Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

PC-s játéktörténelem: 1991

 • Dátum | 2009.09.25 10:01
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Immár harmadik állomásához érkezett sorozatunk, melyben a távoli- és közelmúlt neves PC-s játékait mutatjuk be nektek. Ezúttal az 1991-es esztendő kerül terítékre, mely bár nem „szült” annyi klasszikus programot, mint az előző évek, ám jó játékból így sem volt hiány, és minden stílus rajongója megtalálhatta a neki való darabot. Jellemző volt, hogy az előző időszakokban megindult trend ekkor sem tört meg, így továbbra is a kaland- és szerepjátékok képviseltették magukat a legnagyobb számban.

„Sohatéli éjszakák” – első felvonás


Ha azt mondom Neverwinter Nights, bizonyára egy emberként ugrik talpra az RPG-s közösség, hiszen ezek, a Bioware, majd később az Obsidian által fejlesztett programok napjaink legjobb (keményvonalas) fantasy szerepjátékai közé tartoznak. Azt talán kevesebben tudják, hogy 1991-ben is kijött egy RPG ezen a néven, melynek nem kevesebb volt az érdeme, minthogy ez volt az első MMORPG, mely grafikus megjelenítést alkalmazott. Ezt megelőzően az úgynevezett MUD-ok (multi-user dungeon) uralták a kizárólag online játszható szerepjátékok piacát, ám ezek mindig csak szövegesen írták le a játékvilágot, illetve a játékosok cselekedeteit. A Neverwinter Nights tehát igazi úttörő volt ezen a fronton, ezért 2008-ban (az Everquesttel és a World of Warcrafttal egyetemben) megkapta a Technológiai és Mérnöki Emmy díjat az MMORPG-k fejlődésében betöltött szerepéért. A játékmenetet illetően a program (mai névrokonaihoz hasonlóan) a Dungeons & Dragons szabályrendszert használta, illetve azt a Gold Box játékmotort, mely egy szintén D&D-s progiban, a Pool of Radiance-ben mutatkozott be pár évvel korábban. Ami igazán vonzó volt a játékosok számára, hogy az akkori színvonalhoz képest kiegyensúlyozott, jól kidolgozott PvP harcrendszer volt benne, illetve a program támogatta a céhek létrehozását is. A játék, bár nem lett mindent elsöprő siker, masszív rajongótábort alakított ki magának, akik egészen a szerverek 1997-es bezárásáig támogatták a programot. Számuk ekkorra elérte a 115.000 előfizetőt, akik közül átlagosan 2000 kalandozó játszott egyszerre a játékkal.

Neverwinter Nights
Neverwinter Nights

Neverwinter Nights ide vagy oda, az MMO-k természetesen még nagyon gyerekcipőben jártak ekkor, sokkal gyakrabban tehettük rá a kezünket valamilyen egyjátékos módot kínáló RPG-re. Ilyen volt az ekkor már népszerűnek számító Might and Magic sorozat harmadik része, az Isles of Terra is, mely közvetlen folytatása volt a M&M II: Gates to Another Worldnek. Bár nem ugyanazt a kalandozócsapatot irányítottuk benne, mint az említett játékban, ám ismét a Sheltem nevű ellenséggel kellett szembeszállni, csak ezúttal annak szülőföldjén, Terra-n. A technikai fejlődésnek hála számos hasznos, érdekes újdonság várta a játékosokat. A legszembetűnőbb természetesen a grafika volt, mely kihasználta a VGA megjelenítőkben rejlő lehetőségeket, így már sokkal szebb látvány tárult elénk, ha elindítottuk a játékot. Hasonló javulás volt tapasztalható a hangok terén is, hiszen ha rendelkeztünk megfelelő hangkártyával, akkor az elődökben tapasztaltaknál sokkal jobb minőségű hangeffekteket, zenéket hallhattunk az Isles of Terra-ban. Ami változatlan maradt, az az első személyű nézőpont, illetve a körökre osztott játékmenet. Az ugyanakkor nagy különbséget jelentett, hogy ezúttal már nem a semmiből támadtak ránk az ellenfelek, hanem távolról is láthattuk őket, így néha el is kerülhettük a harcokat. Nem közvetlenül a játékmenetet érintette, de nem kis terhet vett le a játékosok válláról az az újdonság, hogy ezentúl nem kellett saját kézzel papírtérképeket rajzolnunk a programhoz. Ugyanis a Bard’s Tale III-hoz hasonlóan itt is bevezették a folyamatosan frissülő, beépített térképet, így elég volt egy pillantást vetnünk a képernyőre, és már tudtuk is hol vagyunk. Végül ne feledkezzünk meg a javított mentési rendszerről sem, aminek segítségével már bárhol elmenthettük a játékállást, ráadásul úgy, hogy a program megjegyezte a megölt ellenfeleket is. Az előzményekben csak a fogadóban lehetett menteni, ráadásul ilyenkor újratermelődtek az adott helyszínen a szörnyek.

Might & Magic III: Isles of Terra
Might & Magic III: Isles of Terra


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 10.
  2014. 12. 29. 16:08
  De jó visszanézni a múltat De még Amigák fölényben ...
 • 9.
  2011. 03. 16. 17:51
  Battle Isle Platinium
  http://www.gog.com/en/gamecard/battle_isle_platinum

  Tartalmazza :

  Contains full versions of the following strategy games in one package:
  •Battle Isle 1 including Data Disk 1 & Battle Isle ‘93 & Historyline: 1914-1918
  •Battle Isle 2 including Scenery CD “Titan’s Legacy”
  •Battle Isle 3 along with extensive video sequences
  •Incubation and The Wilderness Missions,
 • 8.
  2010. 02. 03. 16:03
  Nekem hiányzik a felsorolásból az Another World, ami az egyik kedvenc játékom volt. Már az intrója megér egy misét
 • 7.
  2009. 09. 29. 17:26
  Gratula, ismét nagyon jó lett a válogatás!
 • 6.
  2009. 09. 27. 01:30
  Valorian - Úgy emlékszem, hogy az IG-1 először még xp alatt sem futott, de aztán adtak ki hozzá javítást amivel már futott. Szerintem csak win98 vagy xp emulátor programmal tudod futtatni win7 alatt. Az xp emulátor előtt a javítást rá kell tenni.
 • 5.
  2009. 09. 26. 14:46
  Hello! Van egy olyan jatek amit nagyon régóta hajkurászok. egy csajjal kell menni (2D) és pályákon kell átmenni. pókok ellen kell küzdeni meg hasonlók és egy Fa mutatta az életünket <img src= a legnagyobb pláne az egészben az volt hogy egy billentyűvel farkassá lehetett változni <img src= nagyon jó kis game és nem tudom a címét! Ebben tudtok nekem segíteni?? <img src= ha vaan valami infotok erről akkor a norokings@citromail.hu e mail cimen várom a válkaszoket. előre is köszi . üdv <img src=
 • 4.
  2009. 09. 26. 00:59
  A Wing Commander, Eye of the Beholder... micsoda idők voltak.
 • 3.
  2009. 09. 25. 20:57
  én most láttam a prehistorik-ot először színesben. emlékszem, általános 1. osztályban mindenki azzal akart játszani, szinte már verekedtünk a suliban a számítógépekért.
 • 2.
  2009. 09. 25. 20:48
  Igen elfut ami XP az Windows 7 alatt is. De vannak kivételek sajnos. Ezek a játékos nem fognak menni csak DOS emulással vagy virtualis XP-n de az se 100%.
  A cikkhez megint gratulálok. Remélem lesz még ilyen vissza tekintések és nem maradnak el. :lol:
  Élvezetes olvasmányok és nosztalgia.
 • 1.
  2009. 09. 25. 20:25
  VISSZA A CIKKHEZ

  honnan lehet megszerezni a pre 2-t???? ami fut xp-n, meg win7-en is???? imádtam