Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Shellshock 2: A háború maga a pokol

 • Dátum | 2009.02.17 08:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Furcsa, de ha történelmi témájú FPS-t fejleszt valaki, jobban jár, ha távol tartja magát a vietnámi háború feldolgozásától, mert mintha csak valami átok ülne a témán, akárki is vágott bele eddig, biztos, hogy elszúrt valamit. A szétcincált 2015 Men of Valor-ja könnyen unalomba fulladt, a Battlefield: Vietnam kevés újdonságot és kiegyensúlyozatlan játékmenetet hozott, a Mafiaval brillírozó Illusion Softworks Vietcong sorozata pedig sehogy sem akarta kinőni bugjait és játéktervezésből adódó gyermekbetegségeit. Az eddigi legrosszabbak azonban kétségtelenül a Shellshock: Nam 67 és a Conflict: Vietnam játékok voltak. Előbbi végletekig ronda kinézete és középszerű játékmenete miatt bukott meg, utóbbi pedig azért, mert bebizonyította, hogy a világon létező összes játékelemet el lehet rontani, ha igazán igyekszik egy fejlesztőcsapat. Épp ezért is volt meglepő, mikor bejelentették a Shellshock folytatását. A készítők, úgy tűnik, játékuk népszerűtlenségét a téma "egysíkúságában" láthatták, mert ezúttal nem csak a vietkong, hanem véresszájú zombik hada ellen is fel kell majd vennünk a harcot.

Miért maszatol így a piros festékkel, Kovács honvéd!?
Miért maszatol így a piros festékkel, Kovács honvéd!?

"A borzalom... a borzalomnak arca van..."

A történet szerint a háború egyre elkeseredettebbé válik a Zöld Pokolban, ezért az USA hadserege úgy dönt, a hangzatos Fehér Lovag projekttel fog pontot tenni az i-re. Hogy ez mit is takar pontosan, az rejtély a dzsungelben harcoló alakulatok számára. Valami azonban balul üt ki, a Fehér Lovagot szállító repülőgép lezuhan az ellenséges területek mögött, az értékes zsákmány felkutatására kiküldött osztag pedig nyomtalanul eltűnik. A látszólag egyedüli túlélőt napokkal később találja meg a hadsereg, de a látvány nem valami szívderítő. A férfi eszét vesztve ordít, harap és karmol, így csak az ágyhoz kötözve lehet tartani. Úgy tűnik, az összes vallatási módszer hatástalan, így végül utolsó mentsvárként öccsét hívják a helyszínre, akit nem más alakít, mint mi magunk. A jó öreg bátyó már-már felismerne bennünket, mikor a vietkong rajtaütésszerű támadásával romba dönti a katonai erődöt. Testvérünk elszökik, mi utána, s lassan ráébredünk, hogy a dzsungel még a fanatikus katonák szuronyainál is szörnyűbb dolgokat rejt. A fehér Lovag egy biológiai fegyverprojektet takart, mely a Resident Evil T-vírusához hasonlóan életre kelti a holtakat, húsevő zombikká változtatva őket. Ráadásul mi magunk is kezdünk bekattanni, hallucinálni. Szép kilátások, mondhatom.

Íme a Zöld Pokol... gondolom, a játékban a grafika miatt hívják így
Íme a Zöld Pokol... gondolom, a játékban a grafika miatt hívják így

Maga a sztori nem hangzik valami eredetinek, viszont meg kell hagyni, hogy közel sem olyan rossz, mint vártam. Ahogy haladunk előre a játékban, mindig újabb titkokra derül fény, már-már tényleg érdekessé téve az eseményeket. Nagy kár, hogy a történetmesélés nem nő föl a forgatókönyvhöz. Az in-game videók még elmennek, ahogy hősünk kommentárjaival sincs gond (visszaemlékezésként meséli a sztorit), de a többi szereplő, a küldetések közti szöveges átvezető képernyők és a halálosan irritáló dialógusok csúnyán belerondítanak a levesbe. A többi karakterrel nem nagyon törődünk, csak megyünk előre, ha pedig elesnek, hát Istenem. A legfelfoghatatlanabb számomra mégis minden idők legocsmányabb női mellékszereplőjének gyors elhalálozása volt. Ha nem volt vele a fejlesztőknek semmi céljuk, akkor miért kellett jó közelről megbámulnom azt a fejet? A borzalom... a borzalomnak tényleg arca van!

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 10.
  2009. 02. 26. 12:40
  "Annyiban persze előnyös a dolog, hogy nem kell hozzá komolyabb gép"

  Hát szerintem a grafikához képest igen is túlzott a gépigénye. Nálam (HD4830, 5400+, 4GB RAM) 1680x1050/high/4xAF-ben 30fps átlagot hozott (oké sokszor megvolt a 40-50, de helyenként bizony a 20-25 képkocapermásodperc is befigyelt)...Ennél még a FEAR 2 is gyorsabban futott hasonló beállításokkal+élsimítás.
  Az első 2 pályától behánytam, de utána javít a játék látványban és élményben is. Igaz egy rövid, lineáris bugyuta hentelés, de azért nálam egy 50%-ot megér (mondjuk 2000Ft-nál többet nem ér, ez tény)
 • 9.
  2009. 02. 20. 10:37
  Battlefield: Vietnam kevés újdonságot és kiegyensúlyozatlan játékmenetet hozott

  Azért ez elég erős <img src=
 • 8.
  2009. 02. 18. 00:37
  Képzeljétek nekem van olyan lány ismerősöm, aki hasonlít arra a valamire. <img src= Fel is nevettem. <img src=

  Én még nem játszottam ezzel, de ezek alapján inkább megkímélem magamat tőle. Ja és jó volt a cikk. <img src=

  Nem ide tartozik, de egy elemzésbe beleférne a Lost Planet is bár nem mai, de nekem tetszett az utolsó pályát leszámítva - ami egy vicc.
 • 7.
  2009. 02. 17. 14:59
  Jó cikk, bár szvsz a cikkíró néhány dolgot kegyetlenül eltúlzott...először ugye ez a nyomdamikivillan cucc nem számít újdonságnak és kicsivel sem nehezebb végigcsinálni mint a másik kétszáz játékban, ahol lehet vele találkozni...igaz kivitelezése elég igénytelen, de csak egy kis odafigyelés és semmi extra. Nem kell sem extra reflex sem extra ügyesség, ráadásul, hogy nincs hibafaktor, az hülyeség...két hibázás után van csak halál, legalábbis közepes nehézségen...öszintén szólva nekem az irányítás sem tűnt ilyen borzasztónak (az egér mozgásának sebességét lehet állítani)

  Amúgy a gém tényleg übergáz, de én nem is számítottam jobbra...Rebellion? Na neeee, nincs egy olyan játékuk, amire azt mondanám élvezettel toltam végig...na jó talán az AvP, de a többi borzalom. 2009-ben ilyen graffal előjönni, ez szégyen...a hangok is, géppityu hangja olyan mint a gólyakelepelés, hangulata 0, talán csak a történetet tudnám kiemelni..szerény vigasz. Mellesleg nagyon rövid, bár ezt inkább pozitívumnak mondanám, alig vártam vége legyen...
 • 6.
  2009. 02. 17. 14:04
  hát nekem nem nagyon jön be a gamma, grafika nem annyira vészes de az íránytás :S
  áhh el lett cseszve, de azért végig viszem, majd UNINSTALL
 • 5.
  2009. 02. 17. 14:00
  Könyörgöm...2009-ben járunk és ilyen hányadékot adnak ki,és az a legrosszabb hogy a Rebellionhoz került a Star Wars Battlefront 3..Csinálnak majd egy zombis,mohaa grafikás Star Wars-ot? -.-
 • 4.
  2009. 02. 17. 13:25
 • 3.
  2009. 02. 17. 12:39
  ez tényleg nagyon rossz játék <img src=
 • 2.
  2009. 02. 17. 11:13
  Eleinte képeket néztem róla, jól néz ki meg minden. Kipróbáltam és őszintén szólva egy rakás öhm. Eidos-tól kicsit többet vártam. <img src= Egy kanyi vasat nem adnék érte.
 • 1.
  2009. 02. 17. 10:17