Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

PC-s játéktörténelem: 1994 – 2. rész

 • Dátum | 2010.01.11 12:01
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | JÁTÉK

Mostani visszaemlékezésünket ott folytatjuk, ahol az előzőt abbahagytuk, tehát még mindig 1994-ben járunk. Ez az év főleg azért volt különleges, mert a sok folytatás mellett egyre több új cím jelent meg, és (mint azt majd nemsokára látni fogjátok) még magyar fejlesztésű programmal is találkozhattunk, ami megérdemelte, hogy bekerüljön ide. Na de mindent a maga idejében, kezdjük a sort néhány akció- és platformjátékkal.

Rögtön az év elején, még januárban startolt el a Cyberia, ami kis túlzással egy akció-kaland egyveleg volt. A történet 2027-ben játszódik, mikorra is a Földet már szépen lepusztítottuk, és már csak két nagyhatalom küzd egymással, a First World Alliance és a Cartel a bolygó feletti uralomért. Jelentések szerint utóbbi egy új fegyver fejlesztésén munkálkodik, így Zak-et (minket) küldenek Szibériába, hogy megtudjuk miről van szó, és ha már arra járunk semmisítsük is meg, akármit is találunk. A játék nagyon látványos volt, hiszen a kornak megfelelően előre renderelt helyszíneken tehettük a dolgunkat. Viszont többek között ennek is volt köszönhető, hogy az egész nagyon lineáris lett, ami miatt sokat bírálták az amúgy erősen akció-orientált programot. Bár voltak logikai feladatok, és a történet előrehaladását segítő kaland részek, de nagyon egyszerűek voltak, így mindenkiben inkább a repkedős és ágyúkezelős lövöldözések maradtak meg (előbbiben se mi irányítottuk a gépet, csak a fegyverzetet). A Cyberia azonban a vegyes értékelések ellenére is egy emlékezetes darab volt, ami egy-két csavart is tartogatott a történetben a játékosoknak (akik eléggé szerethették, mert később még sok portot megért).

Cyberia
Cyberia

Szigorúan az akciójátékoknál maradva ekkor debütált az Alien Breed sorozat legújabb epizódja is, a Tower Assault (a sorozatot éppen mostanában akarják feléleszteni). Ez a harmadik rész volt a szériában, de PC-n csak a második, ami megjelent. A felülnézetes lövöldözős játék hamisítatlan Alien hangulatot árasztott magából, bár hivatalosan ugye nem volt köze a filmekhez. Nehezen összeszedett pénzünket ezerszer meg kellett gondoljuk, mire költsük, de néhány újítás segített az előző részekhez képest. Immár lehetett hátrálva lőni és egy-egy pályának több kijárata is volt (amik így máshol raktak le a következőn). A legjobb azonban még mindig az volt, ha ketten vállvetve irtottuk az idegeneket és vigyáztunk egymás hátsójára a nyomasztó állomáson (sajnos manapság kevés az ilyen játék).

Alien Breed: Tower Assault
Alien Breed: Tower Assault

Átnyergelve a platformjátékokra, ekkor indult el egy széria, ami nagyon gyorsan a PC-s társadalom kedvence lett, és a sajtó is az egekig magasztalta. Ez volt a Jazz Jackrabbit, melyben egy Rambóra hajazó nyulat kellett irányítanunk, hogy megmentsük faját és Eva Earlong hercegnőt a gonosz teknősbékáktól (bizony). A program kicsit sem titkoltan a Mario/Megaman/Sonic trióra hajazott, de sebességét tekintve ezekből is inkább az utóbbira. A humoros, rajzfilmes képek, a gyorsaság, és a hangulat mindent vitt, ráadásul PC-n már egyre kevesebb jó platformjáték volt, így nem csoda, hogy ugrottak rá a játékosok.

Jazz Jackrabbit
Jazz Jackrabbit


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 14.
  2010. 02. 14. 15:33
  A Little Big Adventure még ma is megállná a helyét. Hatalms játék volt, főleg a második része.
 • 13.
  2010. 01. 20. 21:54
  sajnálom, hogy végül kimaradt a Magic Carpet, egy jó kis játék a Bullfrog-tól. Remélem a '95-ösben legalább a MC2-ről lesz említés, a kedvenc játékom!
  Jó a cikk, csak így tovább
 • 12.
  2010. 01. 20. 06:18
  Jazz Jackrabbit istenem nálam az 1 korszak meghatározó játék volt a második részével még mostanság is szoktam játszani
 • 11.
  2010. 01. 13. 18:05
  És télleg az , köszönöm szépen Nah meg is szerzem, remélem még elindul egy ilyen gépen Még egyszer köszi!!
 • 10.
  2010. 01. 13. 17:59
  Szerintem is Rage of Mages.
 • 9.
  2010. 01. 13. 10:40
  Rage of Mages esetleg?
 • 8.
  2010. 01. 13. 09:06
  Arra emlékszem hogy felülnézetes volt és nagy területeket lehetett bejárni, lehetett harcossal menni és városokba pajzsokat vérteket venni rá, vagy mágusnak botot vagy ijjakat. Szörnyekkel kellett harcolni. Köszi hogy próbálsz segíteni
 • 7.
  2010. 01. 13. 01:27
  Esetleg valami közelebbi a játékról? Mi volt benne, milyen volt?
 • 6.
  2010. 01. 13. 01:07
  Már rég óta keresek egy játékot, anno 1999 körül játszottam vele de szétrobbant a CD a lejátszóba . Már keresem egy ideje de nem találom, szerintem a játék olyan 95-96-os lehetett. Ilyesmi dereng hogy Rise of Magic vagy hasonló de a "Magic" benne volt az tuti. Nem Heroes of Might of Megic. Akik emlékeznek azokra az időkre hátha tudnak segíteni
 • 5.
  2010. 01. 12. 11:05
  Látszik, hogy fiatal vagyok és akkoriban még nem volt gépem. Egyedül a Warcraft ismerős...
 • 4.
  2010. 01. 11. 20:42
  Blackthrone jó volt, de nem emlékszem, hogy sokat kellett volna eszelni bármin is.
 • 3.
  2010. 01. 11. 19:49
  Végre elérkeztünk a '94-es évhez!
  Számomra ez volt minden idők legjobb éve, játékok szempontjából. A kedvenc címeimnek nagy része ekkor jelent meg.

  Persze ez után is figyelemmel fogom követni a cikksorozatot.
 • 2.
  2010. 01. 11. 16:27
  Imádom a cikksorozatot, mert az emlegetett játékok bizony-bizony 90%-ával aktívan játszottam anno én is.
  Külön öröm számomra az RPG vonal és nem tudom, hogy mennyire volt top játék, de '93-'94-ből igencsak hiányolom a Dark Sun című művet.

  Remélem, hogy a '95-ösben legalább ott lesz a Stonekeep, meg a Dark Earth (bár ez már lehet, hogy '96-'97 környéke)

  Csak így tovább, hajrá, hajrá!
 • 1.
  2010. 01. 11. 15:00
  A cikk most is nagyon jó lett, én a Panzer Generalt sajnálom, hogy nem lett megemlítve.