Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

R.U.S.E. - A modern RTS

 • Dátum | 2010.09.29 11:40
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

A valósidejű stratégiai játékok 2010-ben reneszánszukat élték. Először a Command & Conquer 4 és a Supreme Commander 2 jelentettek felüdülést a műfaj rajongói számára, majd jött a nyár, s vele a StarCraft II, hogy még nagyobb port kavarjon fel. Miután pedig lecsengett a veszedelmes nevek háborúja, befutott az őszre időzített R.U.S.E., hogy szép csendben valami olyat mutasson a műfaj szerelmeseinek, melyre talán nem is tudták, hogy vágynak. Pedig eleinte nem hittem volna, hogy ezt fogom írni, sőt... de inkább haladjunk szépen sorjában!

A háború valódi arca

A R.U.S.E. tulajdonképpen egy második világháborús RTS, melynek célja, hogy egyszerre nyisson a veterán stratégák és az újoncok felé. Ennek érdekében a játék meglehetősen egyszerűnek tűnik, főleg, ha valaki évtizedes tapasztalattal a háta mögött ül le játszani vele. Nincs sok egység, a fejlesztési fa sem valami részletes, és a megszokott dramaturgia sincs igazán jelen. Mindez viszont csak a felszín, ugyanis a kevesebb néha tényleg több, pláne, ha pazar változtatásokat eszközölünk egy régi recepten. Az első és legszembetűnőbb különbség a R.U.S.E. és társai közt a játéktér, mely gyakorlatilag egy hatalmas parancsnoki asztal. Miközben játszunk, kizoomolhatunk egészen az egekig, mely ez esetben a taktikai szobát jelenti. A pálya szélén túl látjuk, hogy ez csak egy terepasztal, körülöttünk pedig tisztek és katonák teszik a dolgukat úgy, ahogy az a háborús filmekben meg van írva. Ha viszont ráközelítünk a térképre, egészen közelről figyelhetjük a csaták eseményeit, és úgy irányíthatjuk egységeinket, ahogy azt a legtöbb RTS-ben megszokhattuk.

A dramaturgia nem rossz, kár, hogy a karakterek unalmasak...
A dramaturgia nem rossz, kár, hogy a karakterek unalmasak...

Ahogy a legtöbbször, úgy a R.U.S.E. esetében is hajlamosak lehetünk egyből a kampánnyal kezdeni a játékot, ami viszont azon felül, hogy betekintést nyújt a játékszabályokba, semmilyen élvezeti faktorral nem szolgál. Talán kegyetlen kijelentésnek hangozhat, de igaz, hogy a sztorimód roppant unalmas, lévén nem elég, hogy borzasztó könnyű (talán egyedül az utolsó küldetés izzaszthatja meg az embert, de az se vészesen), de a játékélmény nagyjából 40%-át, ha lefedi. A történetről meg inkább nem is írok semmit, legyen elég annyi, hogy ilyen ósdi körítéssel rég találkoztam utoljára. Minden átvezető videó érdektelen, csúnya és régimódi, így az ember kedve hamar elmegy a folytatástól, vagy épp a befejezéstől.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 9.
  2010. 10. 04. 17:05
  RUSE elég jól sikerült és élvezetes játék. Semmiképp nem hasonlítanám Supcom2höz vagy CnC4-hez, ugyanis mind a kettő egy végletekig lebutított, elődjeit szembeköpő, ötlettelen szar volt. Eszembe sem jutott, hogy a RUSE-nak van kampánya, világ életemben csak multiplayereztem vele, hiszen arra van.
 • 8.
  2010. 09. 29. 22:19
  Nem ér a CoH nyomába, ráadásul a CoH Online ingyen van. Esetleg érintőképernyőn érdekes lehet.
 • 7.
  2010. 09. 29. 16:52


 • 6.
  2010. 09. 29. 16:50
  Nekem a Shogun - Total War ban tetszett nagyon a "terepasztal"... Kíváncsi vagyok, itt milyen lett...
 • 5.
  2010. 09. 29. 15:49
  Elmégy boltba,,, megveszed "olcsóé'"
  Hazamész. Telepíted. Máris a steames telepítő jön elő és minden support steam... ennyi
  Én is így tettem,,, minden korrekt, legjobb választás EZ
 • 4.
  2010. 09. 29. 15:26
  Hm. Nekem nagyon bejött a játék Hosszú idők óta szerintem a legjobb RTS Egy kérdés: Ha boltba veszem a játékot attól még kapok hozzá Steam-es DC Key-t vagy látni fogom a Steames servereket? Illetve egyik sem és akkor viszont marad az 50euros ár?
 • 3.
  2010. 09. 29. 14:39
  Végre valaki mert újítani, és be is jött?
  Hogy bejön e kollektíven az majd kiderül, de a cikk alapján nekem tetszik a "gondolkozz" koncepció a "gyorsan kattints" helyett. A terepasztalos zoomolósdi már a trailerben is tetszett
 • 2.
  2010. 09. 29. 14:38
  Hát nem tudom, a RUSE kártyák az én szememben negatívumok. Nah jó, nem mind, de 1-2 hihetetlen, mennyire irreálissá teszi az egészet... (Gondolok itt főleg a gyorsító vagy az "ál-támadás" kártyára.)

  Az egyjátékos rész meg kifejezetten irritált. A második felétől már csak azért játszottam, mert végig akartam vinni...
 • 1.
  2010. 09. 29. 13:26
  A World in Conflict után ez a második olyan stratégia ami leköt hosszú időre.
  Érdekes cikk lett ez is - élvezem a single player részt (mivel nem vagyok egy ős-stratéga), de most a teszt miatt nekiállok majd a multinak is hamár ennyire pozitívan hat a játék egésszére. Steamen nem érdemes megvenni a játékot egyébként... kishazánkban pont a feléért hozzá lehet jutni "boltban"