Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Prince of Persia - Egy szelet kelet

 • Dátum | 2009.07.24 10:01
 • Szerző | Daks
 • Csoport | JÁTÉK

Jordan Mechner. A legtehetségesebb dizájnerek közé tartozó veterán játékfejlesztő még a Yale-re járt, amikor megalkotta élete első játékát, a Karatekát. Ez az alig néhány színből, és pár pixelből álló, egyetlen 5 1/4-es flopin megjelent verekedős játék akkora sikereket ért el, hogy a Brøderbund kiadó a Konamival karöltve később egy komolyabb munkára is felkérte az akkor már diplomás programozót. A Prince of Persia ötlete a 80-as évek második felében született meg, Mechner célja pedig nem más volt, mint egy olyan, egzotikus helyszínen játszódó romantikus akciójáték megalkotása, mely kortól és nemtől függetlenül minden ember szívét meg tudja hódítani.

Jordan Mechner
Jordan Mechner

A játék igazi legenda lett, az akkor létező szinte összes platformra megjelent, és még hosszú évekkel később is ott virított minden háztartási 286-oson. A második rész Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame címmel 1994-ben jelent meg, és kiszakadva a kastély sötét falai közül új színt vitt a sorozatba. A klasszikus sorozat itt le is zárult, ezt követően elkészült a Mattel-féle, totális bukásnak számító 1999-es Prince of Persia 3D, majd 2003-ban a UbiSoft Montrealnak és magának Mechnernek köszönhetően jött az új trilógia, a The Sands of Time, a Warrior Within és a The Two Thrones. Ez idő alatt mindenféle PSP-s, DS-es, és Wii-s verzió is napvilágot látott, tavaly pedig újabb mérföldkőhöz érkezett a frencsájsz, megszületett a teljesen új történetet bemutató, felfrissített látványvilággal rendelkező legújabb rész, mely meglepő módon ismét a Prince of Persia címet kapta, mint a 20 évvel ezelőtti nagy előd.

Karateka
Karateka

A világtörténelem legnagyobb játéksorozatait bemutató rovatunkban most a Herceg kalandjait vesszük nagyító alá, a gyors áttekintés után pedig mindjárt tételesen is megnézzük, hogy mennyire sikeredtek jól az egyes részek, milyen történetet dolgoztak fel, és hogyan fogadta őket a közönség.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 9.
  2009. 10. 11. 13:16
  Én csak az eredeti első részt játszottam végig, először Amigán, majd később PC-n is. Iszonyúan jó játék, igazi klasszikus! Akkoriban nagy dolog volt a vektoros grafikával megoldott élethű karakter animáció. Ha jól tudom, a szintén szuper Another World készítői is innen vették az ötletet.

  A második része nem tetszett annyira, már az elejétől idegesítően nehéz, és az első hangulata és grafikája is jobban bejött.

  Az új verziókat még nem próbáltam ki, de most tervbe vettem..
 • 8.
  2009. 07. 24. 23:08
  Én dícsérném a cikk íróját, mert szerintem nagyszerű lett!
  Nekem tetszett ez az új POP, de valóban a Sand of Time-os trilógia volt az igazi és feledhetetlen. Azokat még 5-10 év múlva is elővenném bármikor, és nem sok ilyen időtálló játék van azért(mondjuk a God of War I-II. ide sorolnám még feltétlenül).
  A színészről meg annyit, hogy én sem tartottam alkalmasnak Prince szerepére, de ahogy nézegettem a kiszivárgott kosztümös képeit bekellett látnom, hogy mégis jó választás volt.
 • 7.
  2009. 07. 24. 18:10
  "a Túl a barátságon sztárja, Jake Gyllenhaal formálja meg."

  nem láttam ezt a filmet (túl a barátságon), de tudom, miről szól, és remélem, hogy az említett egyén nem a cowboy fiúk egyike.
 • 6.
  2009. 07. 24. 15:45
  Aki azon akad fenn az új Prince-el kapcsolatban, hogy nem lehet meghalni, azt nevetségesnek tartom. Hogy miért? Nagyon egyszerű. Mert ez ugyanaz mint a legtöbb checkpoint rendszer, csak itt töltögetés nélkül. (Vagy mondjuk az animáció alatt tölt, vagy tudja fene) Mindig azon sírnak az emberek, hogy "jaj milyen ritka a checkpoint", korábbi részekből is, "ajj mikor lesz már végre egy kút, jajj meghaltam, jaj kezdjem megint ONNAAAN." Ennek a halálmentességnek annyi a jelentősége hogy folyamatosabb a játék. Semmivel sem kevesebb a kihívás, mert a korábbi részekben is ugyanúgy megkaptad a retry-t, csak halállal.
 • 5.
  2009. 07. 24. 15:15
  Bezony, ez az új PoP nekem sem jön be, pedig az előző három feledhetetlen élmény volt... Azon belül nekem is a WW tetszett leginkább.

  Evra: Az Assasin's Creed szerintem lényegében egy szabad játékterű PoP<img src= (majdnem)
 • 4.
  2009. 07. 24. 14:48
  Nekem a Prince (1989) volt életem eiső játéka, és az új trilógia (Sands of Time trilógia) is nagyon tetszett. Én a Warrior Withint tartom a legjobbnak. Az újban nagyot csalódtam. Nincs rendes harc, csak bossfight, és az egés tétjét veszik el azzal, hogy nem lehet meghalni.

  Evra: a Warrior Within lényegében ilyen. Szinte az egész játéktár bejárható.
 • 3.
  2009. 07. 24. 13:49
  Jó volt a cikk!
  Milyen jó látni, hogy mennyi változáson megy keresztül egy történet. De arra is jó, hogy lássuk, hogy mennyire is szegényes vagy körmönfont a játékipar. Arra gondolok, hogy sok játékot próbálnak meg eladni pusztán csak a név varázsában bízva. Nagyon sok bőrt próbálnak meg lehúzni arról a rókáról, pedig más körítéssel, lehet pozitívabban értékelték volna.
  Hajrá! Még több ilyet a népnek.
 • 2.
  2009. 07. 24. 13:48
  egy assassin's creed es szabad játékterű POP elég ütős lenne<img src= de várjuk a következőt, viszont ezzel a direkt animés rajzolt grafikával leállhatnának..
 • 1.
  2009. 07. 24. 11:31
  VISSZA A CIKKHEZ

  yeah a buborék srác lesz a herceg<img src=