Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Risen - Nem kell ide Gothic 4!

 • Dátum | 2009.10.10 12:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

A nagyszabású RPG játékok reneszánszukat élik az utóbbi időben, hisz régen készült annyi trónra illőnek szánt cím egyszerre, mint most. A Dragon Age-dzsel a Bioware igyekszik visszamászni a Baldur's Gate óta csak kapirgált magasságokba (persze voltak azóta szuper játékaik, de a BG volt az utolsó hard core címük) míg a Gothic sorozattal hírnevet szerzett német Piranha Bytes is új utakra evezett a nemrég megjelent Risennel. Mivel az eredeti szériát kiadó JoWood nem tudott megállapodni a fejlesztőkkel, a játékot az a Deep Silver vette gondozásába, ami már egyszer bizonyította rátermettségét a Stalker: Clear Sky kiadásánál. Mivel azonban a Gothic jogai a JoWood markában maradtak, a Piranha kénytelen volt új világot teremteni, ám hogy ne legyen olyan idegen a portéka, az alapokon nem változtattak. Lássuk, jó-e ez nekünk!

Hű... a Crysisban azért jobb cuccal kezdtünk
Hű... a Crysisban azért jobb cuccal kezdtünk

Ragyogás

A Risen tipikusan gothicos kezdéssel nyit. Nincs karaktergenerálás, se fajválasztás, de még csak azzal sem kell törődnünk, hogy mágusok, avagy harcosok szeretnénk lenni. Egy hajótörés után térünk magunkhoz a trópusi Faranga szigeten, egy hölgy társaságában, és innentől kezdve mindenről magunknak kell gondoskodnunk. Mezítláb vágunk neki a sötét dzsungelnek, ahol már az első szembejövő madár halálos fenyegetéssel bír, s ahogy az a Gothicokban lenni szokott, az egész világ roppant ellenszenves az első játékórától kezdve. A sztori szerint egyébként Faranga szigetén afféle átok ül, hisz nincs rajta vihar, csak körülötte, s ha ez még nem lenne elég, tele van régi romokkal, amiket egyesek vagy vallásosan imádnak, vagy megvetnek. Éppen ezért a lakosság is kétfelé oszlik. Az idealista, romantikus ábrándokat kergető falusiak táborokban laknak és élvezik a természet kegyetlen örömeit, mondván, a szabadság akkor is szabadság, ha nehéz. Ezzel szemben az inkvizíció szűklátókörű katonái mindenkit befognak és agyatlan zombivá képeznek, aki megsérti a törvényt, vagyis például sétál az utcán, mert ugye az csúnya dolog. Szóval a Risen világa nem túl szimpatikus, és ha mindezen kellemetlenségek még nem ijesztenék el a turistákat, ott van a megszokott sztori a gonoszról, ami csak arra vár, hogy ismét lecsapjon.

"Ma a Vacsoracsatában..."
"Ma a Vacsoracsatában..."

Főhősünk ebből eleinte viszont mit sem ért. Ahogy mi is, ő is csak kapkodja a fejét a sok értelmetlen és látszólag össze nem függő esemény között, s ahová fújja a szél, oda szegődik, legalábbis ha mi ezt engedjük neki. A Risen célja egy teljesen a mi képünkre formált hős megalkotása az unalomig ismert RPG sallangok nélkül, és az ötlet jó, így nem is érdemes kötekedni az olyan apróságok miatt, mint hogy barátunkat ritka randa fizimiskával és hanggal verte meg a genetika. A sztori jól van felépítve a küldetésekben, és a forgatókönyv sem erőltetett, az viszont már nem ilyen örömteli, hogy az átvezető animációk rendezése nem lép túl az első Gothic dramaturgiai színvonalán. Azért mégis 2009-et írunk, kedves Piranha Bytes.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 20.
  2009. 10. 22. 13:35
  Csatlakozom emmm84-hez!

  E8400~3.6Ghz ... 4GB 800Mhz RAM ... 4870 1GB 825/1125Mhz .... 1920x1080 és remekül megy. Nincs ezzel semmi baj ATI-n sem.

  utr ... az a 3-4 óra az nagyon kevés amit rászántál, a cikkben is írva vagyon, hogy ez egy lassan fejlődős játék ennél több idő kell h kiforrja magát.
 • 19.
  2009. 10. 14. 14:33
  emmm84: Ezer köszönet. Tuti elmondta ez az Olf csávó, csak nem perfekt az englisem <img src= De nagyon jó kis game az tuti.
 • 18.
  2009. 10. 14. 07:58
  (Sytyx @ 2009 Oct 13, 20:44) Néztem Fraps-szal vagy mi a szösszel az fps-eket. Néha leesett nálam 28-ra, de nekem nem okozott ez akadást. Bár eléggé élvezetes a játék ahhoz, hogy mindenre figyeljek <img src= Egy kis helpet adhatna valaki. Kinél van a harmadik arany tányér/tálca. Ami Harbor City-ben tünt el. Egy volt valami Dirk-nél, egy egy másik D betüsnél (asszem Dytar), de a harmadik? <img src=

  A harmadik tányért a Don régi házában lév? Olf (asszem) adja, legalábbis 200 aranyért megmondja, hol van. (a ház pedig a kováccsal szemben van.) De segítek: a harmadik tányér a világítótorony aljában van, csak fel kell ugrálni a deszkákon, alulról is látszik az arany oldala. Felmászol és ennyi.

  Amúgy tegnap este fejeztem be a gémet, azt kell mondanom, nagyon jó volt. Egy dolog zavart, hogy az Order harcosaként nem tanulhatsz level 7 sword skill felett. Azt csak gy?r?b?l fogja beadni. Ez azért gáz, mert level 9-nél már a kétkezes kardok mellé is tudsz használni pajzsot. Legközelebb a Donhoz szerz?döm...
  Másik: a 4870-essel 1920-ban cs?maxon reccenéstelenül ment, átlag 30-40 FPS, ami ehhez elég. Szóval jól van ez optimalizálva Ati kártyákra is.
 • 17.
  2009. 10. 13. 21:44
  Néztem Fraps-szal vagy mi a szösszel az fps-eket. Néha leesett nálam 28-ra, de nekem nem okozott ez akadást. Bár eléggé élvezetes a játék ahhoz, hogy mindenre figyeljek <img src= Egy kis helpet adhatna valaki. Kinél van a harmadik arany tányér/tálca. Ami Harbor City-ben tünt el. Egy volt valami Dirk-nél, egy egy másik D betüsnél (asszem Dytar), de a harmadik? <img src=
 • 16.
  2009. 10. 13. 18:35
  Sytyx: igazd van, ez egy NV-re optimizált játék. Sajnos hozzá kell szokni. De majd úgy is jön hozzá folt (vagy az AMD-től vagy a cégtől egy pecsben).
 • 15.
  2009. 10. 13. 10:43
  Nem akarok messzemenően belemenni egy újabb nV vs. Ati harcba, de azt kell mondjam, hogy a Risen megint egy olyan játék, ami az nV kártyákat szereti jobban. Telepítés folyamán ugye felrakta nálam a "fiziksz"-et is. Ebből következtetek, meg abból, hogy nálam egy 8800GTX társaságában mindent maxra rakva 1440*900-as felbontásban nem láttam még akadozni. De majd nézek egy fps számlálót is. Viszont tény, hogy hasonlítani nem lehet a Gothic 3-hoz (hála Istennek)
 • 14.
  2009. 10. 13. 09:16
  Szerintem zseniálisan jó, nagyon rég vártam arra hogy tényleg folytassák ott ahol a Ghotic II abbamaradt, a 3 al többször is próbálkoztam de nagyon gyenge volt, közel sincs ilyen hangulata sokkal csúnyább is és lassabb is mint a Risen, bár a szerknek nem tudom hogy ment egy 3870 esl fullban, valószínű hogy kis felbontásban ment (illene jelezni) mert amint bejönnek a nagyobb terek vissza kellett vegyem közepes beállításokra : q6700@3200 4850Toxic@780 4gb1066 rammal 1680*1050 -ben. Szerintem ha valaki ki akarja használni a graf ot egy ilyen középkatos moncsival akkor egy 4890 es kell hozzá. Az emberek benne egyébként tényleg eléggé nyomorékok, a hangok talán közepesek (viszont nagyon jól térben vannak) de a lenyűgöző környezet kárpótol mindenért, engem kb az első 2percben zavart hogy csúnyák az emberek, a nehézség pedig dinamikusnak tűnik, szerintem ez a játék sokkal többet érdemelt volna mint hogy itt így lehúzzák, végre valami aminek lelke is van nem csak csilivili, aki szereti az rpg bármilyen formáját az szerintem szánjon rá időt és próbálja ki, főleg mielőtt marhaságokat ír valaki fórumba,
 • 13.
  2009. 10. 12. 22:06
  Sokan azért fogják szidni szerintem, mert elég nehézre sikeredett. Persze a nehézség logikus alapokon fekszik. Akármilyen cucca is van az ember fiának, ha nem képes rendesen megtanulni az irányítást, akkor két három farkas is lehenteli reggelire. Nekem mindesetre most még tetszik. Bár csak ma kezdtem a tesztelgetését. Néha azért jó lenne tudni mit válaszolok :lol: Ez az egy, amit nem szeretek az RPG-kbe. Későn jön magyar nyelvre. Egy hónapja készült el pl az Oblivion magyarítása. Elég , hogy idióta amcsi gyerek simán mindent a kiadás pillanatába, nekem meg évek multán esetleg. Kicsi ez a magyar piac, nem ér ennyit <img src= (Ha valakiben felmerülne, nem fogok ezért angolul megtanulni. Majd ha amcsi gyerek tanul magyarul <img src= )
 • 12.
  2009. 10. 12. 11:49
  Hmm...azért ez a 75 % nagyon durván kevés nekem, úgy mondom ezt, hogy lassan végigtolom a gémet. Kifejezetten hangulatos, szerintem a grafikája is szép. Bár abban egyetértek, hogy a karakterek nem az igaziak. Igazából fájt a szívem, hogy egy ilyen jó játékot ennyire lehúztak itt, ez most csalódás nekem... A Gothic 3 után kifejezetten felüdülés vele játszani, és biztos vagyok abban, hogy a Donhoz beállva és mágusként is végig fogom vinni (jelenleg az Order harcosa vagyok). Nekem a reális a 85 % lenne, de a hangulata mindent visz.
 • 11.
  utr
  2009. 10. 12. 11:41
  Ha tudatos dontes volt a fejlesztok/kiado reszerol, hogy egy ilyen szuk celkozonsegre hegyezik ki a jatekot, akkor akar el is erhetik vele a celjukat. Szerintem azert a Gothicert rajongo kemeny magnak is valtozik idovel az izlese, foleg ahogy latjak a grafika/animacio/jatekok fejlodeset.
  Viszont ha ez a jatek oromet okoz egy csomo embernek, akik szerettek regen a gothicot, akkor engem egy cseppet sem zavar, hogy ott van a polcokon.
 • 10.
  2009. 10. 12. 10:02
  utr: Érdekes, de én is gondolkodtam rajta, hogy tényleg idejétmúlt-e a játék. Viszont arra jutottam, hogy addig, amíg a játék leköti a stílus rajongóit, nincs vele gond. A Risen különösen érzékeny erre, mert lerí róla, hogy a hard-core Gothic fanoknak készült, és nekik nem lehetett sokat változtatni rajta.
 • 9.
  utr
  2009. 10. 12. 09:24
  Szerintem az ilyen jellegu jatekok felett mar elszallt az ido (ezt ugy mondom, hogy anno vegignyomtama gothicot).
  Jatszottam vagy 3-4 orat vele, es ezek a tapasztalataim :
  A jatek jo resze azzal telt, hogy rohangaltam egyik helyszinrol a masikra, valamint sundisznokat meg orias legyeket csapdostam le.
  A maradek resz teljesen jellegtelen, osszefolyo npc-kel torteno "interakcio" volt.
  Leptem szintet is, ettol semmi nem valtozott. A 4 ora utan pontosan ugyanugy folyt a harc ugyanolyan ellenfelek ellen, csak bunko helyett karddal csapkodtam le a sundisznokat (azt hiszem idkozben valamivel erosebbek lettek).
  A grafika szerintem elviselheto (de ennel nem tobb). A karakterek mozgasa viszont szornyu (nemreg volt szerencsem kiprobalni a prototypeot, hat eg es fold).
  Kicsit osszeszedetlen lett ez a post, de tukrozi a velemenyemet.
 • 8.
  2009. 10. 12. 09:17
  Kange: Az az igazság, hogy rövid időn belül megszokja az ember. Ez a játék nem a látvánnyal, hanem a hangulatával adja el magát. Azért pedig megéri vele játszani, könnyen a gép elé ragaszt... tudod, "csak még egy quest"... <img src=
 • 7.
  2009. 10. 12. 09:02
  Chocho: Nos igen, miközben próbáltam erősen olyan érzésem volt, hogy inkább bill+egér párosítás illik a játék vezérléséhez. (Elvégre azzal tudok egyszerre fordulni és ütni)
  Szóval lehet adok Neki egy próbát, engem a grafika annyira nem rémísztett meg.
 • 6.
  2009. 10. 11. 19:41
  Kange: Az xboxos változat rendre rossz értékeléseket kapott, ám ez nem magát a játékot, hanem a portot minősíti. A Risen ugyanis nem rossz! Ajánlom, hogy tégy vele próbát PC-n is.
 • 5.
  2009. 10. 11. 18:08
  Én boxon próbáltam, ott még az irányítás is rettenetesen rossz, cseppet fárasztó harc közben. Ugye gombokkal támadunk, jobb kar a nézelődés. nah most egy harci szitu, én nyomogatom a gombokat, miközben félkörben körülöttem rohangál az ellen. Ekkor jobb kar, utána fordulok, majd vissza gomb, megint kar, megint gomb, megint kar, megint gomb, EXIT....... <img src=
 • 4.
  2009. 10. 11. 15:26
  Juj... ez a grafika.. az utolsó képen olyan szögletes minden hogy ihaj... ez még xbox360 on is kevés nem hogy PC-n 2009-ben...
 • 3.
  2009. 10. 10. 18:43
  De a Crysisnek nem is ekkora a gépigénye.
 • 2.
  2009. 10. 10. 16:50
  Hihí nem is kicsit csal az az AI
 • 1.
  axe
  2009. 10. 10. 15:16
  VISSZA A CIKKHEZ

  hát de a crysisban nem is kockábol állnak a levelek<img src= (1. kép)