Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

PC-s játéktörténelem: 1990

 • Dátum | 2009.08.26 10:01
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Múltidéző cikksorozatunk előző részében a PC-s játékvilág első húsz évét mutattuk be, melyet folytatva ezúttal az 1990-es esztendő fontosabb címeit vesszük sorra, a teljesség igénye nélkül természetesen. Nem kevés olyan játék került ekkoriban a boltok polcaira, melyekre ma már klasszikusként tekintünk, ráadásul ebben az időszakban indult virágzásnak több műfaj is, mint például a stratégiák és a szimulátorok.

Száguldozni jó!


Korábbi cikkünkben méltatlanul keveset foglalkoztunk az autós játékokkal, így ezúttal ezzel a kategóriával indítjuk a bemutatót. A luxusautókkal való száguldozás sem marad ki természetesen, de elsőként nézzünk egy programot, melyben inkább a vakmerő mutatványok végrehajtásán, és az eszement pályákon való versenyzésen volt a hangsúly, és nem a 300-zal való csapatáson. Ilyen játék volt a Stunts (másik nevén 4D Sports Driving) is, melyet a Distinctive Software stúdió fejlesztett, és bár túl nagy publicitást nem kapott annak idején, egy nagyszerű autós játékot tisztelhettünk benne. A versenyek nem szokványos pályákon zajlottak, hanem a mai Trackmania játékokhoz hasonló szakaszokon, ahol döntött kanyarok, hurkok illetve különféle akadályok nehezítették meg a játékos dolgát. Ráadásul, aki megunta a Stunts beépített pályáit, az a könnyen használható pályaszerkesztő segítségével kiélhette alkotói hajlamát, olyan furfangos útvonalakat alkotva, amilyeneket csak akart, melyeket aztán megoszthatott társaival.

A Stunts "csúcstechnológiás" grafikája, illetve pályaszerkesztője
A Stunts "csúcstechnológiás" grafikája, illetve pályaszerkesztője

No de térjünk vissza az utcai versenyek világába, hiszen két olyan játék is készült ebben az évben, melyek minden bizonnyal ismerősek lesznek az idősebb játékosoknak. 1990-ben jelent meg a Lotus sorozat legelső tagja, nagy sikert aratva (többnyire 80-90%-os értékeléseket kapott). A játék teljes címe Lotus Espirit Turbo Challange volt, nem véletlenül, hiszen az egyetlen kipróbálható kocsi a Lotus Espirit Turbo SE volt. Ezt valamelyest kárpótolta, hogy a bő pályaválasztéknak hála összesen 32 térképen versenyezhettünk, akár osztott képernyőn is, egy barátunk ellen. A fejlesztők számos apró ötlettel dobták fel a játékmenetet, többek közt figyelni kellett az üzemanyag mennyiségre, időnként ki kellett állni tankolni, a versenyzést pedig különféle útakadályokkal próbálták nehezíteni. Hogy egy kis humort csempésszenek a játékba, az AI irányította ellenfeleket hasonlóképpen hívták, mint a valódi pilótákat, így fordulhatott elő, hogy Ayrton Sendup, Nijel Mainsail vagy Alain Phosphate ellen csatázhattunk. 

A Lotusban akár ketten is játszhattunk egymás ellen
A Lotusban akár ketten is játszhattunk egymás ellen

A másik autós program talán még több embernek idéz fel kellemes emlékeket, már csak azért is, mivel egy legendás (már kissé megcsúfolt) sorozat egyik részéről van szó. Néhányan talán már ki is találták, hogy az Accolade csapatának a „Test Drive III: The Passion” című játékáról van szó. Bár a széria egyes darabjai sosem arról voltak híresek, hogy a legizgalmasabb versenyzési élményt kínálták, tulajdonképpen kitaposták az utat a GTA-szerű programoknak. Azokhoz hasonlóan a Test Drive-ban sem voltunk egy meghatározott útvonalhoz kötve, hanem szabadon bejárhattuk (autóval természetesen) a játékteret, tele mellékutcákkal, farmokkal, hegyekkel. Az autórádión fogható csatornák ötlete szintén ismerős lehet a Rockstar sorozatából. Az autóválaszték a mai játékoktól eltérően nem állt több tucat márkából, de az öt kipróbálható jármű (Chevrolet, Lamborghini, Ferrari, Acura NSX, Dodge) pont elegendő változatosságot biztosított.

A Test Drive III-ban volt esős és éjszakai páya is
A Test Drive III-ban volt esős és éjszakai páya is

 

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 20.
  2014. 12. 29. 16:06
  Nos ennek idején Amiga 500-asom szakított
 • 19.
  2009. 09. 25. 12:53
  A Lotus Espirit Turbo Challenge 3 nagyon jó autóverseny volt.
  A grafikán kívül mindenben felveszi a versenyt a mai autós játékokkal. Sőt!

  A megosztott képernyős játékmód miatt manapság is szoktuk játszani a keresztlányommal. Akadályok az úttesten, tankolás, sűrű köd, orkán erejű oldalszél, turbó zóna - egy csomó olyan dolog, ami színesebbé tette a játékot, és azóta egy autós játékban sem találkoztam velük.

  A zenék külön bekezdést érdemelnek. 6 hihetetlen jó számítógépes zene közül lehetett választani. Ó, azok a régi jó MOD-ok!!! Imádtam mindegyiket!
  Mindegyik ízig-vérig versenyre termett és teremtett zene volt.

  Nem voltak benne túlbonyolított menük, túlbonyolított irányítás, túlbonyolított autóbeállítások, felesleges kaszkadőrmutatványok. A játékélmény veri a mai játékokét.

  És még volt a Lotus-nak valamije, ami a mai játékoknak nincs (mély tisztelet a kivételnek): HANGULATA.
 • 18.
  2009. 08. 31. 20:59
  Huhuuu, a Stunts! Mekkorákat hajtottam vele anno! :-) Imádtam, a kedvenc autóverseny játékom volt! :-)
  Huhh, mindjárt előveszem egy DOSbox-ban... ;-)))
 • 17.
  2009. 08. 31. 10:17
  Jó játékok voltak akkor, sokat játszottam velük, de valamelyikkel csak amiga-n...
 • 16.
  2009. 08. 31. 08:51
  byzzah, ottd-vel nem szokott nálad előfodulni az, hogy bemegy a vonat a hangárba, és hónapokig nem jön ki? Nincs lerobbanva, nem javítják, nem foglalt a sín másik vonat által, egyszerűen csak nem indul el (zöld zászlóval).
  Nálam többször is előfordult, ezért hagytam inkább abba, a sima ttd-nél nem volt ilyesmi.
 • 15.
  2009. 08. 30. 00:48
  szerintem nem is kellene több ilyen cikk egy darabig, hogy mindenkinek legyen ideje elővenni és újra (ki)játszani ezeket a kövületeket <img src=
 • 14.
  2009. 08. 28. 00:47
  Nagyon jó lett a cikk (már az előzőhöz is be akartam szúrni, hogy a legtöbbel játszottam, viszont ez a korszak sokkal meghatározóbb volt nekem). Nagyjából ekkoriban váltam koca játékosból játékfüggővé...
  bár '90-ben még a Commodore tábort erősítettem, az első XT-met csak '92-ben vettem.

  Azóta is ezek a meghatározó stílusok nálam: rpg, kaland (sajna évekre elfelejtették a fejlesztők, de mostanában kezd feltámadni a műfaj), valamint stratégia (szigorúan csak a körös, a realtime vackokat nevezzük inkább klattyingatós akciónak <img src= ).

  A Loom szerepeltetésének külön örülök, általában minden felsorolásból kimarad, pedig az egyik legeredetibb kalandjáték volt akkoriban.
  A repszim szekcióban lehagytad az LHX Attack Chopper-t, pedig kifejezetten jó game volt, ötletes küldetésekkel és játékmenettel (+ repülhető volt benne az Osprey...)

  Ja, EOB-hoz kockás füzetek telerajzolása megvolt? Vagy a Test Drive 3-ban a tehéngázolás? Vektoros boci a farmon <img src=
 • 13.
  2009. 08. 27. 21:19
  jájjjj, a golden axe!!!<img src= Nagyon kicsi voltam, amikor unokatesómnál játszottam vele. Csak ámultam, hogy micsoda jó játék<img src= Már magán a számítógépen is csodálkoztam, számomra akkor az valami csodadoboz volt. A játék kezdetére még elég homályosan, de emlékszem<img src= Tök jó volt ketten tolni. Amúgy a nevét nem tudtam, de egyből megismertem a képekről<img src= Nekem csak a barbár rémlett, mert mindig azzal mentem, de emlékszem, hogy elején lehetett választani.
 • 12.
  2009. 08. 27. 00:37
  ááá mennyi isteni játék <img src=<img src= nem játszottam minddel, de nagyon sokkal ezek közül <img src= faja cikk lett (H)
 • 11.
  2009. 08. 26. 23:53
  Én a transport tycoon deluxe-ot tolom jelenleg a psp-s openttd portnak köszönhetően <img src= van, hogy éjjeleket áthidalok vele
 • 10.
  2009. 08. 26. 21:40
  A Tycoon serial igen tényleg nagyon jók voltak főleg a kezdetileg azokat naphosszat lehetett játszani. Arról én is szívesen látnék egy kis cikket. :lol:
 • 9.
  2009. 08. 26. 21:12
  ÁÁ nagyon jooo, a lotusal mennyit nyomultunk számteken<img src= még kis pöcsösök voltunk<img src=
 • 8.
  2009. 08. 26. 17:28
  A következő részben kíváncsi lennék egy Transport Tycoon (Deluxe) értékelésre, hiszen azt a mai napig frissítgetik OpenTTD néven. <img src=
  Jó cikk, várom a folytatást!
 • 7.
  2009. 08. 26. 17:14
  Én életemben először elsős koromban játszottam számtech. órán DOS/NC alatt Mario-val, DOOM-al és Jazz Jackrabbit-el, aztán jódarabig nem volt szerencsém PC-hez, később találkoztam Amiga 500-al egy barátomnál, na azok felejthetetlen idők voltak ^^ Aztán volt szerencsém hardveres NES emulátort használó, a távolkeletről származó sárgakazettás gépekhez is. A következő már egy PS1 volt, onnantól pedig nem volt megállás. Dreamcast, PS2 és jelenleg PC <img src= Jó visszanézni, hogy mik voltak népszerűek anno, bár emulátorral karöltve még most is szívesen veszek elő pár amigás vagy DOS-os játékot.
 • 6.
  2009. 08. 26. 16:04
  Huh nem rossz játékok viszon én csak 92-95 között kezdtem a játékokkal, kíváncsi vagyok arra az időszakra is hogy miket hagytam ki annak idején
 • 5.
  2009. 08. 26. 15:23
  Bele akartam írni hogy lehet hogy nem 90-es csak elfelejtettem.
  THX az infót.
 • 4.
  2009. 08. 26. 14:55
  Wolf 3D - 1992, türelem. <img src=
 • 3.
  2009. 08. 26. 14:46
  Ez egy remek cikk, és remélem lesz folytatás.
  Én pl a Wolf 3D-t hiányoltam vagy esetleg a Retalt mint repülőgép szimulator.
 • 2.
  2009. 08. 26. 14:44
  Lancelot: A Dune platformtól függően 1992-ben és 1993-ban jelent meg, ezért nincs a cikkben, de ami késik, az nem múlik, egyszer azok az évek is sorra kerülnek <img src=
 • 1.
  2009. 08. 26. 14:43
  VISSZA A CIKKHEZ

  Jó látni ezeket a játékokat főleg a Stunts amit a jó öreg P1-es IBM-en játszottam meg az iskolai év alatt illetve a Jetfighter-t. De a többit is jó volt látni. Csak egy valamit hiányoltam a cikkekből a Dune sorozatot ami ide illene igaz nem annyira izgalmas, de sokan játszottak vele szerinte. Amúgy jó volt látni, hogy foglalkozni még ilyen régi játékok emlegetésével.