Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

PC-s játéktörténelem: 1995 – 2. rész

 • Dátum | 2010.03.11 01:01
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Az 1995-ös esztendő sűrű játékfelhozatalának köszönhetően ismételten két részre osztottuk visszatekintő cikkünket, melynek első felében a kaland és stratégiai játékok, az FPS-sek, valamint a szerepjátékok stílusát veséztük ki. Egy rövid szünet után következzék a folytatás, melyben a többi műfaj játékaival fogunk foglalkozni. Nagy örömünkre kisebb kreativitási hullám söpört végig a fejlesztőkön ebben az évben, mivel a korábbiaknál kevesebb folytatás látott napvilágot, és több volt az új, eredeti ötlet. Lássuk mik is voltak ezek.

A földigiliszta esete a játékokkal

Kevés betegebb karaktert találtak ki az elmúlt húsz-harminc évben, mint a Shiny által készített Earthworm Jim nevű 2D-s akció-platformjáték főhőse. Ahogy már a címből is kitalálhattátok, a program főhőse egy Jim nevű földigiliszta volt, aki kezdetben a giliszták mindennapi életét élte, mígnem egy nap az űrből egy speciális ruha zuhant rá (becsületes nevén Ultra-high-tech-indestructible-super-space-cyber-suit). A különleges felszerelésnek köszönhetően Jim egy mutáns szuperhőssé változott, akinek egyetlen célja a gonosz Psy-crow legyőzése, és What’s-her-name hercegnő megmentése volt. Azt hiszem a nevekből egyértelműen kiderül, hogy egy meglehetősen elborult játékról volt szó, mely játékmenetét tekintve ügyesen vegyítette a platformrészeket, és az akció elemeket. Érdemes pár szót ejteni Jim felszereléséről is, mivel igencsak bizarr dolgokat művelhettünk velük. Például volt egy ostorunk, amellyel Indiana Jones módjára lenghettünk egyik helyről a másikra, ám a dokival ellentétben Jim tulajdonképpen a fejét használta ezen eszközként (igen, a fejét). De emberünk… azaz gilisztánk fegyverei között is voltak érdekes darabok, mint például az, amivel teheneket lőhettünk ki ellenfeleinkre. Talán nem meglepő, hogy a program számos kiváló értékelést kapott annak idején, és mivel a játékosok is imádták, a kritikai mellett az anyagi sikerből is kijutott neki.

Earthworm Jim
Earthworm Jim

Az Earthworm Jim-hez hasonló stílusú program volt az ebben az esztendőben megjelenő Rayman, ami mára egy igencsak ismert (bár egyre kevésbé sikeres) sorozattá nőtte ki magát. A címszereplő karaktert felvonultató program szintén egy 2D-s, oldalnézetes játék volt, amelyben Rayman-nek egy Mister Dark nevű főellenséget kellett legyőznie. Ahhoz, hogy eljuthassunk hozzá, hat világot kellett bejárnunk, és azokban meg kellett mérkőzünk Mister Dark csatlósaival, mivel csak így nyílthatott meg előttünk a végső szint. Játék során kis kék gömböket, úgynevezett tingeket gyűjtögethettünk, melyeket extra élet vásárlására, illetve egy bónusz pálya megnyitására használhattunk. Érdekesség a játék fejlesztésével kapcsolatban, hogy az eredeti ötlet szerint egy 11 éves kisfiú, Jimmy lett volna a játék főhőse, aki egy Hereitscool nevű fantáziavilágban, egy Rayman nevű szuperhőssé átváltozva harcolt volna a gonosz ellen. Az ötletet végül elvetették és megszületett az a Rayman, amelyet mindannyian ismerünk. A játék sikerét bizonyítja, hogy az eredetileg Atari Jaguárra és DOS-ra fejlesztett programot hamarosan szinte minden akkori platformra átírták, az évek múlásával pedig számos folytatás készült hozzá, bár ezek minősége időnként hagyott némi kívánnivalót maga után.

Rayman
Rayman


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 17.
  2012. 08. 06. 14:55
  Destruction Derbynél két rész volt, amikor versenypályákon lehetett menni, itt bizony nem számított, hogy kit és hogyan törtem meg mert ha nem lettem első akkor bizony nem lettem első... ugyanis nem a törés számított. Ott ahol ez számított a játékcél az utolsónak maradás működő autóval volt.
 • 16.
  2010. 05. 31. 03:09
  3dfx Voodoo kártya, meg S3 Trio 8Mb videokártya, 1 gigás vinyó, 48Mb memória. Jó régen volt!

  A GP2 abban az időben nagyon komoly játék volt.
  WORMS: örök kedvenc.
  Sajnos az NFS első része nekem kimaradt. Akkoriban még viszonylag nehéz volt beszerezni a játékokat. Így egy-két játékkal hónapokig eljátszogatott az ember. Persze azért is, mert jók voltak.
 • 15.
  2010. 05. 03. 16:10
  Ahogy a Fade to Black-et olvasom jövök rá, h banyek kihagytad a Flashback-et?! Kisgyerek korom egyik kedvenc játéka! És szerintemakkoriban ('91) grafikaiag elég komoly volt, meg a mozgás animációk hihetetlenek! Azért tetszik ez a retro sorozat, újra átéli az ember a régi játékokat magában!
 • 14.
  BiP
  2010. 05. 01. 19:28
  Ha jól emlékszem, a cikkben az NFS-hez rakott kép az NFS SE-ből van. Ez a pálya csak abban volt meg.
  Rayman és Cyberia kivételével mindegyikkel játszottam. Nagyszerű játékok voltak.
 • 13.
  2010. 03. 30. 21:37
  *várja a folytatást*
 • 12.
  2010. 03. 14. 00:48
  Most komolyan Valaki csinálna egy NFSIISE -őt a mai Grafikával, ugyanazzal a fizikával. Baromi nagy lenne, és nagyon jó a cikk!

  Kíváncsi leszek 95-98-as játéktörténelemben milyen játékok lesznek!

  Pl: NFS2IISE, NFS3, World Cup 98, Carmageddon ---> Na ezeket a játékokat kellene átírni grafikailag., Hatalmasat szólna

  Számomra még mindig ezek a játékok szórakoztatnak.
 • 11.
  2010. 03. 13. 18:25
  Hát számomra a TOP NFS game az a Most Wanted. de a HP is jo volt és persze az NFS 2 is
 • 10.
  2010. 03. 12. 17:44
  Huhuu, itt már sok az ismerős nekem is.
 • 9.
  2010. 03. 12. 13:42
  Oh, az első NFS. Road&Track! A mai napig a legjobb rész a sorozatban, az volt az igazi, még mindig itt a polcon a lemeze.
  Abból kéne csinálni egy Remake verziót, tehát kéne egy Road&Track új, felújított grafikával. Mekkorát szólna!

  (Sajnos az NFS szériának a Hot Pursuit 2 után vége szakadt, azóta nem kaptunk igazi NFS-t. Nem tudom, hogy érdemes-e még egyáltalán reménykedni benne, hogy egyszer kapunk megint egyet.
  Bár a mai autós játékok közül ami legjobban hasonlít rá, az a TDU.)
 • 8.
  2010. 03. 12. 04:25
  Hmmm... Mortal 3 es nfs emlekek
 • 7.
  2010. 03. 12. 00:21
  Grand Prix 2., nem volt semmi 1995-ben. Hatalmas Grafikája volt, a többi játékhoz képest. Vaqy például a Need For Speed.

  Sajnos a mai játékok számomra már túl komolyan, és nem a játékélvezeten (Fizikán) van a hangsúj., hanem a grafikán.

  Pl: Csinálna valaki egy Need For Speed II SE-t a mai gépigényekhez. nem lenne semmi.
 • 6.
  2010. 03. 11. 21:14
  Az Earthworm Jimmel én is találkoztam, bár csak futólag.
  A Mortal Kombat 3 még meg van valahol. Halán felrakom a nosztalgia gépemre... bár a 4-et jobban szeretem.
  Nekem Wormsból az Armageddon volt az első és máig a kedvenc.
  The Need for Speed Valahol az is itt porosodik. Milyen rég volt már igazi Need for Speed...
  Az Euro Fighter 2000-el vis vannak tapasztalataim, de igazán sosem fogott meg.
 • 5.
  2010. 03. 11. 19:23
  Ezek közül nekem az Earthworm Jim és az NFS volt a legemlékezetesebb, még ma is emlékszem, hogy mikor játszottam velük és, hogy menyivel más volt akkor minden...
 • 4.
  2010. 03. 11. 16:16
  Egyetértek! Nagyon jók ezek a cikkek, már el is feledtem Earthworm Jim ostor fejét, jó volt felidézni, azóta is vigyorgok.
  (persze örülnék még néhány gamer-notebook tesztnek is, de ezt csak zárójelesen)
 • 3.
  2010. 03. 11. 12:49
  az Earthworm Jim volt a legjobb! aztan, hogy epp a Diabloval versenyzett a tag a tnfs-be, eszbonto.

  koszonjuk a szep emlekeket IPON. konnyes szemekkel emlekszek rajuk vissza
 • 2.
  2010. 03. 11. 11:27
  basszus szinte az összessel játszottam annó
 • 1.
  2010. 03. 11. 05:12
  sok nagyon ismerős