Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

S.T.A.L.K.E.R. Oblivion Lost Mod teszt

 • Dátum | 2008.12.02 10:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Valamikor 2002-ben történt, hogy egy magazint lapozgatva először akadt meg a szemem az ukrán csoda screenshotjain. Nem sokkal voltunk a Doom 3 E3-as agyborzolása után, s meg kell mondjam, sokkolt, mit össze nem hoztak a lelkes keletiek, annál jóval alacsonyabb összegből. A grafika lenyűgöző volt, az igazi ütés viszont akkor ért, mikor elolvastam az előzetest. Hihetetlen játékélményt ígértek, forradalmi mesterséges intelligenciával és akkor még nagyon ritka (a Morrowind idejét írjuk) "free roaming" játékmenettel. Olyan volt az egész, mint egy megtestesült álom. MMORPG szintű játék otthon, egyszemélyes módban? Túl szép, hogy igaz legyen!

A múlt, s a jelen

Bizony, túl szép. Annyira, hogy nem is lett igaz. Az először csak féléves csúszást újabb fél, majd végül egy teljes esztendős követte, s lassan a játékot a Duke Nukem Forever "méltó utódjaként" kezdte emlegetni a szakma. Az utolsó évek már csak rontottak a dolgon. Az akkori (éppen aktuális) kiadó THQ megelégelte az állandó pénznyelőt, s ultimátumot adott a fejlesztőknek. Vagy elkészülnek 2006-ban, vagy átveszik az irányítást. Sajnos a GSC törzsgárdája túl nagy fába vágta a fejszéjét, így az év végi ultimátum eleve nem volt több rossz viccnél. A kiadónak elege lett, szétcsapott, majd összeeszkábálta a játékot azzá, amit 2007 márciusa óta ismer a nagyközönség. A teljesíthetetlen ígéreteket hordozó, félkész játékelemeket (járművek, intelligens NPC-k, stb.) a kukába dobták, és lesz ami lesz alapon, teszteletlenül kiadták a programot.

Wolfnak jól áll az új ruci
Wolfnak jól áll az új ruci

Mielőtt félreértést szülnék, kijelentem, hogy a Shadow of Chernobyl (továbbiakban csak SOC) így is fantasztikus játék volt. Rémes bugszörnyként kezdte pályafutását, ám a végső, 1.0006-os patch óta igazi kuriózum lett a játékpiacon. Számomra egyik azóta megjelent játék atmoszférája sem kelhetett versenyre a Stalkeréval (a Fallout 3-é sem, noha az feketehumora miatt más kategória), és ez a Clear Sky-ra is igaz, még úgy is, ha nem adhattam neki túl magas pontszámot a kevés újítás és a sok hiba miatt. A Stalker egy jelenség, egy igazi underground gyöngyszem, ám a kivett játékelemek hiánya akkor is fájóan érezhető rajta, ez van.

Az új fegyverskinek nagyon pofásak
Az új fegyverskinek nagyon pofásak

Még szerencse, hogy a készítők tudták, mi a dolguk. Ha nincs idejük befejezni a játékot, majd megteszik helyettük a rajongók, gondolták. A lehető legtöbb segítséggel került hát piacra a SOC, s rövidesen a modderek kedvencévé vált. Volt több kisebb, jó cucc is, ám az igazi ütést cikkünk tárgya, az Oblivion Lost mod vitte véghez. A fejlesztők nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy utólag létrehozzák azt a játékot, amit éveken át vártak a rajongók. Járművek, veszedelmes mutánsok, frenetikus AI a lehető legkevesebb scripttel, véletlenszerű anomáliák és kiolvadások. Jól hangzik, igaz? A teszt tárgya a 2.2-es változat, mely olyannyira jól sikerült, hogy az egész Stalker közönség felfigyelt rá, és ma már nincs olyan fansite, ahol ne lenne külön topicegyüttese az OL modnak.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2008. 12. 10. 22:25
  1.0005 a hivatalosan ajánlott, de én az 1.0006-ot javaslom. Amúgy a telepítés csak fájlmásolgatás, semmi több.
 • 2.
  2008. 12. 02. 11:40
  Első végigjátszásra azért nem ajánlanám, mert nagyon-nagyon nehéz. Viszont ha tényleg izzasztani szeretnéd magad a gép előtt, hát hajrá! <img src=
 • 1.
  2008. 12. 02. 10:07
  vissza a cikkhez

  Elérhető például itt: klikk