Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Serious Sam HD: Modernkori nosztalgia

 • Dátum | 2009.11.27 10:40
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Valamikor a 2000-es évek hajnalán született egy grafikus motor, hála pár nagyon tehetséges horvát programozónak. A technológia abban az időben hatalmas léptekben haladt (nem úgy mint ma, mikor a legdurvább játék már két éves), így aki fenn akart maradni, produkálni kényszerült, hogy bebizonyítsa, többet ér a többi feltörekvő garázsfejlesztőnél. Így tett a Croteam is, s miután elkészült a hatalmas nyílt tereket kezelő engine, a csapat ráébredt, hogy "csak úgy" a kutya se fog odafigyelni rájuk. Javában dívott az Unreal és a Quake 3 motor, a játékok pedig egyre szebben néztek ki, hozzásegítve a piacot a gyors telítődéshez. Ezt felismerve a fejlesztőknek nem akadt más választás, mint legalább prezentációként játékot készíteni a Seriousnak nevezett motorhoz, hogy a jövőbeli vevők lássák, hogyan is teljesít a dolog élesben, és ne csak pár összedobált techdemó alapján kelljen dönteniük. Az eredmény a Serious Sam című agyatlan lövöldözés, és nem kis meglepetésre hatalmas siker lett. Magát a Croteamet is sokkolta, hogy oldschool shooterüket hogy zabálja a nép, és bár eleinte csak grafikus motort akartak készíteni, hirtelen valódi játékfejlesztőkké váltak.

Ez még egy kisebb terep, bizony
Ez még egy kisebb terep, bizony

A lavina megállíthatatlan volt, így jöttek a folytatások, majd a csend és a fejlesztés, hogy a srácok négy év elteltével új motorral rukkoljanak elő. A kissé sikertelen Serious Sam 2 után (mind a kritikusok, mind a vásárlók rosszallták a stílusváltást) a csapat nekiállt ugyan a harmadik résznek (az most is fejlesztés alatt áll, de szupertitkos), ám az előtt ismét meg akarták mutatni a világnak, hogy mire képes az új engine. Így aztán, csak úgy heccből, átdolgozták rá az első Serious Samet, a The First Encountert, és Serious Sam HD néven meg is jelentették. Már jó ideje vártunk erre a frissítésre, és most, hogy eljött, úgy gondoltuk, be kell számolnunk róla, hisz a kissé borsosnak tűnő árat (durván 5000 Forint) nem biztos, hogy első ránézésre megéri egy 2001-es FPS remasterelt változata.

Az új megvilágításért felelős rutin pazarul teljesít
Az új megvilágításért felelős rutin pazarul teljesít

Már itt az elején le kell szögeznem, hogy a HD gyakorlatilag nem más, mint a klasszikus első rész teljes ráncfelvarrása, így aki ismerte azt (vagy talán végig is vitte) nagyon sok dologra emlékezni fog, s olyan nosztalgiával tölti majd el a játék, amilyennel már biztos, hogy rég akadt utoljára dolga. A pályák, az ellenfelek, a beszólások, minden a régi. Aki pedig lemaradt a régi részről, annak álljon itt egy rövid ismertető. A sztori a jövőbe kalauzol el minket, amikor az emberek felfedezik, hogy nem ők az első nagy civilizáció a Földön. Valamikor az ókorban két nagy idegen faj vívta háborúját itt, s mikor a győztes jó oldal elűzte a rosszfiúkat, nyomokat hagyott hátra az utókornak, hogy az felkészülhessen egy esetleges visszavágóra. Gondolom senkit se lep meg, hogy a játék kezdetén épp esedékes a revans, és a gonosz Mental nevű faj pont rohamot intéz anyabolygónk ellen. A túlélés egyetlen reménye a múltban van, így az emberek visszaküldik az időben Sam Stone-t, Serious Samet, hogy intézze el az ókor kellemetlenkedőit és nyírja ki a Mentált, még mielőtt visszajönne a jövőben.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 4.
  2009. 12. 06. 16:52
  Jó csak elég rövid. Másfél óra alatt végigtolható. El is felejtettem hogy az eredeti is ilyen rövid volt.
 • 3.
  2009. 11. 27. 17:13
  most játszok vele és valami fergeteges lett a grafika. minden részletesebb lett.a pályák eddig maradtak. megéri újra végigtolni!
 • 2.
  2009. 11. 27. 15:54
  Jó kis játék volt, ez nemtudom milyen lett de a Graf egész jó!
 • 1.
  2009. 11. 27. 12:13
  Régi kedves ismerős!!! Annyit tényleg nem javult, de azért jó!!! 2-3 ezret max megérne, szerintem... Gyakni a szörnyeket, állat és az ideg levezetésére is jó! Nem a társadalomban élő embereket irtom, hanem a gépen a szörnyetegeket (bár halkan megjegyezném, hogy lenne olyan, aki megérdemelné.....).