét.
  Gyanúm szerint a megosztás egyetlen dolog: a PÉNZ miatt következett be.
  A Blizzard egyébként már a WOW-al letette a névjegyét a pénzéhesek közé.
  Ettől még nem kellene egymás torkának ugranunk.
  Béke velünk!
 • 88.
  2010. 08. 11. 14:40
  Rengeteg patch készült az alap játékhoz, míg elérte a most használt formáját. Bemutatja a 7 év 7 percben Az I. megy ipodon, htcn is.
  Persze térkép átdolgozásokat mindenki csinált otthon.
 • 87.
  2010. 08. 11. 14:02
  Ha csak egyféle stratégia lenne, az sem lenne jó! Különben is van aki szeret kavicsokat bányászgatni. Az SC2 erőssége a multi lesz, de nem a megjelenés után 2 héttel! Az, hogy hasonlít vagy nem hasonlít más játékokhoz, az még nem jó vagy rossz eleme egy értékelésnek! Pl az autók is különfélék, mégis mind autó alapvetően. Mindet veszik, mert mindenki mást akar egy autótól. A játék is ilyen...
 • 86.
  2010. 08. 11. 13:38
  Stratégiáról.
 • 85.
  2010. 08. 11. 13:31
  miért, szted miről szóljon egy RTS 2010-ben?
 • 84.
  2010. 08. 11. 13:09
  Nem tudom miért nem képesek végre túllépni ezen a Command&Counquer/Red Alert/Warcraft/Starcraft vonalon.. 15 éve arról szól az RTS hogy kavicsokat bányászgatok és ontom a másik arcába a katonákat egy olyan kamera mellett hogy ki se tudom rendesen jelölni a katonákat. Meg nem lehet egymás után következő parancsokat kiadni csak ilyen C&C féle menükön keresztül. Nekem semmi bajom ezekkel a játékokkal, de tényleg itt kéne tartania a legnépszerűbb "RTS"-eknek 2010-ben?
  (én értem a Blizzardot, muszáj volt egy felújított Starcraftot kiadni, hogy a rajongókon kívül más is szívesen eljátsszon vele..)

  A GPG meg jól eltolta a SupCom 2-őt, így hát marad a Forged Alliance.. (amihez persze meg kell venni az alap Supcomot is hogy multiban rendesen lehessen játszani, de hát már sehol nem kapni, legnagyobb örömömre)
 • 83.
  2010. 08. 11. 12:16
  A fejlesztési idő elhúzása a Broodwartól nézve tényleg sok volt. Amennyiben valami jó és sikeres minek hozzányúlni.

  Talán mert ha kiadsz egy ÚJ részt valami ÚJAT is kell mutatnod?
 • 82.
  2010. 08. 11. 12:10
  A fejlesztési idő elhúzása a Broodwartól nézve tényleg sok volt. Amennyiben valami jó és sikeres minek hozzányúlni.
  A Supreme Commanderrel nehezen lehet összehasonlítani, mivel ott végtelen nyersanyag volt, ami a legkevésbé reális. Az SC-ben a kristály keményen elfogy, és gazdaságilag is kell gondolkodni, nem csak öldökölni. A Warhammer a stratégiai pontjaival is jobb mint a supreme. Természetesen a supreme is jó játék hálózatban, pl. ott a 2 esetében korcsosultak el. A folytatás mindig árnyéka az alapműnek, néhány kivételtől eltekintve (pl. Warcraft II. hálózati fejlődése szükséges volt, az alap hangulatot az I. adta meg, a Dune2 pedig a nyitása volt mindennek).
  Az SCIInél leszögezhetjük, hogy jó a történet, fejlődött a grafika, megnőtt a gépigény, pár dolgot hozzátehettek volna még, pár dolgot elvehetnének belőle, összességében jó a puszta létezése is.
  A végső megitélést úgyis a tömegek mondják meg, legkorábban 10 év múlva.
 • 81.
  2010. 08. 11. 11:49
  Terror: A garfikát már kitárgyaltuk bőven, pro-kontra de a játékélmény és szavatosság FAIL-lal nem tudok egyetérteni. A scriptelés szerintem egy kampányban, ahol story van, nem gáz. Biztos vagyok, hogy más RTS-ben is van script, ahol cselekmény van, nem csak 1v1 harc. Az meg, hogy kinek mennyi ideig szórakoztató egy játék, az nem csak a játékon múlik, hanem az egyénen is. Nekem a mostani játékok nagy rész nem szórakoztató 7+ napnál tovább. (Pár kivétel van, de az meg inkább RPG) Ennek ellenére most nyomom a kampányt 2.szor. Nem játszom napi 8 órát, csak 2-3 küldetés/nap, de jól elvagyok. Nem vagyunk egyformák, de a FAIL azért erős... Szerintem.
 • 80.
  2010. 08. 11. 11:48
  exec79: miért kell, hogy összehasonlítsuk őket? RTS (turn-based), és ez a lényeg. Magyarán van jobb választásom, ha stratégiai játékkal akarok játszani, és nem kell évekig várnom rá.

  Ráadásul nem azt mondtad, hogy "nem jelenik meg egy RTS sem évekig, ami hasonló játékmenettel rendelkezne, mint a SC2"...
 • 79.
  2010. 08. 11. 11:38
  Lentebb, mintha valaki sört említett volna...
  Nosza induljunk!
 • 78.
  2010. 08. 11. 11:38
  valóban, Civilization 5 meg hasonlók nem jutottak eszembe mert azonkívül hogy rts semmi köze sc2-höz, nem hasonlítható össze.
 • 77.
  2010. 08. 11. 11:36
  Látvány: 3

  Nem tudom hogyan történt a 9 pont odaítélése, de szerintem kicsit vicces 9 pontot adni egy gyakorlatilag pixel shaderes SC 1 grafikáért.

  Hangzás: 4

  A zenék újrahangszerelése valami förtelmes, akárcsak a szinkronhangok, a csatazaj meg ugyanilyen száz másik játékban is, szóval nem lettem elájulva.

  Játékélmény: FAIL

  Pontokban nem mérhető, mert scriptelt pályát végignézni nem játékélmény, szóval marad a FAIL. Amúgy a pályák túlnyomó többsége valami másik cucc feldolgozása, van itt minden, SC1-es pályák mégegyszer, WC2, Homeworldból lopás, az utolsó pálya is ugyanaz, mint WC3-ban.

  Szavatosság: FAIL

  Az utolsó pálya végén nem hittem el, hogy ez volt az utolsó, két délután volt a teljes játékidő ugyanis.

  Lentebb olvastam, hogy a játékélményt a multinak kéne jelentenie. O, really? Akkor ne árulják a boltban, hanem terjesszék, mint MMO stratégiát, és csomó ember nem érzi majd magát átverve a duplanulla kampány és a zéróhoz konvergáló multis innováció miatt.
 • 76.
  2010. 08. 11. 11:22
  "akárhogy megy a fikázás készüljenek fel a lehúzós emberek sok-sok évig nem fognak jobb RTS-t kapni" - évekig? Szeptember 24. : Civilization 5

  Az meg relatív, hogy kinek mi a jobb. Nekem például a Warhammer (DOW 1,2) univerzum jobban bejön.
 • 75.
  2010. 08. 11. 11:03
  Richard83 1500USD a munkanélküli segély ott kb
 • 74.
  2010. 08. 11. 11:02
  akárhogy megy a fikázás készüljenek fel a lehúzós emberek sok-sok évig nem fognak jobb RTS-t kapni. Választhattok, megpróbáltok a pozitívumokra koncentrálni és élvezni a játékot, vagy morgolódsz és úgy sem változtatsz meg semmit vele, csak magadat húzod, meg azokat akiknek tetszik a játék.
 • 73.
  2010. 08. 11. 10:54
  Egy USA-ban ahol legyen mondjuk 1500$ a kereslet, mit számít az az 50$? Az hogy ilyen szar országban élsz az a te bajod. Simán megéri az árát,az SC2 nem fogja a sülyesztőben végezni 1-2 év alatt mint az összes többi.

  mcganyol-és azt a választ kapnád a pincértől, hogy azért kerül ennyibe mert mostantól életed végéig birod inni, mindennap, naponta akár töbször is, és soha nem fogy el.
 • 72.
  2010. 08. 11. 10:27
  A MP része nem sokkal nyújt többet az első résznél, főleg nem annyival amennyivel többe kerül, kicsit "újabb" és ennyi. Ha itt is havidíjas lenne mint pár más helyen megnézném mennyien nyilatkoznának ilyen pozitívan róla...
 • 71.
  2010. 08. 11. 10:26
  "Amúgy meg, ha 3 ezer forintos problémákkal küzdesz, az elég ciki 25 éves fejjel..."

  uhh, anyám add el a házat vegyé rajta szalonnát...
  Mindig meglep mennyire idióta is lehet valaki anélkül, hogy észrevenné
 • 70.
  2010. 08. 11. 10:11
  hmmm... megnézném az arcod, ha beülsz valahová iszol egy sört, kihozzák a számlát, hogy 3290 Ft. megérdeklődnéd hogy egy sörön mi került ennyibe és azt a választ kapnád, hogy "ha 25 éves fejjel 3 ezer forintos problémákkal küzdesz az elég ciki..."
 • 69.
  2010. 08. 11. 09:17
  25 éves okoskánk nem érti a lényeget... Ez a játék nem neked szólt. Ha nem akartál multizni, vagy a gép ellen skirmishelni, akkor minek vetted meg? A kampányért tényleg kár volt ennyi pénzt adnod... Ha nem az a lényeg, hogy egy játék hány órára köt le, akkor mi? Mi lehet fontosabb szempont a szavatosságnál, és a játékélménynél? Én azért vettem meg, mert tudtam, hogy ezzel megint évekig el leszek, ugyanúgy, mint az 1-el. Akinek nem ez a fontos, azt csak sajnálni tudom.

  Amúgy meg, ha 3 ezer forintos problémákkal küzdesz, az elég ciki 25 éves fejjel...
 • 68.
  2010. 08. 11. 04:45
  Hé emberek szerintem egy kicsit túl lihegitek az egészet ez csak egy virtuális játék!
  Mennyünk inkább igyunk egy sört az legalább a valóság!
 • 67.
  2010. 08. 11. 02:51
  látom nagyon megy a flame. én meg épp erősen gondolkodom a CE beszerzésén
 • 66.
  2010. 08. 11. 00:14
  Szaby59
  Igazad van, nagyon is sok egy küldetéslemezért, de nem is amiatt kérnek el érte ennyi pénzt, hanem a multiért. Mert oké h 15 óra alatt végigtolod, de a multi része ennek a többszöröse sokkal. Így ami neked sok, az a multis felhasználónak totál megéri. Ez van.
 • 65.
  2010. 08. 11. 00:02
  Nos, én azt hittem, hogy a review cikkeknél a kommentelés pont arra való, hogy az ember úgymönd kiegészítve, leírja amit még pluszban észrevett. Ilyenkor természetesen nézeteltérések is adódhatnak, mert nem mindenkinek ugyanaz a véleménye.

  Ha rosszul gondoltam én kérek elnézést!

  Az istenbarma pedig nem káromkodás, a barom itt mint a haszonállat szó szinonímja használatos, az isten báránya -isten teremtése - szóból levezetve, röviden birkának szólítottam.

  Örülnék neki, hogy ha mielőtt valaki cenzúrával élne, ezzel is korlátozva a szólásszabadságomat, az illető tisztában lenne a szó eredetével amit kimoderál, esetleg mod jelző nélkül szimplán kiragad a kontextusból egy szót.

  Félreértés ne essék, az ügyben nem voltam ártatlan, és lehet, hogy 2 fórumszabályzatot is megszegtem, de egyetlen olyan postban sem amelyet magamtól írtam, minden moderált kifejezés amelyet használtam egyetlen bizonyos postra volt válasz, amely erősen személyeskedve szította a kedélyeket.
 • 64.
  2010. 08. 10. 23:10
  Legyetek szívesek befejezni egymás osztását, különben kénytelen leszek visszamenőleg is kitörölni. Vegyétek fel egymást msnre, ha nagyon osztani akarjátok egymást, de a veszekedésnek nem itt a helye! Köszöntem!
 • 63.
  2010. 08. 10. 22:35
  "...és jópár új egységet."

  Melyek javarészét csak egyetlen játékmódban használhatsz a háromból, és történetesen éppen ennek az egynek van a legkevesebb újrajátszás értéke, mert ugyanaz a map, ugyanaz a küldi, ugyanaz az ellenfél, max nehézségi szintet állítasz.
 • 62.
  2010. 08. 10. 22:32
  a helyzet az hogy kapsz 13-14kért egy grafikai ráncfelvarrást amely felemásan sikeredt, egy új történetet, és jópár új egységet. Viszont az ember elvárhatja egy játéktól, amely 12 évvel az elődje után jelenik meg, hogy szépen belepakolják az addig más fejlesztők által kitalált technológiai és játékélménybeli ujításokat. Ezeket hiányolom egy ennyire "hájpolt" (magasztalt) játéktól. És most nem a reklámokra gondolok, azoknak ugyse hiszek, hanem a teszteknek. Mindenki maga döntse el, hogy megéri-e ez neki.
 • 61.
  2010. 08. 10. 22:19
  sleepingdrago nn olvasd el mégegyszer azt amit irtam, és értelmezd. ha nem tudod megkülönböztetni a fikázást a véleménynyilvánítástól, akkor várj még pár évet a kommenteléssel. pont azt ecseteltem, hogy maga a játék jó, csak mások az erényei, mint amik nekem fontosak (úgymind történet és az SC érzet), és hiányolok benne dolgokat amelyeket más, (elvileg) azonos stílusú játékban találtam (például a stratégiai zoom).

  Atesz1987 valamilyen szinten egyetértek veled, csak kihagytál még egy réteget, a mélyebb stratégiát igénylő játékosok táborát, akiknek anno a Supcom volt a kánaán. Sajnos a reklámok azt sugalják, hogy vegyem meg, mert ez a stratégiai játékok non-plus-ultrája, miközben ez nincs így.

  Az SC1-et pedig sokat nyúztam kamaszkoromban anno.
 • 60.
  2010. 08. 10. 22:16
  Legközelebb már nem is reagálok, tudni fogod, hogy megintcsak egyetértek minden kijelentéseddel! Mindenki agyontömjénezi ezt a játékot, a hibáiról meg kussol merhát Blizzard Starcraft II, és azt kivéve hogy technikailag szar, játékélményben meg jó szóval nem köll leszólni, mert hülye köcsög vagy stb.

  Ha ezt a Raven csinálta volna meg, már vehetnék az ásót pedig az se noname ...
 • 59.
  2010. 08. 10. 22:12
  @Atesz1987: Nem látom a SC2 manualjába sehol sem hogy csak azoknak szánják akik belezsongtak az első részbe, akik végigolvasták minden regényt.
  TE ÉBREDJ FEL! A történetet csak egy része egy játéknak, mert ha nem tudnád a SC is csak egy játék a sok közül.
  Ok legyen ronda a grafika, de ilyen kinézettel akkor fusson a P4-en és az ATi 9550-en médiumon, vagy high-on.
  Az, hogy valaki csinál egy jó történetet, az nem mentség az optimalizálatlanságra és az egyéb elvárásokra, amire a kommentekből látva igenis szükség van.

  Egy 100+ órás játékért sok 13 ezer forint?
  A történet max 15 óra alatt végigjátszható, a multi meg legkevésbé SEM érdekel és igen 1 db küldetéslemezért nagyonis sok!

  Én mindent megkaptam a Blizzardtól

  Na erről beszéltem, a név...
  Gondolom megkaptad a beígért 3 kampányt is, a LAN-t is ami az első rész egyik éltetője volt és a trailerekben mutatott gyönyörű átvezetőket is szintén megkaptad.
  Kíváncsi lennék ha egy noname kiadó, valami noname névvel kiadná ugyanezt mi lenne a vélemény róla...
 • 58.
  2010. 08. 10. 22:04
  Atya isten... Ti hány évesek vagytok?
  - 25

  Játszott itt valaki egyáltalán a Starcraft 1-el?
  - Számold ki. 13 évesen, az már elég kamasz neked? Ha nem is, nálad 2 évvel idősebb vagyok, szóval akkor ki beszél?!


  A kommentelők mekkora része látta az eredeti Starcraft2 játékot futni?
  - Fényképezzem le?

  Elolvasta valaki a regény verziót?
  - Egy ideig hajtottam boltban, meguntam hogy "vidéken" nem kapható, szóval meglett pdf-ben. Nem nagy szám, dragonlance-ből például kapásból mondok 5 másik sztorit ami sokkal jobban lekötött. Szerk: de akár "házon belül" is ... Végtelen forrás pl.

  Azok is mekkora gyíkok már, akik arról rinyálnak, hogy a kampányos egységek nincsenek benne a skirmishben... A blizzard világosan megpofázta, hogy amég nincsenek meg a másik két faj hasonló egységei, addig ezeket sem fogja belerakni, mert túl erősek lennének a multiban.

  - És én hol nem MOD le a player versus player multit? A blizzard arra is képtelen volt, hogy különbséget tegyen single player skirmish, és multi skirmish között!!!


  Na meg az ára... 3000 Forinton tényleg ekkora rinyálást kell csinálni? Egyik hétvégén nem rúgtok be

  - Nem iszok.

  Egyel kevesebb mozizás.

  - Nem járok moziba, olyan trágya filmeket csinálnak egy ideje hogy filmet már csak torrentezek, ha tetszett, megveszem DVD-n amikor megjelenik.

  A Wii-hez nem veszitek meg az új teniszütőt.
  - Nincs konzolom, nem is lesz.

  Lesz egy hét, amikor 12 helyett csak 6 doboz cigit szívtok el.
  - 1 hét alatt 2 doboz fogy el.

  Most tényleg ezen kell fennakadni?
  - Bizony!

  Egy két órás filmért nem sok 5 ezer forint?
  - Lásd pár sorral feljebb. A mostaniakért igen.

  Egy 100+ órás játékért sok 13 ezer forint?
  - Egyél MODt ... 100 millió légy nem tévedhet. Nem a mennyiség hanem a minőség a lényeg.

  Óriási probléma van a fejekben ebben az országban gyerekek...
  - Mondja ezt valaki, olyan bullshit halmaz után amit 16 éves korom óta nem sikerült produkálnom - sajnálatomra, legalább szót értenék velük -.

  Számolgassátok csak a poligonokat, meg vessézétek ki a a 4X AA, és a 8X AA közötti látható(!!!) különbségeket.
  - Pont az a lényeg, hogy _egyáltalán_ nincs AA te MOD!
 • 57.
  2010. 08. 10. 21:46
  Atya isten... Ti hány évesek vagytok? Játszott itt valaki egyáltalán a Starcraft 1-el? Nem általános iskola 5. osztályában, hanem mondjuk kamaszként? A kommentelők mekkora része látta az eredeti Starcraft2 játékot futni? Nem Skidrow, nem Razor, hanem eredeti dobozos verziót. Elolvasta valaki a regény verziót? Gondolom nem. Egy olyan dologról fröcsögtök, ami sokak számítógépes karrierjében mérföldkő volt. Vagy akár egy egész országot szórakoztató valami. Ez nem egy vegyél 200 ezerért gépet, hogy legalább 2xAA-t be tudj kapcsolni játék. Ez nem a burzsuj suhancoknak szól, akiknek anyuci úgy is megvesz minden kiegészítőt a WII-hez... Elég baj, hogy ilyen kis MOD is leülhetnek vele játszani, anélkül, hogy egy kicsit is átéreznék, milyen DVD-t raktak be a meghajtójukba. Számomra teljesen pozitív élmény volt a játék. A Grafika élvezhető, nem hiányzik belőle semmi. Jó, nálam ultrán megy minden, de majd kipróbálom az asszony gépén is... Én mindent megkaptam a Blizzardtól, amit az 1 nyújtott, és még vagy ezer apró irányítás béli könnyítést, amiről lerí, hogy komolyan foglalkoztak a tökéletes tökéletesítésén. Azok is mekkora gyíkok már, akik arról rinyálnak, hogy a kampányos egységek nincsenek benne a skirmishben... A blizzard világosan megpofázta, hogy amég nincsenek meg a másik két faj hasonló egységei, addig ezeket sem fogja belerakni, mert túl erősek lennének a multiban. Itt újra felhívnám a figyelmet, hogy több millió ember játszik vele nap mint nap, nem a warezolos, ki ha Én nem, sznob, elkényeztetett, "Nálad csak 6X AA van, de tré vagy", kis pondrók voltak a célközönség. Nem is értem, miért várta bárki is, hogy változtassanak az alapkoncpción. Biztos azért, mert a C&C-nek is annyira bevált. Röhej... Számomra nagy öröm volt, hogy végre azt kaptam, amit egy folytatásnak nyújtania kell. Az első részt akartam, modernebb grafikával, kényelmesebb irányítással, több lehetőséggel, a történet remek folytatásával, és sok sok új ötlettel. Ilyen egy igazi folytatás. Az, hogy a Hot Porsuittól kezdve a Shiften át, mindent NFS-nek hívnák, az számomra kiábrándító. Ha témát akarok váltani, akkor csináljak egy új játékot. Ha meg folytatást csinálok, akkor az alapjaitól kezdve építkezzen az előző részből, hogy egy olyan játékot kapjunk, ami leválthatja a nagy öreget.

  Na meg az ára... 3000 Forinton tényleg ekkora rinyálást kell csinálni? Egyik hétvégén nem rúgtok be, na bumm. Egyel kevesebb mozizás. A Wii-hez nem veszitek meg az új teniszütőt. Lesz egy hét, amikor 12 helyett csak 6 doboz cigit szívtok el. Most tényleg ezen kell fennakadni? Egy két órás filmért nem sok 5 ezer forint? Egy 100+ órás játékért sok 13 ezer forint? Óriási probléma van a fejekben ebben az országban gyerekek...

  Komolyan mondom, röhej, hogy egy ilyen kaliberű játék ilyen fröcsögést tud kiváltani. Szánalmasak vagytok. Számolgassátok csak a poligonokat, meg vessézétek ki a a 4X AA, és a 8X AA közötti látható(!!!) különbségeket. Addig a normálisabbja koncentrál a játékélményre.
 • 56.
  2010. 08. 10. 21:22
  Ismét teljes mértékben egyet tudok érteni.

  Amúgy biztos vagy benne, hogy a 10.7-es catalysttól lesz rosszabb? Nekem az van fent, és ez lehet, hogy megmagyarázná a graf. problémáimat AA nélkül is.
 • 55.
  2010. 08. 10. 21:16
  @sleepingdragon: De akkor csak van benne valami, ha ennyien írják, vagy nem?
  A videókártyás cikk kis túlzással, de a probléma oka valós, viszont egyszerűen orvosolható.
  Mindenkinek más tetszik: nekem pl. nem kell az AA, de tudom, hogy minden játéknak valamilyen úton módon támogatnia kell, mert vannak akik igénylik és ilyen árcédulával szerintem jogosan várják az alap grafikai opciók meglétét.

  Engem a csúnyácska grafika nem zavarna, ha mondjuk fix 60FPS-en menne high-on, mivel más (szebb) játékok így, vagy jobban mennek.

  Az meg ne legyen már luxus, hogy 2010-ben nem enged 1366x768-as felbontást beállítani, csak 1360x768 amit szintén ini-ben kell átírni.
  S ez a probléma már béta óta jelen van és rengetegen írtak már akkor is a hivatalos fórumon, úgy látszik hiába.
 • 54.
  2010. 08. 10. 21:14
  a Starcraft teljesen kimaradt az életemből, mert valahogy a Starcraftos képek és a videók nem hoznak lázba. Maga a műfajt sem kedvelem annyira, mert nekem túlságosan unalmas,de az Age Of Empires(2,3) az leköt.
 • 53.
  2010. 08. 10. 21:09
  A többes szám direkt volt, nem neked egyedül írtam.

  De azt is beláthatod, hogy amit írtam, arra nem igazán lehet rácáfolni, valós hiányosságok.

  SCII tesztet meg nem olvastam, és nem azt mondom vissza papagáj módjára, ezek sajnos a saját tapasztalataim.

  És igen, nagy a fikázás, meg a sírás-rívás, körülbelül egyenesen arányos a játék - abnormálisan magas - árával, és _pont_ azért fikázok ennyire, mert mindenféle review olvasása nélkül vakon megvettem, mert starcraft.

  Van hogy egyes játékokat először torrentezek, aztán ha tetszik már megyek is boltba - vagy megrendelem webshopon -, és _PONT_ kifogtam egy olyan játékot ami nem érte meg a pénzét de nem tudhattam előre, mert vakon megbíztam a címben!
 • 52.
  2010. 08. 10. 21:04
  "A cikk felsorolja a pozitívumokat így mindenki elmondhatja neki mi nem tetszett illetve mi tetszett."

  Eddig OK, de már a csapból is az folyik, hogy mennyire nem jó. Először kezdődött a "SC2 kinnyírja a videókártyákat" cikkhalommal, most meg itt is azt látom, hogy nincs zoom, meg nincs AA. Csak én vagyok hülye, hogy nekem bejön? Nem a negatív kritikával van bajom, csak olvassatok már vissza, hogy ezekből mennyi rinyálás és mennyi az értemes kritika. Akinek ennyire nem tetszik, vagy nem tud együttélni a játék hibáival, az minek veszi/jatssza? Ezt nem értem csak.

  "Látvány 5.
  Nincs benne AA, nincs benne Vsync."

  "alacsony gépigény = ósdi motor...
  A hangulata tényleg jó, de mit dolgoztak ezen 12 évet?"

  "Én is csatlakozom a többiekhez, erre a grafikára vicc ez a 9 pont."

  Asagrim: nem nehéz a felfogásom, viszont nem vagyok egyesek. Ha akarsz valamit, írd nyugodtan a nevem, nem sértődök meg, én vállalom a véleményem.
 • 51.
  2010. 08. 10. 20:55
  Igen, pontosan így van, a cikk már felsorolja a pozitívumokat, így felesleges elismételni ami már úgyis szerepel ott.

  Csak egyeseknek túl nehéz a felfogása, és miközben fikázást fújnak, saját maguk fikáznak oktalanul ... de őszintén, ismételjem el hogy jók az átvezető videók, jó a játékzene stb? Inkább olyan véleményt írok amit még senki nem írt.
 • 50.
  2010. 08. 10. 20:44
  Igen, de a Quake 1 nem most jelent meg, ez különbség.
  A cikk felsorolja a pozitívumokat így mindenki elmondhatja neki mi nem tetszett illetve mi tetszett.
  Azt hiszem a történettel mindenki meg van elégedve, csak ez szétosztás ne lenne, vagy legalább ne ennyire, hisz Blizzard-ot ismerve biztos nem 1 évente fogja kiadni a másik kettőt, hanem legalább 2-3 év eltelik, nameg így lényegében ismerjük a történet egyik oldalát, így remélhetőleg nem a WOL-lal párhuzamosan fog játszódni a többi története, legalábbis remélhetőleg nem az egész.

  Béke, és a lényeg, hogy Kerrigen újra ember... talán

  A haja megmaradt "medúzásnak" szóval nem teljes a visszaalakulás, de így hihetőbb is.
 • 49.
  2010. 08. 10. 20:38
  Ebben maximálisan igazad van, lehetne hosszabb a küldetés, már én is alig bírtam kivárni a megjelenést, és én sem csak a multi miatt vettem meg. Nem a hiányosságok felemlegetése zavar, hanem hogy CSAK a hibáiról irkálnak, főleg akik nem is játszottak vele vagy meg sem vették, csak a nagy torrent-kiadó gondozásában megjelent változatot vásárolták meg...

  Csak azt mondom, hogy a grafikára nyivákolni szánalmas. Az, hogy melyik 3d motor van alatta, nekem 8. Meg élsimítás, hasonlók. Raynor arcán is lehetne vastagabb a borosta...

  Igen, 2010 van, de én bármikor tolnék pl quake 1-et és esküszöm, élvezném. Nem vagyunk egyformák, hurrá. Csak a fikázóbajnokok írnának egyszer egy játékot közösen, ami szerintük tökéletes! Na azt megnézném.

  Béke, és a lényeg, hogy Kerrigen újra ember... talán
 • 48.
  2010. 08. 10. 20:31
  Jó cikk Svindler! Engem csak ez az egyetlen dolog zavar a végén: "StarCraft II egy nagyon jó játék, ami egy kicsit túl van hype-olva." Miért kell ilyen "szavakat" használni? Sajnos egyre többen eltanulják ezt a marhaságot.
 • 47.
  2010. 08. 10. 20:29
  De figyelj az emberek azt nem értik, hogy a hosszú fejlesztési idő ellenére miért vannak ilyen gyermeteg hibái?
  Engem a multi része legkevésbé sem érdekel, nálam a története fontos, az pedig jó, de ott a sok de.
  Más játékoknál éppúgy fel szokták hozni a hiányosságokat, ez sem kivétel, mert akkor is csak egy játék, függetlenül attól ki csinálta és mi a neve.

  Egyébként megnéztem: 10 óra 47 perc összeszámolva a küldetéseket és az alternatív küldetéseket (rejtett + átvezetők nincs beszámolva asszem 2 bonus objective nincs meg)

  Szerk.: "StarCraft II egy nagyon jó játék, ami egy kicsit túl van hype-olva." - nekem emiatt a mondat miatt eddig ez a leghitelesebb cikk a játékról.
  Végre valaki ki merte mondani, akarom mondani le merte írni, hogy túl sok reklám meg "hype" van körülötte.
 • 46.
  2010. 08. 10. 19:29
  Szaby59: Figyelj, ha így nézzük, óránként 1000ft a játék. De ha úgy nézzük, multizhatsz vele, amíg világ a világ. Kevés játékidő, OK. Nem mind arany, ami hörcsög. OK. Én nem keresem a hibáit. Biztos vannak, biztos szebb lenne AA val, meg biztos nincs optimalizálva, meg biztos jobb lenne, ha lehetne zoomolni. Ja. Csakhogy nem lehet. Ennyi. Akkor minek itt siránkozni, ezt magyarázza meg valaki, mert nem értem. (nem rád értem, hanem az előtted szólók nagy részére, a fikázókra)
 • 45.
  2010. 08. 10. 19:17
  Mi mindenre jó a Map Editor ?
  http://www.youtube.com/watch?v=NqiulSLFncc
  http://www.youtube.com/watch?v=Vjuf7DELz9s&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=oAvZlonNTDg&feature=channel
 • 44.
  2010. 08. 10. 19:16
  Ok, videókkal mindennel max 15 óra végigjátszva az alternatív küldetéseket, ez sem nagy szám...
 • 43.
  2010. 08. 10. 19:10
  OK, 7 óra alatt, de nem kimaxolva, csak casualon végigrohanva. OK, az öcsi nem nagy szám, de kihívás van bennük -> játékélmény. Az nekem nem végigjátszás, ha átlépem a videókat és csak katt a continue-ra. A gyűrűk urát is bele lehetne zsúfolni 90 percbe... de megérné? Nekem ez az álláspontom.
 • 42.
  2010. 08. 10. 18:47
  Ha a történet megvan akárhány küldetésre szét tudod osztani és itt is ez történt.
  Amikor bejelentették a 3 részes kiadást azt mondták, hogy egy rész hosszúsága az SC1-el lesz egyenértékű.
  Namost lehet, hogy számbelileg megvan a 30, de az időtartam korántsem, max 15 óra alatt lejátszható, de olvastam olyat is, aki 7 óra alatt letudta.
 • 41.
  2010. 08. 10. 18:36
  Szaby59: Az, hogy csak a terrannal lehetsz, nem volt meglepetés... És 1x30 küldetés szerintem = 3x10-el. Nekem így egységesebb volt a történet, jobban tudtam azonosulni 30 küldetésen át egy fajjal. Amiben igazad van, énis hosszabbra számítottam, ezért játszom újra most Hardon Sőt, mikor meglesz a magyarítás, akkor megint, hogy a homályos foltok is kitisztuljanak. Addigis multival ütöm ez az időt. A tesz más tészta, én sosem hiszek a teszteknek. Egy teszt úgy lenne hiteles, ha 1000 ember véleményét tükrözné, sőt mindenkiét, aki megvette/kipróbálta. Ez csak közelítő adat. Most azon háborogni, hogy egy ujság/oldal milyen pontot ad? Nekem ez nem fáj. Útálhatja akár mindenki, nekem akkoris favorit jelenleg. Megérte érte sorbanállni éjfélkor a CDgalaxis előtt 27-én.

  szerk: CPU: Core i3 330 (2,13ghz), 3gb ddr-3
 • 40.
  2010. 08. 10. 18:27
  Ez azért nem egy olcsó szar, meg amúgy se szar.
  Itt nem azon volt mérgelődve, hogy milyen csúnya, hanem azon, hogy ennek ellenére egy teszten, GRAFIKA CÍMSZÓ alatt 9 pontot kapott.
  Azt kaptuk, amit igértek?
  Nem, hosszab kampányra számítottam és egyáltalán nem jött be, hogy csak egy küldetéslemezt kaptunk (Zeratul emlékei nem számítanak külön hadjáratnak).

  @sleepingdragon: A procid milyen? Nekem Mobility 4650-nel High-on néha megakad a hadjárat, pedig az kb ugyanolyan mint a tiéd (Catalyst 10.7a-t ne rakjátok fel, mert sokkal rosszabb lett tőle)
 • 39.
  2010. 08. 10. 18:11
  Na már én sem tudom visszatartani a véleményem:

  Asagrim Pár dolog:
  1. "_nem_ akarok _sehova_ feljelentkezni single player játék közben, ezért is crackeltem" Nem kell bejelentkezned! Nekem is eredeti, nincs net : "Play Offline" gomb és ennyi (most próbáltam ki). A kampányod folytathatod, ahol abbahagytad.

  2. Az, hogy nem ugyanazok az egységek használhatók a single meg multi részben? Ez mért baj? Ez egy ilyen játék, ennyi. Ezen mérgelődni... Amúgy ezen a gondodon mit segített, hogy crackelted?

  3. AA, meg grafikai gondok: Erre csak annyit, hogy az SC1-ben tényleg csak 2-3 épületet láttál, max 640x480... (van nemhivatalos HD SC1, ahol lehet zoomolni normális mértékben) Szerintem egy stratégiát nem SZABAD (csak vagy főleg) grafikailag értékelni. Volt Béta, volt millió gameplay a tubon, mi a meglepő most? Mért kell kinlódni, hogy "fú, nem széép" Nem volt zsákbamacska szerintem. Az ember mindig többet vár, de ez a siránkozás már unalmas szerintem. Tipikus magyar hozzáállás: Megveszem a tescoba a legolcsóbb BÁRMIT, hazaviszem, tönkremegy, fúú daszar. Nem véletlenül volt 100ft. Az sem zsákbamacska. Aki megvette, tudta, látta mit vesz. Most minek sírni? Visszaadják a lóvét? Nem. Beletesznek zoomolást? Nem. Azt kaptuk, amit igértek? Igen. (pár dolgot kivéve, de nem ezeket, ami miatt sírás megy)

  4. A gond ezzel az, hogy akinek nincs meg, nem próbálta annak is elveszitek a kedvét.

  5. Idéznék: kiskoller "én nem játszottam ezzel a játékkal és nem is fogok. " de a fikázás azért megy.

  szerk.:
  6. Nekem notebookon Ati 5145-el High-on GYÖGYÖRŰEN megy, nem szaggat, nem akad, semmi gond. Lassan tölt, ez stimmel, de ráérünk.
 • 38.
  2010. 08. 10. 17:06
  Úgy ahogy te engem sajnálsz, én téged igénytelennek tartalak, ha ilyen súlyos dolgok felett csak úgy elsiklasz ... persze ha esetleg nem a saját pénzeden vetted, akkor viszont megértelek, mert hát ajándék lónak ...
 • 37.
  2010. 08. 10. 16:47
  Aki csak azt nézi mi a szar a játékban azt csak sajnálni tudom, én inkább megyek vissza játszani. Warezt meg szerintem hanyagoljuk.
 • 36.
  2010. 08. 10. 16:47
  Akarod vagy nem előbb-utóbb minden komolyabb játéknál ez lesz a menő.
 • 35.
  2010. 08. 10. 16:35
  _nem_ akarok _sehova_ feljelentkezni single player játék közben, ezért is crackeltem
 • 34.
  2010. 08. 10. 16:27
  A hadjárathoz nem kell folyamatos net, csak be kell jelentkezni a b.net fiókodba, aztán ha megszakad játszhatsz offline - legalábbis ezt írták akik megvették.
 • 33.
  2010. 08. 10. 15:52
  Grafikáról csak annyit, hogy vérszemet kaptam azon hogy egy szaros AA nélküli akármilyen 3D motor képes megfingatni a videókariJAImat max beállításon egy STRATÉGIAI játékban, mikor a Metro 2033 max grafikán ment 62 FPS-sel, egy karival. Ezek után már nem is használtam a Catalyst force AA funkcióját, nehogy diavetítés legyen játék helyett.

  Pofátlanságnak tartom Blizzard részéről, hogy egy _single_player_ játékban folyamatos netkapcsolat kell. Első játékom amit eredetiben vettem, és crackeltem. Inkább ne kapjak jelentéktelen, semmilyen extrát nem adó öcsiket - így híjjuk wowban achi fonetikusan -, de nehogymár netkapcsolat kelljen a nagy semmiért.

  Maga a játékfelület antikvált, az meg hogy éppen elég a max monitorfelbontásom arra, hogy 3 főépületet lássak (19" WS, 1440x900), és még kizoomolni se lehet, az felteszi az i-re a pontot.

  A kampány során milyen egységeket használtam _legtöbbet_? Marine, Diamondback, Firebat, Medic, Goliath, mindezeket nem egyszer Hercules Dropship segítségével bevetve.

  Mely egységek nem használhatók multiban? Lásd a felső listát ( - marine).

  Konklúzió:
  Hülye voltam, hogy nem azzal kezdtem hogy crackelem, fel se kellett volna vennem a játékot a bnet accountomra, úgy legalább el tudnám adni áron alul, de így már nem.

  Ha a diablo 3 is ilyen rendszerű lesz, bottal sem fogom piszkálni, nemhogy pénzt kiadni rá, pedig már félretettem a pénzt.
 • 32.
  2010. 08. 10. 15:50
  Tesco-ban láttam 14900 haha annyit sehol nem ér 9990 szó nélkül levetem volna a polcról.
 • 31.
  2010. 08. 10. 15:37
  Szerintem meg túl sokat vártok ettől a játéktól. Ha olyan mint a régi akkor az a baj, ha semmiben nem hasonlít az elődre akkor az a baj. Ugyan ez figyelhető meg a DAO-val kapcsolatban is. Az emberek egyik fele ezért fanyalgott a másik fele meg azért. Arra meg azért kíváncsi lennék, hogy milyen másfajta küldetéseket képzeltek el egy realtime stratégiához mivel szerintem nemigen van választék a lehetőségek között. Csak ilyenek lehetnek, hogy semmisítsed meg, védjed meg, kísérd el, lopjad el és egy-két hasonló. Szerintem a lényeg itt nem ezeken van hanem azon, hogy te ezt milyen módon tudod megtenni.
 • 30.
  2010. 08. 10. 13:51
  Az amikor az egér görgőt lenyomva forgathatod, az általad említett módban az egységek asszem nem is irányíthatóak.
 • 29.
  2010. 08. 10. 13:24
  Nem tudom mi számít nektek kameraforgatásnak, de 180 fokban fordul és aztán vissza is áll. Fixre nem lehet tenni ez tény. Használjátok az insert és delete gombokat! (mint a warcraft 3ban)
 • 28.
  2010. 08. 10. 12:42
  Felesleges Supreme-hez hasonlítani.
  Az a játék inkább "valóságosabb" akar lenni, ez pedig egy teljes mértékben scifi RTS.
  Aki komolyabban akar stratégiázni az menjen Supremezni, aki pedig kikapcsolódni és játszani az válassza a többit, teljesen más a célcsoport...
 • 27.
  2010. 08. 10. 11:47
  én nem játszottam ezzel a játékkal és nem is fogok. nem látom, hogy mit sikerült összehozniuk 12 év alatt. egy jó történetet. Ok, akinek ez kell, az vegye, jó dolog egy jó sztori, de ha nincs meg mögötte a játékélmény, akkor nem kell nekem.

  Amit hiányolok NAGYON, az a strategic zoom. Supreme Commander megmutatta, hogy mi az a real time STRATEGIC game. Azóta ezeket a játékokat nem stratégiai, hanem taktikai játékoknak hívom. Az a fasza gyerek, aki gyorsabban kattintgat. Ha belerakják egy patchben a zoomolást (amit kétlem mert ahhoz egy optimalizált motort kell írni), és lemegy az ára, akkor megveszem. Amugy a pályák mekkorák? ugyanolyan picik mint SC1-ben? vagy nagyok mint Supcom:FA-ban?

  Persze a játék lehet jó (bár az író elfogult a graf. illetően), csak maga a stílus szerintem kiöregedett. olyan mintha 2D-s Mario-t játszanék a Wii-s mario galaxy helyett. haladni kéne a korral.
 • 26.
  2010. 08. 10. 11:47
  én nem értem az embereket... annyi szemét hoki játék van mostanában, azt mind istenítik és itt van végre egy jó amit meg lefikáznak. Most komolyan az a legnagyobb gond egy stratégiai játéknál, hogy milyen a grafika? Egyébként normális videókártyával normálisan fut (AA-val is):

  http://www.guru3d.com/article/starcraft-ii-wings-of-liberty-gpu-graphics-performance/8

  A story és a fejlődési rendszer is helyén van (legalábbis azokhoz képest amit manapság rts-ként kapunk). Sztem egy jó játék lett és mielőtt bárki elhamarkodott kijelentéseket tenne várjuk meg míg kiteljesedik a sztori.
 • 25.
  2010. 08. 10. 11:32
  Végre egy objektív kritika ami mentes mindenféle gusztustalan nyáladzós ódazengéstől (mint más magyar oldalakon)
  A játék nekem csalódás volt, pedig nem kicsit vártam, a történet egy hatalmas összevisszaság és furcsán csonka (talán majd ha teljes egész lesz), nincs sok újítás és tele van bugyuta küldetésekkel, néhányon érződik, hogy csak azért került bele, hogy ne érje szó a ház elejét, amiért háromszor akarják eladni ugyanaz (le merném fogadni, hogy kész van már mind3 kampány - így legalább magyarázná valami, miért tartott ennyire irreálisan sokáig a fejlesztés)
  Az új battlenet meg nagyon nem jön be - ha egy társaság együtt akar játszani nézhet mint segg a biliben, olyan szegényes az egész és még olyan világmegváltó feature sem került bele a hét évnyi fejlesztés ellenére sem mint a chat.
 • 24.
  2010. 08. 10. 11:31
  Aki játszott Supreme Commanderrel (és nem csak WoWozott ), az tudja milyen jó dolog a teljes elzoomolás. A 3D forgatás meg kényelmi szempont, én például mindig felfelé szeretek támadni, a kamerát is mindig úgy forgatom (RUSE-ba például automatikusan felfelé áll a kamera)

  Svindler: 2003ban kezdték fejleszteni, 2004től "teljes gőzzel" MSNBC Riport Ez ugyan nem 12 év, de 6 mindenképp. Ebből szerintem 5 év 10 hónap rajzolás és dizájn 1 hónap történetírás 1 hónap grafikus motor fejlesztése

  Szerintem 2010-ben egy ilyen játék nem érdemel ennyi pontot, kicsit elfogult vagy vele kapcsolatban (ahogy sokan mások)
 • 23.
  2010. 08. 10. 11:27
  A kamera forgatás egy nagy hülyeség, akkor még amatőr vagy a stratégiai játékokba, kijelölésnél használd a CTRL vagy SHIFT-et és azt jelölsz ki amit csak akarsz. Meg a féltérképes követés mekkora baromság, jóhogy nem azt írtad már hogy negyed térképig kövesse. Viszont a nem gépígényes dolog a HD5xxx szériára vonatkozik, mert nálam néha eléggé beszaggat, de erre már valamilyen szintü megoldást találtak. Jó kis játék lett bár az első részének jóval nagyobb volt a varázsa, báris nekem. Mondjuk a Zila az egy balettozó táncosra emlékeztet, az elsőben meg sokkal agreszívabbnak tünik, de ez csak egy egyszerü példa.
 • 22.
  2010. 08. 10. 11:23
  "Az egy pillanatig sem volt kétséges számunkra a vele eltöltött idő alatt, hogy a StarCraft II egy nagyon jó játék, ami egy kicsit túl van hype-olva."

  Na végre nem egy nyálcsorgató teszt...

  A játék ára igenis negatívum! Miért gondolja azt az Activision, hogy ez a játék felsőbbrendűbb más "AAA-s" játékoknál? Teszem azt az ősszel érkező Civilization 5-nél (25 font)...

  Kétség sem férhet hozzá, hogy a SC2 egy nagyon jó stuff lett, de akkor sem ez a játék a Jézus Krisztus második eljövetele...

  Az Activison meg egy m*csok, hogy kihasználja a SC népszerűségét. Ha a játék 20k-ba kerüle, ezt akkor is megvennék, és ezt Kotick is tudja...
 • 21.
  2010. 08. 10. 11:01
  @bal0gtib: nem, az egységemnek ugyanis csak egy bizonyos területig kell, hogy kövesse, nem pedig a fél térképen.
  A zoomolgatás/kameraforgatás 3D-nek pedig igenis része, elvégre nem csak bnetből hanem egyjátékosból és skirmishből is áll és a nagyobb csatáknál igenis hasznodra lehet a zoomolás, mert jobban beláthatod a terepet.

  Ez egy feature, ha a 3D-t patchel bele akarják rakni, ami gyakorlatilag senkit sem érint és kevésbé hasznos is, akkor ilyen egyszerű dolgoknak is van helye.
 • 20.
  2010. 08. 10. 10:51
  Gatee: azt hiszem Dragon mindent elmondott, kb. ezt írtam volna én is

  Merwenus: az MSAA nem támogatott DX9-ben Multiple Render Targets esetén, ezt majd meg kell kerülniük, de addig is driverből megoldhatod. Amikor az Unreal Tournament 3 megjelent és nem volt benne AA nem ez volt a szempont (és még fel lehet sorolni pár nagy címet amiben nem volt).

  gymarco és Kean: ahogy előttem is mondták ez nem 10-12 év fejlesztői munka eredménye, annak ciki is lenne.

  Kange: három szint biztos van, azt nem néztem a szerkesztőben, hogy lefelé is el lehet e indulni.
 • 19.
  2010. 08. 10. 10:47
  szaby59: az egységeid ha elszaladnak az ellenség után az a te balf@szságod... van egy gomb a jobb panelen: 'HOLD'...

  Akinek meg az AA miatt nem tetszik a játék azt csak sajnálni tudom, a zoomolgatás meg körbeforgatás teljesen felesleges, megnézem mikor forgatsz kamerát bnet-en 1v1-ben egy komolyabb ellenféllel szemben. Néha felmerül a kérdés az emberben, hogy akik szidják a játékot a fórumon kipróbálták-e egyáltalán..
 • 18.
  2010. 08. 10. 10:20
  nekem nagyon tetszett sc2 single, és szép a grafikája is. Egyetértek a cikkíróval, és nem vagyok SC fan. 1 héttel megjelenés előtt toltam végig az első részt. Amúgy ma jelenik meg a mafia 2 demo, ha ennek nem, akkor annak örüljetek
 • 17.
  2010. 08. 10. 10:11
  "Egy nagyon jó játékról van szó, de minden évben megjelenik pár hasonló kaliberű cucc"

  Ez ütött.
 • 16.
  2010. 08. 10. 09:19
  Gatee, a játékok árát máskor nem szoktuk negatívumként felhozni, de itt most teljesen érthető. Ennek semmi köze ahhoz, hogy itthon csórók-e az emberek, mivel külföldön is soknak tartják ezt az árat. Egyenesen nevetséges,hogy egy PC-s játékért ennyi elkérnek, főleg mivel nem ez a program a játékfejlesztés alfája és omegája.Egy nagyon jó játékról van szó, de minden évben megjelenik pár hasonló kaliberű cucc, amiket tudnak normális áron adni.

  A grafikával nem értem mi bajotok, szerintem igenis szép. Nem csak az effekt hegyek nézhetnek ki jól. Az épületek design-ja az, amit én sem csíptem annyira, de a táj és az egységek szerintem rendben vannak.
 • 15.
  2010. 08. 10. 09:05
  Én is csatlakozom a többiekhez, erre a grafikára vicc ez a 9 pont. Engem már picit az is "zavar", hogy maradtunk a 2 szintes pályáknál, valamint a sziklafalak, peremek kinézete. (Semmi véletlenszerűség, természetes, összesen 8 féle irányba mehet)

  De engem, ami a legjobban zavar, az a karakterek, épületek, egységek aránytalan, színes/csicsás rajzfilmszerű megjelenítése. Noha a története szerintem nagyon jó, az egész design gyerekessé teszi a játékot.
 • 14.
  2010. 08. 10. 08:51
  A zoomolás és a kameraforgatás illő (lenne) egy 3D RTS-ben, főleg amikor nem tudom kijelölni az SCV-t a sűrűn körbeállt egységeknél a fix kameraállás miatt.
  Az egységek tényleg hülyék, maguktól elkezdenek támadni, aztán ha nem sikerül kinyírni követik a támadót, aztán ha nem veszed észre búcsút mondhatsz neki.
 • 13.
  2010. 08. 10. 08:47
  viszont az ósdisága az előnye is, lehet, hogyha túl sokat változtatnak, megborul az egyensúly. Azért egy kizomolásnak örültem volna (a la supreme commander)mert nem vagyok dél-kóreai aki fejben tart mindent és másodpercenként 2-t kattint

  Az egységek butasága már az első küldetésben is szemet szúrt... 15 embert küldök lőni, erre körívbe állnak és a hátsókat nem engedik lőni, hanem elkezdenek tolakodni
 • 12.
  2010. 08. 10. 08:39
  Én úgy tudom, hogy "csak" 2006-tól kezdték el fejleszteni, de az sem változtat azon, hogy ez nem teljesen új játék, csak egy új küldetéslemez felújított grafikával.

  Egyébként annyira nem alacsony az a gépigény ha HIGH-on akarsz vele játszani, a betöltési idő meg katasztrofálisan lassú, tehát optimalizálva sem nagyon volt.
 • 11.
  2010. 08. 10. 08:36
  alacsony gépigény = ósdi motor...

  A hangulata tényleg jó, de mit dolgoztak ezen 12 évet? A WoW szintjét megüti, bár azt nem nehéz
 • 10.
  2010. 08. 10. 08:31
  A zenék jók benne, ez sokat dob a játékélményen.
  Amúgy véleményem szerint az a 25 küldetés nagyon szét van szedve, leginkább feleannyi ami reálisnak mondható.
  Például van az egyik küldetés, amiben csak ki kell tartani 15 percig és ki sem kell menni a bázisról, vagy van olyan, amit csak elnyújtottak.
  Nekem egyetlen gondom a játékmenettel az, hogy ha nem is a full 3 kampányt, de legalább a zerg is kaphatott volna 4-et mint a protoss, akár Kerrigan "emlékei" alapján is.
 • 9.
  2010. 08. 10. 08:24
  Se a látvány, se a játékélmény nincs 9-9 pont...
  Grafikailag in-game ugyan ugy nez ki szinte mint a 3 éves C&C Tiberium Wars, kicsit szépíthettek volna...
  Játékélmény:unalmas minden strat. gameban a szokásos:védj meg egy convoyt,védj meg 1 várost, stb stb... ez már nekem unalmas.Többet vártam kozel 10!! év fejlesztástol.Kimondhatom h NEM erre vártam 10 évig.

  Szerk:ja és a tesztelő szerintem nem gamet értékelte, hanem a nevet...már bocs..
 • 8.
  2010. 08. 10. 08:20
  Van benne Vsync, csak iszonyúan lelassul tőle.
  AA-ra pedig a motor jelenlegi állapotában nem képes.
  Az elfogultság itt nem annyira jön elő, mint más teszteknél a többi szerintem helytálló, bár az "elmaradhatatlan" Blizzard éltetés itt is meg van...
 • 7.
  2010. 08. 10. 08:12
  Látvány 5.
  Nincs benne AA, nincs benne Vsync. Egy icipicit mintha elfogult lenne a tesztelő.
 • 6.
  2010. 08. 10. 07:04
  az egyjátékos mód nagyszerű!
 • 5.
  2010. 08. 10. 06:44
  Pedig kontrának elmegy, mert a PC-s ár egy konzolos szintjén van és a ott másik kontra a magas ár ellen (is).
  A látványra szerintem kicsit sok ez a 9 pont, mivel a hangok/zenék sokkal jobbak így azok tényleg megérik a 9-10 pontot
 • 4.
  2010. 08. 10. 06:44
  Valóban sokat váratott magára, de ez nem tucat játék. Mi értelme lenne 2-3 évenként új résszel kijönni, hiszen az elsővel még most is versenyeket játszanak. A második rész szépen lassan majd átveszi a helyét, aztán 10 év múlva jöhet a következő.
 • 3.
  2010. 08. 10. 05:26
  Szerintem nagyon sokat váratott magára, már a 4. vagy 5. rész nek kéne lennie!
 • 2.
  2010. 08. 10. 04:26
  Magas ár mint kontra... ugyanmár, ez totál irreleváns 1 játékteszt szempontjából. Csak mert 1 ilyen csóró országban élünk még nemkéne minden tesztnél és új termkénél felhozni, hogy mi milyen drága.
 • 1.
  2010. 08. 10. 03:24
  Ha valakinek kimaradt volna, érdemes megnézni ezt a koreai reklámot: [LINK]
  (némi starcraft ismeret nem árt hozzá)