Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Resident Evil visszatekintés - Rettegés japán módra

 • Dátum | 2009.03.24 10:01
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Az 1990-es évek közepére a Capcom nevű japán fejlesztőcég már jól csengő névnek számított a játékosok körében, hiszen olyan klasszikusokat tettek le az asztalra, mint a Chocho kollégám által már kivesézett Street Fighter sorozat első és második része, vagy a Mega Man játékok. Ebben az időben a nyomasztó, félelmetes atmoszféra már nem számított újdonságnak a játékokban, hiszen például az 1995-ös Clock Tower: The First Fear-ben, és az ismertebb, 1992-ben megjelent Alone in the Dark-ban is átélhettük azt. Ám Shinji Mikami vezetésével a Capcom egy olyan játékon dolgozott, mely – merítve természetesen a régi horrorjátékok ötleteiből – népszerűvé tette a túlélő horror stílusát. Ez a program nem volt más, mint a Biohazard, vagy ahogy Japánon kívül ismerik: Resident Evil.

A vírus elszabadul…
Az első rész 1996-ban jelent meg a Sony által fejlesztett PlayStation platformra. Ahogy a játék elején látott élőszereplős videóból (melyben a világ talán legtehetségtelenebb „színészei” játszottak) megtudjuk, a S.T.A.R.S. (Special Tactics And Rescue Service) alfa csapatának tagjaként érkezünk meg Raccoon City peremén elterülő erdőséghez, hogy megtaláljuk a bravo csapat tagjait. Miután csak helikopterük roncsát, és néhány, ránk vadászó mutáns kutyát találunk, csapatunkkal egy közeli épületbe menekülünk. A játékban két szereplő közül választhattunk, akik eltérő jellemzőkkel rendelkeztek. Jill Valentine kettővel több tárgyat tudott egyidőben magával vinni és lőfegyverrel indított, míg Chris Redfield jobban bírta a sérüléseket. A két karakter története több ponton különbözött, így érdemes volt mindkét szereplővel végigjátszani a Resident Evil-t. A céljuk viszont közös volt: ki kellett deríteni, mi történt a bravo csapattal, miért császkálnak élőhalottak az épület folyosóin, mi köze ehhez az Umbrella cégnek és egyáltalán mi az a T-vírus?

Abban az időben még nem törődtek túlságosan a fejlesztők a casual játékosokkal, emiatt sok helyen kegyetlenül nehéz volt a program. Túlélő horrorhoz méltóan nagyon kevés töltényt és életerőt adó tárgyakat találtunk, az ellenfelek viszont sokan voltak, ráadásul 3-4 találatnál többet egyik karakter sem bírt ki. A játékos nem lőhette keresztül magát a szörnyek hadán, hiszen ha kifogyott a muníció, akkor már csak késére támaszkodhatott, aminek használata remek módja volt a hősi halál bemutatásának.

Chris még nem tudja, de késsel nem sok esélye van a zombi ellen (Resident Evil 1 - PC-s verzió)
Chris még nem tudja, de késsel nem sok esélye van a zombi ellen (Resident Evil 1 - PC-s verzió)

A feszültséget a nyomasztó hangulatot teremtő zene, illetve a baljóslatú hangok is fokozták. Utóbbira igencsak oda kellett figyelni, hiszen sokszor csak abból tudtuk, hogy pár méterrel előttünk milyen lény tanyázik. Ennek oka, hogy a Resident Evil az Alone in the Dark-ban is látott rögzített kamerákon keresztül mutatta az előre renderelt helyszíneket, és a karakterünket. A játék fontos részét képezte a tárgygyűjtögetés, valamint a logikai feladványok megoldásai. Ez a játékelem azóta is visszaköszön a RE játékokban, mely alól talán csak az utolsó egy-két epizód képez kivételt. A játék hatalmas sikernek bizonyult, aminek eredménye 2,7 millió eladott példány volt. Az első verzió elkészítését követően még számos változat látott napvilágot. Készült több Director’s Cut (rendezői) változat, átportolták a játékot Sega Saturn, PC, Nintendo DS, Wii és GameCube platformokra. Utóbbiról még lesz szó, tekintve, hogy az egy teljesen felújított játék volt.

A képen látható főellenfél a legkönnyebb boss az egész Resident Evil szériában (RE 1 - PC-s verzió)
A képen látható főellenfél a legkönnyebb boss az egész Resident Evil szériában (RE 1 - PC-s verzió)


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 12.
  2009. 03. 26. 10:58
  A resident evil 1 remake-ét pont most toltam végig gamecube-on. Hihetetlenül jó, visszaadja az 1996-os rész hangulatát, szebb filmszerű grafikával, több helyszínnel, extrákkal.
 • 11.
  2009. 03. 25. 21:17
  nekem tetszettek a főrészek, még azzal együtt is hogy a 4. résztől nem horror.
  csodálkozom, hogy senki sem emlitette,
  de parasite eve 1,2 is ilyen j-horror stuff volt, mint a dino crysis.
  második része etalon, logikailag brutálisan nehéz, játékélménye odaver. ps1-re jelent meg szintén
 • 10.
  2009. 03. 25. 11:14
  Nekem a resident 2 jött be a legjobban baromi hosszú és ha elkezdted tolni a 2. lemezt akkor már tényleg nagyon nehéz volt,a 3. rész is jó volt csak rövid nagyon az elődökhöz képest.
  A resident 5. része is megszereztem konzolra a grafika csodaszép,de szerintem ez az egyetlen pozitívum az egész játékba,semmi para nincs benne.
  A 4. részét még PC-n eröltettem de nekem az se tetszett,dehát kinek a pap kinek a papné<img src=.
  Apropó a Dinó Crisys-el is játszottam a 2. részével,csak sajnos nem jutottunk meszire haverral mert valami kínai vagy japán verziós volt,de az is elég jó gamma volt<img src=
 • 9.
  2009. 03. 25. 10:18
  a dino crisist én is kitoltam<img src= én mondjuk csak a resi 3at vittem végig anno (kb 4éve) még ps1en de az iszonyatosan tetszett! amugy nemtom aki kijátszotta az h tudta megcsinálni kodok nélkül...sztem lehetetlen<img src= amikor jön a nemesis akkor kb esélytelen harcolni vele<img src= mind1 lehet csak én voltam béna<img src=
 • 8.
  2009. 03. 25. 09:48
  Szerintem az első rész volt talán a legélvezetesebb. Kit érdekelt akkor a grafika? A második is jó volt és a harmadik és megállta a helyét. A négyet nem játszottam, de ha nem olyan para és lassú a játékmenet, akkor az nem ugyanaz.
  Amúgy ajánlhatom esetleg a Dino Crisist PS1 re, hasonlóan lassú és idegtépő, mint a rezi, de nem horror, hanem egy szigeten dinok vadásznak ránk. Az is a valaha játszott legjobb játékaim közé tartozik...
 • 7.
  2009. 03. 25. 08:26
  Tudom én is töltöttem nagyobb felbontású textúra pack-et de még azzal sem volt az igazi. A másik, hogy a mouse fix használhatatlan hozzá még a gamepaddal is pontosabban tudtam célozni. Ettől függetlenül persze szerintem így is mesze a legjobb a sorozatban. Az 5-t is kipróbáltam(xboxon) de szerintem nem lett valami nagy szám.
 • 6.
  2009. 03. 24. 20:48
  Fix3r: A rajongói modderek elképesztő dolgokat csináltak meg a játékhoz. Elérhetőek az átvezető videók HD változatai, és a játék GameCube-ról rippelt textúrái is.
 • 5.
  2009. 03. 24. 19:16
  Fix3r, sajnos egy-két RE játékkal nem volt szerencsém játszani, így Wikipediáról, külföldi tesztekből és igen, a GT-s retro videókból kellett információkat szerezem róluk.

  Továbbá szeretném bejelenteni, hogy szívesen fogadom a GameCube konzol felajánlásokat, a hozzájuk való RE játékokkal együtt. <img src=

 • 4.
  2009. 03. 24. 18:16
  Nekem a 4. rész jött be legjobban. Bár azért lehetett volna jobban is portolni (nagyobb felbontású textúrák stb)

  Amúgy nem bántásból de ez a visszatekintés engem nagyon emlékeztet a gt-s retrospectiv-re.
 • 3.
  2009. 03. 24. 14:50
  Sztem a 2. rész volt a legjobb. Nem értem, ebből miért nem csináltak filmet? Nem mertek?

  Amit még nem értek, hogy az ilyen gondolkodós/borzongatós játék-sorozatok miért mennek át szükségszerűen akcióba - lásd Silent Hill Homecoming. Valahol az vész el, ami sikeressé tette őket... (Nekem ez olyan, mint amikor az európai foci brutális durvaságaira azt mondják, hogy "így férfiasabb" - csak hát arra ott van az amerikai foci, és ebben az európai sosem lesz versenyképes, mert nem ez a lényege. Bocs az OFF-ért, de nem jutott eszembe jobb hasonlat.)
 • 2.
  2009. 03. 24. 14:21
  mindet végigküldtem a főjátékok közül, alap.
  5 is nagyon jó lett, már ahhoz is van szerencsém konzolon. <img src=
  a filmek silányak voltak, hiba volt megcsinálni őket!
 • 1.
  2009. 03. 24. 10:23