Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Splinter Cell történelem: Árnyjáték

 • Dátum | 2011.02.22 08:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Amikor Kodzsima Hideo és csapata elkészítette az első Metal Gear játékot Famicomra, nem sejtette senki, hogy a lopakodásra kihegyezett akciójáték olyan tartós stílust teremt majd, ami évtizedekkel később is fenn fog állni. Márpedig ez történt, hisz a műfaj népszerűsége rendületlen, sőt, a Kojima Productions (a cég, ami azóta is Metal Geareket csinál) épp a napokban adott fel állásinterjúkat az új konzolgenerációra készülő MGS-sorozat miatt. Vagyis még biztos, hogy sokáig fogjuk élvezni a lopakodós játékokat, főleg, hogy nem csak a japánok értenek már a zsánerhez. Valamikor az évtized elején a bátor kanadai Ubisoft-dolgozók egy speciális akciójáték tervével álltak elő, melyre ráborították a méltán híres Tom Clancy-univerzumot. A Splinter Cell azóta majdnem akkora legendává nőtte ki magát, mint a Metal Gear, Sam Fisher pedig ismertségben vetekszik Solid Snake-kel. Mivel pedig már hivatalosan készül az új, nagykonzolos rész, úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk a híres széria történetét, mely bár alig tíz évet ölel fel, igen tartalmas időszaknak számít a játékvilágban.

Kezdjük az elején...

Mielőtt azonban rátérnénk a játékok történetére, nem árt tiszában lenni azzal, hogy ki is Tom Clancy. Nos, a jó öreg Tom a világ egyik leggazdagabb írója, aki az 1984-es Vadászat a Vörös Októberre című regényével vált híressé és népszerűvé. Bár Clancy eleinte egy biztosítótársaságnál dolgozott, olyan bizonyossággal és meggyőzőerővel írta meg regényeiben az amerikai kormány huncutkodásait, ahogy talán egy tíz évig ott dolgozó CIA nagyfiú sem tudta volna. Neve hamar összefonódott a kémregények és politikai thrillerek modern generációjával, a játékkiadók pedig meglátták a fantáziát az író történeteiben. Clancy persze kapva kapott az alkalmon, így játékok tucatjai jelentek meg Tom Clancy's címkezdéssel. Ezek a szériák eleinte tényleg kapcsolódtak Tom munkáihoz, illetve írt hozzájuk ezt-azt, de ahogy teltek az évek, úgy vált önfenntartó branddé a "Tom Clancy's", a játékoknak és fejlesztőknek pedig már nem kellett az írói segítség. Elég volt kiköhögni a kellő összeget, Tom pedig vígan dobta oda a nevét bármilyen militarista akciójátékhoz. Jelenleg is azokat az időket éljük, mikor bármilyen középszerű program kiadható az egykor jól csengő névvel (H.A.W.X.-sorozat, EndWar), sőt, külön Tom Clancy's könyvsorozatok indultak útjukra más szerzők tollából. (Kevés komikusabb dolog van annál, mint mikor a hatalmas Tom Clancy felirat alatt apró betűkkel ott van, hogy "írta: Kiss Béla", vagy valami hasonló)

Tom Clancy, a legenda
Tom Clancy, a legenda

Még szerencse, hogy voltak, illetve vannak kivételek, melyek erősíthetik a szabályt. Bár több igen megkérdőjelezhető minőségű játék jelent meg az író neve alatt, egy sorozat mindig kitűnt a középszerből: a Splinter Cell. A francia-kanadai Ubisoft saját tervezésű gyöngyszeme a mai napig képes nagybetűs minőséget prezentálni, és bár minden résznél volt pár fanyalgó, el kell ismerni, hogy a fejlesztők nagyon értenek ahhoz, hogyan kell életben tartani egy sorozatot. Furcsamód egyébként a fejlesztő Ubisoft Montreal szeret a háttérben maradni, és a kismillió egyéb projekt mellett sosem tiszta épp, ki milyen feladatot is lát el az aktuális epizód készítésekor. Talán ez a fajta folyamatos kontakt és állandó frissülés az oka annak, hogy a franchise még nem laposodott el. Akárhogy is, a Splinter Cell-saga külön történet az Ubisoft berkein belül, mely rögtön az első rész 2002-es debütálásával veszi kezdetét.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 9.
  2011. 02. 24. 12:05
  MasterMark: a fórumban van igen... de nem a fórumnál írok rendszerint
 • 8.
  2011. 02. 23. 23:04
  nedcoleman: van spoiler gomb

  csak mintha nem működne
 • 7.
  2011. 02. 23. 10:14
  @Chocho: Összezavarodtam, nem tudom, hogy már mit írtam tegnap(eltűnt )...

  A lényeg, hogy az NSA a killer Sam fedősztorival dobta be Sam-et a börtönbe. Az tény, hogy "állítólag a lányát elütötték és ezért nem kevésbé tört meg hősünk.
  A Generation Seven/Ubisoft Shanghai verzióról van szó természetesen.  ////Lehetne egy spoiler button és "elkerülhető" lenne bármilyen személyeskedő véleményalkotás. Én elnézést kérek érte ha túlléptem volna egy határt.
 • 6.
  2011. 02. 22. 20:49
  nemtudom de nekem nem nagyon tetszett a conviction
  sam olyan nyálas vagy milyen.. meg sztorija gyenge hirtelen ubisoft kitalálta hogy a kiscsaj mégse halt meg.... sztem jobb lett volna amikor csövesként kellett volna menni bene és tárgyakat is lehetett volna használni harc közben... meg bunyozni
  többet lopakodni.. és a régi sam-al menni...

  hát ez a véleményem...
 • 5.
  2011. 02. 22. 19:00
  Miféle szpojler volt itt? Az amit a doboz borítójára is rányomtattak? rofl...
 • 4.
  2011. 02. 22. 18:53
  @nedcoleman: Erről semmit sem találtam, a források, amiket néztem, csak háttérbrandeket jelölnek, a könyveket pedig ezek szerint mind mások írták. Konkrétan melyikre gondolsz? Mi a címe?
 • 3.
  2011. 02. 22. 18:51
  A fenébe srácok, muszáj szétspoilerezni a játékokat? Végigvittem az összeset, tudom nagyon jól, mi a sztorijuk! De ez nem kötelező anyag, jó lenne erre odafigyelni...
 • 2.
  2011. 02. 22. 13:54
  Double Agent nekem is tetszik, de azt el kell ismerni, hogy vannak benne undorító bugok.

  Blade0012: Simán lehet az első két részt is nagyfelbontáson játszani, csak át kell írni pár dolgot az egyik ini-ben.
  [LINK]
 • 1.
  2011. 02. 22. 12:07
  Óriási kedvencem a sorozat,mindegyik része itt pihen a polcomon,bár a Double Agent-et érzem egy kissé gyengébbnek,de ez már csak az én véleményem.