Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

PlayStation MOVE – A mozgás szabadsága

 • Dátum | 2010.11.04 18:30
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | JÁTÉK

Szeptemberben elrajtolt hazánkban is a Sony mozgásérzékelője, ami új lehetőségekkel vértezi fel a PlayStation 3-at. Immár egy hónapja nyüstöljük és eddig egész jó tapasztalataink vannak, mégsem tart minden csoda csak három napig. Mielőtt azonban elkezdenénk az élményeinket ecsetelni és bemutatni a kezdeti játékkínálatot, foglalkozzunk egy kicsit magával a vassal. Mi is a MOVE? Mire képes? Mire van szükségünk, hogy játszunk egy jót? Milyen a kezdeti játékkínálat? Ezekre és még sok más kérdésre válaszolunk a következő oldalakon, így ha valaki úgy érzi, hogy a kisujjában van minden tudás, akár lapozhat is kettőt.

Egy kis történelem

A MOVE eredetének a története egészen 2001-ig nyúlik vissza, amikor még párhuzamosan fejlesztették az EyeToy-jal. Akkoriban már kísérletezgettek olyan mozgásérzékeléssel, ami színeket használt mozdulataink követésére. Végül az egész egy technológiai demóban csúcsosodott ki, amit Magic Duel-nek hívtak (varázspárbaj), és egy olyan prototípust használtak benne, aminek a végén már ott voltak a színes gömbök. Ezt követően sokáig nem történt semmi komoly előrelépés a projektben, bár végig ott volt a háttérben, a kontroller formája például többször is változott az évek során. Közben 2003-ban megjelent PlayStation 2-höz az EyeToy, ami egy egyszerű webkamera, ám a Sony itt kezdett el a játékosok számára is elérhetően a mozgásérzékeléssel foglalkozni. Nem is maga a kamera volt a lényeg, hanem a mögötte dolgozó szoftver, ami értelmezte a küldött képeket és lehetővé tette a gesztusvezérlést. Rengeteg játékot készítettek hozzá, amik segítettek a tapasztalatgyűjtésben, majd 2007-ben megjelent a már PS3-hoz szánt utódja, a PlayStation Eye. Az alapok ugyanazok voltak, csak a kamera lett fejlettebb, és a játékkínálat bővült bár komolyabb címmel (például már megjelenéskor ott volt a kártyás, The Eye of Judgement, vagy később az EyePet, ami máig az egyik húzócíme az Eye-nak).

EyeToy a PS2-höz
EyeToy a PS2-höz

A Wii megjelenése 2006-ban egy kicsit felkavarta az állóvizet és egyre több helyen vált fontossá már csak marketing szempontok miatt is a mozgásérzékelés beépítése. A fejlődés felgyorsult, és 2008-ban a Sony-nál is zöld utat kapott a MOVE, ideje volt összesíteni a tapasztalatokat, hogy végleges formát kaphasson az új kontroller. 2009-ben már bemutatókat láthattunk az E3-on, miközben hivatalos név hiányában a média elkezdte varázspálcának és fagyinak hívni az új eszközt. Idén tavasszal már ismertük a végleges nevét, nyáron már kipróbálhattuk, ősszel pedig haza is vihettük. No de mit is pontosan?

PlayStation MOVE

A MOVE egy pálca alakú mozgásérzékelő, egy világító gömbbel a tetején, ami segít a PlayStation Eye-nak a követésében. A gömb szilikongumiból készült, hogy megelőzze az esetleges sérüléseket, belsejében pedig RGB LED-ek találhatóak, így képes bármilyen színben pompázni. Ez az egyszerűbb játékoknál azért fontos, mert a PS3 a különböző színek alapján fogja megkülönböztetni a kontrollereket ha többet is használunk, néhány játékban pedig a színek visszajelzésként is szolgálnak a játékosnak (például a RUSE-ban ha ellenfelekre mutatunk, akkor vörösen világít). A világító gömb használatának megvan az az előnye, hogy a könnyen felismerhető forma méretéből a PS3 nem csak egy síkon tudja beazonosítani, hogy hol vagyunk, hanem térben is, érzékeli mennyire közel vagy távol állunk a kamerától.

PlayStation MOVE: a világító gömböket követi a kamera
PlayStation MOVE: a világító gömböket követi a kamera

Persze mindez csak a felszín, a legtöbb érzékelő a MOVE belsejében található: tehetetlenség érzékelők, gyorsulásmérők és elfordulás/fokmérők segítenek a minél pontosabb mozgáskövetésben. Egy magnetométer kalibrálja a kontroller irányát a Föld mágneses mezejéhez viszonyítva, egy érzékelő pedig a hőmérsékletet figyeli. Ez a kettő a hibák korrekciójáért kell, hogy elérhessük a maximális pontosságot. A már említett színeken kívül kapunk más visszajelzést is, mert rezgőmotorral is ellátták a MOVE-ot, így teljes a kép.

Gyorsan körbefutva a külsején láthatjuk, hogy középen van egy jó nagy MOVE gomb, körülötte a négy akció-gomb, egy PS gomb, két oldalt a start és a select, valamint a túloldalán egy ravasz. Az alján van a mini-USB csatlakozó, ami a beépített Lítium-ion akkumulátor töltésére szolgál. Mint a PS3 minden kontrollere, a MOVE is Bluetooth 2.0-s kapcsolaton keresztül csatlakozik a konzolhoz. Egyszerre maximum négyet csatlakoztathatunk (vagy kettőt plusz két navigációs kontrollert).

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 19.
  2010. 11. 08. 17:09
  bána Wii klone
 • 18.
  2010. 11. 06. 13:12
  (szerk.: a nem idevaló hozzászólásokat kidobtam, így feleslegessé vált a poszt eleje - Svin)

  amúgy még valami pumpás shoti kéne a hátra, meg a revolver amit linkeltem, és hadszóljon
 • 17.
  2010. 11. 05. 17:30
  myckie2:
  Ma (is) voltam az istállóskői ősemberbarlangnál, rengetegen voltak. Ami még érdekesebb, hogy sokan -rengeteg pici gyerekek is- indultak a csúcs felé (956 méter), ami bizony még 450+ méter szint onnan!
  [LINK]
 • 16.
  2010. 11. 05. 17:05
  iteq47: jól néz ki
 • 15.
  2010. 11. 05. 14:53
  iteq47 Ez meg a régi nintendós játék feeling lesz fogadjunk
 • 14.
  2010. 11. 05. 14:22
  lesz itt bummbumm game is. nézzétek ezt a békeosztót

  nekem valami jó resident evil teccene
 • 13.
  2010. 11. 05. 13:34
  Zelbácsi: Attól még a hozzászólásom 99%-a igaz marad.
 • 12.
  2010. 11. 05. 13:00
  Jhonny06 jól elolvastad a cikket
  Vagy ha elolvastad, jól odafigyeltél Svindlerre
  Mert hogy írta, hogy készítik hozzá az éppen általad hiányolt komolyabb címeket ezerrel
 • 11.
  2010. 11. 05. 12:19
  A Wii talán egy fokkal kiforrottabb. Ha ez egy új koncepció lenne, akkor talán lenn esélye, de így. Az lesz, mint a Wii esetében. Vesznek páran, egyszer-egyszer el lehet vele poénkodni, de a gagyi játékok miatt nagyon hamar megunható lenne a dolog. Ha PS3-ra kijönne valami komolyabb akciójáték, akkor pl. lehetne ezzel a pisztollyal játszani vele. Erre miért nem gondolnak? Nyomatják ezeket az állatsimogatós szarokat. Én a Wii játékoktól is a falra mászom (talán a Mario a legértelmesebb, ha egyáltalán lehet ezt a szót ebben a kontextusban használni), nemhogy ezektől..
 • 10.
  2010. 11. 05. 11:55
  Tudom. Írtam is, hogy nem értem minek hasonlítgatni a kettőt. Csak fórumozótársam stílusán kaptam fel a vizet
  A többiek nevében nem beszélek.
 • 9.
  2010. 11. 05. 11:43
  A hozzászólásokat olvasva látom sokan el vannak tévedve. A Move nem egy fittneszgép, hanem egy játékvezérlő, amihez speciel készült egy fittneszes játék is. Felesleges azon vitatkozni, hogy jobb-e kimenni a szabadba mozogni és tornázni, mert a Move még véletlenül sem arra nyújt alternatívát.
 • 8.
  2010. 11. 05. 10:34
  Igaz, csak kinyitod az ablakot a szmogos belvárosban, hogy jöjjön be egy kis friss hegyi levegő a Playstation Move mellé... Máris egészségesebb a szobában.

  Mert hogy ugye a szobában sincs processzorgyári levegőszűrő rendszer. De végül is mindegy, a mozgás a lényeg. Akkor meg már vannak olcsóbb mozgási lehetőségek is. Szerintem nem kéne keverni a két témát. Aki játékot vesz, az játszani akar - ne keverjük oda, hogy ő milyen egészséges mert mozog...
 • 7.
  2010. 11. 05. 08:00
  myckie2:
  Nem hogy kimennének az emberek a szabadba, inkább fórumra írogatnak, szapulják a többit
  Nem mindenki teheti meg, hogy teszem azt minden hétvégén kimegy Pilisbe, Mátrába, ide-oda kirándulni, a fővárosban meg igazán nem nagy élmény kimozdulni...
  Ezt a játékot meg elég egyszer megvenni, és utána bármikor ugrálhatsz előtte, de még akkor is, amikor csak egy fél órád van otthon, és nem érsz rá vidékre menni. Nem értem miért kell a kettőt összehasonlítani?
  Másik: ha van kivel, akkor igen, szívesen kirándulok, de egyedül semmi kedvem világgá menni, akkor inkább beülök egy ilyen elé.
  Aztán persze kinek-mi, ha másképp gondolod, azzal sincs baj, de minek beszólni azoknak, akik nem pont úgy gondolják mint Te?
 • 6.
  2010. 11. 05. 07:51
  Ha egy ilyennel nekiállsz ugrálni akkor jó gyorsan kinyithatod az ablakot... ezt nem reklámozzák sehol.
 • 5.
  2010. 11. 04. 21:35
  myckie2
  Jó neked.. hiddel. Bárcsak nekem lenne vidéken lakásom.
 • 4.
  2010. 11. 04. 21:12
  jobbnál jobb játékok....minden csoda 3 napig tart....
 • 3.
  2010. 11. 04. 21:11
  XtreemX bocs rád nem gondoltam én vidéki lakos vagyok de biztos annyi pénzből amennyiért megveszed a move-t annyiért elmehetnél a hegyekbe esetleg vagy csak távol a várostól
 • 2.
  2010. 11. 04. 20:55
  myckie2
  Valóban nagyon jó dolog kocogni meg ilyesmiket, olyan jó szmog van mindenhol. Merthogy nem fogok 5km-t futni hogy kiérjek a városból hogy végre valami tisztább környezet legyen. Na meg persze után vissza kocogni... Najó tudod mit? inkább a szobában maradok.

  Ami a move-ot illeti,havernál próbáltam és engem meggyőzött. Sokkal jobb élmény mint ami a videókból lejön...
 • 1.
  2010. 11. 04. 20:50
  Nemhogy kimennének a szabadba az emberek sportolni inkább bent kockulnak egy realisztikátlan hulladékkal... hová fejlődik ez a világ...