Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Silent Hill: Homecoming - Akció-horror?

 • Dátum | 2009.03.20 10:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Ha szóba jönnek a horror játékok, szinte nincs olyan alkalom, hogy valaki fel ne hozná a híres Silent Hill sorozatot. Az első, még Playstation 1-re kiadott epizód megreformálta a félelemkeltést a játékiparban, s a 2001-es második rész csak rátett egy lapáttal a dologra. Majd jött 2003, s vele a Silent Hill 3, ami az első rész kissé befejezetlen és lyukacsos történetét hivatott kikerekíteni. A siker nem maradt el, a trilógiát a mai napig a legjobb játékok között tartja számon mind a szakma, mind a játékos társadalom. Ám sajnos nem minden mese végződik jól. Hiába volt a zseniális három rész, ha a negyedik The Room meg se közelítette azt a szintet, amit a 3. rész után elvárt volna az ember. Az új generációs konzolok megjelenésekor azonban felsejlett a fénysugár, hiszen mindenki látni akarta, mit kezd a japán Konami a mai kor hardverszörnyeivel. Hazatalál végül a prominens cím?

Folytatás is, meg nem is;...


Sajnos a nagy találkozásra még várnunk kell egy kicsit, ugyanis a mostani Silent Hill: Homecoming nem a derék japán brigád, hanem egy amerikai testvércsapat munkája. Ugyan a projekt felett ugyanaz a félisten designer őrködött, aki az első játék felett is, már itt a teszt elején kijelentem, hogy ez mindössze a játék hangulati elemein érhető tetten. Na de ne is szaladjunk ennyire előre, lássuk, mit is nyújt nekünk a Homecoming. A főszerepben ezúttal egy amerikai katona, Alex Shephard tetszeleg, aki a leszerelése után hazafelé utazik a Silent Hill mellett fekvő Shepherd's Glenbe. Nem elég, hogy az úton iszonyatos rémálom gyötri, de még odahaza sem mennek úgy a dolgok, ahogyan azt Alex megszokta. A város sűrű ködbe burkolódzik, alig találni valakit az hangtalan utcákon. Az égből hamu száll alá, és összességében úgy tűnik, hogy a kisvárosra egyszeriben szakadt rá valami bibliai méretű katasztrófa. Ha mindez nem lenne elég, Alex a szülői házban sem talál békére. Anyja teljesen beszámíthatatlan, az öccse, Josh eltűnt, a pince pedig félelmetes meglepetéseket rejteget. Hősünk mit sem sejtvén arról, hogy mibe csöppent, elveszett testvére nyomába ered, s mindeközben olyan szörnyű titkokról rántja le a leplet, ami minden katonának sok lenne, még a front pokla után is.

"Üdvözöljük Sile..." He!? Shepherd's Glen? Asszem eltévedtük, kislányom...
"Üdvözöljük Sile..." He!? Shepherd's Glen? Asszem eltévedtük, kislányom...

A korábbi Silent Hill történetek közül talán a második részé áll a legközelebb a Homecominghoz, ám ez nem azt jelenti, hogy a játék megüti a James kalandja által képviselt, már-már tökéletes szintet. A legnagyobb probléma a kiegyensúlyozatlan tálalás. Eleinte nagyon vontatott és fárasztó az amúgy eléggé "B-filmes" sztori, de később, kb. a játék felénél jobbra fordulnak a dolgok, s a végkifejlet felé közelítve már-már tényleg tetszetős lesz. A karakterek nem túl érdekesek, ahogy maga Alex sem egy túlontúl kidolgozott figura. Hogy ne kelljen messzire mennem, James és Heather messze élettel telibbek, izgalmasabbak voltak, de még a The Room főszereplőjével is könnyebben azonosultunk. A mellékalakok tipikus Silent Hill stílusban készültek, se nem rosszak, se nem jók. Talán van, aki megelégszik az átlagos karakterekkel, de én egy ilyen címtől sokkal többet várok el. Pláne 2009-ben. (A játék Amerikában és Japánban már tavaly megjelent ugyan, de Európában csak nemrég tehettük rá a mancsunkat.)

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 7.
  2009. 03. 23. 14:00
  a gameplay alapján pedig vérbeli SH! <img src=

  A nyulacska is benne van a 2. ep-ből! <img src=
 • 6.
  2009. 03. 20. 21:58
  "Akciójátéknak siralmas, horrornak gyenge, Silent Hill folytatásnak meg egyenesen ostobaság volt kiadni."

  Ebben a mondatban minden benne van, amit el lehet mondani erről a játékról. Nagy kár érte, remélem Konami a közeljövőben kihoz kárpótlásul egy új részt...
 • 5.
  2009. 03. 20. 19:39
  jók a poénjaid
  halálra sírtam magam rajtuk :'(
 • 4.
  2009. 03. 20. 16:23
  Nekem tetszett, bár hozzáteszem az első három részt nem ismerem, a The Room-ot pedig csak próbáltam, de nem jött be.
  Szvsz a graf nem lett borzalmas, sőt néhány helyen egész szép...ehhh...mi az lowon próbálgattátok?Am jó cikk...
 • 3.
  2009. 03. 20. 15:45
 • 2.
  2009. 03. 20. 13:19
  Kénytelen vagyok egyetérteni veled Chocho. A játék nem hozta a szintet. Bár én imádom még a hibái ellenére is, a zene és a hangulat mindenért kárpótol. A grafika tényleg borzalmas, bár nálam nem voltak FPS problémák.
 • 1.
  2009. 03. 20. 10:29