Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Operation Flashpoint 2 - Az új sárkány?

 • Dátum | 2009.10.15 19:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Amikor idén tavasszal megjelent a Bohemia Interactive új harci szimulátora, az ArmA 2, a csapat első nagy ugródeszkájának számító Operation Flashpoint kiadásáért felelős Codemasters már érezhette, hogy ezzel a produktummal nem lesz könnyű versenyre kelni. Az OFP belső fejlesztőkkel készíttetett második része, a Dragon Rising már közel volt ahhoz, hogy késznek kiáltsák ki, és minden régi rajongó kíváncsian várta, hogy melyik cím nyeri majd a titánok csatáját. Az OFP 2 most itt van, megvehető, játszható, és hosszú évek után először hozza köztudatba az egykor legendás címet. De vajon a Codemasters fel tudott nőni a feladathoz, és ezzel a sorozattal is olyan ügyesen bánik majd, mint a Dirttel és a Griddel tette?

A víz... a merengés... tiszta Titanic!
A víz... a merengés... tiszta Titanic!

A sárkány lázadása

A kérdés nem könnyű, vagy legalábbis csak hosszú ízlelgetés után válaszolható meg, mert a Dragon Rising az első perctől kezdve nyilvánvalóvá teszi, hogy realizmusban és komolyságban nem is kíván rálicitálni a konkurenciára. Jól mutatja ezt már az alaptörténet is, ami kissé más stílust képvisel, mint az ArmA 2 szerintem valószínűbb és komolyabban vehető háttérsztorija. Az OFP 2 a közeljövőben játszódik, amikor Kína összeomlik a gazdasági válság súlya alatt. A hatalmas ország sorra rúgja össze a port a többi nagyhatalommal, míg végül az oroszokkal annyira elmérgesedik a helyzet, hogy a határnál farkasszemet néz a két óriáshadsereg. A ruszkik tudják, hogy ebből nagy baj lehet, így az egyetlen elképzelhető erőhöz fordulnak segítségért: az Amerikai Egyesült Államokhoz. Az USA feladata a jelenleg kínai megszállás alatt tartott, fiktív Skira nevű sziget rendben tartása lesz, amit egyébként a valóságban is létező Kiska sziget alapján terveztek a fejlesztők.

Nem, ez a kép sem a Stalkerből van
Nem, ez a kép sem a Stalkerből van

A sztori tehát a tipikus "állítsuk meg a harmadik világháborút, mielőtt még bekövetkezne" klisé körül forog, és az – egyébként látványos – intrótól eltekintve nem is nagyon lesz okunk rá, hogy megjegyezzük. Az OFP 2 bedob a mélyvízbe, megmondja, hogy hova és miért menjünk, majd ha ott végeztünk, jön a következő küldetés eligazítása. Nincsenek átvezető animációk, se kidolgozott szereplők, de még az ArmA 2 katonai életérzését kölcsönző kis missziók közti mászkálást sem kapunk. Mindössze annyival próbálja a játék eladni a vérgyenge történetet, hogy két különböző szereplő bőrében élhetjük át a 11 küldetésre osztott pár napot. Az egész egy régi koncepciót követ, ami amúgy nem egy nagy vész, de ahhoz, hogy a konkurenciához felérjen, édeskevés. Arról már inkább nem is mondok semmit, hogy a két játék helyszínei olyannyira egyformának tűnnek, hogy ha betennék ide pár ArmA 2-es képet, simán betudhatná őket OFP 2-es screenshotoknak a Kedves Olvasó.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 13.
  2009. 10. 19. 21:51
  :lol:
 • 12.
  2009. 10. 19. 21:04
  "Ez legalább nincs tele bug-al!Amúgy az arma realitásával i vannak gondok pl.:mikor a mókus kiszed több száz méterről a tyúk"

  Énis kiszedek bárkit több száz méterről... ofp1-ben is PKM-el az 500 méter még a hatásos lőtávolságomon belül volt, ironsighttal. Ak 47 cz-vel is előttem szépen a 300 méterre lévő célpontokat.
  RPK-74 1p29-es optikával (4x nagyítás), 900 méteről is lőttem nem keveset.

  Bokorba meg nem lát, az ofp-ben sem látott. De ha kidugod a fejed, azt egy emberi játékos is meglátja. Ha meg már meglátott az ai, és bemész egy bokor mögé, akkor is megszórja a bokrot mert nem olyan hülye.
 • 11.
  2009. 10. 18. 20:29
  Nagyon gáz a képek alapján a szín balance!
  Vagy minden zold vagy minden barna!
  gyenge nagyon.
 • 10.
  2009. 10. 18. 15:31
  BF Bad Company 2 jöhetne már...
 • 9.
  2009. 10. 17. 16:41
  daneee ott a pont, egyetértek...ez is jó meg az arma2 is szerintem <img src=
 • 8.
  2009. 10. 16. 17:05
  Nekem tetszik a játék úgy fél úton van az arcade/pl Call of duty/ és a szimuláció között. Az ARMA-val nincs sok értelme összehasonlítani ez a játék amolyan hibrid lett. Nyitott kérdés marad ,hogy vajon ez kell-e a népnek vagy ,hogy még is hány játékost tud majd egyik ill. másik táborból átcsábítani .Amúgy azt már az Xbox és PS3-mas bejelentés után sejteni lehetett, hogy ez nem lesz szimuláció.
 • 7.
  2009. 10. 16. 14:05
  ja, hát igen az arma 2 engem is párszor felkúrt úgy h uninstall volt... Aztán mindig visszakerült, de engem nem tud igazából lekötni. Az OFP2 tetszett, lekötött, addig fel sem álltam míg végig nem vittem, bár baromi rövid az tény, de ezen egy két DLC tuti segít majd. Az arma rengeteg bugját lehetne sorolni, de tényleg a legidegesítőbb amikor több száz méterről fejbe lő, meg ő ugye meglát ha rejtőzködsz a bokorban stb... Az már a vicc kategória mikor az ellenség szaladgál melletted és rád sem lő... Emellett baromi nagy a gépigény... Az ARMA 2 jó játék lesz amikor majd kész lesz, de az majd lehet évek múlva lesz a 10. patch utána (amit majd 10x annyi ideig telepít mint a játékot, aki patch-elt már arma-t tudja miről beszélek <img src= )
 • 6.
  2009. 10. 16. 13:38
  Ez legalább nincs tele bug-al!Amúgy az arma realitásával i vannak gondok pl.:mikor a mókus kiszed több száz méterről a tyúkos AK-val(iron sights-al) egy-két lövésel vagy, hogy a bokor vagy fű nem takar semit(legalább is úgy tűnik)és még lehetne sorolni...

 • 5.
  2009. 10. 15. 22:25
 • 4.
  2009. 10. 15. 22:18
  Szerintem ebben a játékban a kampány előtti intro egyedül ami tényleg jól sikerült, de az valami eszméletlen hangulatos lett és még néztem volna órákon keresztül. A játékról inkább nem szólnék, mert nem akarok senkit megbántani<img src=
 • 3.
  2009. 10. 15. 22:12
  "Zene nem igazán jut, hisz az OFP-ben sem volt, de ami van, az pont oda illő, kellemes és hangulatos."

  Hát ezt nem mondanám, ugyanis az ofp-ben nagyon jó zenék voltak(sok nagyzenekaros), és tökéletesen odaillőek.
 • 2.
  2009. 10. 15. 22:10
  Én játszottam vele, nincs olyan jó mint írjátok, bár ti sem dicséritek...ArmA 2-vel is játszottam, hát szerintem sokkal jobb, mint ez. A mentési rendszer tényleg nagyon rémes. Eleinte - óhatatlanul - sokszor meghaltam, és irdatlan távokat futottam le újra azért, hogy még egyszer meghaljak. Grafikailag nem panaszkodom, de a vizet megemlítve, már-már sírtam. Ugyanis a víz nincs animálva, nem mozog, csak kép. Számomra ez is nagyon zavaró. Hirtelen most ennyi jut eszembe a játékkal kapcsolatban, de azért egy próbát megért.
 • 1.
  2009. 10. 15. 21:31
  VISSZA A CIKKHEZ

  nem egy ARMA 2 de nekem tetszik!